Teresa, Tessa, Terttu

Ulkomaat

Valikko

IS-erikoishaastattelu: Hänen sanansa mursivat Berliinin muurin

Berliinin muurin murtamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta, mutta muurista puhumista pelättiin aikanaan myös USA:ssa. IS haastatteli Kaliforniassa Peter Robinsonin, joka 1987 kirjoitti presidentti Ronald Reaganille historiallisen "Herra Gorbatshov, purkakaa tämä muuri"-puheen.

Ronald Reaganin sanat sisältyivät yhteen kaikkien aikojen merkittävimmistä puheista. Peter Robinson oli vain 30-vuotias, kun hän pääsi niiden myötä tekemään merkittävällä tavalla historiaa.

Peter Robinson oli 1982 tullut 25-vuotiaana varapresidentti George H.W. Bushin puheenkirjoittajaksi ja edennyt siitä presidentti Ronald Reaganin palvelukseen.

Nyt Robinson työskentelee Stanfordin yliopistolla sijaitsevassa Hoover-instituutissa.

Kesäkuussa 1987 vietettiin silloisessa Länsi-Berliinissä Berliinin 750-vuotisjuhlia, joihin USA:n presidentti kutsuttiin puhumaan.

Saman vuoden huhtikuussa Peter Robinson kävi Berliinissä hankkimassa materiaalia puhetta varten.

Nyt Robinson paljastaa IS:lle kohtaamansa uskomattomat vaikeudet ja puheen hurjan taustan.

- USA:n kunniakonsuli Länsi-Berliinissä piti minulle tuolloin pienen puheen. Hän ei halunnut presidentin kuulostavan antikommunistiselta cowboylta, joten kommunisteja ei pitänyt haukkua. Hän sanoi, ettei muurista pidä puhua, koska asukkaat ovat jo tottuneet siihen, Peter Robinson muistelee.

- Näin itse muurilla paikkoja, joihin pakenevia ihmisiä oli ammuttu. Näin helikopterista, miten toisella puolella oli piikkilankoja, partiosotilaita ja hiekkaesteitä.

Robinson vietti iltaa Länsi-Berliinissä lähiössä saksalaisten tuttaviensa luona. He olivat kutsuneet paikalle omia tuttaviaan.

- Kysyin, ovatko he tottuneet muuriin. Seurasi kiusallinen hiljaisuus. Luulin sanoneeni kauhean munauksen. Sitten yksi paikalla ollut kertoi siskonsa asuvan toisella puolella, eivätkä he ole tavanneet 20 vuoteen, ja luulenko minä että hän tottuu siihen, Robinson kertoo.

Rouva Elzin
suutahdus

- Jokainen läsnäolija sanoi jotain vastaavaa. Eräs mies sanoi vartijan katsovan häntä muurin yli idästä kiikareilla joka päivä, eikä hän ole varma, kumpi heistä on vanki eläintarhassa, Peter Robinson sanoo.

Lopullisen repliikin lausui emäntänä toiminut rouva Ingeborg Elz. Hän oli vihainen.

- Hän sanoi, että jos Gorbatshov on vakavissaan glasnostista ja perestroikasta, hän voisi osoittaa sen tulemalla muurille ja purkamalla sen. Minusta tuntui heti, että jos presidentti Reagan olisi kuullut sen, hän olisi reagoinut kuulemaansa.

Rouva Elzin sanoma tarttui. Robinson kirjoitti sen keskeiseksi puheluonnokseen.Mutta Reaganin hallinnossa vastustettiin Mihail Gorbatshovin ja Neuvostoliiton ärsyttämistä. Alkoi pitkä kädenvääntö kulissien takana.

- Presidentti näki puheluonnokseni eräänä viikonloppuna. Tapasimme hänet sen jälkeen. Hän sanoi, että puheessa on kohta muurin purkamisesta, ja juuri sen hän haluaa sanoa itäsaksalaisille. Tämä oli avainhetki, Robinson toteaa.

- Seurasi kuitenkin kolme viikkoa, jonka aikana koko hänen apparaattinsa vastusti puhetta. Niin kansallisen turvaneuvoston, Saksan diplomaattiemme kuin ulkoministeriömme edustajat vastustivat puhetta. Heidän mukaansa se kuulosti julmalta ja oli liian aggressiivinen Gorbatshovia kohtaan.

"Powellkin
vastusti"

- Colin Powell vastusti puhetta. Ulkoministeri George Schultz vastusti puhetta. Valkoisen Talon päällikkö Howard Baker vastusti puhetta, Peter Robinson paljastaa IS:lle.

Valkoisen Talon hallinnossa puheen ydinkohda muutettiin muotoon "jonain päivänä tämä ruma muuri murtuu".

Robinson kuitenkin palautti sen muotoon, jota tiesi presidentin haluavan.

- Vielä Berliiniin matkattaessa Valkoisen Talon kakkosmies Ken Duberstein vaati, että puhe palautetaan presidentille. Duberstein luetti Reaganille kohdan ja kertoi ulkoministeriön vastustavan sitä.

- Ken kertoi myöhemmin, että presidentti oli hiljaa. Sitten hänen silmissään oli syttynyt kimallus ja hän oli kysynyt, "minähän olen presidentti, eikö niin?". "Yes, sir". "Silloin minä päätän, jääkö se kappale puheeseen. No, se jää siihen".

- Siitä huolimatta ulkoministeriö vielä matkalla puhepaikalle yritti uutta versiota. Presidentti esti sen - ja piti puheensa.

"Järjettöminä
pidettyjä asioita"

Peter Robinson ja Ingeborg Elz ovat tavanneet useasti jälkeenpäin.

- Minä olin vain 30. Todellinen totuuden hetki oli, kun Reagan sanoi kokouksessa monien kuullen, että hän haluaa sanoa sen. Ja koko byrokratia yritti saada minut luopumaan siitä! He vain eivät enää voineet muuttaa sitä, ei edes ulkoministeri Schultz.

Robinson huomauttaa, ettei voida osoittaa, miten puhe vaikutti muurin murtumiseen.

- Kuulin että tiedustelulähteidemme mukaan Moskova oli sanonut Itä-Saksalle puheen jälkeen, että Saksojen välistä matkailua on helpotettava ja muuri on ongelma. Mutta että puhe sai Moskovan mielen muuttumaan, sitä on mahdoton todistaa - ja mietin sitä kauan, Peter Robinson sanoo.

- Uskon että Vaclav Havelin, Lech Walesan ja Ronald Reaganin puheet yhdessä saivat aikaan sen, että ajateltiin asioita, joita oli pidetty mahdottomina ajatellakaan.

- Järjettöminä pidettyjä asioita. Mutta suoran linkin osoittaminen samettivallankumoukseen - voin vain sanoa, että sadat miljoonat ihmiset idässä kuulivat sen ja saattoivat ajatella uusia asioita.

Miltä tuntui, kun muuri kaksi vuotta myöhemmin murtui?

- Oh, olin äärimmäisen liikuttunut.

Reagan oli
raivoissaan

- Ajattelin puhetta tehdessäni vain, että se on periaatteellinen kannanotto. Reagan ei voinut mennä muurille ja olla sanomatta jotain totuudellista ja muistettavaa vapaudesta.

Millainen mies Ronald Reagan oli?

- Hän oli paradoksaalinen. Kiltein, mukavin, ystävällisin ajateltavissa oleva mies. Mutta samalla hän oli erittäin kilpailuhalukas, taisteleva ja uskollinen ajatuksilleen. Hän todella halusi voittaa kommunismin. Hän ei halunnut status quon säilymistä.

Peter Robinsonin mukaan Ronald Reagan kertoi jälkeenpäin olleensa puheen ydinkohdassa vihainen. Sen voi yhä havaita videolta. Syynä oli se, että Reaganille oli samana aamuna kerrottu, miten Itä-Berliinin puolella poliisi oli hajottanut puhetta kuulemaan tulleen ihmisjoukon. Se raivostutti hänet.

- Hän tajusi jotain syvempää, lähes teologista. Reaganilla oli syvä käsitys todellisuudesta. Muurin ei pitänyt olla olemassa, Peter Robinson analysoi.

- Hän vain katsoi, että läntiset ajatukset olivat oikeita. Että vapaus tavalla tai toisella oli voimakkaampi ja totuuden puhumisessa on oma voimansa. Neuvostoliitto oli yksinkertaisesti paha. Ja sitten hän tunsi, että hänen tehtävänsä on sanoa niin.

Juha-Pekka Tikka,
Palo Alto, Kalifornia

Reaganin "Purkakaa tämä muuri"-puhe

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan puhui Brandenburgin portilla Länsi-Berliinissä Itä- ja Länsi-Saksat jakaneen muurin edessä 12. kesäkuuta 1987 Berliinin 750-vuotisjuhlissa.

Puheen saattoi kuulla myös Itä-Berliinin puolella. Uutistoimisto Tass nimitti Reaganin esiintymistä "avoimesti provokatiiviseksi, sotaa lietsovaksi puheeksi".

Puheen ydinkohta, jonka Peter Robinson oli laatinut, oli seuraava:"On yksi merkki, jonka neuvostoliittolaiset voisivat tehdä, josta ei voisi erehtyä, joka edistäisi dramaattisesti vapauden ja rauhan asiaa. Pääsihteeri Gorbatshov, jos etsitte rauhaa, jos etsitte vaurautta Neuvostoliitolle ja Itä-Euroopalle, jos etsitte vapautusta: Tulkaa tälle portille! Herra Gorbatshov, avatkaa tämä portti! Herra Gorbatshov... Herra Gorbatshov, purkakaa tämä muuri!"

Berliiniläiset mursivat muurin 29 kuukautta myöhemmin.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Nanna Karalahdelta ensimmäinen blogipäivitys eron jälkeen – avoin kirjoitus: ”On oltava rehellinen ja elettävä totuudessa”

 2. 2

  Perussuomalainen kulttuuriministeri herättää hämmennystä taiteilijoissa – ”Nyt on h-vetti irti”

 3. 3

  Kuvat ABC:n pihalta herättävät hämmennystä: Kuinka tässä pitäisi toimia?

 4. 4

  4 asiaa, joihin miehet kiinnittävät naisen ulkonäössä huomiota

 5. 5

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 6. 6

  Vilman ja Juuson suhteelle tyly loppu Temptation Islandilla: ”Heitän sen pellolle, kun päästään Suomeen!”

 7. 7

  Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

 8. 8

  Suomeen tuodusta kurkumasta, currysta ja chilistä löytyi maaliväriä – asiantuntija: ”Syöpävaarallista ainetta”

 9. 9

  Patrik Laineella leveä hymy tuoreessa lomakuvassa – lähetti terveiset Aleksander Barkoville

 10. 10

  Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 2. 2

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 3. 3

  Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

 4. 4

  Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

 5. 5

  Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

 6. 6

  Internet sekosi tv-juontajan pinkistä röyhelömekosta – hervottomia vertauksia sukupuolielimeen

 7. 7

  Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

 8. 8

  Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

 9. 9

  Onnistuuko sinulta tämä hankalaksi osoittautunut päässälasku? Insinööri-Pekka täräytti oikean vastauksen 2 sekunnissa

 10. 10

  Näin Sipilän hallituksen uudet päätökset muuttavat arkeasi – asumistuki, päivähoitomaksut, työttömyys...

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

 3. 3

  Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

 4. 4

  Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

 5. 5

  Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

 6. 6

  Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

 7. 7

  Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

 8. 8

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 9. 9

  Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

 10. 10

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Nanna Karalahdelta ensimmäinen blogipäivitys eron jälkeen – avoin kirjoitus: ”On oltava rehellinen ja elettävä totuudessa”

 2. 2

  Perussuomalainen kulttuuriministeri herättää hämmennystä taiteilijoissa – ”Nyt on h-vetti irti”

 3. 3

  Kuvat ABC:n pihalta herättävät hämmennystä: Kuinka tässä pitäisi toimia?

 4. 4

  4 asiaa, joihin miehet kiinnittävät naisen ulkonäössä huomiota

 5. 5

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

 2. 2

  Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

 3. 3

  Muistatko Salkkareiden Jennin? Anu Palevaara, 45, tahkoaa kahta työtä – tältä hän näyttää nyt!

 4. 4

  Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

 5. 5

  Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

 2. 2

  Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

 3. 3

  Äiti kosti poikansa röyhkeän tempun haudan takaa – vanhan äidin rahastaminen ei onnistunutkaan loppuun asti

 4. 4

  Nanna Karalahti ja Jere Karalahti: Ero!

 5. 5

  Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

 6. Näytä lisää