Virtsankarkailu vaivaa pahasti ja vatsa pullottaa – Tiina, 38, kärsii huonosti tunnetusta raskauden jälkeisestä vaivasta

Julkaistu:

Vatsalihasten erkauma
IS seuraa vatsalihasten erkaumasta kärsivän 38-vuotiaan Tiinan kuntoutusprojektia.
Tiina on 38-vuotias yhden lapsen äiti. Hän synnytti täysiaikaisen ja normaalipainoisen poikavauvan kesäkuussa 2013.

Aktiivisesti liikuntaa harrastanut, hoikka ja hyväkuntoinen Tiina alkoi synnytyksen jälkeisenä syksynä epäillä, ettei hänen vatsansa ollut kunnossa: se pullotti oudosti, oli kumman pehmeä, osin arkakin. Virtsankarkailukin vaivasi pahasti. Neuvolassa ja lääkärissä häntä neuvottiin odottamaan palautumista, harjoittamaan lantionpohjalihaksia ja aloittamaan hiljalleen vatsalihastreenin.

Tiina tunsi kroppansa ja epäröi vatsalihastreenien tekemistä: kaikki ei ollut kuten piti, lihaksiin oli vaikea saada kontaktia. Keväällä 2014 yksityinen fysioterapeutti tutki vatsalihaksia, epäili vatsalihasten erkaumaa ja suositteli Tallinnassa sijaitsevaa, vaivaan erikoistunutta fysioterapeuttia.

Tiina kävi ensimmäisen kerran Tallinnassa elokuussa 2014. Diagnoosi oli selvä, suorien vatsalihasten merkittävä erkauma: aktiivisina vatsalihasten väli oli koko matkalta 7,5 senttiä, kun normaalimitta on 0,9–2,5 senttiä.

Pissavaivat yhä kiusana

Tiina kävi talven aikana neljästi vastaanotolla ja treenasi kerta kerralta monipuolisemmaksi ja vaativammaksi muuttuvan kuntoutusohjelman avulla. Erkauma alkoi hiljalleen kuroutua pienemmäksi ja ryhti kohentua.

Syksyllä Tiina vaihtoi fysioterapeutti ja physiopilatesohjaaja Ira Rissasen ja asiakkaaksi, koska vatsa ei ollut hänen mielestään kuntoutunut tarpeeksi hyvin, pissavaivatkin haittasivat edelleen jonkin verran.


Vatsalihasten väli aktiivisina oli pienentynyt vuoden takaisesta: alavatsassa väli oli enää 1,7 senttiä, navan kohdalta ja ylävatsasta 3 senttiä. Jännesauma tuntui edelleen pehmeältä, ja lepotilassa vatsalihasten väli oli yhä huomattavasti suositusarvoa, 2,7 senttiä, huonompi: alavatsalla ero oli 3,4 senttiä, navan kohdalta 5,5 senttiä ja ylävatsalta 5,7. Tallinnassa lepomittaa ei tarkkailtu.

– Lepomitta on tärkeämpi, koska vatsalihaksia jännittäessä erkaumaa oppii kontrolloimaan, Rissanen huomauttaa.

Tallinnasta saatuun monipuoliseen ja pitkään ohjelmaan kuului runsaasti varsin haastaviakin vatsalihasliikkeitä, joiden aikana piti muistaa kontrolloida syviä lihaksia ja pitää vatsa mahdollisimman litteänä.

Erkaumaan vaikuttavat monet syyt

Rissanen karsi ohjelman alkutekijöihinsä ja poisti kaikki tavalliset vatsalihasliikkeet. Ensimmäiseen ohjelmaan kuului vain makuulla tehtäviä voimakkaita lantionpohjalihasten jännityksiä sekä seisten tehtyjä kantapään vuoronostoja lantionpohjalihakset ja syvät vatsalihakset aktivoiden. Lisäksi hän neuvoi Tiinaa välttämään edelleen voimakkaita vatsalihasrutistuksia, kiertoja, ponnistuksia ja juoksua.

 

Tavallisesti jännesauma palautuu ennalleen kahdeksassa viikossa synnytyksen jälkeen, mutta 36 prosentilla naisista on erkauma sen jälkeenkin.

Raskauden tai esimerkiksi lihomisen seurauksena vatsalihakset erkaantuvat toisistaan, koska niitä yhdistävä jännesauma venyy. Venyessään sauma haurastuu, ja sen kyky tuottaa jännitettä heikkenee. Jännesauma on normaalisti noin 2,5 senttiä leveä, mutta se voi venyä jopa 15 senttiin. Yleensä sauma palautuu ennalleen, mutta jopa kolmanneksella synnyttäneistä naisista vatsalihakset jäävät erilleen.

– Tavallisesti jännesauma palautuu ennalleen kahdeksassa viikossa synnytyksen jälkeen, mutta 36 prosentilla naisista on erkauma sen jälkeenkin. Jonkin verran palautumista tapahtuu vuoteen asti, Rissanen sanoo.

Erkauman syntyyn vaikuttavat ikä, kudostyyppi, sikiön koko, lapsiveden määrä ja kohdun suunta. Vaiva on yleisempi, jos raskauksia on useita tiheästi tai kyseessä on monikkoraskaus.

Myös elintavat merkitsevät: täysi liikkumattomuus tai liian raju liikkuminen raskauden aikana tai heti synnytyksen jälkeen altistavat vaivalle.

Erkauma on kaikkea muuta kuin esteettinen haitta. Hoitamattomana se aiheuttaa selän kipeytymistä ja väsymistä, myös niska-hartiaseutu kipuilee. Ryhtiä on vaikea ylläpitää, hengityskin saattaa tuntua rajoittuneelta. Virtsankarkailu ja ulostamisvaikeudet ovat yleisiä, koska lantionpohjalihakset eivät toimi kunnolla. Napatyräriski kasvaa, eivätkä sisäelimet saa vatsalihasten ja jännesauman tuomaa suojaa vaan ovat alttiimpia esimerkiksi iskuille.


Huonosti tunnistettu vaiva

Rissasen asiakkaista suurin osa päätyy vastaanotolle otettuaan itse selvää vaivastaan. Vain 20–30 prosenttia on saanut lääkäriltä lähetteen.

– Moni asiakkaistani on kysynyt synnytyksen jälkeisessä jälkitarkastuksessa tai myöhemmin vatsastaan, koska se näyttää ja tuntuu oudolta. Heille on usein sanottu, että synnyttäneen naisen vatsan kuuluu olla sellainen – ja sitten kehotetaan tekemään vatsalihasliikkeitä. Oikeasti tavalliset vatsalihasliikkeet vain pahentavat tilannetta, Rissanen sanoo.

Rissanen ei halua syytellä hoitajia ja lääkäreitä, Suomessa ei vain vielä ole riittävästi tietoa ja asiantuntemusta diagnosoida ongelmaa ja ohjata oikeanlaisia harjoitteita.

 

Suomessa yleisessä tiedossa oleva hoito on edelleen leikkaus, jossa erkaantuneet vatsalihakset ommellaan uudelleen yhteen.

Rissanen, entinen kilpaurheilija ja neljän kahden vuoden välein syntyneen lapsen äiti, on asiansa pioneereja Suomessa. Hänellä on ollut oma vastaanotto vuoden ajan, aikaisemmin hän työskenteli Kätilöopiston sairaalalla ja Naistenklinikalla Helsingissä.

– Kiinnostuin aiheesta, koska en aikanaan saanut vaivaan minkäänlaista ohjausta. Suomessa yleisessä tiedossa oleva hoito on edelleen leikkaus, jossa erkaantuneet vatsalihakset ommellaan uudelleen yhteen. Tein suorien vatsalihasten erkaumasta ja kuntoutuksesta lopputyöni, jonka yhteydessä jouduin tutkimusparini kanssa keksimään diagnoosille suomenkielisen nimenkin.

Vanhaakin vaivaa voi kuntouttaa

Tiedon puutteen lisäksi Rissanen uskoo riittämättömän hoidon ja ennaltaehkäisyn johtuvan resurssipulasta: esimerkiksi Sveitsissä ja Ranskassa jokainen äiti saa kymmenen fysioterapiakäyntiä synnytyksen jälkeen. Kuntoutus olisi tärkeää, sillä toisen raskauden aikana oireet helposti pahenevat, etenkin selkäkivut yllättävät monet.

 

Onneksi erkaumaa on mahdollista kuntouttaa ja hoitaa hyvin tuloksin myös raskauden aikana.

– Onneksi erkaumaa on mahdollista kuntouttaa ja hoitaa hyvin tuloksin myös raskauden aikana, Rissanen lohduttaa.

Hänellä on hyviä uutisia naisille, jotka ovat synnyttäneet jo vuosia sitten, mutta epäilevät kärsivänsä erkaumasta.

– Tälle ei ole parasta ennen päiväystä, kuntouttaa voi vaikka 20 vuotta vanhaa vaivaa.

Ota kantaa

Oletko kärsinyt vastalihasten erkaumasta?

Kyllä 45% En 55%
Ääniä yhteensä 9388

Testaa, kärsitkö vatsalihasten erkaumasta

Mikäli tunnistat artikkelissa mainitut oireet tai osan niistä, voit testata muutamalla konstilla, kärsitkö mahdollisesti suorien vatsalihasten erkaumasta.

1.Seiso mahdollisimman ryhdikkäästi lantionlevyisessä haara-asennossa peilin edessä. Erkaumasta kärsivällä vatsa pullottaa ja napa on usein ulkoneva, vaikka muuten olisi hoikka.

2. Asetu selinmakuulle polvet koulussa ja nosta lapoja irti lattiasta. Mikäli vatsasi keskelle, vatsalihasten väliin nousee harjanne, vatsalihaksiasi yhdistävä jännesauma ei ole kunnossa.

3. Asetu selinmakuulle polvet koukussa, pidä vatsa rentona. Kokeile vatsan keskikohdasta, uppoavatko sormet vatsalihasten väliin. Mikäli jännesauma on kunnossa, vatsalihasten väli tuntuu jäntevältä, ikään kuin trampoliinilta.

4. Kokeile, kuinka hyvin saat kontaktia vatsalihaksiisi. Asetu esimerkiksi konttausasentoon ja yritä vetää vatsaa sisään niin voimakkaasti kuin pystyt. Jääkö vatsasi vain roikkumaan oudon mallisena vai saatko lihakset kunnolla tiukentumaan ja kohoamaan ylöspäin kohti selkärankaa?
Näitä luetaan!
 1. 1

  Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

 2. 2

  Näin Suomeen tuleva ruotsalainen taksijätti kommentoi hinnoitteluaan

 3. 3

  Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

 4. 4

  Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

 5. 5

  Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

 6. 6

  Turun iskusta epäiltyä Mechkahia syytettiin pahoinpitelystä Saksassa – kaksi muuta miestä poliisin kirjoissa ryöstöstä ja varkaudesta

 7. 7

  Runneltu naisen ruumis löytyi Juutinraumasta – ”Liian aikaista sanoa, onko se Kim”

 8. 8

  Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

 9. 9

  Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

 10. 10

  Tanskan kruununprinssi käännytettiin pubin ovelta Australiassa – ei ollut henkkareita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 2. 2

  Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

 3. 3

  Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

 4. 4

  Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

 5. 5

  Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

 6. 6

  Mikko, 37, avautuu netissä kuohuttaneista tapahtumista – kertoo rynnänneensä verta vuotavan naisen avuksi, kun puukkohyökkääjä iski Turussa

 7. 7

  Turun puukotuksista epäilty alkoi puhua – poliisi kertoo, miksi Turun puukotuksia tutkitaan terroritekoina

 8. 8

  Aftonbladet: Tanskalaiskeksijä kertoi poliisille ruotsalaistoimittajan saaneen surmansa onnettomuudessa – hautasi mereen

 9. 9

  Myytti kumottu! Pelkästään vatsan seudulta on sittenkin mahdollista laihtua – näin sen teet

 10. 10

  Olympiavoittaja puhui avoimesti Yhdysvaltoja ravistelleesta hyväksikäyttöskandaalista – ”Hirviö”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. 6

  Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

 7. 7

  Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

 8. 8

  Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

 9. 9

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 10. 10

  Lehti: Lastenrattaita työntänyt Turun uhri oli juuri tullut Italiasta vauvansa kastejuhlasta

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Kaikkien aikojen ”photobombaus”? – Nasan kuva auringonpimennyksestä sisälsi uskomattoman yksityiskohdan

 2. 2

  Näin Suomeen tuleva ruotsalainen taksijätti kommentoi hinnoitteluaan

 3. 3

  Nainen sairastui parantumattomaan syöpään – Johnson & Johnson määrättiin jättikorvauksiin

 4. 4

  Sädehtivä brunetti! Prinsessa Madeleine yllätti aivan uudella ulkonäöllä – upea muodonmuutos

 5. 5

  Tv-katsojat mykistyivät: BB-tähtien touhut täytyi sensuroida – ”Pitäisi vakavasti miettiä elämänarvoja”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  4-vuotias kertoi äidilleen nähneensä lenkillä ”isin vaimon” – ”Ilmeeni oli varmaan näkemisen arvoinen”

 2. 2

  Pukisitko tämän mekon häihin? Missikaunotar Sabina Särkkä juhli rakkaansa kainalossa – kiusallinen etikettivirhe varasti huomion

 3. 3

  Kokenut poliisikaksikko taltutti Turun puukottajan – ”Ensimmäinen laukaus pysäytti”

 4. 4

  Naapurusto huomasi outoja merkkejä Turun epäillyn puukottajan käytöksessä

 5. 5

  Poliisi vaatii Turun puukkoiskusta epäiltyä Abderrahman Mechkahia vangittavaksi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

 2. 2

  Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

 3. 3

  Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

 4. 4

  Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

 5. 5

  Video: Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

 6. Näytä lisää