Turistin painajainen: Eurolla saa yhä vähemmän

Vertailu
Laskettelemaan mielivän hiihtolomalaisen kannattaa katsoa nyt tarkasti valuuttakurssien liikkeitä. Euron heikentyminen on lohkaissut aimo loven esimerkiksi Sveitsiin matkaavan turistin lompakkoon. Taloussanomat selvitti, miten heikentynyt euro on vaikuttanut lomailun kustannuksiin eri maissa.


Lähtisitkö Sveitsin Zermattiin, St. Moritziin tai Verbieriin vai sittenkin hiihtokeskukseen Itävallassa, Ranskassa tai Italiassa? Valuuttakurssi saattaa vaikuttaa nyt päätökseesi.

Sveitsin frangi on parissa viikossa kallistunut tuntuvasti. Kun vielä 14. tammikuuta eurolla sai 1,20 frangia, tällä viikolla kurssi seilasi 1,02 frangin hujakoilla.

Euroturisti joutuukin pulittamaan aimo summan lisää kaikesta paikan päällä maksettavasta Sveitsissä – joka on jo valmiiksi hintava.

– Kurssimuutos näkyy auttamatta Sveitsin matkan kuluissa, sanoo hiihto- ja aktiivimatkoja järjestävän Elämysmatkojen toimitusjohtaja Jussi Viskari.

Viskarin mukaan muutos on sen verran iso, että palveluntarjoajat Sveitsissä varmasti miettivät, kuinka he pystyisivät tulemaan vastaan eurolla maksavia asiakkaitaan.

– Mahdolliset korjaustoimet hinnoissa näkyvät voimakkaammin vasta seuraavan talven palveluissa. En usko, että esimerkiksi hissilippujen hintoja lähdetään tälle kaudelle muuttamaan, Viskari sanoo.

Moni hiihtolomaviikolla matkaava on jo varannut matkansa Alpeille tai muualle ulkomaille. Viskari ei kuitenkaan usko, että Sveitsin-matkoja lähdettäisiin enää perumaan. Kasvaneet kulut vain kestetään.

Sen sijaan pidennetylle viikonlopulle lähtevä saattaa varata matkansa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Viskarin mukaan Sveitsin yllättävä kallistuminen saattaa vaikuttaa tällaisiin matkoihin. Sveitsin sijaan valitaankin euroa käyttävä matkakohde, kuten vaikkapa Itävalta.

Eurojuhlaa Ruotsissa ja Norjassa

Lomalainen joutuu kaivamaan lisää tuohta kukkarostaan myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Japanin jeni on vahvistunut hieman vuodentakaiseen verrattuna, mutta on yhä yhdeksän prosenttia halvempi kuin kaksi vuotta sitten.

Ruotsissa ja Norjassa euro on vahvistunut paikalliseen valuuttaan nähden. Kulut ovat viime vuotta vähäisemmät. Puolassa lasketteleva maksaa puolestaan saman verran kuin vuosi sitten.

Elämysmatkojen toimitusjohtajan Jussi Viskarin mukaan Alppien suosituin laskettelukohde on Itävalta. Omatoimimatkaajan suosikki on puolestaan vaivaton Ruotsi. Japani kasvattaa suosiotaan.

Euro heikentynyt etenkin dollaria ja Sveitsin frangia vastaan
100 euroa eri maiden valuutoissa 27.1.2015 ja 27.1.2014

Valuutta100 euroa 27.1.2015100 euroa 27.1.2014Euron muutos vuodessa, %
Japanin jeniä13 388 JPY14 022 JPY-5 %
Kanadan dollaria141,13 CAD151, 99 CAD-7 %
Norjan kruunua876,55 NOK840,68 NOK4 %
Puolan zlotya422,72 PLN420,50 PLN0 %
Ruotsin kruunua934,60 SEK878,00 SEK6 %
Sveitsin frangia103,47 CHF122,54 CHF-16 %
Yhdysvaltain dollaria113,37 USD136,73 USD-17 %
Lähde: Bloomberg


– Japanin elvytyspolitiikka eli abenomics on tehnyt maasta hintatasoltaan houkuttelevan. Japani on meillä selvästi nopeimmin kasvava kohde. Siellä lumisademäärät ovat helposti kaksinkertaiset alppimaihin verrattuna.

 .

St Moritz, Sveitsi

75 frangin päivälippu hiihtohissiin maksaa nyt yhdeksän euroa enemmän kuin vuosi sitten. Suksipaketin (sukset, sauvat ja monot) päivävuokra (53 frangia) on puolestaan kahdeksan euroa kalliimpi.

Kahden hengen huone esimerkiksi Hotel Noldassa maksaa hiihtolomaviikolla 300 frangia yöltä. Huone on 45 euroa kalliimpi kuin vuosi sitten.

Mikäli miettisi koko viikon kustannuksia, matkasta tulisi runsaat 430 euroa kalliimpi. Luvussa eivät ole edes mukana mahdolliset kuljetukset paikanpäällä, ruokailut ja matkaostokset.

Aspen, Yhdysvallat

Mikäli mielii Yhdysvaltoihin, muutos on Sveitsiäkin dramaattisempi. Julkkisten ja miljonäärien suosimassa Aspenissa päivän hissilippu maksaa 129 dollaria. Euroissa siitä joutuu pulittamaan nyt 20 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Vastaavasti 44 dollarin suksipaketista on maksettava seitsemän euroa enemmän.

Leppoisa hotelliyö Annabelle Innissä maksaa 289 dollaria – noin 69 euroa enemmän kuin vuosi sitten. Koko viikon matkakukkaroa joutuu kasvattamaan yli 670 eurolla. Ruoka- ja kuljetuskustannuksiin heikompi euro tuo helposti ainakin pari sataa lisää, riippuen tietysti siitä, syökö hampurilaisia vai harrastaako à la carte -ravintoloita viinitarjoiluineen.

Whistler, Kanada

Kanadan tunnetuin hiihtolomakohde on sadan kilometrin päässä Vancouverista sijaitseva Whistler.

Kahden hengen hotelliyö Holiday Innissä maksaisi 270 Kanadan dollaria eli noin 191 euroa. Viime vuonna yö olisi irronnut 13 euroa halvemmalla. Päivän hissilippu (108 dollaria) on nyt kuusi euroa kalliimpi, ja 33 dollarin suksipaketista joutuu maksamaan euron enemmän.

Niseko, Japani

Hiihtokeskus Nisekossa hotelliyöpyminen esimerkiksi Freedom Innissä maksaa 22 000 jeniä eli noin 164 euroa. Hintaa on kertynyt seitsemän euroa enemmän kuin viime vuonna, mutta toissa vuoteen verrattuna hinta on 16 euroa halvempi.

Hissilippu päiväksi maksaa 6 400 jeniä eli pari euroa enemmän. Suksipaketin voi saada 4250 jenillä (noin 32 eurolla) eli kaksi euroa kalliimmalla.

Åre, Ruotsi

Åreen matkaava saa nyt hieman etua Ruotsin kruunun halpenemisesta. Yöpyminen Tott Hotellissa maksaisi 1500 kruunua eli noin 161 euroa. Hinta on 10 euroa halvempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Päivän hissilippu maksaa 290 kruunua eli noin 31 euroa. Hinta on kaksi euroa halvempi. Suksipaketinkin saisi nyt paria euroa halvemmalla.

Trysil, Norja

Trysil on Norjan suurin hiihtokeskus. Se sijaitsee lähellä Ruotsin rajaa, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Oslosta. Kahden hengen huone Trysil Hotellissa maksaa 1350 Norjan kruunua eli noin 154 euroa. Hinta on seitsemän euroa matalampi kuin vuosi sitten.

Hissilippu päiväksi maksaa 395 kruunua eli 45 euroa. Hinta on pari euroa pienempi. Suksipaketin saa vuokrattua 315 kruunulla eli noin 36 eurolla. Vuokraus keventää kukkaroa nyt euron vähemmän.

Zakopane, Puola

Puolan zlotyyn nähden euron kurssi on likimain ennallaan. Zakopanen Hotel Dwór Karlowkassa yöpyy 240 zlotylla eli noin 57 eurolla, ja suksipaketin voi vuokrata 35 zlotylla eli kahdeksalla eurolla.

Hissilippu edistyneempien laskettelijoiden suosimassa Kasprowy Wierch -hiihtokeskuksessa maksaa 138 zlotya eli 33 euroa. Aloittelijoille sopivassa Nosalin hiihtokeskuksessa päivälipun hinta on halvimmillaan 55 zlotya eli 13 euroa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  3. 3

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  4. 4

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  7. 7

   Google-yhtiö Alphabet ylitti odotukset – haali entistä enemmän mainosrahaa

  8. 8

   Vertailu paljastaa: OP on Suomi-sijoittajalle kallis valinta

  9. 9

   Venäjän keskuspankki laski ohjauskorkoaan odotettua enemmän

  10. 10

   Tällaista naapuria ei tarvitse sietää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  8. 8

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  9. 9

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  10. 10

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  11. Näytä lisää