Sami, Samuli

Ulkomaat

IS seuraa euron kriisiä - lue tuoreimmat käänteet

Julkaistu: , Päivitetty:

Mitä tapahtuu Kreikassa? Mikä on tilanne Italiassa? Ilta-Sanomat seuraa euron kriisiä hetki hetkeltä.
Perjantaina 11. marraskuuta

Klo 13.20

Kreikan uusi hallitus vannoo tänään virkavalansa. Seremonian alkua on kuitenkin lykätty viime hetkellä kahdella tunnilla kello 16:een. Viivästyksen syytä ei ole kerrottu.

Pääministeriksi nousi eilen pitkällisten neuvottelujen jälkeen Lukas Papademos. Hän on aiemmin toiminut EKP:n varajohtajana.

Väliaikaishallituksen tärkein tehtävä on toteuttaa EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimat uudistukset, jotta se saa uuden avustuspaketin.

Hallituksella on jo kiire, sillä Kreikan rahat ovat loppumassa ensi kuussa.

Uuden hallituksen valtiovarainministeriksi veikataan paikan nykyistä haltijaa Evangelos Venizelosia. Myös useiden muiden nykyhallituksessa istuvien ministerien uskotaan pitävän paikkansa uudessa hallituksessa.


Klo 7.40

Italian parlamentin ylähuone äänestää tänään EU:n vaatimista säästötoimista.

Ylähuoneen valtiovarainvaliokunta hyväksyi jo eilen toimet, joten niiden läpimeno ylähuoneessa on todennäköistä.

Alahuoneen odotetaan äänestävän toimista huomenna. Pian sen jälkeen presidentin odotetaan hyväksyvän pääministeri Silvio Berlusconin eron.
Uudeksi pääministeriksi veikataan Mario Montia, joka on aiemmin toiminut muun muassa EU-komissaarina.

Torstaina 10. marraskuuta


klo 14.35

Euroopan keskuspankin entinen varajohtaja Lukas Papademos on juuri nimetty seuraavaksi Kreikan pääministeriksi, presidentin kanslia on ilmoittanut.

klo 14.28

Italian 10-vuotisten valtionlainojen jälkimarkkinakorko on pudonnut alle seitsemän prosentin. Lainoilla on nyt käyty kauppaa 6,9 prosentin korolla, kun korko kävi keskiviikkona enimmillään 7,5 prosentissa. Yli seitsemän prosentin korkoa pidetään yleisesti kestämättömänä velanhoitokustannusten takia.


Klo 12.40

Kreikan poliittinen johto on ollut aamusta lähtien koolla ratkomassa maan hallituskriisiä. Tapaamisessa ovat mukana kolmen tärkeimmän puolueen johtajat ja presidentti.

Vahvimpana pääministeriehdokkaana pidetty Lukas Papademos on Kreikan median mukaan saapunut hetki sitten kokoukseen. Veikkailut Papademosin valinnan puolesta lisääntyivät sen jälkeen, kun kompromissia muista vaihtoehdoista ei eilen saatu aikaan.

Papademos on kuitenkin asettanut useita ehtoja, joiden pitää toteutua, jotta hän voi ottaa viran vastaan.

Jos Papademosista tulee pääministeri, hän edellyttää, että maan suurimmat puolueet allekirjoittavat EU:n velkasopimuksen ja että väliaikaishallitukseen valitaan nykyistä enemmän opposition konservatiiveja.

Lisäksi hän vaatii, että uudelle hallitukselle asetetusta takarajasta voidaan tarvittaessa joustaa. Takaraja on 19. helmikuuta, jolloin Kreikassa on tarkoitus järjestää vaalit.

Klo 12.30

Italiassa entinen EU-komissaari Mario Monti on vahvoilla veikkauksissa maan seuraavaksi pääministeriksi.

Väistyvä pääministeri Silvio Berlusconi kehui tänään Montin työtä maan hyväksi.

Tuenilmaus oli kirjattu sähkeeseen, jolla Berlusconi onnitteli Montia eilisestä nimityksestä elinikäiseksi senaattoriksi. Myös itse nimityksen on katsottu vahvistavan 68-vuotiaan Montin asemia.

Monti on sitoutumaton taloustieteilijä, jolla on Italiassa tukea yli puoluerajojen.
 
Klo 03:23

Kreikassa pääministeriehdokas Lukas Papademos on asettanut useita ehtoja, joiden pitää toteutua, jotta hän voi ottaa viran vastaan. Papademos voi tulla valituksi, koska kompromissiin muista vaihtoehdoista ei ole päästy.

Keskiviikkona 9. marraskuuta

Klo 18:13
Kreikan pääministeri George Papandreou eroaa. Papandreou ilmoitti erostaan kansalle pitämässään puheessa. Hän ei kuitenkaan kertonut seuraajansa nimeä.

Klo 18:10

Italian presidentti Giorgio Napolitano vakuuttaa, että maan parlamentti hyväksyy EU:lle luvatut talousuudistukset lähipäivinä. Presidentin mukaan ei myöskään ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö pääministeri Silvio Berlusconi eroaisi virastaan.

Klo 18:00

Kreikan suurimpien puolueiden edustajat pääsivät yhteisymmärrykseen uudesta pääministeristä. Puolueet suosittavat virkaan parlamentin puhemiestä Filippos Petsalnikosia.

Klo 12:29


Italian 10-vuotisten valtionlainojen korko on ylittänyt kipurajana pidetyn maan velanmaksukykyyn. Ero Saksan ja Italian korkojen välillä on nyt jo yli viisi prosenttiyksikköä.

Klo 11:00

Italian pääministeri Silvio Berlusconin eroilmoitus piristää pörssejä.
Helsingissä ja muualla Euroopassa pörssit ovat avautuneet noin prosentin ylämäkeen, mutta nousua ennakoidaan väliaikaiseksi. Berlusconin lähtö ei poista sijoittajien epäilyjä Italian velanhoitokyvystä.

Klo 10:58

Italian pääministeri Silvio Berlusconi arvioi maan järjestävän ennenaikaiset parlamenttivaalit helmikuussa. Berlusconi sanoo La Stampa -lehdessä, ettei hän aio asettua enää itse ehdolle.

Klo 9.50

Sosialistipuolueen lähteen mukaan uuden hallituksen johtoon saatetaan nimittää myös Vassilios Skouris. Hän toimii tällä hetkellä Euroopan unionin tuomioistuimen presidenttinä.

Klo 9.19

Kreikassa luvataan julkistaa tieto uudesta hallituksesta ja pääministeristä tänään.

Väistyvän pääministerin George Papandreoun kanslian mukaan pitkään viivästynyt ratkaisu on selvillä johtavien poliitikkojen tapaamisen jälkeen.

Tätä ennen Papandreou keskustelee vielä asiasta presidentin kanssa.
Uudeksi pääministeriksi on veikattu Lukas Papademosia. Neuvotteluiden pitkittyessä puolueiden on kerrottu keskustelleen myös muista vaihtoehdoista.

Klo 03.49

Kreikan uudeksi pääministeriksi veikatun Lukas Papademosin valinnassa on ilmennyt ongelmia. Ongelmat liittyvät niin konservatiivi- kuin sosialistipuolueeseen, kertovat puoluelähteet uutistoimisto Reutersille. Lähteiden mukaan puolueet pohtivat nyt muita vaihtoehtoja uudeksi pääministeriksi.

Klo 01.16

Kreikan hallituksen edustaja vahvisti, että uuden väliaikaishallituksen kokoonpano kerrotaan keskiviikkona.

Klo 00.45

Kreikan eroavan pääministerin George Papandreoun ja oppositiojohtaja Antonis Samarasin neuvottelut uudesta hallituksest eivät ratkenneet vielä tiistaipäivän aikana. Neuvottelulähteet kertoivat jo, että osapuolet olivat päässeet "lähes sopuun". Kompastuskiveksi näytti uutistoimisto AP:n mukaan muodostuneen EU:n vaatimus, jonka mukaan kaikkien osapuolten olisi sitouduttava kirjallisesti EU:n avustuspaketin ehtoihin.

Tiistaina 8. marraskuuta:

Klo 21.05

Italian pääministerin Silvio Berlusconin poliittinen ura kääntyi loppusuoralle.

Hän taipui tiistai-iltana erolupaukseen kärsittyään nöyryytyksen parlamentissa.

- Berlusconi on suostunut eroamaan, kun keskeiset EU:lle luvatut talousuudistukset on hyväksytty, presidentin kanslia kertoi.

Myöhemmin Berlusconi vahvisti presidentin ilmoituksen.

- Ainoa mahdollisuus, jonka näen, ovat uudet vaalit, hän sanoi.


Klo 19.32

Italian lainojen korot kääntyivät taas nousuun parlamentin budjettiäänestyksen jälkeen.

Äänestyksen jälkeen kymmenenvuotisen lainan korko nousi jälkimarkkinoilla uuteen ennätykseen. Illan korkein noteeraus oli 6,79 prosenttia. Tuloksen epäselvyys painoi myös pörssikursseja.

Klo 19.06

Berlusconi tapaa Italian presidentin Giorgio Napolitanon vielä tänä iltana, kertoo uutistoimisto AP. Pääministeri ja presidentti keskustelevat budjettiäänestyksen tuloksesta.

Berlusconin hallitus sai  taakseen 308 edustajaa parlamentin äänestyksessä. Täysi enemmistö parlamentissa olisi vaatinut 316 ääntä. Presidentti saattaa nyt määrätä Berlusconin järjestämään hallituksen luottamuslauseäänestyksen parlamentissa.

Klo 18.12

Italiassa vaatimukset pääministeri Silvio Berlusconin erosta voimistuvat.
 
Berlusconi kärsi nöyryytyksen parlamentissa, koska hallitus ei saanut yli puolta parlamentin kaikista äänistä. 

Klo 17.17

Berlusconin hallituskoalitio voittaa ensimmäisen äänestyksen parlamentissa, kertoo uutistoimisto AP. Se ei saa kuitenkaan taakseen täyttä enemmistöä.

Klo 16.55

Italian pääministerin Silvio Berlusconin kohtalo ratkeaa parlamentin äänestyksessä klo 18. Parlamentti päättää tuolloin Italian valtion rahoituksesta. Jos Berlusconin hallitus ei saa taakseen riittävää tukea, pääministeri voi joutua jättämään tehtävänsä.

Klo 14.48
 Kreikassa pääministeri George Papandreoun vanha hallitus on päättänyt hätäkokouksensa.

Valtion uutistoimiston mukaan Papandreou on pyytänyt ministereitä laatimaan valmiiksi eronpyyntönsä. Hallituksen tiedottajan mukaan uuden pääministerin nimi on selvillä "pian".

Pääpuolueiden välillä on ollut kiistaa ennenaikaisten vaalien ajankohdasta.

Uudeksi pääministeriksi on veikattu Euroopan keskuspankin entistä varapääjohtajaa Lukas Papademosia. Hänen on kuitenkin kerrottu vastustavan uuden hallituksen taipaleen katkaisemista ennenaikaisiin vaaleihin jo helmikuussa.

Muina vaihtoehtoina uudeksi pääministeriksi on mainittu oikeusasiamies Nikiforos Diamantouros ja entinen valtiovarainministeri Panagiotis Roumeliotis
STT-Reuters

Klo 14.00
Italian pääministerin hallituskumppani Umberto Bossi kehottaa Silvio Berlusconia jättämään paikkansa.

Pohjoisen liittoa johtava Bossi ehdottaa uudeksi pääministeriksi Berlusconin puolueen puoluesihteeriä Angelio Alfanoa.

Bossi keskusteli poliittisesta tilanteesta Berlusconin kanssa eilen illalla.
Berlusconin asema on vaakalaudalla myöhemmin tänään kun Italian parlamentti äänestää hallituksen budjettiesityksestä.
STT-Reuters

Klo 13.42
Kreikassa pääministeri George Papandreoun hallitus on aloittanut hätäkokouksen. Ateenasta odotetaan tietoja uuden, laajemman väliaikaishallituksen kokoonpanosta.

Oppositio kiirehtii päätöksiä, ja vaatii pääministerin nimittämistä vielä tänään. Pääpuolueiden välillä on ollut kiistaa ennenaikaisten vaalien ajankohdasta.

Uudeksi pääministeriksi on muun muassa veikattu Euroopan keskuspankin entistä varapääjohtajaa Lukas Papademosia
STT-Reuters

Klo 10.16
Italian tilanteen epävarmuus pitää maan lainarahan hintaa yhä ennätyskorkealla.

Kymmenen vuoden valtionlainojen korko jälkimarkkinoilla lähentelee jo 6,8:aa prosenttia.

Irlanti ja Portugali joutuivat turvautumaan tukilainoihin, kun niiden valtionlainojen korko ylitti seitsemän prosenttia.

Italia on toistaiseksi kieltäytynyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tarjoamasta rahoituksesta. EU ja IMF ilmoittivat viime viikolla ottavansa Italian säästötoimet valvontaansa.
STT

Klo 9.03
Kreikassa neuvotellaan edelleen väliaikaishallituksen muodostamisesta. Väistyvä pääministeri George Papandreou on kutsunut vanhan hallituksen hätäistuntoon puolenpäivän aikaan.

Kahden pääpuolueen arvioidaan päässeen lähelle ratkaisua, mutta sopimusta ei ole saatu vielä aikaiseksi. Kiistaa on tiettävästi muun muassa ennenaikaisten vaalien ajankohdasta.

Pääministeriksi on veikattu Euroopan keskuspankin entistä varapääjohtajaa Lukas Papademosia. Hänen mielestään vaaleja ei pitäisi järjestää vielä 19. helmikuuta kuten on esitetty.

Klo 8.22
Italian hallitus joutuu tänään kriittiseen äänestykseen. Parlamentti äänestää valtion rahoitusta koskevasta esityksestä, mutta pelissä on myös pääministeri Silvio Berlusconin poliittinen uskottavuus.

Jos Berlusconi kärsii tappion, hän saattaa jättää tehtävänsä heti tai presidentti Giorgio Napolitano määrää luottamuslauseäänestyksen.

Parlamentin alahuoneen on määrä aloittaa äänestykset budjetista kello 16.30-17.00 Suomen aikaa.

Berlusconi on taivutellut viime päivinä kansanedustajia asettumaan taakseen. Hän on joutunut vetoamaan myös omaan puolueeseensa.

- Haluan katsoa silmiin jokaista, joka aikoo pettää minut, pääministeri sanoi Libero-lehdelle.

Italialaisten tiedotusvälineiden mukaan Berlusconi, 75, voi edelleen voittaa äänestyksen, mutta hallitus on silti murenemassa sisäisiin erimielisyyksiin säästötoimista ja niiden toimeenpanosta. Maahan on jo pitkään ennustettu ennenaikaisia vaaleja.
STT-Reuters-AFP

Klo 01.13

EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat tiistaina Brysseliin keskustelemaan kansainvälisestä rahoitusmarkkinaverosta. EU-komissio esittelee kokouksessa jäsenmaille ehdotuksensa finanssimarkkinoiden transaktioveroksi.

Komission mukaan talous- ja finanssikriisin syntyyn keskeisesti vaikuttaneen, aliverotetun ja kriisin yhteydessä huomattavaa julkista tukea saaneen finanssialan olisi osallistuttava kriisin kustannusten kattamiseen.

Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). STT


Klo 00.01

Talouskomissaari Olli Rehnin mukaan Kreikka voi saada seuraavan kahdeksan miljardin euron lainaeränsä vielä tämän kuun aikana.

Ehtona on se, että Kreikan uusi hallitus ilmaisee selvästi sitoutumisensa lokakuun eurohuippukokouksessa sovittuun uuteen tukiohjelmaan, Rehn sanoi euromaiden valtiovarainministerikokouksen päätteeksi Brysselissä.

Euroryhmän puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan euromaat pitivät tervetulleena tietoa siitä, että Kreikkaan ollaan muodostamassa laajapohjaista kansallisen yhtenäisyyden hallitusta.

Kreikan television mukaan uuden hallituksen kokoonpano kerrotaan julkisuuteen tiistaina.
STT

Maanantai 7. marraskuuta:

Klo 22.31

Kreikan hallitusneuvotteluissa on päästy sopuun väliaikaisen pääministerin johtamasta hallituksesta, kertoo Kreikan valtiontelevisio.

Pääministeri George Papandreoun ja oppositiojohtaja Antonis Samarasin neuvottelut ovat jatkuneet pitkin päivää ja iltaa.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman hallituslähteen mukaan neuvottelut uudesta pääministeristä jatkuvat edelleen.

Kreikan televisio kertoi, että uuden pääministerin nimi ja hallituksen kokoonpano kerrotaan huomenna neuvottelujen päätteeksi.

Vahvimpana pääministeriehdokkaana pidetään Euroopan keskuspankin entistä varajohtajaa Lucas Papademosia, jonka sanotaan kuitenkin asettaneen ehtoja tehtävän hyväksymiselle.

Yksi ehto on, että ennenaikaisten vaalien ajankohta jätetään toistaiseksi auki, jotta uusi hallitus pystyy ensin saamaan päätökseen neuvottelunsa EU:n kanssa.

Papandreou ja Samaras ovat aiemmin sopineet, että vaalit pidettäisiin helmikuun puolivälissä.
STT-AFP-Reuters


Klo 19.13

EU:n talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan Kreikan poliittinen tilanne on selkiytymässä. Rehn uskoo, että kreikkalaiset kykenevät nopealla aikataululla muodostamaan maahan laajapohjaisen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen.

Rehnin mukaan laajapohjaisen hallituksen luominen on ainoa keino luottamuksen palauttamiseksi Kreikkaan.

Poliittisen tilanteen selkiytyminen on Rehnin mukaan edellytys sille, että Kreikka saa seuraavan kuuden miljardin euron lainaeränsä ja että lokakuun eurohuippukokouksessa uusi tukiohjelma voidaan toteuttaa. STT

Klo 18.57

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mielestä Italian tilanne on vakava, minkä vuoksi maassa on toteutettava luvatut päätökset talouden tasapainottamiseksi.

Urpilainen ei halunnut arvioida, josko Italian pääministerin Silvio Berlusconin tulisi erota maan pelastamiseksi velkakriisiltä.
Urpilainen saapui illansuussa Brysseliin euromaiden valtiovarainministerikokoukseen.

Urpilainen ei odota kokoukselta suuria päätöksiä. Esimerkiksi euroalueen väliaikaisen vakausrahaston kasvattamisesta päätetään Urpilaisen mukaan vasta ensi viikolla järjestettävässä ylimääräisessä ministerikokouksesa. STTKlo 17.51

Kreikan hallitusratkaisu antaa odottaa itseään, eikä laajapohjaisen hallituksen kokoonpano ole vieläkään selvä.

Kreikkalaislehtien mukaan pääministeriksi on nousemassa Euroopan keskuspankin entinen varajohtaja Lukas Papademos. Toinen varteenotettava ehdokas on nykyinen valtiovarainministeri Evangelos Venizelos.

Pääministerin nimeäminen venyi kohti iltaa. Aiemmin pääministerin nimen odotettiin selviävän ennen euroalueen valtiovarainministerien kokousta Brysselissä.

Papademos toimi EKP:n varajohtajana vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen hän on ollut nykyisen pääministerin George Papandreoun neuvonantajana.

Hallituksen vaihdosta sovittiin myöhään eilen Papandreoun ja oppositiojohtaja Antonis Samarasin välisissä neuvotteluissa. Samalla sovittiin, ettei Papandreou jatka pääministerinä.

Kreikassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit sen jälkeen kun EU:n velkasopimus on ratifioitu. Vaalit pidetään 19. helmikuuta.

Euromaat haluavat Kreikan suurimpien puolueiden sitoutuvan säästöohjelmaan, joka on ollut maan uuden lainaohjelman ehtona. Kreikka tarvitsee rahat kipeästi joulukuun puoliväliin mennessä.
STT-AFP-Reuters


Klo 17.09

Italian velkaongelman kärjistyminen on vienyt euroalueen kriisin uuteen, vaarallisempaan vaiheeseen. Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous, jonka valtiovelka on noin 1 900 miljardia euroa. Summa on enemmän kuin Kreikan, Portugalin, Irlannin ja Espanjan velka yhteensä.

Sampo Pankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan Italian velka riittävän suuri kaatamaan Euroopan rahoitusmarkkinat.

- Italian velkataakka on niin iso, että meillä ei ole tällä hetkellä olemassa mitään järjestelmää, joka pystyisi sen hoitamaan. Vaikka Euroopan rahoitusvakausvälinettä (ERVV) on pyritty laajentamaan, työ on kesken, Kuoppamäki sanoo uutistoimisto Startelille.

Hänen mukaansa on täysi kysymysmerkki, pystytäänkö järjestelmää edes laajentamaan riittävästi. Avoin kysymys on myös se, halutaanko sitä loppujen lopuksi käyttää Italian velkojen hoitamiseen, jos maa ei siihen itse kykene.

Myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Paavo Suni pitää Italian saamaa tartuntaa koko Euroopan kannalta äärimmäisen kriittisenä.

- Jos Italia alkaa todella huojua, euroaluekin natisee todella pahasti.

Markkinoiden huomio on tarttunut Italiaan yhä tiukemmin reilun viikon kuluessa. Italian kymmenvuotisen valtionlainan korko puhkaisi kuuden prosentin rajan 28. lokakuuta ja on siitä lähtien jatkanut nousuaan.
Tänään korko nousi uuteen ennätykseen liikkuen 6,7 prosentissa.

Kuoppamäki katsoo, että kyse ei ole mistään äkkinäisestä muutoksesta.
- Italian tilanne on ollut kohtuullisen kehno jo pidemmän aikaa. Ehkä on niin, että vain yksi maa mahtuu silmätikuksi kerrallaan. Nyt, kun Kreikka on jollain tavalla vähän pois fokuksesta, Italian tilannetta katsotaan tarkemmin.

Vaikka korkotason nousu kärjistää Italian ongelmia nopeasti, Kuoppamäki ei pidä tilannetta mahdottomana.

- Italia on vauras kansantalous, jolla on huippuluokan teollisuutta. Voisikin ajatella, että kysymys on paljolti poliittisesta halusta tehdä velkaantumiselle jotain. Toki jos katsotaan Italian historiaa euroaikana, maan talouskasvu on ollut olemattoman pientä eli talouspolitiikassa on jossain määrin epäonnistuttu.

Startel


Klo 16.45

New Yorkin pörssi avasi kauppapäivän odottavissa tunnelmissa. Arvopapereiden kurssikehitys oli lähes tasaista maanantaiaamuna paikallista aikaa. Sijoittajat tuntuivat odottavan, mitä uutisia päivän aikana tulee Italiasta ja Kreikasta.

Euroopassa markkinat riemastuivat Berlusconin erotiedoista, mutta pettyivät sen jälkeen kun Berlusconi ilmoitti aikovansa jatkaa. Reaktiot osoittavat, miten hartaasti markkinatoimijat odottavat loputtomasta talousvenkoilusta syytetyn pääministerin lähtöä.

Berlusconin totuudenhetki koittaa viimeistään tiistaina, kun parlamentin alahuoneen on määrä äänestää valtion rahoitusta koskevasta hallituksen esityksestä.

Poliittisten lähteiden mukaan pääministerin oman puolueen johtajat olisivat kehottaneet häntä eroamaan. Taustalla on se, että 20-40 hallituspuolueiden kansanedustajaa on lehtiarvioiden mukaan hylännyt Berlusconin, eikä hänellä olisi siten enää enemmistöä parlamentissa. Berlusconi kiistää enemmistön menettämisen.

Keskustavasemmistolainen oppositio kertoo, että se saattaa pidättäytyä tiistain äänestyksestä. Tarkoituksena olisi osoittaa, että Berlusconi on menettänyt enemmistönsä samalla kun taloustilanteen kannalta olennaiset lait hyväksyttäisiin. Seurauksena olisi erillinen luottamuslauseäänestys, joka kaataisi pääministerin.

- Berlusconin viimeinen epätoivoinen yritys pelastaa itsensä on bluffia. Hänellä ei ole enää enemmistöä alahuoneessa, sanoi suurinta oppositiopuoluetta demokraatteja edustava Dario Franceschini. (STT-Reuters-IS)
 
Klo 15.41
Italian pääministeri Silvio Berlusconi kiistää eroaikeensa.

Berlusconi kirjoittaa Facebook-sivullaan, että huhut hänen erostaan ovat perusteettomia.

Veikkailut Berlusconin lähdöstä kiihtyivät aiemmin tänään, kun kaksi pääministerin lähipiiriin kuuluvaa toimittajaa arveli hänen saattavan erota tuntien kuluessa.

Italian valtionlainojen korot kääntyivät jälleen nousuun Berlusconin viestin jälkeen.


Klo 13.29
Italiassa lasketaan jo aikaa pääministeri Silvio Berlusconin eroamiseen virastaan. Kaksi pääministeriä lähipiiriin kuuluvaa toimittajaa arvelee, että Berlusconi saattaa jättää tehtävänsä jo tänään.

Toimittajat Giuliano Ferrara ja Franco Bechis esittivät näkemyksiään kotisivuillaan ja Twitter-viesteissä. Ferraran mukaan Berlusconin eroilmoitus on vain tuntien, mahdollisesti jopa minuuttien kysymys.
Toimittajien arvailut pysäyttivät heti pörssikurssien laskun.
 
Klo 12.30
Kreikan poliittinen järjestelmä voi muuttua pysyvästi meneillään olevassa myllerryksessä, uskoo kreikkalaisen Eliamep-tutkimuslaitoksen johtaja.

Valtapuolueet ovat tähän asti vuorotelleet, eikä Kreikassa ole lainkaan perinteitä koalitiohallituksista tai pääpuolueiden yhteistyöstä.

Tutkimuslaitoksen johtajan Loukas Tsoukalisin mielestä olisi erittäin positiivista, jos tähän päästäisiin nyt.

Kreikassa tarvitaan hänen mukaansa niin suuria uudistuksia, ettei mikään puolue selviä niistä yksin.

- Olen henkilökohtaisesti erittäin onnellinen, jos Kreikan politiikassa alkaa uusi aikakausi.

Tsoukalis arvioi kuitenkin, että Pasok- ja Uusi Demokratia -puolueiden yhteistyöstä ei tule millään tavalla helppoa.

- Ei käy tippaakaan kateeksi pääministeriä, Tsoukalis sanoi ulkomaisille toimittajille Ateenassa.

Myös kreikkalaisissa sanomalehdissä on tänään kiitelty vuolaasti hanketta koalitiohallituksen muodostamiseksi. ''Vihdoinkin'', otsikoi eräs maan suurimmista sanomalehdistä.

Klo 10.36
Hermostunut tunnelma leviää osakemarkkinoilla, kun sijoittajat odottavat ratkaisua Kreikan uudesta pääministeristä ja hallituksen kokoonpanosta. Myös Italian tilanteen epävarmuus huolettaa sijoittajia.

Helsingissä pörssiviikko avautui muun Euroopan tavoin alamäkeen. Yleistä kurssikehitystä mittaava indeksi oli prosentin miinuksella, kun kauppaa oli käyty puoli tuntia.

Nokian osake oli vajaa kahden prosentin luisussa 4,7 eurossa.

Klo 10.16
Italian tilanteen epävarmuus on nostanut maan lainarahan hinnan ennätyskalliiksi. Italian 10 vuoden valtionlainojen korko huitelee yli 6,5 prosentissa, jota pidetään pitkällä aikavälillä kestämättömänä.

Korkotaso kipusi jo perjantaina euroajan uuteen ennätykseen 6,4 prosenttiin.

Irlanti ja Portugali joutuivat turvautumaan tukilainoihin, kun niiden valtionlainojen korot ylittivät markkinoilla 7 prosentin tason.

Klo 9.56
Kreikassa sovitaan tänään uuden, laajapohjaisen hallituksen kokoonpanosta. Kreikkalaislehtien mukaan pääministeriksi on nousemassa Euroopan keskuspankin entinen varajohtaja Lukas Papademos.

Papademos toimi EKP:n varajohtajana vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen hän on ollut nykyisen pääministerin George Papandreoun neuvonantajana.

Hallituksen vaihdosta sovittiin myöhään eilen Papandreoun ja oppositiojohtaja Antonis Samarasin välisissä neuvotteluissa. Samalla sovittiin, ettei Papandreou jatka pääministerinä.

Ota kantaa

Pelkäätkö oman taloutesi puolesta?

Kyllä 49% En 51%
Ääniä yhteensä 19631

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  3. 3

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  4. 4

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  5. 5

   Martina Aitolehti säteilee onnea Stefan-rakkaansa rinnalla – näyttävä pari ihastuttaa: ”Näytät onnelliselta”

  6. 6

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  7. 7

   Suurhyökkäys Isisiä vastaan alkoi Tal Afarissa – äärijärjestölle uhkaava viesti: ”Antautukaa tai kuolkaa”

  8. 8

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  9. 9

   Mediat: Näyttelijä Jerry Lewis on kuollut

  10. 10

   Tulosmanipulaatioepäily jääkiekon MM-kisoissa – epäiltyjä uhkaa vuosien vankeus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  5. 5

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  6. 6

   Hassan, 45, asettui hengenvaaraan auttaessaan puukotettua: ”En voi kääntää katsettani ja antaa naisen maata maassa”

  7. 7

   KRP: Turun puukkoiskusta epäiltyä päästy kuulemaan

  8. 8

   Työpari todisti vierestä Jehovan todistaja -naisen surman Turun puukkoiskussa

  9. 9

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  10. 10

   Poliisi julkisti uutta tietoa Turun tapauksesta – lisää kotietsintöjä Runosmäessä, epäiltyä ei ole päästy kuulemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  8. 8

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  9. 9

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  10. 10

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

  2. 2

   Vakava puukotus Järvenpäässä – uhri toimitettiin sairaalaan

  3. 3

   Terroristit valitsevat uhreiksi nimenomaan naisia – tutkija selittää, mistä on kysymys

  4. 4

   Mohammedi näki Turun puukottajan juoksevan pitkä veitsi kädessä – ”Oli vain 20 sekunnista kiinni, että olisin voinut pysäyttää hänet”

  5. 5

   Martina Aitolehti säteilee onnea Stefan-rakkaansa rinnalla – näyttävä pari ihastuttaa: ”Näytät onnelliselta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

  3. 3

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  4. 4

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  5. 5

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää