Asuntokupla paisui suurimmaksi Euroopassa

Asuntomarkkinoiden hintakupla on monessa Euroopan maassa paljon suurempi kuin Yhdysvalloissa. Suomessa asuntokuplasta ei ole hälyttäviä merkkejä, arvioi IMF.
Monen Euroopan maan asuntomarkkinoilla kytee jopa Yhdysvaltojen jättiläismäistä asuntokuplaa suurempi pommi. Moni asuntomarkkinoiden keskeinen riskimittari kertookin Euroopan asuntomarkkinoita uhkaavista suurista vaikeuksista.

Euroopassa asunnot ovat läntisen maailman räikeimmin ylihinnoiteltuja suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin ja muihin talouden keskeisiin muuttujiin.

Eurooppalaisen asuntokuplan mittasuhteista on kirjoittanut esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Viimeksi keväällä ilmestynyt IMF:n World Economic Outlook -vuosikirja keskittyi erityisesti asuntomarkkinoiden ja taloussuhdanteiden kehitykseen.

IMF:n maakohtaisten analyysien mukaan monen Euroopan maan asuntomarkkinoilla vallitsi viime vuoden lopussa jopa 15–30 prosentin yliarvostus, kun taas Yhdysvaltain asuntohinnoissa oli ilmaa vain noin kymmenen prosenttia.

IMF on arvioinut eri maiden asuntomarkkinoiden yli- tai aliarvostusta suhteuttamalla kymmenen viime vuoden asuntojen hintakehitystä kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen ja useiden muiden talouden keskeisten muuttujien kehitykseen. Yli- tai alihinnaksi IMF on arvioinut sen osan asuntojen hinnannoususta, jolle ei löydy perusteita talouden muuttujista.

Suomessa ei merkkejä
suuresta hintakuplasta


Asuntokuplan tyhjeneminen edellyttäisi monessa Euroopan maassa 15–30 prosentin hintojen laskua, jotta hinnat olisivat suhteessa muihin talouden muuttujiin edes samalla tasolla kuin ne olivat vuonna 1997.
Suomessa tilanne näyttää merkittävästi muuta Eurooppaa paremmalta, sillä IMF:n analyysin mukaan Suomen asuntohinnoissa oli viime vuoden lopussa ainoastaan muutaman prosentin verran ilmaa. Useimpiin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa ei siis näyttäisi olevan juurikaan aihetta puhua asuntokuplasta.

Euroopan maista hintakehitys on IMF:n mukaan ollut Suomea maltillisempaa ainoastaan Saksassa ja Itävallassa sekä muista kehittyneistä teollisuusmaista pelkästään Kanadassa.

Yhdysvaltain kupla
tyhjenee vauhdikkaasti


Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden ylihinnoittelu oli viime vuoden lopussa selvästi maltillisempaa kuin useimmissa Euroopan maissa ja esimerkiksi koko euroalueella keskimäärin. IMF:n tavalla mitaten Yhdysvaltain asuntohinnoissa oli kuplalisää vuodenvaihteessa vain hieman yli kymmenen prosenttia.

Osittain Eurooppaa parempi tilanne perustui siihen, että Yhdysvaltain asuntohinnat kääntyivät laskuun jo vuoden 2006 lopussa, joten Yhdysvaltain kupla ei ollut enää viime vuodenvaihteessa suurimmillaan. Euroopassa sitä vastoin hintojen nousu on jatkunut useimmissa maissa koko viime vuoden.

Yhdysvalloissa kuplan tyhjeneminen on vauhdikkaasti jatkunut tänä vuonna, kun Euroopassa vasta muutamissa räikeimmin kuplahintoihin kivunneissa maissa lasku on vasta alkanut tai alkamaisillaan.

Euroopan ja samalla koko läntisen maailman suurin asuntokupla muhii Irlannissa, jonka asuntojen hinnoissa oli viime vuoden lopussa IMF:n laskutavalla yli 30 prosenttia ilmaa. IMF:n maakohtaiset arviot näkyvät oheista graafia klikkaamalla.

Löysä lainaraha
puhalsi ilmaa hintoihin


Asuntokuplan paisuminen suurimmaksi juuri Euroopassa perustuu IMF:n analyysien perusteella suurelta osin kotitalouksien asuntolainakannan erittäin voimakkaaseen kasvuun.

Kupla on suurimmillaan Irlannin, Hollannin, Iso-Britannian, Ranskan ja Tanskan kaltaisissa maissa, joissa myös kotitalouksien asuntovelkojen osuus kansantaloudesta on kasvanut selvästi muita maita nopeammin. Näissä maissa kotitaloudet ovat velkaantuneet suhteellisesti jopa reippaammin kuin velkaantumisestaan surullisen kuuluisat amerikkalaiset.

Tanskassa ja Hollannissa kotitalouksien asuntovelka on revähtänyt jopa bruttokansantuotetta suuremmiksi. Yhdysvalloissakin kansalaisilla on asuntovelkaa alle 80 prosenttia maan vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Suomalaisilla on IMF:n mukaan asuntovelkaa alle puolet vuotuisesta kansantuotteesta.

Suurimpien asuntokuplien maissa asuntojen nopea kallistuminen ei ole ollut pelkästään suhteellista, vaan näissä maissa myös todelliset kauppahinnat ovat kivunneet selvästi muita maita nopeammin.

IMF:n mukaan Yhdysvaltain asuntojen hinnat nousivat vuosina 1997–2007 noin 50 prosenttia, mutta esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa yli 100 ja Iso-Britanniassa ja Irlannissa jopa yli 150 prosenttia. Koko euroalueen keskimääräinen hinnannousu oli noin 75 prosenttia. 

Euroopan riskit
kasvavat nopeasti


Moni talouden keskeinen muuttuja on parhaillaan Euroopan asuntomarkkinoita vastaan: Euroopan yleiset talousnäkymät ovat heikentyneet jyrkästi, Euroopan keskuspankkien rahapolitiikka on erittäin kireää, rahoitusmarkkinoiden levottomuudet ovat pakottaneet pankit kiristämään lainahanojaan, ja lisäksi ostajat ovat käyneet asuntomarkkinoilla entistä varovaisemmiksi.

Talouskehityksen heikkeneminen ja rahoitusmarkkinoiden kireys kasvattavat asuntomarkkinoiden uhkakuvia ja suoranaisen hinnanlaskun todennäköisyyttä erityisesti räikeimmin ylihintaisilla markkinoilla.

IMF:n analyytikot arvioivat keväisessä asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntomarkkinoiden ylihinnoittelu voi tasoittua muutenkin kuin hintojen laskulla.

Asuntojen hinnat palaisivat tasapainoon talouden muiden muuttujien kanssa, jos muut talousmuuttujat vahvistuisivat aikansa asuntojen hinnannousua voimakkaammin. IMF:n analyytikot kuitenkin muistuttavat, että muiden talousmuuttujien heikkeneminen voi kasvattaa asuntohintojen laskupaineita nopeasti.

Juuri tästä riskistä Euroopan viimeaikaiset talousuutiset ovat kertoneet.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  2. 2

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  5. 5

   Stockmannin tappio odotettua syvempi – näkymät ennallaan

  6. 6

   Google-yhtiö Alphabet ylitti odotukset – haali entistä enemmän mainosrahaa

  7. 7

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  8. 8

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  9. 9

   Lisää lentoja itään? Kiinalaisia lentoyhtiöitä maanitellaan Suomeen

  10. 10

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  6. 6

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  7. 7

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  8. 8

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  9. 9

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  10. 10

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää