Öljy tahrii keinottelijoiden näppejä

Julkaistu: , Päivitetty:

Öljymarkkinoille on levinnyt toivoa ja pelkoa keinottelukuplan puhkeamisesta sen jälkeen, kun raakaöljyn äkkijyrkkä kallistuminen katkesi pari viikkoa sitten.


Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan villiksi yltynyt heilunta on tällä viikolla vaatinut ensimmäisen megaluokan uhrinsa, kun Yhdysvaltain suurimpiin öljynvälittäjiin kuuluva SemGroup kaatui yli kolmen miljardin dollarin trading-tappioihin.

Huima tappio kuvaa karmealla tavalla öljyn viimeaikaisen hintakehityksen mielettömyyttä ja öljymarkkinoiden arvaamattomuutta. SemGroup kaatui vielä heinäkuun alussa hillittömänä jatkuneeseen raakaöljyn kallistumiseen eikä suinkaan parin viime viikon halpenemiseen.

Energiamarkkinoiden suurimpiin kuuluva vararikko osoittaa kouriintuntuvalla tavalla, että perinteiset öljykeinottelijat ovat kulloistenkin hintanäkemystensä mukaan vuoroin ostamassa ja myymässä öljyä. Ne eivät suinkaan ole markkinoilla pelkästään ostamassa toivoen hintojen alituista nousua.

Hintapiikki aiheutti
miljardien tappiot

Jättikupruun kaatunut SemGroupkin uskoi hinnan laskevan mutta teki kohtalokkaan virheen veikattuaan hinnan laskua liian varhain.

Uutistoimisto Reutersin mukaan SemGroup oli ryhtynyt suojaamaan noin 500 000 barrelin päivittäistä kaupankäyntiään hinnanlaskulta myymällä öljyfutuureja. Myynneillä yhtiö käytännössä veikkasi öljyn halpenevan, mutta öljy yllättikin entistäkin jyrkemmällä hinnan nousulla. WTI-öljylaatu tempautui heinäkuun puolivälissä ennätykselliseen yli 147 dollarin barrelihintaan.

SemGroupin markkina-asema oli jyrkän hinnannousun aikaan Reutersin mukaan voimakkaasti niin sanotusti lyhyenä, mikä olisi hinnan laskussa merkinnyt erittäin suuria voittoja.

WTI-öljyn barrelihinta on parin viime viikon aikana laskenut yli 20 dollaria (noin 16 prosenttia) noin 125 dollariin. Hinnan lasku tuli kuitenkin SemGroupin näkökulmasta liian myöhään – yhtiö kirjasi pelkästään öljyn tähänastisen hintaennätyksen päivänä 16. heinäkuuta 2,4 miljardin dollarin tappiot. Seuraavana päivänä tappiot kasvoivat vielä 850 miljoonan dollarin arvonalennuksilla.

Öljyn pörssikauppa
kiihdytti ylikierroksille


Kaupankäynti öljyfutuureilla on parin viime vuoden aikana kiihtynyt erittäin vilkkaaksi, ja aivan viime kuukausina kaupankäynnissä on ollut suorastaan maanis-depressiivisiä piirteitä. Markkinoiden viimeaikainen käyttäytyminen on monessa suhteessa muistuttanut useita eri markkinoilla aiemmin koettuja keinottelukuplia.

Öljymarkkinat ovat porisseet lähellä kiehumapistettä niin maailman vilkkaimmin vaihdetun öljylaadun WTI:n (West Texas Intermediate) pääpörssissä Nymexissä (New York Mercantile Exchange) kuin Pohjanmeren Brent-öljylaadun pääpörssissä ICE:ssäkin (Intercontinental Exchange). Nymex toimii New Yorkissa, ICE:n elektroninen öljypörssi Lontoossa.

Öljypörssien kaupankäyntiä on kiihdyttänyt ylikierroksille öljyn sijoituskysynnän räjähdysmäinen kasvu. Sijoittajien vaikutusta öljyn hintakehitykseen lienee mahdoton yksiselitteisesti mitata, mutta muun muassa Yhdysvaltain senaatin aiheesta kuulemien lukuisten lausuntojen mukaan sijoittajilla on ollut erittäin suuri vaikutus öljyn hintakehitykseen.

Yhdysvallat harkitsee
keinottelun rajoittamista


Öljykeinottelu ja sen mahdollinen rajoittaminen lainsäädännön keinoin on ollut näkyvästi esillä Yhdysvaltain senaatin lisäksi edustajainhuoneessa. Pelkästään senaatissa on järjestetty kahden viime kuukauden kuluessa yli 20 öljykeinottelua ja sen hintavaikutuksia koskevaa kuulemistilaisuutta.

Senaatti on kuullut esimerkiksi lukuisten ammattiliittojen teettämästä selvityksestä, jonka mukaan jokaista öljypörssistä todelliseen kulutukseen ostettua öljybarrelia kohti sijoittajat ostavat keskimäärin 22 barrelia pelkästään keinottelutarkoituksiin. Suurin osa öljypörssissä tehdyistä kaupoista uusitaan ennen öljytoimitusta, ja vain murto-osa kaupoista toteutetaan varsinaisin öljytoimituksin.

Sijoituskysynnän huomattavaa vaikutusta raakaöljyn hintaan ovat viime kuukausina korostaneet myös lukuisat öljynviejämaiden ja öljy-yhtiöiden edustajat.

Keinottelija syyttää
keinottelijoita


Senaatin kuulemista asiantuntijoista kiinnostavimpia on jo toukokuussa lausuntonsa senaatille esittänyt hedge-rahastoyhtiö Masters Capital Managementin johtaja Michael Masters.

Hänen esityksensä mielenkiintoa ja painoarvoa lisää se, että juuri hänen edustamansa hedge-rahastot ovat viime vuosina olleet suurimpia raaka-ainesijoitusten kasvattajia maailmassa. Toinen erittäin suuria pääomia raaka-ainemarkkinoille vyöryttänyt sijoittajaryhmä ovat eläkevakuutusyhtiöiden ja -rahastojen kaltaiset pitkäaikaiset instituutiosijoittajat.

Masters väittää sijoittajien kasvattaneen viiden viime vuoden aikana öljyostojaan melkein yhtä paljon kuin hurjasta talouskasvusta nauttinut Kiina on kasvattanut omia öljyostojaan. Mastersin senaatille esittämien laskelmien mukaan instituutiosijoittajat ovat viiden viime vuoden aikana ostaneet 850 miljoonaa öljybarrelia vastaavan määrän öljyfutuureja.

Instituutiosijoittajien
ostot ongelmallisimpia


Michael Mastersin esitys herätti suurta pahennusta hyödykemarkkinoilla toimivien hedge-rahastojen ja muiden raaka-ainesijoittajien keskuudessa, sillä hän pitää sijoittajien vaikutusta öljymarkkinoiden toimintaan ja öljyn hintakehitykseen erittäin haitallisena. Hän suositteli senaatille öljykeinottelun rajoittamista sääntelyn keinoin.

Suurinta häiriötä öljymarkkinoiden toimintaan ovat Mastersin mukaan aiheuttaneet pitkäaikaiset instituutiosijoittajat kuten eläkevakuutusyhtiöt. Nämä ovat hänen mukaansa öljyssä ja muissa raaka-aineissa pelkästään hajauttamassa salkkujensa sijoitusriskiä, eivätkä ne tyypillisesti tee muuta kuin ostavat raaka-ainefutuureja tai näiden hintakehitykseen sidottuja indeksi- tai etf-rahastoja.

Perinteiset raaka-ainepörssien keinottelijat ovat Mastersin mukaan markkinoille pääosin hyödyksi eivätkä ne ainakaan normaalioloissa juurikaan häiritse hintakehitystä. Sen sijaan instituutiosijoittajat häiritsevät.

Keskeinen ero perinteisten keinottelijoiden ja uusien suursijoittajien välillä on se, että perinteiset keinottelijat sekä ostavat että myyvät, mutta näillä markkinoilla uudet instituutiosijoittajat, "indeksikeinottelijat" ainakin joukkona pelkästään ostavat.

Mastersin kärjistyksen mukaan perinteiset keinottelijat tasoittavat hintakehitystä, sillä hinnan noustua keinottelijoiden mielestä liikaa kasvava osa heistä lakkaa ostamasta ja siirtyy myyntilaidalle. Instituutiosijoittajat sen sijaan reagoivat hintojen nousuun kasvattamalla sijoituksiaan.

Öljyssä käynnissä
keinottelukupla


Myös riippumaton analyysiyhtiö BCA Research on useissa viimeaikaisissa raporteissaan arvioinut sijoittajien vaikutuksen öljyn hintakehitykseen erittäin suureksi. Yhtiö on myös luonnehtinut viimeaikaisia öljymarkkinoita peittelemättä keinottelukuplaksi.

BCA:n laskelmien mukaan Nymexin öljyfutuurien niin sanotusta avoimesta sopimuskannasta kasvava osa on liittynyt silkkaan sijoituskysyntään, kun taas tavalla tai toisella itse öljyn tuotantoon tai käyttämiseen liittyvien kauppojen osuus on supistunut.

Avoimet futuurisopimukset (open interest) ovat selvittämättömiä ja toimittamattomia kauppoja tulevaisuuden öljytoimituksista. Avointen sopimusten määrä oli Nymexissä kymmen vuotta sitten tyypillisenä päivänä keskimäärin noin 400 000 kappaletta. Viime aikoina avoimia sopimuksia on ollut keskimäärin 1,4 miljoonaa kappaletta.

BCA arvioi, että öljyn tuottajien ja käyttäjien – eli todellisten öljymarkkinoiden – suojaustarpeet voisivat selittää avointen sopimusten lisääntymisen noin 800 000 sopimukseen. Loppu olisi silkkaa spekulointia. Jokainen futuurisopimus koskee tuhatta öljybarrelia.

Viimeksi tällä viikolla BCA on muistuttanut sijoittaja-asiakkaitaan maaniseen vaiheeseen kiihtyneiden markkinoiden haasteista – ja toistanut öljyn suurella todennäköisyydellä olevan hyvin lähellä keinottelukuplan lakipistettä. Samalla yhtiö on kuitenkin muistuttanut myös, että keinottelukuplan puhkeamista on aina erittäin vaikea ennustaa.

Pari viime viikkoa jatkunut öljyn barrelihinnan lasku voi BCA:n mukaan olla alku pitkäaikaisemmalle laskulle, mutta tämä ei yhtiön mukaan missään nimessä ole varmaa.

Öljyn kulutus on
jo heikentyny


Öljyn halpenemisen puolesta puhuu parhaillaan monta painavaa seikkaa. Yksi painavimmista öljyn kallistumista rajoittavista ja halpenemista puoltavista voimista on BCA:n mukaan yhä selvemmäksi käynyt kysynnän heikkeneminen kautta maailman.

Kysyntä on jo hyvän aikaa ollut laskussa vanhoissa teollisuusmaissa kuten Yhdysvalloissa ja Japanissa. Talouskasvun hidastuminen on alkanut hidastaa Kiinan kulutuksen kasvua. Liian nopeasti ja liian korkealle noussut hinta on jo alkanut vaikuttaa kulutukseen.

Kiinan öljyjanon sammumista on BCA:n mukaan turha odottaa kovin nopeasti, sillä maan talous pysyy yhtiön mukaan vahvassa kasvussa. Sen sijaan pelkkä Kiinan talouskasvun ja samalla öljyostojen hidastuminen voi vaikuttaa öljymarkkinoiden odotuksiin voimakkaasti.

Viimeistään sijoittajien kannattaa varautua BCA:n mukaan öljykuplan puhkeamiseen, kun Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve ryhtyy nostamaan ohjauskorkoaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Uusimmat talousuutiset
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  2. 2

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  3. 3

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  4. 4

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  5. 5

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  6. 6

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  7. 7

   Kommentti: Sukupolvien tuloerot paljastavat myrkyllisen yhtälön – Suomi on matkalla kohti konkurssia

  8. 8

   Yli 7 viikon lomat ovat harvojen herkkua – iskeekö leikkuri seuraavaksi niihin?

  9. 9

   Finnair sai hetkessä 500 hakemusta lentoemännän ja stuertin tehtäviin – Läpäisetkö sinä tiukan seulan?

  10. 10

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  2. 2

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  3. 3

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  4. 4

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  7. 7

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  8. 8

   Kesäbensan hinta putosi 7 vuoden pohjiin – listasimme halvimmat asemat

  9. 9

   Ihottumaa, kutinaa ja väsymystä – lentoyhtiön univormut liitettiin outoihin vaivoihin

  10. 10

   Melske Uberissa yltyy – hallituksesta lähti pitkäaikainen jäsen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

  2. 2

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  3. 3

   Matka Espanjaan avasi silmät: Harri, 28, kasvattaa omaisuuttaan arjen säästökikoilla ja etenee kohti unelmaa

  4. 4

   Hobby Hallista tehty paljon ilmoituksia kilpailu- ja kuluttajavirastolle – toimitusjohtaja myöntää ongelmat

  5. 5

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  6. 6

   Kovatuloisimpaan kymmenykseen pääsee 4 968 euron tuloilla – onko se paljon vai vähän?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  9. 9

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  10. 10

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  11. Näytä lisää