Tulosjulkistajat Rautaruukki ja Kesko laskussa pörssissä

Julkaistu:

Helsingin pörssissä kauppaa on käyty iltapäivällä edelleen laskun merkeissä. Tähän vaikuttaa Nokian vaisuus. Ylämäessä olivat tulosjulkistajat Konecranes, TeliaSonera ja Sponda. Aamun tulosyhtiöistä jyrkimmin painui Kesko. Myös Rautaruukki ja Lassila & Tikanoja ovat selvässä laskussa, samoin päivällä lukunsa julkistanut Metso.
–Tuloksessa pitää päästä ainakin riman kohdalle, muuten tullaan tässä ympäristössä alas. Tuloksen pitää ylittää odotukset, jotta kurssi pysyisi plussan puolella, markkinoilta kommentoitiin.

Myös muualla Euroopassa keskeisimmät pörssit ovat olleet laskussa, mihin vaikuttavat Kairon levottomuudet ja öljyjätti Shellin tulos.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli kello 14.40 aikaan laskenut 0,5 prosenttia 7788,22 pisteeseen. Painorajoitettu OMXH Cap oli sekin puoli prosenttia miinuksella. Vaihtoa oli kertynyt 470 miljoonaa euroa.

Matkapuhelinyhtiö Nokian kurssi oli ennallaan 8,17 eurossa. Sveitsiläispankki Credit Suisse ennakoi, että Nokian kurssi voi romahtaa 29 prosenttia 5,60 euroon seuraavan vuoden, puolentoista aikana. Älypuhelinten myynnin uskotaan horjuvan niin, että Nokian markkinaosuus putoaa loka–joulukuun 28 prosentista 16–18 prosenttiin.

Päivän tulosjulkistajista pirteimmin eteni nostolaitevalmistaja Konecranes, joka paransi tulostaan odotuksia enemmän. Myös uusien tilausten virta oli vahva ja näkymät alkaneelle vuodelle ovat suotuisat. Yhtiön osinkoesitys on tasan euro, kun se vuosi sitten oli 0,90 euroa. Osake oli 6,3 prosenttia koholla.

Teleoperaattori TeliaSonera oli puolestaan 2,8 prosentin nousussa. Yhtiö jatkoi vakaata tuloksen tekemistä myös viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kannattavuus koheni loka–joulukuussa hieman edellisvuoden vastaavasta ajasta käyttökateprosentin ollessa 33,7, kun se vertailujaksolla oli 32, 8 prosenttia.

Osinkonsa yhtiö nostaa 0,30 euroon edellisvuoden 0,23 eurosta. TeliaSonera aikoo lisäksi ostaa omia osakkeitaan takaisin noin 1,1 miljardilla eurolla. Tilinpäätöstiedotteessa myös kerrottiin, että yhtiö aikoo vähentää tänä vuonna 800 työntekijää, joista 640 on Ruotsissa ja 165 Suomessa.

Kauppakonserni Keskon tulos näyttää olleen pettymys, vaihdetumpi B-osake oli vajonnut 5,7 prosenttia, vaikka osinkokin nousee. Yhtiön liikevaihto kasvoi ja liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä parani viime neljänneksellä, mutta osakekohtainen tulos heikkeni vuodentakaiseen verrattuna. Kuluvan vuoden liikevoiton ilman kertaeriä yhtiö ennakoi pysyvän ennallaan kauppapaikkaverkoston merkittävistä laajennuksista huolimatta, kun taas liikevaihto pysyy kasvussa.

Tulosnostetta sai myös kiinteistöyhtiö Sponda, joka moninkertaisti tuloksensa loka–joulukuussa edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Nettotuotot kuitenkin laskivat hieman, koska osa kiinteistöistä oli vuokraamatta. Osinko on nousemassa vuodentakaisesta 0,12 eurosta 0,15 euroon osakkeelta. Spondan kurssi oli 1,9 prosentin nousussa.

Teräsyhtiö Rautaruukin loppuvuoden tulos oli selvästi odotettua heikompi. Tappio supistui 12 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 39 miljoonasta, kun analyytikot olivat odottaneet 32,5 miljoonan euron positiivista tulosta. Liikevaihto kuitenkin kasvoi. Osinko on nousemassa 0,60 euroon osakkeelta, kun se viime vuonna oli 0,45 euroa.

Rautaruukki arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 20–25 prosenttia viime vuodesta. Konsernin kannattavuuden arvioidaan paranevan selvästi viime vuoteen verrattuna. Rautaruukin osake oli 4,0 prosentin laskussa.

Jäte- ja kiinteistönhuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja kasvatti hieman tulostaan ja liikevaihtoaan loka–joulukuussa. Tämän vuoden liikevaihdon ja tuloksen ennakoidaan pysyvän viime vuoden tasolla. Myös osinko on pysymässä ennallaan 0,55 eurossa. Lassila & Tikanojan osake oli 3,2 prosenttia miinuksella.

Iltapäivän tulosyhtiöistä konepaja Metso oli 1,4 prosenttia laskussa. Yhtiön tulos parani, mutta odotettua vähemmän. Osinko yli tuplaantuu edellisvuodesta 1,55 euroon. Metso arvioi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna yli 10 prosenttia viime vuodesta ja käyttökate ennen kertaeriä paranee.

Myös nosturivalmistaja Cargotec julkisti loppuvuodelta roimasti parantuneen tuloksen ja myös liikevaihto kasvoi. Yhtiö arvioi liikevoittomarginaalinsa paranevan tänä vuonna edelleen. Osake painui silti 1,3 prosenttia.

Urheiluväline- ja vaatevalmistaja Amer Sportsin tulos ja liikevaihto paranivat loppuvuonna. Osinkoa aiotaan jakaa 0,30 euroa, kun se edellisvuonna oli 0,16 euroa. Liiketuloksen ja liikevaihdon arvioidaan paranevan myös alkaneena vuonna. Kurssi heikkeni kuitenkin 6,5 prosenttia.

Keskiviikon tulosjulkistajat ovat puolestaan saaneet joukon suosituspäivityksiä.

Deutsche Bank on nostanut eilen tuloksensa julkistaneen pankkikonserni Nordean osakkeen tavoitehinnan 6,90 euroon, kun se aiemmin oli 6,60 euroa. Osakkeen suositus on kuitenkin edelleen "myy". Nordean kurssi oli 1,1 prosenttia plussalla 8,84 eurossa.

Danske Markets puolestaan laski UPM:n osakkeen suosituksen tasolle "lisää". Tavoitehinta on 16,20 euroa. UPM:n osake nousi niukat 0,1 prosenttia. Stora Enson R-osake oli 0,8 prosentin luisussa.

Danske Markets laski myös Fortumin osakkeen suosituksen tasolle "pidä". Fortum vajosi 1,6 prosenttia.

Bank of America laski Outokummun osakkeen suosituksen tasolle "underperform". Osake oli 3,3 prosentin laskussa. SEB Enskilda laski puolestaan F-Securen osakkeen suosituksen tasolle "pidä". Kurssi pakitti 1,3 prosenttia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  4. 4

   Korealaisyritys maksamassa 880 000 euron lunnaat kiristäjille – tulos voi olla surkea

  5. 5

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  6. 6

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  7. 7

   Historiallinen paukku Googlelle – 2,42 miljardin euron sakot hakutulosten peukaloinnista

  8. 8

   Pihistääkö joku työpaikan kassasta tai varastosta? Tutkijat haluavat havaintosi

  9. 9

   Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

  10. 10

   Alkotaxi-yrittäjä ja syyttäjä hakevat valituslupaa KKO:sta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  3. 3

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  4. 4

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  5. 5

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  6. 6

   Tiesitkö tämän nousukaudesta ja sairastelusta? ”Ilmiö näkyy selvästi”

  7. 7

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  10. 10

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  3. 3

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  4. 4

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  5. 5

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  6. 6

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  7. 7

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  8. 8

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  9. 9

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  10. 10

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  11. Näytä lisää