Protestiäänet pehmentävät EU:n talouspolitiikkaa

Julkaistu:

Analyysi
EU-kriittiset puolueet saanevat ensi viikonlopun eurovaaleissa runsaan kannatuksen, mutta tuskin kuitenkaan enemmistöä EU:n parlamentissa. Silti ne riittänevät politiikan suunnan muutokseen. Mitä enemmän kansalaiset antavat protestiääniä sitä varmemmin talous- ja rahapolitiikan linja kevenee.


Vaaliennusteiden mukaan Euroopan unionin (EU) poliittinen värikartta muuttuu ensi viikonlopun parlamenttivaaleissa tuntuvalla mutta ei kuitenkaan radikaalilla tavalla.

Väripaletin kummallakin laidalla voimakkaat sävyt voimistuvat mutta eivät niin paljon, etteikö säyseillä keskisävyillä säilyisi haaleaa yleisilmettä hallitseva asema.

Äänioikeutettujen EU-kansalaisten niukka enemmistö ei ehkä käy lainkaan äänestämässä ja äänestävienkin enemmistö antanee tukensa vanhoille valtapuolueille.

Suomeksi sanottuna äänestäjien enemmistö antanee puoltolauseensa valtapuolueiden harjoittamalle politiikalle.

Tällainen ennakko-odotus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lukuisten EU-kriittisten ja suorastaan EU-vastaisten puolueiden entistä suuremmalla kannatuksella olisi merkitystä. Sillä nimittäin on.

Protestiäänten ei tarvitse kantaa yhtään EU-kriittistä puoluetta yhdenkään maan suurimmaksi eikä kaikkien protesti- ja vaihtoehtopuolueiden tarvitse nousta edes yhdessä EU-parlamentin suurimmaksi ryhmäksi muutoksen aikaansaamiseksi.

Pelkkä protestipuolueiden tuntuva kasvu pakottaa pääpuolueet politiikan suunnanmuutokseen. Näin käy, jos politiikan virtauksia luovivat poliitikot toimivat näiden vaalien jälkeen niin kuin poliitikoilla on tapana.

Talous- ja rahapolitiikkaan suunnanmuutos tietänee linjan löystymistä.

Vaalien vipuvaikutus
muuttaa politiikan suuntaa


Poliittisen muutoksen vipuvoima on yhtä vanha ilmiö kuin monipuoluejärjestelmään perustuva edustuksellinen kansanvalta.

Vihreän ympäristöliikkeen ei tarvinnut Suomessa tai muissakaan Euroopan maissa voittaa enemmistöä yksissäkään parlamenttivaaleissa noustakseen 1980-luvulta lähtien yhdeksi tärkeäksi ilmiöksi ja poliittisen suunnan muuttajaksi.

Pelkkä vihreän liikkeen kannatuksen kasvu ja ympäristötietoisuuden korostuminen muuallakin yhteiskunnassa kuin politiikassa alkoi pian muuttaa valtapuolueidenkin painotuksia.

Ensin perinnepuolueet ylenkatsoivat "hippien" ja "piipertäjien" harrastelijamaista räpeltämistä, sitten ne huomasivat menettävänsä kannattajia – ja lopulta niiden oli pakko muuttua. Viimeistään 1990-luvun lopulla kaikki puolueet halusivat esiintyä ympäristöpuolueina.

Olipa poliittinen muutos vilpitön tai äänten kalastelua, olivat muutoksen vaikutukset joka tapauksessa kiistattomia: politiikka on lainsäädännöstä alkaen tänään olennaisesti vihreämpää kuin pari vuosikymmentä sitten.

Samanlainen poliittisen muutoksen heijastusvaikutus näkyi Suomen viime eduskuntavaalien jälkeen.

Ensin perussuomalaiset saivat esimerkiksi euroalueen kriisitoimia vastustavilla linjauksillaan vaaleissa suuren kannatuksen. Pian vaalituloksen vipuvaikutus tiukensi Suomen linjaa kriisitoimissa, vaikka perussuomalaiset olivat jääneet eduskunnassa oppositioon.

Todennäköisesti tämänviikkoisten eurovaalien tuloksessa esiin nousevalla tyytymättömyydellä on samanlainen vaalien jälkeen politiikan suuntaa muuttava vipuvaikutus.

Työttömyys ja talouden
huolet protestien syy


Vaalien jälkeen – ja epäilemättä jo ennen vaaleja – pääpuolueet puntaroivat joka ikisessä EU-maassa vaalitulosten syitä ja seurauksia. Ne miettivät, miten estää kannatusta hupenemasta näiden vaalien jälkeenkin.

Vanhoille valtapuolueille menestysten ja menetysten syyt voivat olla kohtalokkaan tärkeitä. Ne ovat pelkkiä eurovaaleja tärkeämpiä, sillä tämänviikkoiset vaalit voivat enteillä seuraavien kansallistenkin vaalien suuntaa.

Yksi erittäin todennäköinen syy protestiäänestäjien tyytymättömyyteen löytyy talousongelmista. Tämän lajin tyytymättömyys on likimain väistämätöntä vaaleissa, jotka järjestetään viiden kriisivuoden jälkeen kesken taantuman tai suoranaisen laman.

Tuskin kovin moni EU-maiden yhteensä yli 25 miljoonasta työttömästä ja isosta joukosta asuntonsa menettäneistä ja muutoin talousolojen kaltoin kohtelemista kansalaisista on tyytyväinen viime vuosina harjoitettuun talouspolitiikkaan.

Kriisimaissa ja muista jäsenmaista esimerkiksi Ranskassa äänestävä yleisö on hyvin tyytymätöntä talouden vyönkiristyksiin, joita ovat vaatineet ja panneet toteen etenkin EU:n komissio ja euromaiden keskuspankki EKP. Kansallisiakin vyönkiristyksiä on Suomea myöten usein perusteltu komission vaatimuksilla.

Yksi protestiäänien todennäköinen vipuvaikutus onkin, että vaalien jälkeen talousvyö löystyy ennemmin kuin kiristyy lisää tai edes pysyy yhtä kireällä kuin tähän asti.

Vyönkiristyksistä
kasvun tapailuun


EU:n komissio on jo antanut joillekin jäsenmaille lisää aikaa julkisen talouden tasapainotavoitteiden saavuttamiseksi, ja useimmille maille aiemmin määrättyjen vyönkiristysten ankarin kiristysvaihe on joka tapauksessa ohi.

Vaalien jälkeen talouspolitiikan viritys todennäköisesti silti kevenee ja painopiste siirtyy julkisen talouden tasapainottamisesta ja velkaantumisen hidastamisesta uuden talouskasvun ja uusien työpaikkojen tavoitteluun.

Ehkä vaalien jälkeen komissiokin tuumaa, että lievästi velkavetoinen täsmäelvytys esimerkiksi työllisyyskehitystä tukeviin investointeihin voi sittenkin olla paikallaan. Ja miksipä ei olisi, kun velkaantuminen näyttää joka tapauksessa jatkuvan?

Paine tällaiseen käänteeseen on erittäin kova esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa. Samoin Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa on huutava pula työpaikoista ja talouskasvusta.

Yleisen talouspolitiikan suunnan muutoksen lisäksi kriisimaiden talousoloja on hyvin suurella todennäköisyydellä tarkoitus keventää. Ainakin Kreikan eduksi on tiettävästi suunnitteilla hätäluottojen huojennuksia, joiden julkinen puiminen alkaa tosin vasta vaalien jälkeen.

Hätäluottojen huojentaminen samoin kuin talouspolitiikan yleinenkin keventäminen ovat eurovaalien edellä europäättäjille vaikeaa tasapainoilua, sillä osa protestiäänestäjistä vaatii juuri talouspolitiikan keventämistä mutta osa myös kiristämistä.

Esimerkiksi Saksan poliittinen johto ei halunne keskustella Kreikan tai muiden kriisimaiden hätäluottojen huojentamisesta ennen vaaleja, sillä se olisi omiaan kasvattamaan kriisitoimia muutoinkin vastustavan AfD-puolueen kannatusta.

Myös rahapolitiikka
kevenee vaalien jälkeen


Vaalien jälkeen on odotettavissa talouspolitiikan loivennusten lisäksi rahapolitiikan uusia kevennystoimia. EKP onkin viime viikkojen mittaan lukuisia kertoja julkisesti vihjaillut ryhtyvänsä seuraavan kerran keventämään euroalueen rahoitusoloja mahdollisesti jo kesäkuussa.

EKP:n ajoitus ei ainakaan muodollisesti kytkeydy EU:n parlamenttivaaleihin tai niiden tulokseen, eikä EKP:n johto kuuna päivänä myöntäisi tekevänsä ainuttakaan toimenpidettä protestiäänestäjien tai kenenkään muunkaan mieliksi.

Virallisesti EKP on EU:n muista toimielimistä samoin kuin kansallisista parlamenteista riippumaton euroalueen rahaviranomainen, joka toteuttaa rahapolitiikkaansa kaikin puolin itsenäisesti.

Muodollisesti itsenäinen asema ei kuitenkaan estäne EKP:n johtoa seuraamasta vaaleja ja protestiäänien määrää yhtä tarkkaan kuin EU:n muidenkin toimielimien edustajat ja vanhojen valtapuolueiden johtajat.

Samoin EKP:n johto puntaroi huolellisesti vaalituloksen syitä ja seurauksia. Niinpä protestiäänien vipuvaikutus ulottuu talouspolitiikan lisäksi todennäköisesti myös rahapolitiikkaan.

EU:n ja rahaliiton epäsuosio on väistämättä myös EKP:n ongelma. Jos esimerkiksi Ranskassa alkaa vaalien jälkeen vakava keskustelu frangiin palaamisesta, on tämä omiaan vaikeuttamaan EKP:n tehtävää ja asemaa. Siksi se halunnee välttää moista keskustelua edes alkamasta.

Ehkä EKP huomaakin pian vaalien jälkeen, että rahapolitiikan päätavoite, hintavakaus, on vaarassa, ja että siksi rahapolitiikan toimin onkin tarpeen ryhtyä tukemaan talouskasvua ja työllisyyttä.

Tai sitten EKP keksii jonkin muun perustelun – mutta joka tapauksessa myös rahapolitiikka todennäköisesti kevenee vaalien jälkeen.

Analyysi

 • ANAlyysi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  2. 2

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  3. 3

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  4. 4

   Suomen kaasuverkko otti askeleen kauemmas Venäjästä – ”muutos on historiallinen”

  5. 5

   ”Hinnat ja vuokrat ovat nousseet, palkat eivät” – palvelualat vaativat lisää rahaa

  6. 6

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  7. 7

   Vanhakin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa – 7 vinkkiä, joilla säästät rahaa

  8. 8

   Dollari syöksähti äkkiä alas

  9. 9

   Ruotsin punavihreä hallitus suihkii yksityiskoneella 40 kilometrin matkaa

  10. 10

   Pankkivalvojalta varoitus Danskelle: Riskinne kasvavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  2. 2

   Vanhakin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa – 7 vinkkiä, joilla säästät rahaa

  3. 3

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  4. 4

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  5. 5

   Historiallinen pelastusoperaatio: Italia pelastaa ongelmapankkinsa 17 miljardin euron tuilla

  6. 6

   Dollari syöksähti äkkiä alas

  7. 7

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  8. 8

   Google uhkaa saada historiallisen suuret sakot

  9. 9

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  10. 10

   Suomen kaasuverkko otti askeleen kauemmas Venäjästä – ”muutos on historiallinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

  2. 2

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää