Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

Julkaistu:

Ilmansaasteet huolestuttavat yhä enemmän Kiinan kasvavaa keskiluokka, ja yhä useampi ostaa kotiinsa ilmanpuhdistimen. Se tietää kassavirtaa Vesa Mäkipään perustamalle Lifa Air -firmalle.
Vesa Mäkipää seurailee tyytyväisen näköisenä, kun miltei valmiit sisäilmanpuhdistimet rullaavat eteenpäin liukuhihnalla.

Mäkipää perusti Lifa Airin 23-vuotiaana vuonna 1988. Hänelle oli ollut peruskoulusta asti selvää, että hänestä tulee yrittäjä. Mutta aivan tällaista hän ei osannut kuvitella: että kiinalaiset ostaisivat hänen firmansa valmistamia monen sadan euron laitteita jopa tuhannen kappaleen päivävauhtia.

Ja että hän itse olisi asettunut asumaan Aasiaan. Mutta niin vain kävi.

Lifan ilmanpuhdistimia on valmistettu Etelä-Kiinassa sijaitsevassa Dongguanin kaupungissa loppuvuodesta 2015. Ohi lipuvien puhdistimien valkoisesta kyljestä pistää silmään Suomen lippu ja sinisellä piirretty Suomen kartta.

Liukuhinnan päässä laitteet pakataan tukevasti kuljetusta varten. Sitten ne lähtevät eri puolille Kiinaa. Ilmanpuhdistimia ostetaan pääasiassa silloin, kun saasteet ovat pahoja. Talvet ovat Kiinassa pahimpia, ja kiinalaiset ostivat viime talven pahoina saastekausina Lifan ilmanpuhdistimia hillitöntä tahtia. Puhdistimet eivät ole halpalaitteita; niiden keskihinta on 600 euroa.

Kiihkeimpään aikaan tehtaalta valmistui 250 ilmanpuhdistinta tunnissa, mutta keväällä tahti on hidastunut selvästi.

– Nyt on aikaa dartsille, Mäkipää hymyilee. Hän toimii nykyään Lifan Aasian aluejohtajana, ja Kiinan toimintoja vetää kiinalainen Benjamin Shum.

Asbestipuhdistuksista se lähti

Mäkipään yritys on kulkenut pitkän tien kiinalaiskotien ilmanpuhdistajaksi. Teinistä asti yrittäjäksi tahtoneen Mäkipään ongelma oli, että häneltä puuttui idea. Hän oli 1980-luvun puolivälissä töissä Ruotsissa, ja hän sattui kuulemaan sivukorvalla keskustelun siitä, miten kovia hintoja asbestipuhdistuksia tekevät firmat veloittavat.

Mäkipää innostui, ja alkoi tutkia asiaa – ja perusti Lifan. Opiskelut jäivät samalla kesken. Firma keskittyi aluksi asbestipuhdistuksiin Suomessa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Lifa on ennättänyt kaupata sisäilmanpuhdistuslaitteita yli sataan maahan, mutta lähinnä julkisiin tiloihin, teollisuudelle ja yrityksille. Kiinan markkinat näyttivät avautuvan vuoden 2008 olympialaisten aikaan, sillä Lifa sai kaupattua maahan palveluita ja laitteita kisoissa käytettävien tilojen ilmanpuhdistukseen.

Sitten kauppa hiljeni. Mäkipää muutti bisneksen perässä Hongkongiin vuonna 2009. Hän tahtoi lähemmäs katsomaan, mitä Kiinassa voisi saada aikaiseksi. Pitkään hän ei aikonut viipyä, ehkä vuoden. Nyt Aasian-reissu on venynyt kahdeksaan vuoteen.

Osa lapsista on töissä Lifassa

Paljon muutakin on tapahtunut: Osa Mäkipään kahdeksasta lapsesta on kasvanut aikuisiksi. Kaksi työskentelee Lifassa, ja osa on mukana myös omistajina. Vanhin poika Eppu Mäkipää vastaa Kiinan toimintojen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä.

Hänkin on jo elänyt useamman vuoden Kiinassa. Nyt Eppu asuu kivenheiton päässä liukuhihnasta, tehtaan asuinalueella samoissa taloissa kuin kiinalaiset työntekijät.

23-vuotias tytär Janette taas työskentelee Lifassa myynti-insinöörinä. Hän on nyt käymässä Kiinassa. Syksyllä hänen tiensä kulkee Suomesta Saksaan, jossa hän aloittaa jatko-opinnot ilmanlaadun hallinnasta.

Lifa päätyi kiinalaiskotien ilmanpuhdistajaksi perustettuaan yhteisyrityksen kiinalaisen elektroniikkayhtiön Edifierin kanssa. Laitteita valmistetaan nyt Edifierin tehtaalla, missä tehdään pääasiassa kaiuttimia.

Lifa ja Edifier löysivät toisensa vuonna 2015. Ne perustivat yhteisyrityksen, johon Edifier sijoitti noin 21 miljoonaa euroa. Mäkipään mukaan Lifa Airilla ei olisi ollut oikeastaan mitään mahdollisuuksia tulla Kiinan markkinoille nykyisellä tavalla ilman Edifierin kumppanuutta. Se toi yhtiöön rahaa, tuotantotilaa ja Kiinan markkinan tuntemusta.

– Me olimme ennen Edifieria pelkkä tonttupaja, Mäkipää kuvaa Lifan aiempaa toimintaa Kiinassa.

Taustalla kolme suurta trendiä

Lifan menestys Kiinassa kertoo kolmesta suuresta trendistä. Ensimmäinen niistä on, että saasteista puhutaan Kiinassa yhä avoimemmin, ja entistä useammat tavalliset ihmiset yrittävät suojautua niiltä. Vielä tämän vuosikymmenen alussa Kiinan hallinto yritti lähinnä lakaista ongelmaa maton alle.

Saasteista alettiin puhua enemmän vuoden 2013 erittäin pahojen saasteiden jälkeen, ja vuonna 2014 Kiinan pääministeri kertoi Kiinan ryhtyvän sotaan saasteita vastaan. Nykyään saastetasoista kerrotaan jopa sääennusteiden yhteydessä.

Toinen suuri trendi Kiinan keskiluokan kasvu. Hyvätuloisten kaupunkilaisten määrä on kasvanut nopeasti ja kymmenet miljoonat ihmiset ovat kiivenneet keskiluokkaisiin elämäntapoihin, ostamaan autoja ja matkustelemaan lomilla ulkomaille. Kehitys jatkuu vauhdikkaasti, ja yhä useammilla on varaa panostaa omaan hyvinvointiinsa.

Kolmas trendi liittyy bisnekseen. Kiinalaiset ovat alkaneet sijoittaa huomattavasti aiempaa enemmän rahaa ulkomaisiin yrityksiin, ja Suomeenkin on virrannut parin edellisen vuoden aikana enemmän kiinalaisrahaa kun edellisinä vuosikymmeninä yhteensä.

4 400 ennenaikaista kuolemaa päivässä

Ilmansaasteiden pahimmat aiheuttajat Kiinassa ovat energian tuottaminen kivihiilellä sekä raskas teollisuus, etenkin terästeollisuus. Kivihiili on halpa energianlähde, jota Kiinalla on omasta takaa yllin kyllin. Se on kuitenkin paha saastuttaja. Saasteet ovat pahempia Pohjois-Kiinassa, jossa suuri osa raskaasta teollisuudesta on ja jossa pitää lämmittää talvisin enemmän.

Ilmansaasteet ovat Kiinalle järkyttävä ongelma. Pahimpia ovat PM 2.5 -nimellä tunnetut pienhiukkaset, jotka kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja sieltä verenkiertoon. Ilmansaasteet lisäävät syöpiä, etenkin keuhkosyöpää. Ne kasvattavat hengityselimistön sairauksien sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskejä.

Ilmansaasteiden on arvioitu aiheuttavan Kiinassa noin 1,6 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa joka vuosi. Se tarkoittaa 4 400 kuolemaa joka päivä.

Kiinan hallinto on nyt alkanut tehdä tosissaan töitä ilmansaasteiden vähentämiseksi. Kiina on asennuttanut tehtaisiinsa putsareita, vähentänyt kivihiilen osuutta energiapaletissaan ja lisännyt selvästi aurinko- ja tuulienergian tuotantoa.

Pekingissä asuvan ympäristöjärjestö Greenpeacen asiantuntijan Lauri Myllyvirran mukaan ilmanlaatu on parantunut viime vuosina merkittävästi, mutta lähtötaso oli todella huono.

– En itse asuisi missään nimessä Pekingissä ilman ilmanpuhdistimia kotona, hän sanoo.

Kiina on samalla aktivoitunut kansainvälisessä ilmastopolitiikassa. Myllyvirran mukaan tämä johtuu siitä, että kehitys kotimaassa on antanut Kiinalle tähän mahdollisuuden. Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut irrottaa maansa ilmastosopimuksista, ja Kiina on nähnyt tässä tilaisuuden nostaa profiiliaan.

Seuraavaksi kouluihin ja päiväkoteihin

Kiinan ja kiinalaisten halu ottaa ilmansaasteet tosissaan tietää hyvää Lifan bisneksille. Yhtiö on jo tuonut markkinoille autoihin asennettavat sisäilmanpuhdistimet, ja myöhemmin tänä vuonna se tuo kauppoihin omat saastemaskinsa.

Pidemmän päälle yhtiön mielessä on kuitenkin paluu sen ydinosaamiseen: julkisten tilojen ja yritysten sisäilmasta huolehtimiseen. Lifassa tehdäänkin tällä hetkellä lujaa töitä ilmanpuhdistusjärjestelmien myymiseksi Pekingin kouluihin ja päiväkoteihin.

Yksistään Pekingissä on 100 000 luokkahuoneeksi laskettua tilaa. Opetustilojen jälkeen vuorossa voisivat olla sairaalat. Mäkipään mukaan Kiinan todellinen potentiaali voikin näyttäytyä vasta 20–30 vuoden aikajänteellä – mutta se on valtava.

Pahimmat ilmansaasteet Mäkipää on itse kokenut matkalla satamakaupunki Tianjinissa Pekingin naapurissa.

– Ilma oli sellaista kuin jos olisi tupakoinut koko ajan, hän kuvaa.

Hänellä on ristiriitainen suhde ilmansaasteisiin: toisaalta tilanne on karmea, ja toisaalta ne lisäävät yrityksen myyntiä.

Dongguanissa päivä on kohtalaisen saasteinen Etelä-Kiinan mittakaavassa. Lenkille ei kannattaisi lähteä. Yleisesti saasteet kuitenkin kiusaavat vähemmän eteläistä Kiinaa.

Mäkipää käy Dongguanin tehtailla noin kerran viikossa Hongkongista. Matkaan menee muutama tunti. Hänen omaan elämäänsä saasteet eivät erityisesti vaikuta, eikä hän niitä kummemmin arkipäivässään ajattele. Kotona hyrrää ilmanpuhdistin, toimistolla samoin. Pidemmän päälle saasteet häntä kuitenkin mietityttävät.

Mäkipää nimittäin suunnittelee muuttoa perheensä kanssa Espanjaan kahdeksan Hongkongin-vuoden jälkeen. Yksi syy on, että perheen peruskouluikäiset lapset saisivat hengittää siellä parempaa ulkoilmaa.
Näitä luetaan!
 1. 1

  Seppälää haetaan konkurssiin

 2. 2

  Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

 3. 3

  Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

 4. 4

  Helsingin pörssiin on tulossa taas uusi yhtiö

 5. 5

  Palovaroitin ei reagoinut kyllin herkästi – malli vedettiin markkinoilta

 6. 6

  Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

 7. 7

  Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

 8. 8

  Fazer pyöräytti hyönteisleivän – näinkö suomalaiset saadaan syömään hyönteisiä?

 9. 9

  Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

 10. 10

  Näkökulma: Tässä on valtion suurin rahoittaja – pitäisikö kehua vai haastaa oikeuteen?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

 2. 2

  Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

 3. 3

  Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

 4. 4

  Seppälää haetaan konkurssiin

 5. 5

  Näkökulma: Tässä on valtion suurin rahoittaja – pitäisikö kehua vai haastaa oikeuteen?

 6. 6

  Fazer pyöräytti hyönteisleivän – näinkö suomalaiset saadaan syömään hyönteisiä?

 7. 7

  Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

 8. 8

  Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

 9. 9

  Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

 10. 10

  ”Ultrahalvat” lentoyhtiöt voivat olla seuraava askel Euroopassa – konkurssit luultavasti jatkuvat alalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

 2. 2

  Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

 3. 3

  Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

 4. 4

  Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

 5. 5

  Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

 6. 6

  4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

 7. 7

  60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

 8. 8

  Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

 9. 9

  S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

 10. 10

  Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

 11. Näytä lisää