Aamukommentti: Roskapankkihuuma hiipui jo

Katsaukset
Yhdysvaltain pankkituen virittämä perjantainen hurmos ei jaksanut kantaa yli viikonlopun. New Yorkissa kurssit päätyivät eilen selvään laskuun pankkien, vähittäiskauppiaiden ja teknologiayritysten johdolla. Myös Aasiassa on käyty tänään kauppaa laskevin kurssein.
Kursseja painoi raakaöljyn roima hinnannousu. Sijoittajat ovat alkaneet myös epäillä valmisteilla olevan rahoitusmaailman pelastuspaketin mahdollisuuksia ehkäistä taantumaa.

Tukipaketin sisällöstä saattaa olla luvassa jo tänään lisää tietoa, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeri Henry Paulson ja Fedin pääjohtaja Ben Bernanke ovat senaatin pankkikomitean kuultavana finanssikriisistä.

Euroalueella seurataan tänään heinäkuun teollisuustilauksia. Kesäkuun yli seitsemän prosentin lasku aiheutti markkinoilla pettymyksen, heinäkuulle odotetaan vajaan neljän prosentin laskua. Euroalueen ostopäällikköindeksien odotetaan jäävän heikoiksi syyskuussa elokuun hienoisen kohenemisen jälkeen.

New Yorkin keskeisistä pörssi-indekseistä teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones pakitti 3,3 prosenttia. Laaja S&P 500 laski 3,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 4,2 prosenttia. Kaupankäynnin volyymi jäi noin 45 prosenttia alhaisemmaksi kuin viime viikolla keskimäärin.

Isot pankit palasivat
lasku-uralle


Pankkiosakkeista pyyhkiytyi pois noin puolet viime viikon lopun noususta. S&P 500-indeksin pankkiosakkeita seuraava alaindeksi laski 12 prosenttia. Aluepankit olivat perjantain nousuhurmoksen vahvimpia nousijoita.

Alabaman suurin pankki Regions Financial vajosi 21 prosenttia ja wisconsinilainen Marshall & Ilsley 23 prosenttia analyytikoiden suositeltua sijoittajille aluepankkien osakkeiden myymistä.

Sekä JPMorgan, että Merrill Lynch kehottivat myymään keskikokoisten pankkien osakkeita, koska niiden ei katsota juurikaan hyötyvän hallituksen valmistelemasta tukipaketista. Sen sijaan niiden hallussa olevien asuntolainojen arvon pelätään laskevan pelastusoperaation myötä.

Myös suuret pankit palasivat lasku-uralle. Citigroup pakitti 3,1 prosenttia, JPMorgan 13 prosenttia ja Goldman Sachs seitsemän prosenttia.

Vielä kaupankäynnin alkuvaiheissa peräti 16 prosentin nousuun yltänyt Morgan Stanleykin päätti 0,4 prosentin laskuun. Japanilainen Mitsubishi UFJ Financial Group on kertonut ostavansa enintään 20 prosenttia Morgan Stanleyn osakekanasta.

Yhdysvaltain keskuspankki hyväksyi entisten investointipankkien Morgan Stanleyn ja Goldman Sachsin anomukset tulla tavallisiksi liikepankeiksi.

Teknologiaosakkeiden laskua vauhditti tulosennusteiden lasku. Morgan Stanley leikkasi teknologiayhtiöiden ensi vuoden tulosarvioitaan keskimäärin 5,6 prosenttia. Syynä oli kansainvälisen talouskasvun hidastuminen. Apple pakitti seitsemän prosenttia ja Cisco 4,9 prosenttia.

Päivän harvoja nousijoita oli ohjelmistoyhtiö Microsoft, jonka osake vahvistui prosentilla. Yhtiö aikoo ostaa takaisin omia osakkeitaan yhteensä 40 miljardilla dollarilla.

Myös Hewlett-Packard ja Nike kertoivat omien osakkeiden ostosuunnitelmista. Molemmat kuitenkin painuivat yleisen tunnelman mukana.

Tokion pörssi
kiinni


Aasian markkinoilla kaupankäynti on ollut tänään tavallista hiljaisempaa Tokion pörssin ollessa suljettuna.

Hongkongin Hang Seng-indeksi laski aamun kaupankäynnissä 2,7 prosenttia. Sen sijaan Soulin pörssin Kospi-indeksi vahvistui 1,4 prosenttia.

Manner-Kiinassa Shanghain yleisindeksi oli kaupankäynnin loppuvaiheissa vaipunut 0,3 prosenttia. Shenzhenin indeksi oli 3,7 prosentin laskussa.

Kursseja painoivat etenkin finanssisektorin osakkeet. Australialainen Macquarie painui 5,3 prosenttia yrityslainojen riskilisien lähdettyä jälleen nousuun kolmen laskupäivän jälkeen. Singaporessa United Overseas Bank pakitti 2,3 prosenttia ja Hongkongissa HSBC-pankki 1,3 prosenttia.

Raakaöljyn kallistuminen näkyi China Southern Airlinesin kurssissa, joka oli laskenut 5,6 prosenttia. Australialainen Qantas pakitti 2,7 prosenttia.

Melamiinin saastuttamien maitotuotteiden aiheuttamiin kuolemantapauksiin yhdistetty China Mengiu Dairy oli vajonnut ennätykselliset 59 prosenttia. Niin ikään melamiiniskandaalin tahriman Yili Industrialin kurssi oli laskenut kymmenen prosenttia.

Australian suurin kullantuottaja Newcrest Mining vahvistui 6,6 prosenttia. Dollarin kurssilasku ja osakemarkkinoiden rajut liikkeet ovat jälleen lisänneet kullan suosiota sijoituskohteena. Jalometallin hinta jatkoi eilen viimeviikkoista nousuaan ja kallistui 5,1 prosenttia 909 dollariin unssilta.

Taalan halpenemisen myötä eilen noussut raakaöljy on tänään laskenut hieman New Yorkin markkinoiden jälkikaupankäynnissä.

– Näyttää siltä, että Yhdysvallat ei toivu tästä vähään aikaan. Maa on maailman suurin energian kuluttaja, ja jos talouden näkymät ovat epävarmat, näkyy se myös öljyn hinnassa, eräs Sydneyssä työskentelevä raaka-aineanalyytikko kommentoi.

WTI-öljyn marraskuun toimitusten tynnyrihinta oli liikkui aamulla 109,04 dollarissa New Yorkin elektronisessa kaupankäynnissä. Eilinen loppulukema oli 109,37 dollaria.

Kaupankäynti lokakuun WTI-futuurilla päättyi eilen Nymexissä. Sen erääntymishinta oli 120,92 dollaria. Nousu perjantaista tuli yli 16 dollaria. Korkeimmillaan hinta käväisi 130 dollarissa sijoittajien järjestellessä positioitaan.

Dollari on jatkanut alaspäin myös aamun kaupankäynnissä laskettuaan eilen selvästi. Kyseessä oli jo viides laskupäivä taalalle, mikä on pisin alamäki sitten helmikuun. Dollaria painavat myös odotukset tänään julkistettavan asuntomarkkinaraportin heikkenevästä sisällöstä.

– Markkinoilla ollaan aidosti huolissaan Yhdysvaltain rahoitustilanteen kestävyydestä. Dollari on paineissa edelleen tällä viikolla, Australia & New Zealand Banking Groupin senioristrategi Tony Morriss sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Hän arvioi, että tämän päivän valuuttaliikkeet voivat olla liioiteltuja kaupankäynnin volyymin pysyessä alhaisempana Japanin vapaapäivän johdosta.

Euro noteerattiin kello 8.30 aikaan1,4790 dollariin, kun kurssi oli myöhään eilen New Yorkissa 1,4776 dollaria. Dollari liikkui 105,41 jenissä verrattuna eilisillan 105,51 jeniin. Euro noteerattiin 155,91 jeniin illan 155,89 jeniin verrattuna.

Yhdysvaltain valtion pitkien viitelainojen korot eivät ole aamun kaupankäynnissä juurikaan liikkuneet. Kahden vuoden lainan korko oli ennallaan 2,13 prosentissa. Myös kymppivuotinen oli pysynyt paikallaan 3,84 prosentissa.

Eilen kaksivuotinen laski neljä korkopistettä ja kymppivuotinen nousi kolme korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  7. 7

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  8. 8

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  9. 9

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  10. 10

   Sotkamo Silverillä reipas pomppu pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  8. 8

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  9. 9

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  10. 10

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää