Mielenterveyskuntoutujat saavat Tuhkulan hoivafarmilla halauksen ja tekemistä: ”Päivän päätyttyä ollaan onnellisia”

Julkaistu:

Mielenterveyskuntoutujat ja tilan väki ovat Tuhkulassa samalla viivalla. Joka tapaamisella halataan, eivätkä kuntoutuspalveluihin liitetyt leimat latista tunnelmaa.
Rantasalmella sijaitsevalla Tuhkulan tilalla on väkeä kuin pipoa.

Sisällä nuoriso ja emäntä Cilla Ekholm-Tiaisen sukulaiset pelaavat korttia, pihalla puolestaan valmistaudutaan viemään islanninhevoset laitumelle.

– Hakekaa te vettä, me haetaan hevoset, isäntä Juho Tiainen sanoo Anulle ja Merjalle.


Hevosten juottaminen on Merjalle tuttua. Hän on vieraillut hoivafarmilla parin vuoden ajan. Anulla taas on hoivafarmikäyntejä takanaan vasta muutama.

Anu ja Merja asuvat mielenterveyskuntoutujien kuntoutuskodissa Savonlinnassa. Tuhkulan tilan kuntoutujat ovat mielenterveyskuntoutujille palveluja tarjoavan Kotilo ry:n asiakkaita.


– Lapsuudessa olen kyllä lypsänytkin. Niinä kesinä, jotka vietin tätini ja tädin perheen maatilalla, Anu kertoo.

Navetassa, jossa vesiastiat täytetään, Anua ja Merjaa vastaan tulee kissa, jonka mustassa turkissa on pieni valkoinen juova.

– Oiva on navettakissa, Merja tietää.

Anu ottaa esiin kärryt, joilla vedet kuljetetaan laitumelle. Muu porukka ja eläkeikää lähestyvät hevoset ovat edenneet jo jonkin matkaa. Arto taluttaa Tória.


Tilan väki ei tiedä, mitkä diagnoosit mielenterveyskuntoutujilla on.

– Sillä ei ole väliä. Meidän tehtävämme on olla ihmisiä ihmisille, Cilla Ekholm-Tiainen sanoo.

Hoivafarmitoiminnassa tärkeää on yhteinen tekeminen ja se, että kaikki saavat tuntea olevansa hyödyksi. Keskustelujen teemat vaihtelevat laidasta laitaan.

Kun Anu ja Merja saavat muun väen kiinni, Juho Tiainen kertoo tilan historiasta.

– Ruotsi-Suomen ja Venäjän raja kulki aikanaan tästä tilan vierestä. Tuhkula kuului Ruotsiin.

Kotilo ry:n toiminnanjohtaja Riitta Niskanen kuuntelee taustalla ja tukee tilanteissa, joissa tarvitaan hoiva-alan ammattilaista.

Tuhkula on hoivafarmitoiminnan uranuurtaja. Kun Tiaisia pyydettiin Mikkelin ammattikorkeakouluun kokeiluun, Cillan ja Juhon ei tarvinnut miettiä kahta kertaa. He kertovat olevansa toiminnassa saamapuolella. Pari on pyörittänyt Juhon sukutilaa vuodesta 2005.

Niinä päivinä, kun tilalla on mielenterveyskuntoutujia, tahti määräytyy vieraiden mukaan. Kukin saa osallistua tekemiseen jaksamisensa ja intressiensä mukaan. Rutiinit tuovat turvallisuutta, joten jokaisella käynnillä tehdään jotain tuttua. Muuten seurataan vuodenkiertoa.

– Olemme esimerkiksi sienestäneet, marjastaneet sekä käyneet valitsemassa ja kaatamassa joulukuuset, Juho kertoo.

Tänään islanninhevoset kääntävät silittelijöille selkänsä, kun ne tajuavat, että herkkupalat eivät kuulukaan diiliin. Isäntä-Juhon unohdus!

Vaan tulevathan Anu, Merja ja Arto taas kuukauden kuluttua – ja kohta käydään katsomassa, kuinka Hymy-koira ohjaa lehmät laitumelta navettaan.


Merjaa maalaismiljöö muistuttaa lapsuudesta sekä ajoista maatalouslomittajana.

– Alun perin olen maalaistalon tyttö ja viimeksi työskentelin maatalouslomittajana.

Savonlinnan kuntoutuskodissa hänelle ja muille asukkaille järjestetään osallistavaa toimintaa viitenä päivänä viikossa.

– Olen miettinyt, että voisin muuttaa jonnekin tosi maalle, jos voin siirtyä kotiasumiseen vielä jossain vaiheessa, Merja sanoo.

Kotilon toiminnanjohtaja Riitta Niskanen muistuttaa, että mielenterveyskuntoutujille toimintaan ryhtyminen ei ole helppoa. Tuhkulaan meneminenkin voi tuntua lähdön hetkellä hankalalta.

– Päivän päätyttyä ollaan onnellisia. Sekin tuntuu hyvältä, että täällä vietetyn päivän jälkeen väsymys on tekemisestä johtuvaa eli erilaista kuin masennuksesta johtuva väsymys, Niskanen kertoo.

Kotilon asukkailla on takanaan usein monta psykiatrista sairaalajaksoa. Anu kiittelee kuntoutuskotia tukihoidosta ja siitä, että Kotilossa hänen on ollut hyvä levätä.

– Meidän ei ole pakko osallistua toimintaan, vaan saamme myös yksityisyyttä – saamme olla vaikka koko päivän omassa huoneessa.


Kotilon aika on tehnyt Anulle hyvää. Tällä hetkellä hän uskaltaa jo unelmoida kotiin palaamisesta. Välillä ajatus tulee uniinkin.

– Tunnen olevani paranemaan päin. Yleisvireyteni ja päivärytmini ovat muuttuneet, eikä levon tarpeeni ole enää niin suuri kuin alussa.


Riitta Niskanen iloitsee kuntoutujien edistysaskeleista, mutta myöntää, että jos edistystä ei tunnukaan tapahtuvan, henkilökunta kokee välillä turhautumista.

– Psykiatri sanoi minulle joitain vuosia sitten, että mitä te niin paljon huolehditte asukkaiden yksinäisyyteen kuntouttamisesta. Varsinkin, kun kuntoutuskodissa voimme tarjota heille yhteisöllisyyttä.

Kotoutuminen on kiistämättä haastava vaihe. Mielenterveyskuntoutujien omat sosiaaliset verkostot ovat usein ohuet. Niskanen toteaa, että jos tukea ei saa riittävästi, Kotilosta kotiin palaaminen kuin osastolta voi tarkoittaa syvemmälle sairauteen liukumista.

Kotilo järjestää myös matalan kynnyksen klubitalotoimintaa.


– Päivällä toimivan klubimme jäsenten ei tarvitse kertoa meille edes henkilöllisyyttään, jos he eivät halua.

Välillä Kotilon toiminta on kärsinyt stigmoista.

– Minusta tuntuu, että Savonlinnan seudulla asenteet ovat pehmentyneet, mutta kun tilamme sijaitsivat vuokratalossa taajama-alueen ulkopuolella, naapurusto valitti oikeuteen. Oikeudessa se, että meillä asuu niin sanotusti hulluja, ei kelvannut häätövaatimusten perusteeksi, Niskanen kertoo.

Tällä hetkellä tehostetut palveluasumis- ja kuntoutuspaikat sijaitsevat Kotilon omissa tiloissa. Se harmittaa, että erityisryhmiin suhtaudutaan edelleen monin paikoin myönteisesti vain, jos nämä pysyvät riittävän kaukana.

– Meidän jälkeemme vuokrataloon muuttanut kehitysvammaisten tukiyksikkö joutui kokemaan naapureiden taholta saman valitusruljanssin kuin me.

Tuhkulassa Anu, Merja ja Arto ovat syrjintävapaalla vyöhykkeellä. He kehuvat tilavierailuja myös siksi, ettei meininki ole tiukkapipoista.

– Jos täällä olo olisi jotenkin virallista, aina ei tulisi lähdettyä. Mutta tämä on just sopivaa, Merja sanoo.

Mielenterveyskuntoutujat ovat tervetulleita myös Tiaisten kotina usean sukupolven ajan palvelleeseen kotitaloon. Aamulla päärakennuksessa on pujoteltu nuorison siskonpetien seassa. Kohta juodaan päiväkahvit sekalaisella seurakunnalla.

– Onkohan meitä yhteensä yli kaksikymmentä, tilan omistajapari laskee.


Arto livahtaa omille teilleen kahvit juotuaan.

– Me on sovittu, että tupakalla käydään vain lounaan ja iltapäiväkahvien jälkeen. Kukaan ei nipota, koska sovittu mikä sovittu, Juho Tiainen sanoo.

Savolaistila – sääntöineen ja säännöllisine halailuineen – on myös koulukotinuorten mieleen.

– Ensimmäisellä kerralla sen porukan piti tulla meille yhdeksi yöksi, mutta he jäivät viikoksi, useina kesinä, Juho kertoo.

Tilalla pidetään ovet avoimina ylipäänsä suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta. Cilla ja Juho kertovat kutsuneensa turvapaikanhakijoita seuraamaan lehmien laitumelle laskua.

Hetket palkitsevat tilan omistajaparin – kuten hetki, jona he kuulevat kuntoutujan kertovan ulkopuoliselle siitä, mitä hän on oppinut ja kokenut Tuhkulassa.

– Juuri palaute yksinkertaisten asioiden voimasta valaa uskoa toiminnan merkitykseen, samoin kuin kannustaa jatkamaan. Se valaa uskoa toiminnan tärkeyteen, Tiaiset sanovat.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  2. 2

   Poliisi ampui puukottajaa alavartaloon – Sairaanhoitopiirin johtaja: ”Jos luoti osuu nivusen alueelle, verenvuoto voi olla runsasta”

  3. 3

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  4. 4

   KRP: Puukotuksesta lisätietoja piakkoin

  5. 5

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  6. 6

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Taloyhtiö ei suostunut maksamaan 5000:ta euroa vesivahingosta – riidasta tulikin lähes kymmenkertainen lasku

  9. 9

   Tiedottaja: Toinen puukottajan uhreista oli lehtisiä jakanut Jehovan todistaja

  10. 10

   Poliisi: Turun puukottajan henkilöllisyys selviämässä, terrorismia ei suljeta pois – useita otettu kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Sivulliset ajoivat epäiltyä takaa

  7. 7

   Silminnäkijä huomasi Turun hyökkääjän autostaan: mies juoksi verinen teräase kädessä ja puukotti naista selkään

  8. 8

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  9. 9

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksesta epäillystä: ulkomaalaistaustainen, nuorehko mies

  10. 10

   Turun puukottajan silmitön juoksu kesti 3 minuuttia – tätä reittiä epäilty hyökkääjä kulki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. 6

   Ukkosmyrsky riehui ja katkoi sähköjä – IS seurasi Kiira-myrskyä hetki hetkeltä

  7. 7

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  8. 8

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  9. 9

   Trombeja, tulvia, kuukauden sademäärä kerralla... Näille paikkakunnille lauantain rajuilma iskee pahiten!

  10. 10

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  2. 2

   Poliisi ampui puukottajaa alavartaloon – Sairaanhoitopiirin johtaja: ”Jos luoti osuu nivusen alueelle, verenvuoto voi olla runsasta”

  3. 3

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  4. 4

   KRP: Puukotuksesta lisätietoja piakkoin

  5. 5

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  4. 4

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  5. 5

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  6. Näytä lisää