Tulosjulkistajat Rautaruukki ja Kesko laskussa pörssissä

Helsingin pörssissä kauppaa on käyty iltapäivällä edelleen laskun merkeissä. Tähän vaikuttaa Nokian vaisuus. Ylämäessä olivat tulosjulkistajat Konecranes, TeliaSonera ja Sponda. Aamun tulosyhtiöistä jyrkimmin painui Kesko. Myös Rautaruukki ja Lassila & Tikanoja ovat selvässä laskussa, samoin päivällä lukunsa julkistanut Metso.
–Tuloksessa pitää päästä ainakin riman kohdalle, muuten tullaan tässä ympäristössä alas. Tuloksen pitää ylittää odotukset, jotta kurssi pysyisi plussan puolella, markkinoilta kommentoitiin.

Myös muualla Euroopassa keskeisimmät pörssit ovat olleet laskussa, mihin vaikuttavat Kairon levottomuudet ja öljyjätti Shellin tulos.

Helsingissä yleisindeksi OMXH oli kello 14.40 aikaan laskenut 0,5 prosenttia 7788,22 pisteeseen. Painorajoitettu OMXH Cap oli sekin puoli prosenttia miinuksella. Vaihtoa oli kertynyt 470 miljoonaa euroa.

Matkapuhelinyhtiö Nokian kurssi oli ennallaan 8,17 eurossa. Sveitsiläispankki Credit Suisse ennakoi, että Nokian kurssi voi romahtaa 29 prosenttia 5,60 euroon seuraavan vuoden, puolentoista aikana. Älypuhelinten myynnin uskotaan horjuvan niin, että Nokian markkinaosuus putoaa loka–joulukuun 28 prosentista 16–18 prosenttiin.

Päivän tulosjulkistajista pirteimmin eteni nostolaitevalmistaja Konecranes, joka paransi tulostaan odotuksia enemmän. Myös uusien tilausten virta oli vahva ja näkymät alkaneelle vuodelle ovat suotuisat. Yhtiön osinkoesitys on tasan euro, kun se vuosi sitten oli 0,90 euroa. Osake oli 6,3 prosenttia koholla.

Teleoperaattori TeliaSonera oli puolestaan 2,8 prosentin nousussa. Yhtiö jatkoi vakaata tuloksen tekemistä myös viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Kannattavuus koheni loka–joulukuussa hieman edellisvuoden vastaavasta ajasta käyttökateprosentin ollessa 33,7, kun se vertailujaksolla oli 32, 8 prosenttia.

Osinkonsa yhtiö nostaa 0,30 euroon edellisvuoden 0,23 eurosta. TeliaSonera aikoo lisäksi ostaa omia osakkeitaan takaisin noin 1,1 miljardilla eurolla. Tilinpäätöstiedotteessa myös kerrottiin, että yhtiö aikoo vähentää tänä vuonna 800 työntekijää, joista 640 on Ruotsissa ja 165 Suomessa.

Kauppakonserni Keskon tulos näyttää olleen pettymys, vaihdetumpi B-osake oli vajonnut 5,7 prosenttia, vaikka osinkokin nousee. Yhtiön liikevaihto kasvoi ja liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä parani viime neljänneksellä, mutta osakekohtainen tulos heikkeni vuodentakaiseen verrattuna. Kuluvan vuoden liikevoiton ilman kertaeriä yhtiö ennakoi pysyvän ennallaan kauppapaikkaverkoston merkittävistä laajennuksista huolimatta, kun taas liikevaihto pysyy kasvussa.

Tulosnostetta sai myös kiinteistöyhtiö Sponda, joka moninkertaisti tuloksensa loka–joulukuussa edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Nettotuotot kuitenkin laskivat hieman, koska osa kiinteistöistä oli vuokraamatta. Osinko on nousemassa vuodentakaisesta 0,12 eurosta 0,15 euroon osakkeelta. Spondan kurssi oli 1,9 prosentin nousussa.

Teräsyhtiö Rautaruukin loppuvuoden tulos oli selvästi odotettua heikompi. Tappio supistui 12 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 39 miljoonasta, kun analyytikot olivat odottaneet 32,5 miljoonan euron positiivista tulosta. Liikevaihto kuitenkin kasvoi. Osinko on nousemassa 0,60 euroon osakkeelta, kun se viime vuonna oli 0,45 euroa.

Rautaruukki arvioi liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 20–25 prosenttia viime vuodesta. Konsernin kannattavuuden arvioidaan paranevan selvästi viime vuoteen verrattuna. Rautaruukin osake oli 4,0 prosentin laskussa.

Jäte- ja kiinteistönhuoltoyhtiö Lassila & Tikanoja kasvatti hieman tulostaan ja liikevaihtoaan loka–joulukuussa. Tämän vuoden liikevaihdon ja tuloksen ennakoidaan pysyvän viime vuoden tasolla. Myös osinko on pysymässä ennallaan 0,55 eurossa. Lassila & Tikanojan osake oli 3,2 prosenttia miinuksella.

Iltapäivän tulosyhtiöistä konepaja Metso oli 1,4 prosenttia laskussa. Yhtiön tulos parani, mutta odotettua vähemmän. Osinko yli tuplaantuu edellisvuodesta 1,55 euroon. Metso arvioi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna yli 10 prosenttia viime vuodesta ja käyttökate ennen kertaeriä paranee.

Myös nosturivalmistaja Cargotec julkisti loppuvuodelta roimasti parantuneen tuloksen ja myös liikevaihto kasvoi. Yhtiö arvioi liikevoittomarginaalinsa paranevan tänä vuonna edelleen. Osake painui silti 1,3 prosenttia.

Urheiluväline- ja vaatevalmistaja Amer Sportsin tulos ja liikevaihto paranivat loppuvuonna. Osinkoa aiotaan jakaa 0,30 euroa, kun se edellisvuonna oli 0,16 euroa. Liiketuloksen ja liikevaihdon arvioidaan paranevan myös alkaneena vuonna. Kurssi heikkeni kuitenkin 6,5 prosenttia.

Keskiviikon tulosjulkistajat ovat puolestaan saaneet joukon suosituspäivityksiä.

Deutsche Bank on nostanut eilen tuloksensa julkistaneen pankkikonserni Nordean osakkeen tavoitehinnan 6,90 euroon, kun se aiemmin oli 6,60 euroa. Osakkeen suositus on kuitenkin edelleen "myy". Nordean kurssi oli 1,1 prosenttia plussalla 8,84 eurossa.

Danske Markets puolestaan laski UPM:n osakkeen suosituksen tasolle "lisää". Tavoitehinta on 16,20 euroa. UPM:n osake nousi niukat 0,1 prosenttia. Stora Enson R-osake oli 0,8 prosentin luisussa.

Danske Markets laski myös Fortumin osakkeen suosituksen tasolle "pidä". Fortum vajosi 1,6 prosenttia.

Bank of America laski Outokummun osakkeen suosituksen tasolle "underperform". Osake oli 3,3 prosentin laskussa. SEB Enskilda laski puolestaan F-Securen osakkeen suosituksen tasolle "pidä". Kurssi pakitti 1,3 prosenttia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  3. 3

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  4. 4

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  5. 5

   Ruotsalais-suomalainen teräsyhtiö sponsoroi Trumpin virkaanastujaisia – ”ei ota kantaa politiikkaan”

  6. 6

   Macronin menestys sai Euroopan pörssit huokaisemaan helpotuksesta

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Suosituslaskut painoivat Nestettä, Evli kiipesi

  9. 9

   Ministeriö: Alkoholilaki menee uusiksi hovioikeuden Alkotaxi-päätöksen takia

  10. 10

   Olisiko useampi Siwa tai Valintatalo voinut mennä kaupaksi? ”Kykeneviä ostajia ei ollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  3. 3

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  4. 4

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  5. 5

   Ministeriö: Alkoholilaki menee uusiksi hovioikeuden Alkotaxi-päätöksen takia

  6. 6

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  7. 7

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  8. 8

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  9. 9

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  10. 10

   Pääekonomisti: Ranskan päätöksillä paljon väliä suomalaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  4. 4

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  8. 8

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  9. 9

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  10. 10

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  11. Näytä lisää