Onko Saksalla kanttia Venäjän karhun kovisteluun?

Näkökulma
Saksa pystyisi todennäköisesti talousvalteillaan pysäyttämään Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa. Vaikka se voisi tulla maalle kalliiksi.


Saksa voisi näytellä ratkaisevaa roolia Venäjän pysäyttämiseksi Krimillä ja Ukrainassa, taloudellisilla valttikorteillaan. Karhun kovistelulla taloudellisin pakottein olisi tietysti kova hintansa, mitä saksalaiset tapansa mukaan aina kavahtavat. Mutta pakotteilla olisi todennäköisimmin toivottu vaikutus.

Muita keinoja ei oikeastaan edes ole jäänyt jäljelle, kun aseiden kalistelu on haluttu sulkea pois ja diplomaattisten neuvottelujen kaikkivoipaisuuteen ei uskota. Järkipuheiltakin olisi pohja pois, jos liittokansleri Angela Merkel oli oikeassa epäillessään että Venäjän presidentti Vladimir Putin eläisi jo "toisessa maailmassa".

Konfliktin alkuvaiheessa Saksassa esiintyi käsityksiä, että Venäjä olisi tehnyt täydellisen virhearvion sotilaallisella uhoamisellaan Ukrainaan kuuluvalla Krimillä.

Saksalainen asiantuntija Wolfgang Ischinger -  entinen suurlähettiläs Washingtonissa ja nykyinen Münchenin turvallisuuskonfernssin johtaja - kertoi television katsotuimmassa puheohjelmassa, ettei esitä mielellään ennustuksia. Nyt hän oli kuitenkin varma, että Venäjä oli menettänyt jo parissa päivässä kasvonsa.

Saksassa on myös psykologisoitu, ettei Putinin saisi antaa menettää kasvojaan. Että hän on kovis, mutta koviksistahan tiedetään, että he kaipaavat kaikkein eniten huomiota ja tunnustusta. Konservatiivisen Die Weltin Ulf Poschardt tarjosi reseptiksi, että saksalaisten tulisi rutistaa venäläiset ja Putin syleilyynsä.

Nyttemmin Putinin ja venäläisten uusimperialistista käyttäytymistä arvioidaan jo paljon realistisemmin laskelmoituna politiikkana. Täällä tiedetään Merkelinkin jo aikoinaan havainneen, ettei Putinin kanssa koskaan keskustella vain seuraavasta siirrosta, vaan tämä on yleensä miettinyt jo sitäkin seuraavaa ja sen seurauksia.

EU ei pääse yksimielisyyteen
edes energiaratkaisuissaKrimin tapauksessa on nähty, että Putin on laskenut Euroopan hajanaisuuden, eri kansallisvaltioiden sooloilun ja EU:n heikon johdon varaan. EU ei ole kyennyt esimerkiksi yhteiseen energiapolitiikkaan. Energia on Venäjälle sen viennin, valtiontalouden ja kauppapolitiikan A & O, mutta myös Akilleen kantapää.

Nimenomaan Saksa hankki itselleen erikoisaseman venäläisen maakaasun toimituksissa Itämeren Nord-Stream-kaasuputkihankkeessa. Sen enemmistöomistaja Gazpromin kumppaneiksi ryhtyivät E.ON Ruhrgas ja BASF:n tytäryhtiö Wintershall, ja leipiin hankkiutui ex-liittokansleri Gerhard Schröder.

Poliittisesta luottamustehtävästään suoraan, ilman häveliäisyysaikaa venäläisten palvelukseen siirtynyt Schröder luonnehti Putinia "moitteettomaksi demokraatiksi" (lupenreiner Demokrat). Sen jälkeen Schröderin on tosin ollut vaikea palauttaa mainettaan aikanaan kyvykkäänä valtiomiehenä.

Liittokanslerit ovat ennen Schröderiäkin edistäneet saksalaistalouden kiinteitä kauppasuhteita Venäjän kanssa. Maiden väliseen kaupankäyntiin eivät ole moneen vuosikymmeneen vaikuttaneet mitkään kriisit tai ihmisoikeusongelmat. Saa nähdä, onko Saksa nytkään vielä valmis itselleen kalliisiin talouspakotteisiin.

Talouspakotteilla on
hintansa kummallekin maalleSaksan talouden itä- ja Venäjäkauppaa edustavan Ost-Ausschuss der deutschen Wirtschaft'in johtaja Rainer Lindner on jo varoittanut pakotteiden riskeistä. Hän on esittänyt laskelmia, millaiseen energiakriisiin Saksa voisi ajautua ensi talvena ja miten paljon työpaikkoja voisi kadota, kun kauppa tyssäisi.

Mediassa taas on todettu, että Saksa kestäisi, vaikka kovistelisikin Putinin Venäjää taloudellisesti. Saksa ei olisi kiristettävissä sillä, että 1/3 sen maakaasun ja öljyn ja 1/5 sen kivihiilen tarpeesta on katettu Venäjän tuonnilla, eikä silläkään, että arviolta 200 000 työpaikkaa on kiinni maiden välisestä kaupasta.

Sanktiot koskisivat paljon kovemmin taantumaan luisuvaa Venäjää kuin Saksaa. Venäjällä kansalaiset saisivat nopeasti tuta, kun maan vientitulot hupenisivat dramaattisesti.

Energian osuus on Venäjän viennistä jopa 80 prosenttia, ja siitä saatavilla tuloilla on katettu puolet valtiontalouden menoista.

Saksa on Venäjän kolmanneksi suurin kauppakumppani, mutta Venäjä on Saksalle vasta 11. suurin kauppakumppani. Tätä ei tietenkään voi vähätellä. Saksalaisen Venäjän viennin kärjessä ovat koneenrakennusteollisuus (23 prosenttia), autoteollisuus (22 prosenttia) ja kemianteollisuus (15 prosenttia). Kaikilla on tunnetusti hyvin vaikutusvaltainen lobbynsa.

Hitler-vertaukset
jo käytössäVenäjän aggressio ja kansainvälisen oikeuden rikkominen Krimillä on tuomittu Saksassa harvinaisen selvin sanoin. Ja puisteltu päitä venäläisten härskin valheelliselle propagandalle. Historiallisesti Krimin tapahtumia on verrattu lähinnä Hitlerin Saksan vuonna 1938 tekemään Tshekkoslovakian sudeettialueiden anastukseen.

Huolestuttavinta Venäjän politiikassa on sen isovenäläisyys, venäjänkielisen väestön "suojelulla" perusteltu hyökkäys vieraaseen maahan.
Kansanryhmien erottamiseksi vedetyt rajat eivät ole koskaan lopettaneet konflikteja, vaan päinvastoin johtaneet entistä pahempiin etnisiin puhdistuksiin uusien rajojen sisällä.

Saksassa on ehkä aliarvioitu Putinin ja Venäjän johdon häikäilemättömyyttä. Toisaalta Venäjän johto on ehkä aliarvioinut Ukrainan kehitystä, eikä ole tajunnut, että maan venäjänkielinenkin väestö arvostaa maan itsenäisyyttä. Että se ei pelkää niinkään "fasistien", kuin fasistisesti käyttäytyvän vieraan vallan uhkaa.

Saksa voisi hälventää
myös Venäjän Ukraina-pelkoja


Saksan ja Venäjän suoraa vuoropuhelua vaikeuttaa yhä toisen maailmansodan historiallinen painolasti. Mutta maiden välillä on myös halua ja tarvetta yhteistoimintaan talouden alueella.
Historiallisestikin - jo kun saksalaissyntyinen prinsessa kohosi Venäjällä Katariina Suureksi, ja kutsui schwaabeja rakentamaan Venäjää…

Saksan tehokkain keino Venäjän painostamiseen Krimin ja Ukrainan konfliktissa olisivat taloudelliset pakotteet.
Samalla - ja siitä riippumatta - Saksa voisi rauhoittaa Venäjää sitomalla Ukrainan nykyjohto sille myönnetyn talousavun ehdoissa maan oikeusvaltiolliseen ja eri etnisiä vähemmistöjä kunnioittavaan kehitykseen.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  8. 8

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  9. 9

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  10. 10

   Majava merkitsee sillä reviirin, sinä syöt sitä herkussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää