Hukkuuko maailma dollareihin?

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain keskuspankki Fed syytää parhaillaan liikkeelle uutta rahaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Dollaritulvalla Fed yrittää torjua taantumaa ja deflaatiota, mutta hukuttaako ennennäkemätön setelirahoitus maailman dollareihin?
Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on nyt parissa kuukaudessa kasvattanut liikkeessä olevan rahan määrää voimakkaammin kuin kertaakaan sitten 1930-luvun lamavuosien. Fedin setelipaino syytää talouteen nyt enemmän uusia dollareita kuin koskaan aikaisemmin.

Onko maailma siis hukkumaisillaan pian arvottomiksi laimeneviin dollareihin, eli johtaako rahamäärän kiihtyvä kasvu vääjäämättä myös inflaation kiihtymiseen? Mitä ihmettä, eikö inflaation pitänyt päin vastoin kadota taloudesta ja tehdä tilaa hintojen yleiselle laskulle eli deflaatiolle?

Varmaa vastausta kysymykseen ei tiedä kukaan, mutta ainakin setelikonetta käyttävät keskuspankkiirit, Fedin pääjohtaja Ben Bernanke etunenässä, pelkäävät parhaillaan enemmän deflaatiota kuin inflaatiota. Muuten he tuskin yrittäisivät kaikin keinoin saada rahamäärää kasvamaan.

Taas tuli 800
miljardia lisää

Viimeksi eilen tiistaina Fed ilmoitti valtaisasta raharuiskeesta, kun se ilmoitti rahoittavansa liittovaltion hallussa olevien asuntorahoittajien Fannie Maen ja Freddie Macin sekä rahapulaan ajautuneiden kulutusluottoyritysten toimintaa peräti 800 miljardin dollarin tukirahoituksella.

Fedin valtavat rahoitusohjelmat ovat tempaisseet sen taseen huimaan kasvuun. Juuri ennen investointipankki Lehman Brothersin kaatumista Fedin tase oli uutistoimisto Bloombergin mukaan runsaat 900 miljardia dollaria, mutta viime viikolla jo 2 200 miljardia.

Fedin niin sanotun suppean rahan määrä (monetary base) oli vielä syyskuun alussa runsaat 800 miljardia dollaria. Sitten Lehman kaatui, ja Fed polkaisi setelimyllyn vinhaan vauhtiin. Viime viikolla vastaavaa rahaa oli liikkeessä lähemmäs 1 500 miljardia dollaria. Vuotuinen kasvuvauhti on hetkessä kiihtynyt parista prosentista lähes 80 prosenttiin.

Fedin taseen ja rahakannan kasvua kuvaavat käyrät ovat maailmalla herättäneet huomiota, ja nyt pitkästä aikaa esiin nousseiden deflaatiohuolien sekaan on jo ilmaantunut hajahuolia piilevästä inflaatiopommista. Ehkä käynnissä olevan rahoitus- ja talouskriisin ainutlaatuisuutta kuvaa, että samoilla tiedoilla voi yhtä aikaa perustella deflaation ja inflaation uhkaa.
Ojaan tai
allikkoon


Keskuspankit tasapainoilevat nyt ojan ja allikon välisellä hyllyvällä penkereellä, josta ne lipsahtavat hyvin herkästi kumpaan suuntaan tahansa.

Toisella puolella odottaa talouden suistuminen deflatoriseen taantumaan ja luottolamaan, kun taas toisella puolella odottaa nyt ainakin tilapäisesti etäisemmäksi lykkäytynyt vaara inflaation kiihtymisestä hallitsemattomaksi.

Setelipainon käynnistämisestä voi päätellä ainakin Fedin arvioineen inflaation uhan nyt tyystin kaikonneen taka-alalle ja uuden deflaation uhan tulleen saman tien tilalle. Nyt se keskittää kaikki paukkunsa välittömimmän uhan torjumiseen.

Deflaation ja taantuman torjunnassa on jo käytössä sellaiset keinot, että niissä voi olla aineksia uusiin tulevaisuuden ongelmiin. Rahan tarjonnan voimakas lisääminen voi hyvinkin lievittää deflaatiovoimia ja auttaa velkavetoista taloutta pysymään käynnissä, mutta merkittävästi talouskasvua nopeampi rahamäärän kasvu voi samalla kasvattaa piileviä inflaatiopaineita.

Yhden perustulkinnan mukaan rahan ostovoima laskee, jos liikkeessä olevan rahan määrä kasvaa talouskasvua nopeammin. Rahan ostovoiman heikkeneminen ilmenee esimerkiksi yleisen hintatason kohoamisena.

Deflaatiossa taas rahan ostovoima kasvaa ja yleinen hintataso supistuu, kun liikkeessä olevan rahan määrä kutistuu.

Dollareista ennemmin
pulaa kuin ylitarjontaa


Vaikka Fed kasvattaa rahan tarjontaa minkä ehtii, ei maailmalla ole ainakaan välitöntä vaaraa liiallisesta taalavyörystä. Päin vastoin Fed ainoastaan vastaa kriisin kasvattamaan huutavaan dollaripulaan.

Rahoituskriisi on käytännössä katkaissut dollarimääräisen velkarahan ja sijoituspääoman virtaamisen maailmalle. Sijoitus- ja velkadollarit palaavat nyt "kotiin" minkä ehtivät. 

Syksyn mittaan öljyn jyrkkä halpeneminen on merkittävästi keventänyt maailman suurimman öljyntuojamaan Yhdysvaltojen öljylaskua, mikä on sekin käytännössä merkinnyt suurta lovea dollarivirtaan maasta ulos.

Kolmas suuri syy taalojen jäämiseen kotimaahansa on Yhdysvaltain vaihtotaseen nopea koheneminen.
Kaikkialla maailmassa yritykset, valtiot ja muut suurvelalliset uskoivat vuosia dollarin pelkästään heikkenevän, joten ne ottivat huolettomasti halpaa dollarilainaa.

Nyt dollari on vahvistunut jyrkästi suhteessa kaikkiin muihin valuuttoihin kuin Japanin jeniin, mikä on ollut dollarivelkaisille suuri järkytys. Dollareista on syntynyt huutavaa pulaa.

Fed on yrittänyt helpottaa dollaripulaa kasvattamalla omaa rahan tarjontaansa, mutta myös tekemällä mittavia valuutanvaihtosopimuksia useiden muiden keskuspankkien kanssa. Näiden sopimusten avulla se on jo saanut lyhytaikaisen dollarirahoituksen hintaa muissa maissa hieman hillittyä.

Deflaatio nyt suurempi
uhka kuin inflaatio


Fedin lisäksi talouteen syytää kasvavia rahamääriä myös satojen miljardien elvytyspaketteja valmisteleva Yhdysvaltain liittovaltio. Valtion elvytysrahat on tosin lainattava markkinoilta, sillä verotulot eivät elvytykseen riitä. Lainarahat ovat odotettavissa Kiinan ja Japanin kaltaisilta edelleen voimakkaasti ylijäämäisiltä säästäjätalouksilta.

Liittovaltion odotetaan lainaavan vuoden kuluessa markkinoilta yli 1 500 miljardia dollaria. Fedin liikkeeseenlaskemat dollarit sen sijaan ovat uutta rahaa.

Valtavien rahamäärien liikutteluun liittyy suuria haasteita, joista ilmeisin on tulevaisuuden inflaatiopaineiden synnyttäminen. Näin arvioivat muun muassa uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit.

– On totta, että pidemmän päälle liian suuri rahamäärän kasvattaminen kasvattaa myös inflaatiopaineita, mutta nyt he (Fed ja liittovaltio) yrittävät estää taloutta suistumasta kurimukseen, tiivistää varainhoitoyritys Stanford Groupin johtaja Lyle Gramley, joka on aiemmin ollut Fedin johtokunnan jäsen.

– Fed tekee nyt kaikkensa estääkseen deflaatiota murtamasta taloutta, vahvistaa niin ikään Fedissä aiemmin työskennellyt sijoituspankki JPMorgan Chasen ekonomisti Michael Feroli.

Japanin setelirahoitus
ei laukaissut inflaatiota


Analyysiyhtiö GaveKal Research on useissa raporteissaan viime viikkoina käsitellyt maailmalla pahenevaa dollaripulaa (short USD squeeze) ja rauhoittanut asiakkaidensa rahamäärän kasvuun liittyviä huolia.

Yhtiön mukaan rahoituskriisi on tähän mennessä polttanut maailman sijoittajien salkuista ja pankkien taseista monin verroin enemmän rahaa kuin Fed tai muut keskuspankit ovat sitä lisänneet.

GaveKal muistuttaa, että mahtavimmatkaan keskuspankit eivät voi pakottaa rahaa liikkeelle paikoilleen jähmettyneessä pankkijärjestelmässä. Yhtiön säännöllisesti seuraamat rahan kiertonopeuden kuvaajat osoittavat rahan kiertonopeuden romahtaneen useimmissa maissa ja samalla koko maailmassa.

Japanin esimerkki muistuttaa yhtiön mukaan, ettei rahamäärän voimakas kasvu tai edes nollaan prosenttiin painuva korkotaso välttämättä kiihdytä kansallista kuluttajahintainflaatiota.

Japanissa keskuspankki ja valtio yrittivät 1990-luvun lopulla ja vielä tämän vuosikymmen alkupuolella elvyttää taloutta valtavilla raharuiskeilla, mutta yrityksistään huolimatta ne eivät saaneet inflaatiota kunnolla käyntiin. Kotimaisen kulutuksen ja kotimaisten investointien asemesta valtavat rahamäärät vyöryivät halpoina jenilainoina muille markkinoille esimerkiksi nyt purkautuvia kiinteistö- ja osakekuplia rahoittamaan.

Japanin esimerkin innoittamina osa maailman sijoittajista yrittääkin jo uumoilla, mille markkinoille ja miten Fedin nyt talouteen syytämät dollarit päätyvät kasvattamaan seuraavaa kuplaa.

 • Finanssikriisi

Kommentit

  Näytä lisää

  Uusimmat talousuutiset
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  2. 2

   Kondomien myynnissä selvä piikki juhannuksena

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  5. 5

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  8. 8

   Kommentti: Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia

  9. 9

   Jopa miljardin dollarin kaupat – George Clooney myi tequilansa

  10. 10

   Finnair sai hetkessä 500 hakemusta lentoemännän ja stuertin tehtäviin – Läpäisetkö sinä tiukan seulan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  2. 2

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  3. 3

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  4. 4

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  5. 5

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  8. 8

   Kommentti: Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia

  9. 9

   Ihottumaa, kutinaa ja väsymystä – lentoyhtiön univormut liitettiin outoihin vaivoihin

  10. 10

   Kondomien myynnissä selvä piikki juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

  2. 2

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  3. 3

   Matka Espanjaan avasi silmät: Harri, 28, kasvattaa omaisuuttaan arjen säästökikoilla ja etenee kohti unelmaa

  4. 4

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  5. 5

   Hobby Hallista tehty paljon ilmoituksia kilpailu- ja kuluttajavirastolle – toimitusjohtaja myöntää ongelmat

  6. 6

   Kovatuloisimpaan kymmenykseen pääsee 4 968 euron tuloilla – onko se paljon vai vähän?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  9. 9

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  10. 10

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  11. Näytä lisää