Johtajuusvalmentaja sairastui mielialahäiriöön: ”Olen virallisesti hullu”

DIAGNOOSI
Johtajuusvalmentaja Isa Merikalliolla diagnosoitiin II-tyypin bipolaarihäiriö, jossa mieliala nousee ja laskee jaksoissa. Päiväkirja auttaa häntä pitämään mielensä kontrollissa.
Työkaveri suositteli ja päätin kokeilla, kertoo Isa Merikallio, 47, viime syksyisestä kokemuksestaan. Kyseessä ei ollut kepeä heilan etsiminen Napakympistä, vaan kollega sai suostuteltua hänet neurotieteilijöiden koekaniiniksi tutkimukseen, jossa selvitetään aivosähkökäyrien avulla aivojen terveyttä.

– Näkyyköhän kuvissa masennukseni, Merikallio pohti sensorit päässään tutkimushuoneessa.

Hänellä oli meneillään rankka ja uneton ajanjakso, jota varjostivat ihmissuhdesotkut ja rahahuolet. Vaikea tilanne oli laukaissut masennuksen ihmiseen, joka oli aiemmin pitänyt itseään jopa poikkeuksellisen terveenä ja aikaansaavana.

Aivomittauksissa varmistui, että pääkopassa ei ollut kaikki kohdillaan. Merikallion aivot olivat häiriötilassa, jota pelkkä masennus ei selittänyt. Hänet passitettiin neurologin vastaanotolle lisätutkimuksiin.

– Minulta otettiin aivojen ja kaulasuonten magneettikuvat, jotta nähdään, ettei minulla ole aivokasvainta tai aivojen verenkiertohäiriötä. Lisäksi tehtiin myös tasapainotestejä. Niissä oli jonkin verran ongelmia, Merikallio kertoo.

Suvun vaiettu perintö

Lisätutkimuksissa neurologit alkoivat kysellä, onko Merikallion suvussa esiintynyt mielenterveyden ongelmia. Hän vastasi varovaisesti, että yhdellä lähisukulaisella on saattanut olla jotain. Hän ei tiennyt, että mielenterveysongelmia löytyi sekä isän että äidin suvuista, mutta niistä oli vaiettu.

– Yllätyksekseni minulle selvisi, että ihan lähisuvussani on ihmisiä, joilla on bipolaari- eli kaksisuuntainen mielialahäiriö, jossa mieliala nousee ja laskee jaksoissa. Yleensä se on ollut II-tyypin bipolaarisuutta, jossa ei ilmene varsinaista maniaa, vaan vain lievempiä mielialan kohoamisjaksoja eli hypomaniaa.

Tammikuussa Merikallio sai diagnoosissaan kuulla jatkavansa sukunsa bipolaarista perintöä. Tulos oli sekä järkytys että helpotus. Helpotus se oli siksi, että hän alkoi ymmärtää paremmin käytöstään. Hän muistaa elämästään esimerkiksi eripituisia intensiivisiä jaksoja, jolloin hänen mielensä oli ylivireystilassa.

– 35-vuotiaana nukuin ainakin kuukauden kuuden tunnin yöunia, enkä ollut väsynyt. Nukkumattomuuden vuoksi tarkkaavaisuuteni oli alentunut, ja jouduin pahaan pyöräkolariin, hän kertoo.

Pikahäät ja rahavaikeuksia

Viime vuonna Merikalliolla oli holtiton kevät. Innon ja onnen puuskassaan hän vastasi muun muassa myöntävästi kosintaan kuukauden seurustelun jälkeen. Hän teki myös nopean päätöksen muuttaa Helsingistä Turkuun tuoreen rakkautensa perässä.

Hypomania tuntui tarttuneen myös miesystävään.

– Hänkin päätti innokkuudessaan irtisanoutua viime vuonna töistä ja alkaa yrittäjäksi. Uskon, että hänen äkillinen kosintakin menee sen piikkiin. Minusta hypomanian tarttuminen ympärillä oleviin ihmisiin tekee bipolaarisuudesta erityisen vaarallisen, Merikallio pohtii asiakkaiden vastaanottohuoneessaan Helsingin Salmisaaressa noin puoli vuotta diagnoosin jälkeen.

Kun huuma alkoi hälvetä, pariskunta päätyi allekirjoittamaan eropaperit ja Merikallio palasi Helsinkiin. Turusta kotiinviemisinä oli kasaantuneita rahavaikeuksia ja masennusta.

Sairautta vaikea havaita

Merikallio ei olisi ikinä voinut kuvitella, että hän saisi diagnoosin mielenterveyshäiriöstä. II-tyypin bipolaarihäiriötä on vaikea havaita, sillä hypomaniaa on välillä vaikea erottaa luonteenomaisesta innostumisesta. Merikallion mukaan vaiheet eivät ole niin selkeitä, että se huolestuttaisi itseä tai lähipiiriä. Edellisen vuoden tapahtumistakin oli helppo syyttää ulkoisia tekijöitä, ei omia harkitsemattomia valintoja.

– Ihmiset ovat vain ilahtuneita siitä, että he ovat paikoitellen energisiä ja aikaansaavia. Ei siitä osaa huolestua. Mutta siinä on iso kontrasti, kun ensin kohonneen mielialan vaiheessa lupautuu moniin projekteihin ja tekee rohkeitakin päätöksiä. Ja sitten putoaa masennukseen eikä pystykään toteuttamaan mitään. Vaarallisin juttuhan siinä on se, että pudotuksen ollessa iso itsemurhariski nousee korkealle. Onneksi minulle ei ole käynyt ihan niin.

Diagnoosin jälkeen Merikalliota huolestutti se, että mitä jos ihmiset saavat tietää hänen olevan ”hullu”. Itsekin mielen asiantuntijana työskentelevä johtajuusvalmentaja pelkäsi, että hän ei voi jatkaa tehtävissään, jos joku kuulee hänen sairastumisestaan. Hyvin nopeasti hän kuitenkin tajusi, että olemalla hiljaa hän vain jatkaisi sukunsa vaikenemisen perintöä.

Ensin asiasta oli kerrottava edellisessä avioliitossa syntyneelle tyttärelle.

– En halunnut, että lapselleni käy niin, että hän ymmärtää kaiken vasta, kun olen 78-vuotias. Siihen mennessä hän ei olisi itse osannut epäillä itsessään mitään ja joutunut ehkä sen takia vaikeisiin elämänvaiheisiin, Merikallio perustelee.

Helppoa mielenterveyden häiriön selittäminen 8-vuotiaalle ei ole.

– Yritin verrata sitä käden kipeytymiseen. Kun käsi on kipeä, on otettava rauhallisesti eikä voi mennä pelaamaan sulkapalloa eikä käydä samalla tavalla töissä. Joskus tarvitaan lääkkeitä, ja jos tulee oikein kipeäksi niin pitää mennä sairaalaan. Sitten selitin, että päälle voi käydä vähän samalla tavalla.

 

”Aika moni ihminen on tullut kertomuksenijälkeen kaapista jakertonut, että heilläitsellään tai jollainläheiselläkin onsamanlainen häiriö.”

Ystävilleen ja asiakkailleen Merikallio kertoi asiasta varovaisella tahdilla. Hän ajatteli, että asiakkaiden on tärkeää tietää häiriöstä, etteivät he koe, että se olisi vaikuttanut jollain tavalla hänen työntekoonsa. Ihmisten reaktiot yllättivät.

– Aika moni ihminen on tullut kertomukseni jälkeen kaapista ja kertonut, että heillä itsellään tai jollain läheiselläkin on samanlainen häiriö. Tai sitten on niitä, jotka ovat miettineet, että ovatkohan he itse bipolaarisia.

Merikallion mukaan asiakkuudet eivät ole katkenneet paljastuksen vuoksi.

– Kukaan ei ole kääntänyt minulle selkäänsä. Mutta onhan mahdollista, että joku on kohteliaisuuttaan hyväksynyt asian ja liukenee myöhemmin paikalta. Se on hyvin mahdollista, ja olen kyllä varautunut siihen.

”Lisää valistusta”

Merikallio on joka tapauksessa tyytyväinen, että hän päätti ryhtyä ”viralliseksi hulluksi” kertomalla bipolaarihäiriöstään julkisesti. Hän on kirjoittanut kokemuksestaan kirjan, ja se on vienyt häntä myös useisiin haastatteluihin.

Hänestä mielenterveyden ongelmista pitäisi puhua enemmän, niin työpaikoilla kuin läheisten kanssa. Hän kaipaa konkreettista keskustelua siitä, että mitä sitten tehdään, jos joku masentuu pahasti tai sairastuu jollain muulla tavoin.

– Nykyään jos jollain on pahempi mielialahäiriö, hän pysyy poissa töistä ja alkaa syrjäytyä. Toisaalta ne, jotka pysyvät työelämässä, kulutetaan piippuun. Mitään välimuotoa ei oikein ole olemassa. Tekisi hyvää, jos tällainen henkilö pystyisi pysymään työympyrässä kevennetyllä tavalla.

Keskustelun lisäksi Merikallio kaipaa enemmän valistusta siitä, mitä mielenterveyden häiriöt oikeasti ovat.

– Itsellänikin on ennen ollut stereotyyppinen ajatus, että mielialahäiriöisistä on parempi pysyä etäällä, hän myöntää.

Tällä hetkellä Merikalliolla on meneillään oireeton vaihe, joka onkin hänelle tyypillisintä. Lääkkeitä hän ei ota, mutta mielialapäiväkirjaansa hän raapustaa päivittäin plus- tai miinusmerkkejä sen verran, miltä mielentila milloinkin tuntuu. Yleisvire on yhden ­plussan tuntumilla, mutta jos ristejä alkaa ilmestyä jatkuvasti enemmän, sekään ei ole hyvä.

– Yleensä huomaan mielialan olevan liian koholla, kun yöunet alkavat jäädä lyhyiksi. Jos taas alan masentua, nyt ymmärrän sen, että tämä ei johdu ulkoisista olosuhteista vaan aivokemiasta. En siis yritä lähteä korjaamaan niitä ulkoisia juttuja vaan menen suoraan asiaan.

Bipolaarihäiriö

Pitkäaikainen ja vahvasti perinnöllinen mielenterveyden häiriö, jossa esiintyy vaihtelevasti masennus-, hypomania-, mania- tai sekamuotoisia sairausjaksoja ja vähäoireisia tai oireettomia välivaiheita. Bipolaarihäiriöön sairastutaan usein nuorena, mutta siihen voi sairastua missä iässä tahansa.

Maniajakson aikana bipolaarihäiriöisen käyttäytyminen on silmiinpistävän aktiivista. Maniajaksoja leimaa harkintakyvyn puute, ja häiriöstä kärsivä saattaa esimerkiksi käyttää rahaa holtittomasti.

Tyypin II bipolaarihäiriössä maniajaksot ovat lievempiä, hypomaanisia.

Masennusjaksot ovat samantapaisia kuin vakavasta masennuksesta kärsivän ihmisen masennustilat

Bipolaarihäiriöstään ovat puhuneet mm. Antti Railio, Tapio Suominen, Pertti Salovaara ja Päivi Storgård.

Lähteet: Suomen Mielenterveysseura, Terveyskirjasto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suuri räjähdys Damaskoksen kansainvälisellä lentoasemalla

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  4. 4

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  5. 5

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  6. 6

   LM: Venäläiset hävittäjälentäjät vilauttivat törkeästi keskisormea Itämerellä – brittilentäjä hymyili takaisin

  7. 7

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  8. 8

   Maratoonari vilautti tietämättään – nettihitiksi nousseen kuvan naiselta yllättävä paljastus

  9. 9

   Pekka Rinteen voittovire jatkuu – tähtipuolustaja varasti show’n

  10. 10

   Äiti sai nelijalkaisena syntyneen vauvansa pitkästä aikaa syliin – ”En uskonut, että saisin tyttäreni takaisin tällaisena”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  4. 4

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. 6

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  7. 7

   Järkyttävä perhesurma hiljensi Hirvensalmen: kuolleen pojan lakkiaisia juhlittiin viime vuonna

  8. 8

   Juontaja Sami Kurosen upea Mirkka-rakas yllätti seksikkäillä kuvilla – pariskunnalla poikkeava suhderatkaisu

  9. 9

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  10. 10

   Suomi-sateliitin kuvat paljastivat hätkähdyttävän muutoksen Intiasta – vertaa kuvia vuosilta 2012 ja 2016

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. 6

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  7. 7

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  8. 8

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  9. 9

   Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suuri räjähdys Damaskoksen kansainvälisellä lentoasemalla

  2. 2

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  3. 3

   Eevi Teittinen paljastaa Ylellä ällöttävän yksityiskohdan bikini fitnessistä – hätä yllätti kriittisellä hetkellä: ”Tää on tosi noloa”

  4. 4

   AFP: 30 kiloa lähti, jalka kuhisi matoja – Nepalissa kadonnut trekkaaja löytyi hengissä 47 päivän jälkeen

  5. 5

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  2. 2

   Opiskelijanainen heitettiin ulos salilta ”liian paljastavan” asun vuoksi – somekohu syttyi: Kuntosalilta tökerö selitys

  3. 3

   Tutkinnanjohtaja IS:lle Hirvensalmen perhesurmasta: kaikki uhrit löytyivät tilan päärakennuksesta

  4. 4

   Toinen kuolonuhri Hirvensalmen perhesurmassa – tutkinnanjohtaja: ”Yritämme selvittää, kuka teki ja mitä”

  5. 5

   Prinsessa Madeleinen miehen Chris O’Neillin verovelat paljastuivat – ”Minulla on mielessäni muitakin asioita”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  2. 2

   Hätkähdyttävä näky Padasjoen ABC:lla – sotilas asteli kahvilinjastolle rynnäkkökivääri mukanaan

  3. 3

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  4. 4

   Nuori nainen julkaisi seksikkään takaapäin otetun kuvan – törkyinen detalji makuuhuoneessa varasti kaikkien huomion

  5. 5

   Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

  6. Näytä lisää