Aamukatsaus: Wall Street ja Aasia vaihteeksi nousussa

Osakemarkkinat olivat parin laskupäivän jälkeen vaihteeksi taas plussalla, kun kurssinousu alkoi Yhdysvalloissa maanantaina ja jatkui Aasiassa tiistaina.
Osakemarkkinat kääntyivät muutaman laskupäivän jälkeen nousuun maanantaina Wall Streetillä ja jatkoivat nousuaan heti perään Aasiassa tiistaina.

Lievällä, keskimäärin runsaan puolen prosentin nousulla ei ollut sen selkeämpää syytä kuin aikaisempien päivien laskullakaan.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat markkina-asiantuntijat selittivät nousua muun muassa arvioimalla, että aiempien päivien lasku oli ollut uutisten merkitykseen ja todelliseen tulosvaikutukseen verrattuna liian voimakasta.

Aasiassa oli niin viime- ja alkuviikkoisessa laskussa kuin nyt tiistaisessa nousussakin lähinnä vientiyhtiöiden ja metallialan osakkeista. Markkinat olivat tiistaina ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan käynnissä vuodenvaihteen juhlallisuuksien ja pyhäpäivien jälkeen, kun myös alueen ylivoimaisesti suurin pörssi, Tokio oli käynnissä.

Tiistaina selvimpiin nousijoihin kuuluivatkin esimerkiksi elektroniikkayhtiöt Samsung Electronics Etelä-Koreasta ja Sony Japanista.

Näiden ja monien muidenkin vientiyhtiöiden kurssit olivat laskeneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tuoreimmat tilastoluvut muun muassa odotettua vahvemmasta työllisyyskehityksestä olivat heikentäneet markkinoiden uskoa keskuspankin kulutuskysyntää voimistavaan koronlaskuun.

Metallialan suuret osakkeet olivat vientiyhtiöiden lisäksi nousussa. Nousijoita olivat esimerkiksi BHP Billiton ja Nippon Steel, joiden kurssit ovat viime päivinä olleet voimakkaassa laskussa metallihintojen painuttua jyrkässä laskussa maailman raaka-ainepörsseissä.

Moni suuri metalliyhtiö sai tiistaina muutaman prosentin nousulla takaisin noin puolet vajaan viikon kuluessa kirjaamastaan kurssilaskusta. Useimmilla alkuvuoden kehitys on siis edelleen miinusmerkkistä.

Kiinan osakemarkkinat esittivät viimeaikaisen tapansa mukaan tiistaina Aasian loistavinta kurssinousua, Shanghain ja Shentzenin yhteinen 300 -indeksi pinkaisi 2,8 prosenttia tähänastiseen ennätykseensä.

Hurjan kurssinousun lisäksi Kiinassa toistui viimeaikaiseksi tavaksi muodostunut listautujayhtiön superpikavoitto, kun henkivakuutusyhtiö China Lifen kurssi nousi ensimmäisenä pörssipäivänä Shanghaissa kaksinkertaiseksi listautumisannin merkintähinnasta. Listautumisanti ylimerkittiin 49-kertaisesti. China Lifesta tuli kertaheitolla markkina-arvolla mitaten maailman pörssien toiseksi suurin vakuutusyhtiö.

Yhdysvalloissa osakekurssit jäivät pieneen ylämäkeen maanantaina. Erityisesti vahvistuivat teknologiaosakkeet. Tietokonepalveluyhtiö IBM kipusi korkeimmilleen liki kolmeen vuoteen UBS-pankin annettua ostosuosituksen yhtiön osakkeista. Vaateyhtiö Gap eteni CNBC:n kerrottua sen palkanneen investointipankki Goldman & Sachsin tutkimaan yhtiön myyntiä.

New Yorkin pörssin seuratuin indeksi, 30 osakkeen Dow Jones Industrial Average eteni 0,2 prosenttia. Laajempi, 500 osakkeen S&P:n indeksi voimistui saman verran. Teknologiaosakkeisiin painottunut Nasdaq-indeksi eteni samaten 0,2 prosenttia.

CNBC:n tietojen mukaan Gap harkitsee koko yhtiön myyntiä tai jonkun liiketoimintayksikön irrottamista omaksi yhtiökseen. Gapin kurssi voimistui 7,3 prosenttia.

Yhdysvaltain keskuspankin johtajistoon kuuluvan Donald Kohnin mukaan käänteinen eli laskeva korkokäyrä ei ennakoi taantumaa. Kohin kommentti tuki finanssialaa ja Citigroup vahvistui 0,5 prosenttia sekä Goldman Sachs 2,4 prosenttia.

Päiväkirurgiaa harjoittavia sairaaloita pyörittävä United Surgical Partners International vahvistui, kun pääomasijoittaja Welsh Carson Anderson & Stowe sopi ostavansa yhtiön 1,8 miljardilla dollarilla eli 31,05 dollarilla osakkeelta. United Surgical eteni 11,6 prosenttia.

Nousijoihin ovat kuuluneet myös tietotekniikkajätti IBM ja datantallennusyhtiö EMC, kun investointipankki UBS nosti suositustaan molemmille osakkeille tasolle "osta" ja koko teknologiasektorille tasolle "ylipainota". IBM:n kurssi vahvistui 1,5 prosenttia ja EMC 3,5 prosenttia.

Elektroniikkakauppias Radio Shack voimistui 11,6 prosenttia yhtiön kerrottua tulosparannuksesta loka-joulukusssa.

Euro on vahvistunut jeniä ja dollaria vastaan Aasian markkinoilla. USA:n korot ovat liikkuneet eilisillan tasojen tuntumassa.

Euro on saanut tukea jeniä vastaan, kun markkinoilla on spekuloitu Euroopan ja Japanin korkoeron kasvavan. Taustalla on näkemys Euroopan keskuspankin Japania tiheämmästä koronnostotahdista. Japanin valtiovarainministeri Koji Omi sanoi eilen, että maan keskuspankin tulee välttää talouskasvun tukahduttamista. Tämä lisäsi spekulaatioita siitä, että maan keskuspankilla on painetta pidättäytyä ohjauskoron nostoista korkokokouksessaan tammikuun 18. päivänä.

Euro noteerattiin kello 8.30 Suomen aikaa 1,3040 dollariin, kun se oli 1,3023 dollarissa myöhään eilen New Yorkissa. Dollari noteerattiin 118,94 jeniin verrattuna eilisillan 118,80 jeniin. Euron jenikurssi oli vahvistunut 155,09:ään 154,72:sta.

Yhdysvaltain korot nousivat eilen hieman. Yhdysvaltain keskuspankin johtajistoon kuuluvan Donald Kohnin sanoi, että maan talous on valmiina hyvään vuoteen. Kohnin puhe vahvisti odotuksia, että Fed pitää ohjauskorkonsa ennallaan muutamana seuraavana kuukautena.

USA:n kaksivuotinen korko oli kiivennyt korkopisteen 4,79 prosenttiin. Eilen se nousi kolme korkopistettä. Kymppivuotinen oli kivunnut korkopisteen 4,66 prosenttiin. Eilen se pysyi perjantai-illan tasolla.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  6. 6

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Brittilehti: Suomi osoittaa, ettei euro toimi

  9. 9

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  10. 10

   Tulosyllättäjä UPM pomppasi pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  5. 5

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  6. 6

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  7. 7

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  8. 8

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  9. 9

   Kriisissä rypevä Ericsson teki rajusti tappiota

  10. 10

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää