Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on

Julkaistu:

Suuri joukko lapsia ja aikuisia joutuu viettämään homerakennuksissa koulu- tai työpäivänsä. Pahimmillaan homeongelma voi katkaista lapsen koulutuspolun.
Homeiden myrkyttämä tai muutoin huono sisäilma ajaa päiväkotilapsia ja koululaisia sairastelukierteeseen ja voi heikentää jopa oppimistuloksia.

Peruskouluissa on 750 000 lasta ja päivähoidossa 260 000. Kun arviolta jopa joka neljännessä koulussa on merkittäviä home- ja kosteusongelmia, altistuvia lapsia on Suomessa 253 000.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on arvioinut, että yli kaksituhatta päiväkotia ja koulua on välittömien korjaustoimien tarpeessa. Kuntaliiton mukaan kouluista korjaustarpeessa tai purkukunnossa olisi yli tuhat.

Ammattitautitutkimuksiin lähetetään vuosittain noin tuhat aikuista, mutta vain joka kymmenes saa diagnoosin, koska astma on lähes ainoa tunnistettu tauti. Esimerkiksi mykotoksiinien aiheuttamaa oireyhtymää ei tunnisteta. Myös lasten terveydestä käy moni vanhempi vaikeaa taistelua kunnan kanssa.

– Kouluja korjataan raivokkaasti siellä sun täällä, mutta luvut eivät ole juurikaan muuttuneet. Se on tässä murheellista. Aina tulee uusia kouluja tai vanhat korjaukset eivät onnistu, työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus sanoo.

Ongelmia joka neljännessä koulussa

Ylen tekemässä tuoreessa kyselyssä, jossa mukana olivat myös Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos, ongelmia oli joka neljännessä koulussa. Edelleen auki oleva kysely keräsi tietoa maan sisäilmaongelmista koulukohtaisesti. Taloussanomien Yleltä saama aineisto näyttää, missä Suomen kouluissa ongelmia on havaittu (katso kartta jutun lopussa). Myös Terve sisäilma -yhdistys julkaisee lähiaikoina karttapalvelun homekouluista.

Vastaavia tuloksia, isommalla vastausprosentilla, on saatu jo ainakin viidessä aiemmassa kyselyssä, joita ovat tehneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja OAJ.

Aikuisilla astma on lisääntynyt huolestuttavasti, mutta lapsilla vakavin ongelma ovat hengitystieinfektiot ja homealtistuminen.

– Suurin tautikuorma tulee hengitysinfektioista. Lapsi on jatkuvasti sairaana. On korvatulehduksia ja flunssaa. Tulee töistä poissaoloja, lääkärikäyntejä ja antibiootteja aivan turhaan. Lapsen terveys palautuu sitten häkellyttävän nopeasti, kun hän pääsee pois hometalosta.

Hengitysliiton sisäilmasta sairastuneiden vertaispuhelimeen tulee yhteydenottoja viikoittain, liiton suunnittelija Sari Mäki kertoo. Aikuisten kanssa liitto on tehnyt töitä jo pitempään, mutta lasten tukipalvelu nähdään yhä tarpeellisempana.

Tieto kulkee ruohonjuuritasolla vanhempien verkostoissa. Moni tietää välttää tiettyjä kouluja, ja terveinä pidettyihin tehdään siirtoja. Aihe on vanhemmille herkkä. Mäki sanoo, että tärkeintä pysyä rauhallisena ja lisätä avointa asiallista tietoa.

Homealtistukseen sopivien oireiden jatkuessa lääkäri sulkee pois muut mahdolliset syyt. Jos on syytä epäillä, että koulun sisäilma aiheuttaa lapsen oireet, on rakennus tutkittava perusteellisesti ja ongelmat korjattava. Niiden laajuudesta riippuu, onko kaikki oppilaat syytä siirtää väistötiloihin odottamaan korjaamista tai uuden koulun rakentamista.

– Varsinkin kotiin opiskelemaan jäävät oppilaat ovat epätasa-arvoisessa asemassa muihin nähden, sillä koulussa opiskelun tarjoama sosiaalinen kanssakäyminen jää kokonaan pois.

Jos kunta on tehnyt kuntokartoituksia, ne ovat julkisia asiakirjoja. Selvitysten saannissa on ollut ongelmia. Mäki painottaa, että kunnalla ei ole oikeutta pimittää tietoja. Ongelmia on myös mittaustavoissa. On kouluja, joissa ilmanäytteiden avulla yritetään 'todistaa' rakennuksia terveeksi, vaikka oireilu on vahvaa. THL:n ohjeistuksen mukaan näytteitä pitää ensisijaisesti ottaa rakennusmateriaaleista.

"Lapset lähinnä kuluerä"

Putuksen mukaan ongelmana on, että lääkärin testillä ei pysty erottamaan, mikä on tavallista kausiflunssaa, mikä homeen aiheuttamaa. Nuha, yskä ja kuumeilut kuuluvat molempiin. Ongelmarakennuksissa hengitystieinfektioita voi olla jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin verrokkitaloissa. Jos päiväkoti on homeessa, astmariski on nelinkertainen, koulurakennuksessa jopa kolminkertainen.

Lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela korostaa, että yleensä lapset toipuvat hyvin oireista, jos niihin puututaan riittävän nopeasti. Hän arvioi, että normaalia kausioireilua voi olla 10–20 prosentilla luokasta. Jos osuus kasvaa ja oireet jatkuvat sitkeinä, on syytä epäillä rakennukseen liittyviä syitä.

Putuksen mukaan poliitikot katsovat lapsia lähinnä kulueränä.

– Sekin on tutkittu THL:ssä Suomessa ja myös Yhdysvalloissa, että huono sisäilma vaikuttaa myös oppimistuloksiin. Huono ilma näkyy erityisesti keskittymistä vaativissa aineissa, kuten matematiikan tuloksissa.

Putus näkee ongelmaa jatkuvasti koululaiskyselyissä. Niiden viestit kouraisevat.

– Siellä kirjoitetaan, että "hoitakaa te aikuiset nyt tämä ongelma kuntoon. Täällä koulussa on kauhean paha olla. Huono ilma, ja päähän koskee. Tehkää jotain". Tällaisia avunpyyntöjä tulee 13–15-vuotiailta hienosti ajattelevilta nuorilta, jotka näkevät että poliitikkojen puheet eivät ole tekojen mukaisia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

  2. 2

   Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

  3. 3

   Fazer pyöräytti hyönteisleivän – näinkö suomalaiset saadaan syömään hyönteisiä?

  4. 4

   Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

  5. 5

   ”Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta” – Osallistumistulo voisi Kelan mukaan ehkäistä syrjäytymistä

  6. 6

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  7. 7

   Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

  8. 8

   70-luvulla tehtiin kurjimmat talot – milloin parhaat?

  9. 9

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  10. 10

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  2. 2

   Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

  3. 3

   Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

  4. 4

   Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

  5. 5

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  6. 6

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  7. 7

   S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

  8. 8

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  9. 9

   70-luvulla tehtiin kurjimmat talot – milloin parhaat?

  10. 10

   Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  5. 5

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  6. 6

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  7. 7

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  8. 8

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  9. 9

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  10. 10

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  11. Näytä lisää