Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on

Julkaistu:

Suuri joukko lapsia ja aikuisia joutuu viettämään homerakennuksissa koulu- tai työpäivänsä. Pahimmillaan homeongelma voi katkaista lapsen koulutuspolun.
Homeiden myrkyttämä tai muutoin huono sisäilma ajaa päiväkotilapsia ja koululaisia sairastelukierteeseen ja voi heikentää jopa oppimistuloksia.

Peruskouluissa on 750 000 lasta ja päivähoidossa 260 000. Kun arviolta jopa joka neljännessä koulussa on merkittäviä home- ja kosteusongelmia, altistuvia lapsia on Suomessa 253 000.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on arvioinut, että yli kaksituhatta päiväkotia ja koulua on välittömien korjaustoimien tarpeessa. Kuntaliiton mukaan kouluista korjaustarpeessa tai purkukunnossa olisi yli tuhat.

Ammattitautitutkimuksiin lähetetään vuosittain noin tuhat aikuista, mutta vain joka kymmenes saa diagnoosin, koska astma on lähes ainoa tunnistettu tauti. Esimerkiksi mykotoksiinien aiheuttamaa oireyhtymää ei tunnisteta. Myös lasten terveydestä käy moni vanhempi vaikeaa taistelua kunnan kanssa.

– Kouluja korjataan raivokkaasti siellä sun täällä, mutta luvut eivät ole juurikaan muuttuneet. Se on tässä murheellista. Aina tulee uusia kouluja tai vanhat korjaukset eivät onnistu, työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus sanoo.

Ongelmia joka neljännessä koulussa

Ylen tekemässä tuoreessa kyselyssä, jossa mukana olivat myös Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos, ongelmia oli joka neljännessä koulussa. Edelleen auki oleva kysely keräsi tietoa maan sisäilmaongelmista koulukohtaisesti. Taloussanomien Yleltä saama aineisto näyttää, missä Suomen kouluissa ongelmia on havaittu (katso kartta jutun lopussa). Myös Terve sisäilma -yhdistys julkaisee lähiaikoina karttapalvelun homekouluista.

Vastaavia tuloksia, isommalla vastausprosentilla, on saatu jo ainakin viidessä aiemmassa kyselyssä, joita ovat tehneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja OAJ.

Aikuisilla astma on lisääntynyt huolestuttavasti, mutta lapsilla vakavin ongelma ovat hengitystieinfektiot ja homealtistuminen.

– Suurin tautikuorma tulee hengitysinfektioista. Lapsi on jatkuvasti sairaana. On korvatulehduksia ja flunssaa. Tulee töistä poissaoloja, lääkärikäyntejä ja antibiootteja aivan turhaan. Lapsen terveys palautuu sitten häkellyttävän nopeasti, kun hän pääsee pois hometalosta.

Hengitysliiton sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelimeen tulee yhteydenottoja viikoittain, liiton suunnittelija Sari Mäki kertoo. Aikuisten kanssa liitto on tehnyt töitä jo pitempään, mutta lasten tukipalvelu nähdään yhä tarpeellisempana.

Tieto kulkee ruohonjuuritasolla vanhempien verkostoissa. Moni tietää välttää tiettyjä kouluja, ja terveinä pidettyihin tehdään siirtoja. Aihe on vanhemmille herkkä. Mäki sanoo, että tärkeintä pysyä rauhallisena ja lisätä avointa asiallista tietoa.

Homealtistukseen sopivien oireiden jatkuessa lääkäri sulkee pois muut mahdolliset syyt. Jos on syytä epäillä, että koulun sisäilma aiheuttaa lapsen oireet, on rakennus tutkittava perusteellisesti ja ongelmat korjattava. Niiden laajuudesta riippuu, onko kaikki oppilaat syytä siirtää väistötiloihin odottamaan korjaamista tai uuden koulun rakentamista.

– Varsinkin kotiin opiskelemaan jäävät oppilaat ovat epätasa-arvoisessa asemassa muihin nähden, sillä koulussa opiskelun tarjoama sosiaalinen kanssakäyminen jää kokonaan pois.

Jos kunta on tehnyt kuntokartoituksia, ne ovat julkisia asiakirjoja. Selvitysten saannissa on ollut ongelmia. Mäki painottaa, että kunnalla ei ole oikeutta pimittää tietoja. Ongelmia on myös mittaustavoissa. On kouluja, joissa ilmanäytteiden avulla yritetään 'todistaa' rakennuksia terveeksi, vaikka oireilu on vahvaa. THL:n ohjeistuksen mukaan näytteitä pitää ensisijaisesti ottaa rakennusmateriaaleista.

"Lapset lähinnä kuluerä"

Putuksen mukaan ongelmana on, että lääkärin testillä ei pysty erottamaan, mikä on tavallista kausiflunssaa, mikä homeen aiheuttamaa. Nuha, yskä ja kuumeilut kuuluvat molempiin. Ongelmarakennuksissa hengitystieinfektioita voi olla jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin verrokkitaloissa. Jos päiväkoti on homeessa, astmariski on nelinkertainen, koulurakennuksessa jopa kolminkertainen.

Lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela korostaa, että yleensä lapset toipuvat hyvin oireista, jos niihin puututaan riittävän nopeasti. Hän arvioi, että normaalia kausioireilua voi olla 10–20 prosentilla luokasta. Jos osuus kasvaa ja oireet jatkuvat sitkeinä, on syytä epäillä rakennukseen liittyviä syitä.

Putuksen mukaan poliitikot katsovat lapsia lähinnä kulueränä.

– Sekin on tutkittu THL:ssä Suomessa ja myös Yhdysvalloissa, että huono sisäilma vaikuttaa myös oppimistuloksiin. Huono ilma näkyy erityisesti keskittymistä vaativissa aineissa, kuten matematiikan tuloksissa.

Putus näkee ongelmaa jatkuvasti koululaiskyselyissä. Niiden viestit kouraisevat.

– Siellä kirjoitetaan, että "hoitakaa te aikuiset nyt tämä ongelma kuntoon. Täällä koulussa on kauhean paha olla. Huono ilma, ja päähän koskee. Tehkää jotain". Tällaisia avunpyyntöjä tulee 13–15-vuotiailta hienosti ajattelevilta nuorilta, jotka näkevät että poliitikkojen puheet eivät ole tekojen mukaisia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  5. 5

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  6. 6

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  7. 7

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  8. 8

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  9. 9

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  10. 10

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  3. 3

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  10. 10

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää