Kovaa puhetta rahastoista: "Sadattuhannet menettävät puolet tuotostaan"

Julkaistu:

Sadattuhannet suomalaiset menettävät puolet säästöjensä tuotosta sijoitusrahastojen niin sanotun piiloindeksoinnin takia, sanoo sijoitusasiantuntija. Tuoreiden selvitysten mukaan jopa joka viides aktiiviseksi hoidetuksi markkinoitu Eurooppa-rahasto kopioi vertailuindeksiään.
Osaa suomalaisia sijoitusrahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti aktiivisesti hoidettuina rahastoina, vaikka todellisuudessa ne seuraavat vertailuindeksiä, sanoo verkkopankki Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi. Tämän niin sanotun kaappi-indeksoinnin takia sadattuhannet suomalaiset säästäjät menettävät puolet sijoitustensa tuotostaan, Paasi arvioi.

Sijoittajat maksavat rahastoyhtiölle turhaan aktiivisesta salkunhoidosta, vaikka yhtä hyvin tuottavan indeksirahaston saisi halvemmalla. Paasi kutsuu kaappi-indeksointia "todella räikeäksi vääryydeksi", johon pitäisi puuttua.

– Piiloindeksoinnissa on kaikki vääryys, koska siinä isot yritykset tietoisesti riistävät vähemmän valveutuneita piensijoittajia. Viranomaisten pitäisi tarttua kaappi-indeksointiin isosti. Eihän kukaan näitä puolusta, ei edes piiloindeksirahastoja hallinnoivat salkunhoitajat, indeksirahastosijoittamisen puolesta kauan puhunut Paasi sanoo.

Rahastoja luokittelevan Morningstarin tuoreen tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia eurooppalaisiin suuriin yhtiöihin sijoittavista osakerahastoista on kaappi-indeksirahastoja. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA päätyi omassa selvityksessään siihen, että 5–15 prosenttia rahastoista on mahdollisesti piiloindeksoijia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Tulos on aika pitkälti sen kaltainen kuin muualla, mutta kaappi-indeksoinnin merkitystä ei pidä vähätellä. Viidennes on merkittävä osa rahastoista, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut seniorianalyytikko Matias Möttölä Morningstarista.

"Kukaan ei maksa, jos sama tuote löytyy halvemmalla"

Osakerahastojen aktiivisuutta tutkitaan yleisesti tutkijoiden Antti Petäjistön ja Martijn Cremersin kehittämällä aktiiviosuudella. Se kertoo, miten suuri osuus osakerahaston salkusta eroaa vertailuindeksistään.

Sadan prosentin aktiiviosuus kertoo, että salkussa ei ole lainkaan rahastoluokan indeksiin kuuluvia omistuksia. Nollan prosentin aktiiviosuus tarkoittaa sitä, että salkku ja sen vertailuindeksi ovat yhteneväiset. Kaappi-indeksoinnin raja on alle 60 prosentin aktiiviosuus.

Suomi-rahastojen piiloindeksointi on Nordnetin Paasin mukaan mennyt "ihan päättömäksi". Hän viittaa Morningstarin Kauppalehdelle vuonna 2014 tekemään selvitykseen, jonka mukaan 27 Suomi-rahastosta 22 rahastoa jäi alle 60 prosentin aktiivisuusosuuden. Selvityksessä ei otettu kantaa, mikä on sopiva aktiiviosuus Suomen osakemarkkinoille.

Paasi laskee laskee, että sadattuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet näihin rahastoihin. He maksavat rahastoyhtiölle lähes kaksi prosenttia aktiivisesta salkunhoidosta ja kaupankäynnistä vaikka rahasto on kopio vertailuindeksistä.

– Rahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti. Kukaan ihminen ei maksa salkunhoidosta kahta prosenttia, jos sama tuote löytyy halvemmalla, Paasi sanoo viitaten indeksirahastoihin. Näiden rahastojen kulut ovat noin kymmenyksen salkunhoitajien aktiivisesti hoidettujen rahastojen kuluista.

– Jos kaksikymppinen säästää vuodessa 2 400 euroa kymmenen vuoden ajan ja saa indeksirahastosijoitukselleen seitsemän prosentin vuotuisen markkinatuoton, on hänellä 65-vuotiaana noin 350 000 euron lisäeläke. Kahden prosentin vuotuiset kulut syövät tuosta summasta yli puolet, eli rahastoyhtiö vie 190 000 euroa kyydistä, Paasi laskee.

Rahastoille vaatimus kertoa aktiiviosuutensa

Nordnetin Paasi ehdottaa, että rahastoyhtiöt velvoitettaisiin kertomaan aktiiviosuutensa kuukausittain Finanssivalvonnalle. Velvoite toisi kaappi-indeksoinnille julkisuutta ja pakottaisi alaa muuttamaan käytäntöään.

– Helpointa olisi, että Fiva määräisi rahastot kertomaan luvun. Se toisi aiheen niin sanotusti kaapista ulos ja Fiva saisi helpot irtopisteet, Paasi sanoo.

Myös Morningstarin Möttölä kannattaa informaation lisäämistä sijoittajille.

– Miksi ei aktiiviosuuksia voisi julkistaa? Sijoittajat voisivat silloin luoda selkeämmän kuvan rahastosta. Aktiiviosuuden julkistaminen on kuluttajansuojaa, koska rahastoja myydään aktiivisuudella, Möttölä sanoo.

Hänen mukaansa aktiiviosuus vaatii kuitenkin tulkintaa, koska pienillä ja keskittyneillä markkinoilla, kuten Suomessa, 60 prosentin aktiivisuusvaatimus voi olla liian korkea.

Suomessa ei suositusta, koska niitä annetaan harvoin

Kaappi-indeksointi on rahastoalan kuumimpia puheenaiheita muissa Pohjoismaissa. Tanskassa rahastojen piti alkaa raportoida viime vuoden lopussa aktiiviosuutensa paikalliselle valvojalle. Ruotsissa ja Norjassa sijoitusrahastoalan etujärjestöt ovat puolestaan antaneet suosituksen, että rahastojen pitäisi julkistaa aktiiviosuutensa.

Suomessa Finanssialan keskusliitto ei ole näin tehnyt. FK:n mukaan rahastoille ei ole annettu suositusta julkistamisesta, koska suositukset ovat Suomessa harvinaisia.

– Perussyy on se, että muissa Pohjoismaissa järjestöt tekevät enemmän suosituksia kuin Suomessa, sanoo FK:n johtava lakimies Jari Virta.

Pankkijärjestö katsoo myös, että mahdollisissa suosituksissa pitäisi keskittyä aktiiviosuutta laajempiin kysymyksiin. FK epäilee, että tieto aktiiviosuudesta ei välttämättä sovi Suomen kaltaisille keskittyneille markkinoille. Pienillä osakemarkkinoilla aktiivisuuden mahdollisuus on rajallinen.

– Entisenä salkunhoitajana sanon, että tämä on ihan puppua. Osakkeita voi painottaa eri tavalla. Helsingin pörssissä on satakunta osaketta, joten aktiiviosuuden lisäämiseen on vaihtoehtoja, Nordnetin Paasi tyrmää väitteen.

Fiva tekee selvityksen rahastojen piiloindeksoinnista

FK haluaisi, että mahdollinen sääntely koskisi kaikkia myynnissä olevia rahastoja, koska Suomessa myydään myös esimerkiksi Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja.

– Olisi järkevää päästä eurooppalaiseen standardiin, joka kohtelisi asiakkaita samalla tavalla, FK:n Virta sanoo.

Suomalaisia rahastoja ei ole velvoitettu kertomaan aktiiviosuuttaan, koska Suomessa on seurattu Euroopan unionin sääntelyä.

– Suomessa on menty EU:n sääntelyn pohjalta, ja EU-sääntelyssä ei ole velvoitetta aktiiviosuuden julkistamisesta, sanoo markkinavalvoja Tero Oikarinen Finanssivalvonnasta.

Kaappi-indeksoinnin esille nostaminen on melko tuore ilmiö rahastovalvonnassa. ESMA-virasto julkaisi helmikuussa lausunnon, jonka mukaan kansallisten valvojien pitäisi selvittää kaappi-indeksoinnin laajuutta kansallisilla markkinoilla. ESMA kehotti myös rahastoyhtiöitä tarkistamaan viestintäänsä.

Oikarisen mukaan Fiva aikoo toteuttaa selvityksen aiheesta lähitulevaisuudessa. Fiva päättää mahdollisista toimenpiteistä selvityksen tulosten jälkeen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   EU poisti Kreikan budjettivajeiden mustalta listalta

  3. 3

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  6. 6

   Keskivertotyyppi tienaa 3000 euroa – katso kaikki palkat

  7. 7

   Jan Hurrin näkökulma: Ennusteet lupaavat talouskasvua, mutta kuinka oikeaan ne ovat aiemminkaan osuneet?

  8. 8

   CGI:n tarjous Affectosta sai siunauksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta

  9. 9

   Ilmainen porno palaa televisioon

  10. 10

   Uutuuskirja avaa Mustin ja Mirrin tarinaa: Viis uudesta autosta tai asunnosta, kunhan koiralle on leluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  3. 3

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  6. 6

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  7. 7

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  8. 8

   490 kilometriä ali Englannin kanaalin ilman vessataukoja: tästä maksetaan jopa 6 000 e/kk

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Saksan vaalitulos syöksee euro­alueen yhden­tymisen epä­varmuuden aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää