Oliver, Olivia, Oiva

Ulkomaat

Valikko

15 tärkeintä kysymystä Venäjän presidentinvaaleista

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuinka suuren voiton Dmitri Medvedev saa? Tuleeko vaaleista rehelliset? Jatkaako Vladimir Putin todellisena johtajana? Näihin ja muihin tärkeisiin kysymyksiin Venäjän presidentinvaaleista antaa vastauksen IS:n Venäjän-kirjeenvaihtaja Arja Paananen.

1) Voittaako Dmitri Medvedev?

Medvedev voittaa vaalit takuuvarmasti, sillä jopa Venäjän oppositio tunnustaa avoimesti, että hän on ehdokkaaksi päässeistä henkilöistä paras.

Gennadi Zjuganovilla on yhä oma kannattajakuntansa, joka koostuu lähinnä iäkkäistä kommunisteista. Äärioikeiston Vladimir Zhirinovski vetoaa puolestaan nationalistien tunteisiin.

Mielipidetiedustelujen mukaan Zjuganoville ja Zhirinovskille on kummallekin luvassa äänisaalis, joka pyörii kymmenen prosentin tuntumassa tai hieman sen yli.

Kremlin perustaman demokraattipuolueen Andrei Bogdanoville lupaillaan noin prosentin kannatusta.

2) Kuinka suuren voiton Medvedev saa?

Yksi suurimmista jännityksen aiheista on juuri Medvedevin voittoprosentti, sillä siihen liittyy valtavasti symboliikkaa ja se tulee määrittelemään myös Medvedevin suhdetta pääministeriksi siirtyvään Vladimir Putiniin.

Etukäteen tehtyjen mielipidetiedustelujen mukaan Medvedevin kannatus vaihtelee 65-80 prosentin välimaastossa.

Putin voitti ensimmäisissä vaaleissaan 2000 melko täpärästi prosenttiluvulla 52,9. Periaatteessa Medvedev on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin Putin tuolloin, sillä myös hän on liki täysin tuntematon.

Toisissa vaaleissaan 2004 Putin sai 71,3 prosenttia, mikä on hänen korkein kannatuslukunsa. Jos Medvedev saisi heti ensimmäisissä vaaleissaan suuremman voiton kuin Putin koskaan, tulos olisi Putinin kannalta jokseenkin nolo.

Joulukuun duumanvaaleista tehtiin "kansanäänestys" Putinin linjan puolesta, ja Yhtenäinen Venäjä keräsi 64,3 prosentin äänisaaliin. Yleinen veikkaus on, ettei Medvedevin tuloksen annettaisi jäädä tätä pienemmäksi.

3) Tuleeko vaaleista rehelliset?

Venäjän valtakoneisto osaa järjestää varsinaisen vaalipäivän kulun niin, että mitään massiivista vaalivilppiä tuskin tapahtuu koko maan laajuudessa.

Joillakin yksittäisillä alueilla paikalliset viranomaiset tulevat kuitenkin kilpailemaan siitä, kuinka suuren voiton he pystyvät Medvedeville tarjoamaan. Tuolloin käytössä ovat kaikki keinot alkaen äänestäjien painostamisesta ja päättyen äänestyslippujen väärentämiseen.

Esimerkiksi viime joulukuun duumanvaaleissa äänestysaktiivisuus vaihteli 95-99 prosentin välillä Ingushiassa, Tshetsheniassa, Kabardino-Balkariassa ja Mordvassa. Yhtä murskaava oli myös Yhtenäisen Venäjän äänisaalis näillä alueilla.

Oletettavaa on, että samat alueet kunnostautuvat myös presidentinvaaleissa ja Medvedev saa paikoitellen reilusti yli 90 prosentin äänisaaliin.

4) Oliko vaalikampanja reilu?

Sekä vaalien ehdokasasettelu että vaalikampanja olivat poikkeuksellisen epäreilut.

Ehdokkaaksi ei päässyt yhtään oikeaa demokraattien ehdokasta, sillä esimerkiksi Garri Kasparovin ei annettu edes järjestää kannattajakokoustaan ja Mihail Kasjanov suljettiin vaaleista väärennettyihin kannattajanimiin vedoten.

Yleinen käsitys on, että Kreml ei halunnut ottaa pienintäkään riskiä Medvedevin voiton varmistamisessa. Se halusi todennäköisesti myös estää mahdollisuuden, että joku todellisen opposition nouseva edustaja olisi vaalien ansiosta pystynyt profiloitumaan tulevaisuutta varten, vaikka näissä vaaleissa hänellä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta.

Vaalikampanjan aikana Medvedev nautti Venäjän valtiollisten kanavien suotuisasta tv-ajasta yllin kyllin. Esimerkiksi NTV:llä Medvedev sai 17,3 kertaa enemmän tv-aikaa kuin kaikki muuta ehdokkaat yhteensä.

Virallisen selityksen mukaan Medvedev ei rikkonut vaalien tasapuolisuussääntöjä, sillä televisio ei kertonut hänestä presidenttiehdokkaana, vaan ensimmäisenä varapääministerinä tekemässä normaalia työtään.

5) Ovatko vaalit vapaat?

Suurimmaksi osaksi kyllä, mutta myös äänestäjien painostamista, pakottamista ja uhkailua esiintyy.

Valtion työntekijöille äänestämisestä on tehty kansalaisvelvollisuus, jonka täyttämättä jättäminen uhkaa johtaa jopa työpaikan menetykseen. Lisäksi monilla työpaikoilla on annettu käsky, jonka mukaan jokaisen on houkuteltava mukaansa kymmenen muuta äänestäjää omasta lähipiiristään.

Sotilaat viedään perinteisesti joukolla äänestämään eikä kyydistä voi kieltäytyä.

Opiskelijoita on jo uhkailtu tenttien reputtamisella ja yksityisten yritysten edustajia veroseuraamuksilla, mikäli he eivät äänestä.

6) Mitä kansa ajattelee vaaleista?

Suurin osa venäläisistä suhtautuu koko prosessiin rauhallisesti, vaikka moni ymmärtää prosessin olevan tiukasti viranomaisten ohjauksessa. Ihmisille riittää ainakin toistaiseksi Putinin valtakoneiston tarjoama vakaus ja elintason nousu. Länsimaiset demokratian arvot ja sananvapaus ovat toisarvoisia seikkoja.

Vaalit eivät kuitenkaan herätä mitään erityisiä intohimoja. Esimerkiksi Moskovan metroissa ja busseissa en ole kuullut yhtä ainutta spontaania keskustelua, jossa ihmiset pohtisivat vaaliasetelmia.

7) Onko vaaleissa lainkaan ulkopuolisia tarkkailijoita?

Etyjin tarkkailija jäivät kokonaan pois, mutta lännestä Moskovaan saapui silti Euroopan neuvoston 25-henkinen ryhmä. Tarkkailijoiden listalla ei ole yhtään suomalaista.

Lisäksi paikalla on runsaslukuinen tarkkailijaryhmä Venäjän liittolaismaista, muun muassa entisistä neuvostotasavalloista. He ovat jo julkisesti todenneet, että vaaleissa kaikki on tapahtunut tähän mennessä täysin Venäjän lakien ja säädösten mukaan.

8) Miten Medvedev käyttäytyy toimittajien kanssa?

Länsimaisilla toimittajilla ei ollut käytännössä lainkaan pääsyä Medvedevin lähistölle. Itse onnistuin näkemään hänet joulukuussa kerran puhujakorokkeella, kun hänet valittiin virallisesti Yhtenäisen Venäjän presidenttiehdokkaaksi.

Medvedeviä on seurannut koko ajan ryhmä toimittajia Kremlin omasta poolista. He ovat nykyisille vallanpitäjille lojaali toimittajajoukko, joka tarjoilee kansalle sen, mitä Kreml haluaa esittää.

Medvedevin kampanjamatkoista ei jaettu etukäteen aikataulutietoa, joten näin varmistettiin se, ettei paikalle tule kutsumattomia toimittajia esittämään kysymyksiään.

Venäjän nykykulttuuriin kuuluu, että esimerkiksi Putin ja Medvedev antavat tv-kameroiden edessä omat lausuntonsa, mutta toimittajat eivät saa tehdä jatkokysymyksiä.

9) Kritisoidaanko Medvedeviä ollenkaan Venäjän tiedotusvälineissä?

Venäjän tv:ssä ei lainkaan, mutta internetlehdissä ja painetuissa lehdissä kyllä.

Esimerkiksi kommunistien edustajat ovat epäilleet avoimesti Medvedevin ilmoittamien tulojen rehellisyyttä, sillä ennen Moskovaan siirtymistään hän oli Pietarissa varsin menestyvä bisnesmies.

Virallisen ilmoituksen mukaan Medvedev on ansainnut neljä viime vuoden aikana reilut seitsemän miljoonaa ruplaa eli vajaat 200 000 euroa. Medvedev omistaa Moskovassa 367 neliöisen asunnon, mutta autoa hänellä ei ole lainkaan. Perheen ainoa auto on Svetlana-vaimon yhdeksän vuotta vanha Volkswagen Golf.

10) Tuleeko Medvedevistä erilainen presidentti?

Suurin ero on miesten taustoissa. Medvedevillä ei ole ainakaan tiettävästi mitään KGB-taustaa, kuten on Vladimir Putinilla. Medvedev on 42-vuotiaana myös varsin nuori ja sitä kautta aivan eri aikakauden kasvatti kuin 55-vuotias Putin.

Medvedevin olemus ja luonne vaikuttavat myös varsin toisenlaisilta kuin Putinin. Hän antaa itsestään varsin pehmeän ja inhimillisen vaikutelman, vaikka lähipiirin mukaan hänestä löytyy myös päättäväisyyttä.

Pitää kuitenkin muistaa, että Medvedev on täysin Putinin kasvattama ja siten velkaa koko uransa Putinille. Hän on myös ollut Putinin rinnalla koko tämän valtakauden ajan, ja on siten myös osasyyllinen kaikkiin Putinin ajan virheisiin.

Medvedev itse ei ole kertaakaan kritisoinut Putinia mistään, vaan päinvastoin hän on jopa kopioinut tämän esiintymismaneereita itselleen.

11) Mikä on Medvedevin suhtautuminen länteen?

Medvedev on puhunut vaalikampanjansa aikana varsin vähän ulkopolitiikasta. Vastikään hän ilmoitti, että on valmis tekemään yhteistyötä kenen tahansa Yhdysvaltain presidentiksi valittavan henkilön kanssa, kunhan tämä ei ole juuttunut menneisyyteen eikä tällä ole "puoliseniilejä" ajatuksia.

Kaikkineen Medvedev on ollut sanavalinnoissaan huomattavasti pehmeämpi kuin Putin, joka tunnetaan värikkäistä ja jopa brutaaleista kielikuvistaan. Medvedevin suusta kuului äskettäin jopa tällainen lause:

- Venäjä ja Yhdysvallat jakavat yhteiset arvot eikä mikään estä meidän strategista kumppanuuttamme.

12) Lupaako Medvedev sananvapautta?

Venäjän oppositio on varovaisen toiveikas sen suhteen, että Medvedev sallisi maahan hieman enemmän sananvapautta kuin Putin. Todennäköistä kuitenkin on, ettei ainakaan mitään radikaaleja parannuksia tapahdu.

Medvedev on luvannut jatkaa Putinin politiikkaa ja siinä etusijalle menevät "vakaus" ja "suvereeni demokratia", joihin kumpaankaan ei kuulu oikeus arvostella vallanpitäjiä vapaasti.

Lännessä pantiin kuitenkin ilahtuneena merkille Medvedevin seuraava lausunto:

- Vapaus on parempi kuin vapaudettomuus. Tarkoitan vapautta kaikissa muodoissaan, henkilökohtaista vapautta, taloudellista vapautta ja myös vapautta ilmaista itseään.

13) Mitä yhteyksiä Medvedevillä on Suomeen?

Medvedevin mahdollisista Suomi-yhteyksistä ei tiedetä juuri lainkaan. Hän on kuitenkin tavannut esimerkiksi presidentti Tarja Halosen vuosi sitten Davosissa.

Ei ole tiedossa myöskään, onko Medvedev käynyt Suomessa. Elokuussa Suomen valtiojohdolla olisi oiva tilaisuus kutsua Medvedev maahamme vierailulle, sillä silloin Helsingissä ja Kuopiossa esiintyy tulevan presidentin ehdoton suosikkiyhtye, brittiläinen Deep Purple.

14) Miksi Putin valitsi juuri Medvedevin?

Irvileukojen mukaan siksi, että 162-senttinen Medvedev on sopivasti lyhyempi kuin 170-senttinen Putin.

Julkisuudessa Putin on korostanut täydellistä luottamustaan Medvedevin ja miesten 17 vuotta kestänyttä hedelmällistä yhteistyötä. Medvedev on Putinin oppipoika, joten Putin on ilmeisesti täysin varma siitä, ettei Medvedev häntä petä.

15) Jatkaako Putin todellisena johtajana?

Erittäin kiinnostava kysymys, johon kukaan ei tiedä varmaa vastausta. Ainakin Medvedevin presidenttikauden alku tulee olemaan varmasti jonkinlaista kahden johtajan aikaa, mutta on mahdollista, että Putin vetäytyy myöhemmin sivummalle.

On esitetty teoria, että Putin haluaa jatkaa pääministerinä siksi, että hän varmistaa seuraajansa kasvamisen todelliseksi johtajaksi.

Toisen teorian mukaan todellinen valta siirtyy jatkossa Putinille, ja Medvedevistä tulee lähinnä seremoniallinen johtaja. Venäjän perustuslain mukainen tällainen vallanjako ei ole käytännössä mahdollista, mutta kuka tietää miten asiat kulisseissa tullaan hoitamaan.

Politiikantutkija Andrei Piontkovskin mukaan Venäjälle saattaa muodostua kahden johtajan järjestelmä, jossa Putin näyttelee "pahaa poliisia" ja Medvedev "hyvää poliisia".

Medvedev hoitaisi silloin sovittelevan diplomatian esimerkiksi lännen suuntaan, mutta Putin jatkaisi nyrkkiensä paukuttelua entiseen tapaan.

 • venajavaalit
Näitä luetaan!
 1. 1

  Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

 2. 2

  Hanna-Maria Seppälä julkaisi harvinaisen yhteiskuvan – poseeraa 23 vuotta vanhemman Anssi-rakkaansa rinnalla

 3. 3

  Hinkkaavatko sisäreidet yhteen? 10 näppärää kikkaa, joilla ratkaiset ikuisuusongelman

 4. 4

  Pamela Anderson, 49, selittää IS:lle muuttunutta ulkonäköään – kaiken takana yksi päätös: ”En yksinkertaisesti jaksa enää tässä iässä”

 5. 5

  Kommentti: Ferrarilla on 1 534 syytä olla suosimatta Räikköstä

 6. 6

  Henna Kalinainen kauhistelee julkkiskaunotarten häijyä sanasotaa – sivaltaa haukkujia: ”Rumaa sisintä ei korjaa mikään”

 7. 7

  Mallikaunotar ja menestynyt bisnesnainen päätyi osaksi miljardöörin tosielämän haaremia – mykistävät yksityiskohdat: 11 vaimoa nautintoja varten

 8. 8

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 9. 9

  Kevään 2017 ylioppilaiden nimet julki! Katso täältä kaikki kirjoittaneet Suomen kaikista lukioista

 10. 10

  Pyöräkuormaaja putosi sillalta Lahdessa – pakeneva kuski ajoi 20-tonnisella ajokilla ensin kohti poliisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

 2. 2

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 3. 3

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 4. 4

  Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

 5. 5

  Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

 6. 6

  Muiskis! Pysäyttävän kaunis ruhtinatar Charlene onnitteli Kimi Räikköstä – jäämiehen ilme kertoo kaiken

 7. 7

  Kuva leviää: Miehen lahja tyttöystävälle meni aivan penkin alle – huomaatko nolon ongelman?

 8. 8

  Eveliina on käyttänyt 12 000 euroa kauneusleikkauksiin: ”Itsekurini ei ole riittänyt laihduttamiseen”

 9. 9

  Räikkönen seisoi naama peruslukemilla F1-kisan palkintopallilla – entisen F1-kuskin kekseliäs kuva leviää netissä

 10. 10

  Räikkönen ja Bottas taistelevat Monacossa – missä ovat varikkokaunottaret Minttu ja Emilia? Sensuelli kuva kesämökiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 4. 4

  Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

 5. 5

  Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

 6. 6

  Varo nopeasti leviävää Facebook-virusta! Tarkista tilisi, saatat jakaa huijauslinkkejä tietämättäsi

 7. 7

  Kulmat minttiin ja verkkarit pyllyyn – aikuinen nainen testasi teinityttöjen suosikkityylin

 8. 8

  Roope Salminen haastatteli Cheyenne Järvistä – Sara Sieppi raivostui: ”Parempi reitti kuin reittä pitkin”

 9. 9

  Helmikuussa kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena

 10. 10

  Yle näyttää suomalaisen K18-elokuvan – Marianne Träskman esiintyi elokuvassa teini-ikäisenä ja kertoo nyt eroottisista kohukohtauksista

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Laskuvarjo ei auennut – tuhannet todistivat karmeaa onnettomuutta laivaston näytöksessä New Yorkissa

 2. 2

  Hanna-Maria Seppälä julkaisi harvinaisen yhteiskuvan – poseeraa 23 vuotta vanhemman Anssi-rakkaansa rinnalla

 3. 3

  Hinkkaavatko sisäreidet yhteen? 10 näppärää kikkaa, joilla ratkaiset ikuisuusongelman

 4. 4

  Pamela Anderson, 49, selittää IS:lle muuttunutta ulkonäköään – kaiken takana yksi päätös: ”En yksinkertaisesti jaksa enää tässä iässä”

 5. 5

  Kommentti: Ferrarilla on 1 534 syytä olla suosimatta Räikköstä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Näin Sebastian Vettel vei Monacon voiton Kimi Räikköseltä – IS seurasi F1-kisaa

 2. 2

  Katy Perry, 32, vilautti herkkiä paikkojaan konsertissa – kamerat räpsähtivät: Paljastavat kuvat leviävät vauhdilla

 3. 3

  Aviomies valitsi vaimolleen mekon: TTK-kaunotar varasti show’n tv:ssä – lateksiasu paljasti kookkaat rinnat

 4. 4

  Mormoniäiti jätti työnsä pianonsoiton opettajana ja ryhtyi glamourmalliksi – jättimäinen povi estää sitomasta kengännauhoja

 5. 5

  Yllätyssuhde! Cheyenne Järvinen julkaisi seksiä tihkuvan kuvan tosi-tv-komistuksen kanssa – ”Match made in heaven”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Ainakin 22 kuoli Manchesterin iskussa – epäilty tallentui valvontakameraan

 2. 2

  Tietoa Michael Schumacherin tilasta varjellaan visusti – nyt perheen vaikenemiselle saatiin selitys

 3. 3

  Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa

 4. 4

  Vain harva tajusi: prinsessa Dianan käsilaukulla oli salainen tarkoitus – hämäsi valokuvaajia ovelalla kikalla

 5. 5

  Tunteikas kuva presidentti Koiviston hautajaisista: Assi Koivisto näytti hellän puolensa

 6. Näytä lisää