Miten Suomi kestää talouden leikkauskisaa?

Julkaistu:

Analyysi
Sisäinen tai ulkoinen devalvaatio voi tepsiä, kunhan kilpailijamaat eivät tee samaa. Nyt tekevät, ja siksi Suomen sisäinen devalvaatio on nokitus talouden limbo-kilpailussa. Tämän kisan riski on, että kukaan ei voita vaan kaikki häviävät.


Limbo on karibialaista alkuperää oleva "rimanalitustanssi" ja omanlaisensa kyykkykilpailu, jossa keskenään kilpailevat notkeustaiturit yrittävät alittaa yhä alemmas laskettavan riman kuitenkaan rimaan koskematta tai selälleen kellahtamatta.

Kisa päättyy taipuisimman rimanalittajan voittoon, kun kaikki muut kilpatanssijat ovat joko pudottaneet riman tai kupsahtaneet kumoon.

Kansainvälisessä taloudessa on parhaillaan menossa kahtakin erilaista limbo-kisaa. Niistä on leikki kaukana – ja suuri riski, että edes notkein ei voita vaan kaikki häviävät.

Yhtä talous-limboa käyvät keskenään maailman suuret talousmahdit ja tarkemmin sanottuna niiden keskuspankit euroalueen EKP mukaan luettuna. Tässä limbossa on kyse valuuttojen heikentämisestä eli vanhanaikaisesta ulkoisesta devalvoinnista.

Keskuspankkien valuuttakyykyn tavoitteena on vahvistaa oman talouden kansainvälistä kilpailukykyä ja voittaa muilta markkinaosuutta. Keskeinen keino on heikentää omaa valuuttaa enemmän kuin muut heikentävät omiaan.

Toinen talous-limbo on meneillään euromaiden kesken. Siinä kukin euromaa yrittää kohentaa omaa kilpailukykyään ja markkinaosuuttaan suhteessa muihin euromaihin ja euroalueen ulkopuolisiin kilpailijamaihin.

Euromaat eivät voi erikseen heikentää omia valuuttojaan, sillä ne jakavat keskenään yhteisen euron. Ulkoinen devalvaatio ei onnistu, ja siksi tämä kisa käydään sisäisen devalvaation keinoin palkkoja ja muita yritystoiminnan kuluja leikkaamalla.

Suomen työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen tapailema yhteiskuntasopimus on yksi yritys taivuttaa Suomen talous entistä matalammalla vaappuvan kustannusriman ali. Se on Suomen nokitus euromaiden talous-limbossa.

Ulkoisia ja sisäisiä devalvaatioita

Sisäisen ja ulkoisen devalvaation tavoitteet ovat suurin piirtein samoja, ja niillä on myös yksi yhteinen onnistumisen ehto. Ne voivat tuottaa tavoiteltua tulosta vain sillä ehdolla, että ainakaan keskeiset kilpailijamaat eivät liian pian vastaa samalla mitalla tai pane paremmaksi.

Valuutan ulkoisen arvon heikentäminen eli ulkoinen devalvaatio voi kohentaa maan ulkoista kilpailuasemaa, jos kilpailijamaat antavat omien valuuttojensa vahvistua ja sallivat oman kilpailuasemansa heikentyä niin kuin omaa valuuttaansa heikentävä maa toivoo.

Samoin keskenään kauppaa käyvien euromaiden markkinaosuuskisassa voi yksi saavuttaa tuntuvaa etua sisäisen devalvaation keinoin, kunhan muut euromaat ja kauppakumppanit suostuvat oman kilpailukykynsä ja -asemansa vastaavaan heikkenemiseen.

Valuuttojen ulkoiset arvot niin kuin kansantalouksien keskinäiset kilpailukykyerotkin ovat aina suhteellisia eivätkä absoluuttisia muuttujia. Kaikki valuutat eivät voi samaan aikaan heiketä eikä kaikkien maiden kilpailukyky voi samaan aikaan vahvistua. Kyse on nollasummapeleistä, joissa yhden voitto on aina jonkun muun tappio.

Jos "kaikki" keskenään kilpailevat maat ja taloudet käyvät samaa kisaa samanlaisin keinoin eikä yksikään suostu vapaaehtoisesti kustantamaan muiden havittelemaa etumatkaa, voi kisa lopulta syödä kaikkien voimia enemmän kuin yhdellekään kertyy edes lyhytaikaista etua.

Pahimmassa tapauksessa kukaan ei voita vaan kaikki kärsivät tappioita.

Tämä riski leimaa maailman suurimpien keskuspankkien keskenään käymää devalvaatio-kisaa, niin sanottua valuuttasotaa. Keskuspankkien vuoron perää yrittämät valuuttojen heikennykset ovat kumonneet toinen toistensa kilpailukykyvaikutuksia mutta samalla ne ovat kasvattaneet kaikkien yhteisiä deflaatiopaineita.

Samanlainen riski leimaa euromaiden keskinäistä sisäisten devalvaatioiden kisaa. Siinäkin kunkin maan uudet toimet vesittävät muiden maiden samanlaisten toimien aiempia vaikutuksia. Ja kaikkien toimien yhteisvaikutuksena koko euroalueen talous on vaarassa heiketä.

Taloustutkijat varoittavat haitoista

Euromaat ovat Suomea myöten toinen toistensa tärkeitä kauppakumppaneita, ja siksi kunkin euromaan erikseen tapailemat sisäiset devalvaatiot ovat omiaan vaikuttamaan toinen toistensa tehoon.

Useiden eri euromaiden sisäisistä devalvaatioista syntyy yhdessä herkästi enemmän yhteistä vahinkoa kuin yksittäisten maiden etua.

Näin voi päätellä esimerkiksi keskustelupaperista, jonka Kansainvälinen valuuttarahasto IMF julkaisi viime vuoden lopussa. Siinä laitoksen taloustutkijat puntaroivat perusteellisesti euromaiden sisäisiä devalvaatioita ja niiden yhteisvaikutuksia.

Sisäisten devalvaatioiden tutkimusprojektiin osallistuneet taloustutkijat Jörg Decressin ja Prakash Loungani jatkavat samasta aiheesta kommenttikirjoituksella, jonka kansainvälisen taloustutkimuksen arvovaltainen VoxEU-sivusto julkaisi viime joulukuussa.

Puheenvuorojen perusteella sisäisten devalvaatioiden suotuisat vaikutukset niitä toteuttavien maiden ulkoiseen kilpailukykyyn heikkenevät sitä mukaa kuin samanlaisia toimia toteuttavien maiden määrä kasvaa. Näin käy, kun keskenään vastakkaiset toimet kumoavat toistensa vaikutuksia.

Niin kuin euroalueella näyttää käyneen ja paraikaakin käyvän, kun suuri joukko euromaita yrittää kohentaa omaa kilpailukykyään samantapaisin toimin.

Tutkimushavaintojen perusteella useiden euromaiden samaan aikaan toteuttamien sisäisten devalvaatioiden haitat kasvavat samaa tahtia kuin hyödyt heikkenevät. Haittoja kertyy ja talous heikkenee, kun palkansaajakotitalouksien tulot ja kulutushalut supistuvat. Näin käy siitä huolimatta, että kilpailukyky ei kohenekaan niin kuin piti.

IMF:n tutkijat huomauttavat, että teoriassa sisäisen devalvaation haittoja on mahdollista pienentää talouskasvua nopeuttavien rakenneuudistusten ja keskuspankin rahapolitiikan voimakkaan keventämisen avulla. Mutta ne eivät poista haittoja.

Keskusohjauksen seuraava ohjausvirhe

Euromaiden sisäisten devalvaatioiden keskinäisessä kilpailussa yhden pienen euromaan, kuten Suomen on perin vaikea tehdä muuta kuin kulkea joukon mukana ja yrittää mahdollisimman pienin vaurioin pitää huolta omasta suhteellisesta kilpailuasemasta.

Kun Suomea suuremmat euromaat ja Suomen tärkeät kauppakumppanit panevat toteen omia sisäisen devalvaation toimiaan, on Suomen käytännössä pakko vastata samalla mitalla. Muuten muiden suhteellinen kilpailuasema kohenee ja Suomen heikkenee, mikä tarkoittaisi tappiota.

Mutta juuri samanlaisten toimien yhteisvaikutusten takia kisaan osallistuminenkin tietää jokseenkin varmoja tappioita, kuten palkansaajakotitalouksien kulutuskyvyn ja -halujen heikkenemistä ja sitä myöten riskiä koko kansantalouden heikkenemisestä.

Tästä surkeiden sattumusten sarjasta ja sen haitallisista vaikkakin tahattomista sivuvaikutuksista on vaikea soimata Suomen hallitusta. Sen sijaan kriittinen katse kääntyy luontevasti EU-komission ja euroalueen keskuspankin EKP:n suuntaan.

Juuri EU-komission ja EKP:n tehtäviin kuuluu koko euroalueen taloussuunnittelu ja -ohjaus. Ja juuri siitä nyt kiikastaa. Aivan samaan tapaan kuin on kiikastanut ennen kriisiä ja sen kuluessa.

Ennen kriisiä komissio ja EKP painoivat kaikessa rauhassa lisää talouden kaasua, kun euromaat kasvoivat ja koko alueen "hintavakaus" pysyi hallinnassa. Yksittäisten euromaiden hirmuinen velkaantuminen muuttui ongelmaksi vasta, kun kriisi räjähti silmille.

Kriisin alettua komissio ja EKP päättivät, että kriisi johtui kriisimaiden julkisten menojen karkaamisesta ja kilpailukyvyn murenemisesta eikä suinkaan keskusohjauksen vakavista ohjausvirheistä saati rahaliiton rakennevioista.

Niinpä ne komensivat euromaat ja muutkin EU-maat ensin julkisen talouden vyönkiristyksiin kesken vuosikymmeniin ankarimman velka- ja talouskriisin. Sillä seurauksella, että euroalueen talous on edelleen heikommassa kunnossa kuin ennen kriisiä ja olennaisesti heikommassa kunnossa kuin kilpailevat talousmahdit.

Seuraavaksi on toinen toistensa hyötyjä heikentävien ja haittoja voimistavien sisäisten devalvaatioiden vuoro.

 • EU
 • EKP
 • IMF
 • VoxEU

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  2. 2

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  3. 3

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  4. 4

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  5. 5

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  6. 6

   Osa työnantajista karttelee hakemustulvaa – ”Tarvetta avoimelle haulle ei oikein ole”

  7. 7

   Venäläinen bioteknologiayhtiö perustaa tehtaan Turkuun – investoi 25 miljoonaa

  8. 8

   Apple-sopimus kiidätti Nokiaa

  9. 9

   USA haastaa Fiat Chryslerin oikeuteen

  10. 10

   Terex myy lisää Konecranesia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johtaja yllättyi Kyösti Kakkosen hyökkäyksestä – toivoo, ettei edusta Suomen yrityskulttuuria

  2. 2

   Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

  3. 3

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  4. 4

   Osa työnantajista karttelee hakemustulvaa – ”Tarvetta avoimelle haulle ei oikein ole”

  5. 5

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  6. 6

   Entinen välittäjä oikeudessa: pomot opettivat minut valehtelemaan asiakkaille

  7. 7

   Orpo Kreikka-päätöksestä: ”Inhottava tilanne”

  8. 8

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  9. 9

   Nokian osake ponkaisi rajuun nousuun – kertoi patenttisovusta Applen kanssa

  10. 10

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  2. 2

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  3. 3

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  4. 4

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  5. 5

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  6. 6

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  10. 10

   Välittäjä: Kaksikerroksinen rivitalokoti sopii vain 42-vuotiaalle ostajalle

  11. Näytä lisää