Aulis

Ulkomaat

Barack Obaman voitonpuhe Chicagossa - lue!

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain ensimmäiseksi mustaksi presidentiksi valittu Barack Obama piti voitonpuheensa kotikaupungissaan Chicagossa, Grant Park -puistossa järjestetyssä voitonjuhlassa, jonne oli kokoontunut yli 50 000 ihmistä juhlimaan sanakarinsa voittoa.

IS julkaisee Barack Obaman voitonpuheen kokonaisuudessaan:

Mikäli siellä on joku, joka epäilee etteikö Yhdysvallat ole paikka, jossa kaikki on mahdollista; jotka yhä pohtivat sitä, ovatko maamme perustajien unelmat yhä hengissä tässä ajassa; jotka yhä asettavat kyseenalaiseksi demokratiamme voiman; tämä ilta on vastaus teille.

Tämä vastaus sisältyi niihin koulujamme ja kirkkojamme kiertäneisiin pitkiin jonoihin, joissa oli enemmän väkeä kuin tämä kansakunta on koskaan nähnyt; niihin ihmisiin, jotka odottivat kolme ja neljä tuntia, monet heistä ensimmäistä kertaa eläessään, koska he uskoivat, että tällä kertaa kaiken täytyy olla toisin, että heidän äänellään voi olla merkitystä.

Tämän vastauksen antoivat nuoret ja vanhat, demokraatit ja republikaanit, mustat, valkoiset, latinot, Amerikan intiaanit, homot, heterot, vammaiset ja ei-vammaiset - amerikkalaiset, jotka lähettivät maailmalle viestin, että me emme ole vain joukko poliittisen kartan punaisia ja sinisiä osavaltioita, vaan me olemme ja tulemme aina olemaan Amerikan Yhdysvallat.

Tämä on vastaus, joka sai ne meistä, joita niin monet niin pitkään ovat kehottaneet suhtautumaan asioihin kyynisesti ja pelokkaasti sekä epäilevästi siihen, mitä me kykenemme saavuttamaan, tarttumaan historian kaareen ja taivuttamaan sen kohti paremman päivän toivoa.

Se on ollut jo pitkään tulollaan, mutta tänä iltana, sen takia mitä me olemme tänään tehneet, näissä vaaleissa, tällä historiaa määrittävällä hetkellä, muutoksen hetki on tullut Amerikkaan.

Kumppaneita yhteisellä matkalla

Olen juuri saanut hyvin ystävällisen huomaavaisen puhelinsoiton senaattori McCainilta. Hän taisteli pitkään ja lujasti tässä vaalikampanjassa, ja hän on taistellut vielä pidempään ja lujemmin tämän rakastamansa maan puolesta. Hän on joutunut tekemään Yhdysvaltain puolesta uhrauksia, joista useimmat meistä eivät alkuunkaan voi edes kuvitella; ja meidän asiamme ovat paremmalla tolalla tämän urhoollisen epäitsekkään johtajan tekemien palvelusten ansiosta.

Onnittelen häntä ja kuvernööri Palinia kaikesta siitä, mitä he ovat saavuttaneet, ja odotan innolla mahdollisuutta työskennellä yhdessä heidän kanssaan tämän kansan toiveiden elvyttämiseksi tulevina kuukausina.

Haluan kiittää kumppaniani tällä matkalla, miestä joka kampanjoi sydämensä pohjasta ja puhui niiden miesten ja naisten puolesta, joiden kanssa hän kasvoi Scrantonin kaduilla ja joiden kanssa hän matkusti junalla kotiin Delawareen, haluan kiittää Yhdysvaltain tulevaa varapresidenttiä, Joe Bidenia.

En seisoisi tässä tänä iltana ilman sitä ehtymätöntä tukea, jota olen saanut parhaalta ystävältäni viimeisten 16 vuoden aikana, perheemme kivijalalta ja elämäni rakkaudelta, kansakuntamme seuraavalta First Ladylta, Michelle Obamalta. Sasha ja Malia, rakastan teitä molempia niin paljon, ja te olette ansainneet sen uuden koiranpennun, joka tulee kanssamme Valkoiseen taloon.

Ja vaikka hän ei olekaan enää keskuudessamme, tiedän että isoäitini katselee meitä yhdessä sen perheen kanssa, joka muovasi minusta sen, mitä minä nykyään olen. Minulla on heitä ikävä tänä iltana, ja tiedän, ettei minun velkaani heille voi millään mitata.

Kampanjapäällikölleni David Plouffelle, päästrategilleni David Axelrodille ja politiikan historian parhaalle vaalikampanjaryhmälle haluan sanoa, että te teitte kaiken tämän mahdolliseksi, ja tulen olemaan ikuisesti kiitollinen kaikista niistä uhrauksista, jotka te olette tehneet tämän toteuttamiseksi.

Kansan voitto

Mutta ennen muuta en tule koskaan unohtamaan, kenelle tämä voitto todella kuuluu - se kuuluu teille.

Minä en koskaan ollut se kaikkein todennäköisin ehdokas tähän virkaan. Aloittaessamme meillä ei ollut paljon rahaa tai useita ilmoituksia poliittisesta tuesta. Vaalikampanjaamme suunnitelmia ei synnytetty Washingtonin saleissa - se sai alkunsa Des Moinesin takapihoilla ja Concordin olohuoneissa ja Charlestonin omakotitalojen kuisteilla.

Tämän kampanjan rakensivat työtä tekevät miehet ja naiset, jotka kaivoivat säästöistään 5 dollaria ja 10 dollaria ja 20 dollaria tukeakseen tätä hanketta.

Tämä kampanja sai voimaa niistä nuorista, jotka torjuivat myytin oman sukupolvensa apaattisuudesta; jotka jättivät kotinsa ja perheensä ryhtyäkseen hommiin, joista ei ollut tarjolla liiemmin palkkaa ja vielä vähemmän yöunta. Tätä kampanjaa veivät eteenpäin ne ei-niin-nuoret ihmiset jotka uhmasivat kylmää ja paahtavaa hellettä koputellakseen täysin vieraitten ihmisten oville. Tämä vaalityö sai voimaa niistä miljoonista amerikkalaisista, jotka ryhtyivät vapaaehtoisiksi ja organisoivat vaalityötä sekä todistivat yli kaksi vuosisataa kansakuntamme perustamisen jälkeen, että ajatus kansan valitsemasta hallituksesta kansan hyväksi ei ole menettänyt merkitystään tässä maailmassa.

Tämä on teidän voittonne.

Tuleva tehtävä

Tiedän, että te ette tehneet tätä vain voittaaksenne vaalit ja tiedän, että te ette tehneet tätä minun hyväkseni. Te teitte tämän, koska te ymmärrätte edessä olevan tehtävän suuruuden. Sillä samalla kun me juhlimme tänä iltana, me tiedämme, että huomisen haasteet ovat elämämme suurimpia - kaksi sotaa, uhattu maapallo ja vuosisadan pahin finanssikriisi.

Kun me seisomme täällä tänä iltana, me tiedämme että Irakin aavikoilla ja Afganistanin vuorilla on heräämässä urheita amerikkalaisia valmiina riskeeraamaan henkensä meidän puolestamme.

Meillä on äitejä ja isiä, jotka makaavat valveilla heidän lastensa vaivuttua uneen ja he pohtivat, miten he selviävät asuntolainoistaan, miten he saavat lääkärinlaskut maksettua tai miten he saavat rahaa säästöön lastensa college-opintoja varten. Meillä on uusia energialähteitä valjastettavaksi ja meidän täytyy luoda uusia työpaikkoja, meidän täytyy rakentaa uusia kouluja, kohdata uusia uhkia ja korjata vanhoja liittolaissuhteita.

Kansakunnan uudistaminen

Edessämme on pitkä tie. Vastamäki tulee olemaan jyrkkä. Saattaa olla, että emme pääse perille yhden vuoden tai yhden presidenttikauden kuluessa, mutta hyvät amerikkalaiset - en ole koskaan ollut toiveikkaampi kuin tänä iltana, että me saavutamme päämäärämme. Minä lupaan teille, että pääsemme perille yhtenä kansakuntana.

Matkan varrella tulee olemaan takaiskuja ja virheellisiä aloituksia. Tulee olemaan monia, jotka eivät ole samaa mieltä jokaisesta päätöksestä ja poliittisesta linjauksesta, jotka teen presidenttinä, me me tiedämme, ettei hallitus kykene ratkaisemaan jokaista ongelmaa. Mutta tulen aina olemaan teille rehellinen niistä haasteista, joita me kohtaamme. Tulen kuuntelemaan teitä, erityisesti silloin kun olemme asioista eri mieltä.

Ja ennen muuta, pyydän teitä mukaan ponnistuksiin tämän kansakunnan uudelleenrakentamiseksi sillä ainoalla tavalla, jolla sitä on tehty 221 vuoden ajan, tiili tiileltä, palakerrallaan känsäisillä käsillä.

Yksi kansakunta, yksi kansa

Se mikä käynnistyi 21 kuukautta sitten keskellä talvea, ei saa päättyä tänä syysiltana. Tämä voitto ei ole se muutos, johon me pyrimme - se vain tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa haluamme muutos. ´Ja se ei toteudu, jos palaamme takaisin siihen, millä mallilla asiat aikaisemmin olivat. Se ei voi tapahtua ilma4n teitä.

Meidän on aika synnyttää uusi isänmaallisuuden henki; palvelualttiuden ja vastuuntunnon henki, jonka myötä jokainen meistä päättää antaa oman panoksensa ja työskennellä lujemmin ja sitoutuu huolehtimaan itsensä lisäksi myös muista. Meidän on syytä muistaa, että jos tämä nykyinen finanssikriisi on opettanut meille jotain, se on todistanut, että Wall Street ei voi kukoistaa, jos tavalliset ihmiset Main Streetillä kärsivät. Tässä maassa me nousemme ja kaadumme yhtenä kansakuntana, yhtenä kansana.

Meidän tulee torjua kiusaus langeta takaisin siihen samaan puoluepoliittiseen eripuraan, pikkumaisuuteen ja kypsymättömyyteen, joka on myrkyttänyt politiikkaamme niin pitkään. Meidän tulee muistaa, että juuri tätä osavaltiota edustanut mies kantoi ensimmäisenä republikaanisen puolueen lipun Valkoiseen taloon. Tuo puolue perustettiin itseluottamuksen, henkilökohtaisen vapauden ja kansallisen yhtenäisyyden arvoille.

Nämä ovat arvoja, jotka me kaikki jaamme. Samalla kun demokraattinen puolue on tänä iltana saavuttanut suuren voiton, me suhtaudumme siihen nöyryydellä ja päättäväisinä kuromaan umpeen ne kuilut, jotka ovat kahlinneet kehitystämme. Kuten Lincoln sanoi kansakunnalle, joka oli paljon jakautuneempi kuin meidän nykyinen kansakuntamme:"Me emme ole vihollisia, vaan ystäviä, vaikkakin voimakkaat tunteet ovat saattaneet asettaa kansakunnan koetukselle, ne eivät saa murtaa kiintymyksen siteitä."

Ja kaikille niille amerikkalaisille, joiden tuki minun on vielä ansaittava - saattaa olla, että en saanut teidän ääntänne vaaliuurnilla, mutta minä kuulen teidän äänenne, tarvitsen teidän apuanne ja olen myös teidän presidenttinne.

Amerikka osana maailmaa

Ja kaikille niille, jotka ovat seuranneet tämän illan tapahtumia rantojemme takaa, parlamenteista ja palatseihin ja aina maailman unohdetuissa kolkissa radioiden ympärille kumartuneille ihmisille - meidän tarinamme on yksilöllisiä, mutta meidän kohtalomme on yhteinen, ja Yhdysvaltain johtajuuden uusi aamunkoitto on käsillä.

Niille, jotka haluavat raastaa tämän maailman alas - me tulemme lyömään teidät. Niille jotka kaipaavat rauhaa ja turvallisuutta - me tuemme teitä.

Ja kaikille niille, jotka ovat ihmetelleet palaako Yhdysvaltain majakan valo yhtä kirkkaana kuin aikaisemmin - tänä iltana me olemme jälleen todistaneet, että kansakuntamme todellinen voima ei perustu asemahtiimme tai vaurautemme määrään, vaan ihanteidemme kestävään voimaan: demokratiaan, vapauteen, kaikille avoimiin mahdollisuuksiin ja peräänantamattomaan toiveikkuuteen.

Sillä Yhdysvaltain todellinen nerokkuus kätkeytyy juuri siihen, että Amerikka voi muuttua. Liittosuhteemme voidaan saattaa täydelliseksi. Ja se, mitä me olemme tähän mennessä saavuttaneet, antaa meille toivoa siitä, mitä me voimme ja mitä meidän täytyy saavuttaa huomenna.

Kamppailujen historia

Nämä vaalit pitävät sisällään monia historiallisia ensitapahtumia ja tarinoita, joita tullaan kertomaan sukupolvien ajan. Mutta tänä iltana minulla on mielessäni tarina naisesta, joka äänesti Atlantassa. Hän on hyvin samanlainen kuin ne miljoonat muut, jotka seisoivat jonoissa saadakseen äänensä kuuluville näissä vaaleissa. Ainoa ero on se, että Ann Nixon Cooper on 106 vuotta vanha.

Hän syntyi vain sukupolven sen jälkeen, kun orjuus oli lakkautettu tässä maassa. Hän syntyi aikana, jolloin maanteillä ei ollut autoja tai taivaalla lentokoneita; aikana, jolloin hän ei voinut äänestää kahdesta syytä - koska hän oli nainen ja koska hän oli ihonväriltään musta.

Ja tänä iltana ajattelen kaikkea sitä, mitä hän on nähnyt amerikkalaisen vuosisatansa aikana - sydänsurut ja toivon, kamppailun ja edistyksen; kaikki ne kerrat, kun meille sanottiin, että me emme voi tehdä jotain, ja kaikki ne ihmiset, jotka pitivät kiinni amerikkalaisesta uskontunnustuksesta: Kyllä me voimme!

Aikana jolloin naisten äänet oli vaiennettu ja heidän toiveensa jätetty huomiotta, hän eli ja näki naisten nousevan puhumaan ja tavoittelemaan äänestyslippua: Kyllä me voimme!

Kun epätoivo valtasi mielet suuren kuivuuden ja laman aikana, hän näki kansakunnan selättävän pelon New Deal -politiikalla, uusilla työpaikoilla ja uudella käsityksellä yhteisistä päämääristä. Kyllä me voimme!

Kun pommit putosivat satamaamme Pearl Harbourissa ja tyrannia uhkasi maailmaa, hän olisi todistamassa kokonaisen sukupolven nousua suuruuteen ja demokratia tuli pelastetuksi. Kyllä me voimme!

Hän oli läsnä, kun tapahtumien keskipisteenä olivat Montgomeryn bussiliikenne, palokuntien letkut Birminghamissa, silta Selman kaupungissa ja atlantalainen saarnamies, joka kertoi kansalleen viestinsä "We Shall Overcome". Kyllä me voimme!

Ihminen astui kuun kamaralle, muuri murtui Berliinissä, luomamme tiede ja mielikuvitus yhdisti maailman. Ja tänä vuonna näissä vaaleissa, hän kosketti sormellaan tietokoneen näyttöä ja antoi äänensä, koska elettyään 106 vuotta Amerikassa läpi parhaiden aikojen ja synkimpien tuntien, hän tietää, kuinka Amerikka kykenee muuttumaan. Kyllä me voimme!

Tämä on meidän hetkemme

Amerikka, olemme tulleet niin pitkän matkan. Olemme nähneet niin paljon. Mutta on vielä paljon enemmän tehtävää. Niinpä kysykäämme tänä iltana itseltämme - jos meidän lapsemme elävät nähdäkseen seuraavan vuosisadan; mikäli minun tyttäreni ovat niin onnekkaita, että he elävät yhtä vanhoiksi kuin Ann Nixon Cooper, mitä muutoksia he näkevät? Minkälaisiin edistysaskeliin me kykenemme?

Tämä on meidän tilaisuutemme vastata tuohon kutsuun. Tämä on meidän hetkemme.

Tämä on meidän hetkemme panna kansamme takaisin töihin ja avata mahdollisuuksien ovet lapsillemme; palauttaa vauraus ja edistää rauhan asiaa; ottaa jälleen haltuun amerikkalainen unelma ja palauttaa kunniaan se perustotuus, että moninaisuudessamme olemme yhtä; ja niin kauan kuin me hengitämme meillä on toivoa; ja kun me kohtaamme kyynisyyttä ja epäilyjä ja kun meille sanotaan, ettemme me voi, me vastaamme kansakunnan hengen tiivistävällä ajattomalla uskontunnuksella: Kyllä me voimme!

Kiitoksia, Jumalan siunausta teille, ja Jumala siunatkoon Amerikan Yhdysvaltoja.

 • USA:n vaalit
Näitä luetaan!
 1. 1

  Järjestyksenvalvojien väitettiin pahoinpidelleen artistin Flow-festivaaleilla – video tilanteesta julki

 2. 2

  Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

 3. 3

  Turun Ruissalosta löytyi kaksi ruumista – poliisi tutkii

 4. 4

  Mies karkasi poliisilta – ilmoita heti havaintosi 112:een

 5. 5

  Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

 6. 6

  Tutkijat uskovat: Mysteerikone MH370:n putoamispaikka selvisi vihdoin – koordinaatit 35,6°S, 92,8°E julki

 7. 7

  Ulkomailla asunut Jasmin Mäntylä katuu suomalaisten mollaamista: ”Kuinka väärässä ja typerä olenkaan ollut?”

 8. 8

  Teemu Laajasalo nousemassa Helsingin seuraavaksi piispaksi

 9. 9

  Erokohussa ryvenneen Sami Minkkisen uusi rakkaus sai alkunsa bussimatkalla – silmät ja täydellinen pylly veivät jalat alta

 10. 10

  Kaikki Vain Elämää -superkauden tähdet koolla! Kaija Koolta paljastus sarjasta: ”Romahdan täysin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

 2. 2

  Amerikkalaislehti hehkuttaa suomalaiskohdetta – paratiisi vain tunnin ajomatkan päästä Helsingistä

 3. 3

  Helppo testi kertoo parissa sekunnissa, kuinka suuri on riskisi kuolla ennenaikaisesti

 4. 4

  Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

 5. 5

  Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

 6. 6

  Lidlin valikoimaan saapuu syksyllä halpa nahkatakki – testasimme ja arvioimme kohuvaatteen

 7. 7

  Räppärin esitys järkytti lapsiperheet Riihimäellä – pyysi alle 12-vuotiaita lavalle laulamaan maksullisesta seksistä

 8. 8

  Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

 9. 9

  Jessi, 33, ahdistui suomalaistyttöjen nettivideoista: ”Miten on mahdollista, että tuollaista saa tapahtua”

 10. 10

  Minna, 50, hylkäsi kriteerinsä: ”Ihannemieheni oli pukutyyppi, joka seksin aikana sitoo minut kravatilla”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

 2. 2

  25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

 3. 3

  Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

 4. 4

  Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

 5. 5

  Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

 6. 6

  Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

 7. 7

  Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

 8. 8

  ”Fiilikset menevät vuoristoratoja” – Sara Sieppi kyllästyi hänen ja Roope Salmisen suhteesta velloneisiin huhuihin: Uhkeana hellettä tihkuvissa bikinikuvissa

 9. 9

  Katso video Kiiran voimasta: Vesi tulvi supermarketin katosta Espoossa, lasiseinä rämähti 35 metrin korkeudesta kadulle Helsingissä

 10. 10

  Megatähti Justin Bieber ihastui vaaleaan kuntosalityöntekijään – kaunottaren tyly reaktio yllätti: kuittasi sivaltavasti takaisin

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Järjestyksenvalvojien väitettiin pahoinpidelleen artistin Flow-festivaaleilla – video tilanteesta julki

 2. 2

  Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

 3. 3

  Turun Ruissalosta löytyi kaksi ruumista – poliisi tutkii

 4. 4

  Mies karkasi poliisilta – ilmoita heti havaintosi 112:een

 5. 5

  Isisin 7 brutaalia kidutuskeinoa paljastuivat – ”Hän kysyi minulta, olenko kuullut purijasta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Amerikkalaismies painoi hälytyspainiketta kahdesti – kuukautta myöhemmin huoltomiehet tekivät karmean löydön hissistä

 2. 2

  Amerikkalaislehti hehkuttaa suomalaiskohdetta – paratiisi vain tunnin ajomatkan päästä Helsingistä

 3. 3

  Helppo testi kertoo parissa sekunnissa, kuinka suuri on riskisi kuolla ennenaikaisesti

 4. 4

  Kuva: Ami löysi Lemmenjoelta suurimman kultahipun vuosikausiin – tämän verran sillä voisi rikastua

 5. 5

  Aftonbladet: ”Mielenkiintoinen esine” löydettiin vedestä kadonneen ruotsalaisnaisen etsinnöissä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

 2. 2

  25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

 3. 3

  Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

 4. 4

  Sokeria 28 vuotta vältellyt ”maailman kaunein isoäiti” pelmahti aamu-tv:seen – katsojat eivät uskoneet silmiään: ”Ketä hän luulee huijaavansa?”

 5. 5

  Mies löytyi kuolleena illallispöydästä, kaveri lattialta – käsittämättömän kaksoiskuoleman syy Ranskassa selvisi viimein

 6. Näytä lisää