Äärimmäiset keinot ovat vielä käyttämättä

Julkaistu: , Päivitetty:

Koronlaskut eivät ole keskuspankkien ainoita, saati äärimmäisiä, toimia pankkikriisin taltuttamisessa. Jo ensi viikolla EKP avaa pankeille rajattomat luottohanat ja Britannia menee vielä pidemmälle.
Useiden keskuspankkien samanaikaiset koronlaskut olivat poikkeuksellinen ja näyttävä toimenpide, mutta koronlaskut eivät riittäneet rauhoittamaan rahoitusmarkkinoita.

Pankkien lyhytaikaisia rahoituskustannuksia kuvaavat euribor- ja libor-korot ovat torstaina jatkaneet nousuaan, ja korkomarkkinoiden useat riskimittarit kertovat edelleen erittäin suuresta luottamuspulasta markkinoilla.

Keskuspankit eivät kuitenkaan jääneet kaikessa rauhassa odottamaan koronlaskujensa vaikutuksia, vaan lisää raskaan sarjan toimia on jo tiedossa. 

Rahaa riittää
miltei rajattomasti


Euroopan keskuspankki ilmoitti keskiviikon koronlasku-uutisen jälkeen erittäin suuresta ja kenties koronlaskuakin tärkeämmästä muutoksesta pankeille tarjoamansa keskuspankkirahoituksen ehtoihin. Ensi viikosta lähtien keskuspankkirahoitukseen oikeutetuilla pankeilla on mahdollisuus nostaa EKP:ltä lyhytaikaista luottoa rajoituksetta.

Pankit saavat toisin sanoen keskuspankilta käyttöönsä niin paljon rahaa kuin ne haluavat ja luottoja vastaan annettavat vakuudet sallivat. Ensi viikon huutokaupasta lähtien tällaisen keskuspankkirahoituksen korko on tasan keskuspankin ohjauskorko, eli tällä hetkellä 3,75 prosenttia, kun aiemmin vastaavissa huutokaupoissa rahan hinta on hakeutunut pankkien tarjousten mukaan hyvin lähelle markkinakorkoja.

Samalla EKP ilmoitti nostavansa pankeilta vastaanottamiensa talletusten korkoa ja laskevansa maksuvalmiusluottojen eli niin sanotun hätärahoituksen korkoa. Talletusten ja hätäluottojen korkoero kapeni kahdesta tasan yhteen prosenttiyksikköön, nyt korot ovat talletuksille puoli prosenttiyksikköä alta ohjauskoron ja hätäluottojen korko vastaavasti puoli prosenttiyksikköä yli ohjauskoron.

Britannian tukipaketti
yli 500 miljardia euroa


Englannin pankki BoE ja brittihallitus ovat ilmoittaneet jo selvästi EKP:tä tai euromaita mittavammista toimista omassa kamppailussaan pankkikriisin taltuttamiseksi.

Englannin pankki osallistui muiden keskeisten keskuspankkien yhteiseen koronlaskuun, mutta lisäksi se esitteli yhdessä maan hallituksen kanssa  keskiviikkona tämän kriisin toistaiseksi mittavimman ja kenties tehokkaimman tukipaketin.  

Britannian pankkitukipaketti koostuu useista osista, mutta sen rahallinen kokonaismäärä on alustavasti peräti 400 miljardia puntaa eli yli 500 miljardia euroa. Tarvittaessa brittiviranomaisilla on lisäksi mahdollisuus korottaa pankkijärjestelmän tukemiseen käytettävää rahamäärää vielä suuremmaksi.

Tukipaketin mittavuutta kuvaa, että eilen pankkien tukemiseen varattu rahamäärä on jopa hieman suurempi kuin Yhdysvaltain runsas viikko sitten päättämä 700 miljardin dollarin eli niin ikään runsaan 500 miljardin euron tukipaketti.

Pankkitakuu voi
palauttaa luottamusta


Britannian suurimpien pankkien toimintakyvyn varmistamiseen valjastettu paketti koostuu kolmesta osasta. Pienin summa, 50 miljardia puntaa on varattu pankkien pääomittamiseen eli osakepääomien korotuksiin.

Alustavasti sata miljardia puntaa on varattu pankkien maksuvalmiuden tukemiseen. Suurin summa, peräti 250 miljardia puntaa on varattu pankkien lyhytaikaisen ja keskipitkän ajan markkinarahoituksen takauksiin.

Pankkien markkinaehtoisen rahoituksen takaaminen voi osoittautua ratkaisevaksi pelastustoimeksi, joka lopulta laukaisee rahamarkkinoita takalukossa jumittavan luottamuspulan.

Nythän pankkien keskinäinen epäluulo ja luottamuspula ovat halvaannuttaneet rahamarkkinat pahoin. Vakuudettoman rahoituksen takaaminen voi rohkaista rahoittajat liikkeelle samaan tapaan kuin talletussuoja rohkaisee yleisöä pitämään rahojaan pankkitileillä.

Fed rahan
välittäjäksi


Yhdysvaltain keskuspankki Fed osallistui sekin keskuspankkien yhteiseen koronlaskuun, mutta muiden keskeisten keskuspankkien tavoin on Fedkin ryhtynyt jo lukuisiin muihinkin toimiin. Lisäksi liittovaltion rahaministeriö valmistelee hyvää vauhtia 700 miljardin dollarin pankkitukipakettinsa täytäntöönpanoa.

Fed on koronlaskun lisäksi lähdössä suoraan toimintaan saadakseen osaltaan lyhytaikaisten velkakirjojen markkinoita elpymään. Ensin Fed ilmoitti perustaneensa erityisrahaston, joka voi ostaa ja myydä pankkien ja muiden yritysten lyhytaikaisia velkasitoumuksia. Toinen tärkeä ilmoitus oli, että Fed ryhtyy vastaanottamaan pankkien talletuksia ja maksamaan tällaisille talletuksille korkoa.

Näiden muutosten jälkeen Fed voi käytännössä toimia lyhytaikaisen rahoituksen välittäjänä, johon kaikki osapuolet voivat luottaa. Tämä voi osaltaan saada sellaisen rahan liikkeelle, joka on viime viikkoina ja kuukausina vetäytynyt markkinoilta ja piiloutunut poteroihin eli käytännössä juuttunut liittovaltion lyhytaikaisiin velkakirjoihin.

Joutuuko myös USA
takaamaan pankit?


Rahoitusmarkkinoilla on hyvin suuret odotukset jo aiemmin päätetyn 700 miljardin dollarin käyttämisestä "ongelmallisten tase-erien" ostamiseen pinteeseen joutuneilta pankeilta.

Ihmepelastusta tästä ei monikaan odota, sillä kriisin pahiten murjomat tase-erät voivat osoittautua äärimmäisen mutkikkaiksi hinnoitella ja näin ollen myös ostaa. Jos hinnoittelu onnistuu esimerkiksi käyvän arvon käsitettä muokkaamalla ja kauppoja alkaa syntyä, voi tämä helpottaa arvostusongelmiensa kanssa kamppailevia pankkeja kaikkialla maailmassa, myös siis Euroopassa.

Todennäköisesti Yhdysvallat joutuu ennen pitkää seuraamaan Britannian esimerkkiä tarjoamalla pankkien kaikelle varainhankinnalle täyden valtion takuun ennen kuin kriisi lopulta hellittää. Tällaisen kattavan takuun tarve on korostunut sen jälkeen, kun investointipankki Lehman Brothersin kaatuminen säikäytti pankkien rahoittajat tiehensä.

Britannia ja USA
euromaita edellä


Markkinatulkinnat näyttävät tällä hetkellä toiveikkaimmilta Britannian pelastustoimien vaikutuksista, ja esimerkiksi talouslehti Financial Times arvioi Britannian ja Yhdysvaltain jo ilmoittamien tukitoimien voivan yhdessä riittää avaamaan kansainvälisten rahamarkkinoiden takalukon. Varsinkin Britannian toimet saivat jo torstaina toiveikasta kiitosta myös analyysiyhtiöiden tuoreissa tilannearvioissa.

Britannian ja Yhdysvaltain riuskat toimet ovat korostaneet eurovaltioiden haasteita kriisin ratkomisessa. EKP sai markkinoilta kiitosta taivuttuaan lopulta koronlaskuun edes yhdessä muiden keskuspankkien kanssa, vaikka se vielä heinäkuussa järkytti pankkikriisin jo kauhistamat markkinat korottamalla korkoaan. Samoin EKP:n toimet pankkien rahoitushuollon varmistamiseksi ovat herättäneet luottamusta.

EKP ei kuitenkaan voi yksin tehdä kaikkia niitä toimia, joissa Fedillä ja BoE:lla on ollut omien maidensa hallitukset rinnallaan. EKP ja samalla koko euroalue jää tässä vertailussa kolmoseksi, sillä Euroopan rahaliiton jäsenvaltioilla on erittäin suuria vaikeuksia löytää yhteisiä nuotteja pankkikriisin torjunnassa.

Yksittäiset eurovaltiot ovat jo Espanjan tavoin ilmoittaneet omien tukiohjelmiensa valmisteluista, mutta koko rahaliiton tai Euroopan kattavat ponnistelut ovat toistaiseksi jääneet puheiksi.

Äärimmäiset keinot
vielä käyttämättä


Keskuspankeilla ja muilla pelastusviranomaisilla on jo päätettyjen toimien lisäksi käytettävissään huomattavasti raskaampiakin aseita, jollaisilla esimerkiksi Japanin keskuspankki ja valtio ovat yrittäneet saada maan taloutta käyntiin.

Yhdenkään länsimaisen keskuspankin ohjauskorko ei ole lähelläkään nollaa prosenttia. Japanin keskuspankin BoJ:n ohjauskorko oli alimmillaan tasan nolla prosenttia, ja nyt se on 0,50 prosenttia. Ennestään erittäin matalan korkonsa takia BoJ ei osallistunut keskiviikkoiseen koronlaskuun kuin antamalla muiden keskuspankkien toimelle sanallisen tukensa.

Koronlaskujen lisäksi keskuspankit voivat käyttää tasettaan pankkien tukemiseen. Keskuspankki voi alentaa pankeille tarjoamansa rahoituksen hinnan alimmillaan jopa nollaan prosenttiin, mutta lisäksi se voi tarvittaessa ryhtyä suoraan rahoittamaan yksityisiä yrityksiä tai julkisen talouden yksiköitä kuten kuntia tai valtioita.

Keskuspankit tuskin tarttuvat äärimmäisiin keinoihin ennen kuin talous on ajautunut merkittävästi heikompaan jamaan kuin se vielä on. Esimerkiksi keskuspankin taseen käyttäminen yksityisen velan ostamiseen pankeilta merkitsee setelipainokoneiden ajamista ylikierroksilla, mikä on mahdollista ainoastaan vakavan deflaatiouhan torjumiseksi.

 • Finanssikriisi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Lukion ensimmäisen viikon kulut 860 euroa – onko koulutus enää kaikille mahdollista?

  2. 2

   Viranomainen tarkasti Onnibusin: yhdessä kuussa ajettiin 25 000 kilometriä ilman kuljettajakorttia

  3. 3

   Asuntokaupan piti vetää, mutta katsopa rivitaloja – kolme syytä selittää heikompaa myyntiä

  4. 4

   Oletko superduunissa vai ongelmatyössä? Kysely paljastaa parhaat ammatit – katso lista

  5. 5

   Mullistus Suomen käteisautomaateilla: pankeille luvassa merkittävästi lisää kuluja – ilmaiset nostot vaarassa

  6. 6

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  7. 7

   Vannetukku teki rikosilmoituksen Nokian Renkaista

  8. 8

   Pikavippifirma vaati tiedot tilitapahtumista lainan saamiseksi – ”Iso kysymys on se, mihin tietoja aiotaan käyttää”

  9. 9

   Suomi luopui omasta järjestelmästä: eroaminen eurosta vaikeutui huomattavasti – kaikki maksut kulkevat EKP:n kautta

  10. 10

   Kommentti: Päättäjät hehkuttavat Ahvenanmaan työllisyysihmettä – oikeasti sen kustantaa muu Suomi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  2. 2

   Viranomainen tarkasti Onnibusin: yhdessä kuussa ajettiin 25 000 kilometriä ilman kuljettajakorttia

  3. 3

   Oletko superduunissa vai ongelmatyössä? Kysely paljastaa parhaat ammatit – katso lista

  4. 4

   Mullistus Suomen käteisautomaateilla: pankeille luvassa merkittävästi lisää kuluja – ilmaiset nostot vaarassa

  5. 5

   Kommentti: Päättäjät hehkuttavat Ahvenanmaan työllisyysihmettä – oikeasti sen kustantaa muu Suomi

  6. 6

   Asuntokaupan piti vetää, mutta katsopa rivitaloja – kolme syytä selittää heikompaa myyntiä

  7. 7

   Vannetukku teki rikosilmoituksen Nokian Renkaista

  8. 8

   Kommentti: Lukion ensimmäisen viikon kulut 860 euroa – onko koulutus enää kaikille mahdollista?

  9. 9

   Suomi luopui omasta järjestelmästä: eroaminen eurosta vaikeutui huomattavasti – kaikki maksut kulkevat EKP:n kautta

  10. 10

   Trump uhkaa hallinnon sulkemisella, jos Meksikon muuria ei rakenneta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  2. 2

   Näitä töitä te-toimisto välittää ”tiskin alta” – katso 20 ammatin lista

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  5. 5

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  6. 6

   Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

  7. 7

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  8. 8

   Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

  9. 9

   Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

  10. 10

   Seppälää haetaan konkurssiin

  11. Näytä lisää