Neljä vuosikymmentä ja aina vain olet hyvä työssäsi

Tiedätkö minkä ikäisenä hallitset työsi parhaiten? Tai milloin sosiaaliset taitosi ovat huipussaan? Kysyimme, mitkä ovat 20-, 30-, 40- ja 50-vuotiaiden parhaat piirteet töissä. Niitä löytyi todella paljon.


Hyvällä työpaikalla on monenlaisia ja monen ikäisiä ihmisiä. Silloin yhteisö uudistuu ja menestyy.

Pyysimme asiantuntijoilta arvioita, mitkä ovat eri-ikäisten parhaat ominaisuudet töissä. Niitä kuvailivat Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä, organisaatiokonsultti ja työyhteisökehittäjä Anna-Maija Kajanoja sekä palkansaajajärjestö Akavan työelämäasiantuntija Tarja Arkio.

20-vuotias energiapakkaus

Olet työpaikkasi energialähde. Jaksat puurtaa, sillä elimistösi tuottaa runsaasti palauttavia kasvu- ja sukupuolihormoneja. Siis mikäli maltat nukkua riittävästi, sillä tarvitset enemmän unta kuin keski-ikäiset.

Aivojesi toimintateho on korkeimmillaan. Opit uusia asioita helposti. Ajattelusi kehittyy kuitenkin lisää osaamisen ja kokemuksen karttuessa. On tärkeää, että oppimiskykyysi luotetaan ja sinulle uskalletaan antaa vastuullisia tehtäviä.

Sosiaaliset taitosi ovat erinomaiset, sillä olet harjoitellut niitä koko elämäsi. Et taitaisi edes osata kuvitella aikoja, jolloin oppilaat istuivat koulussa hiljaa, eikä ryhmätöitä ollut olemassa. Onnistut hyvin asiakaspalvelutehtävissä ja teet usein töitä opiskelun ohella kaupoissa tai ravintoloissa. Työnjohdollisetkin tehtävät sujuvat, sillä osaat antaa myönteistä ja asiallista palautetta työkavereillesi.

Tietokoneella ja sosiaalisessa mediassa olet taituri. Saatat olla itseoppinut web designer tai editoit yritysesittelyvideon yhtä näppärästi kuin nuorempana skeittivideon YouTubeen.

Olet verkostoitunut sähköisesti ympäri maailmaa ja käytät rohkeasti vierailta kieliä. Halpojen lentojen ansiosta olet käynyt useammissa maailmankolkissa kuin interrailsukupolvi.

Tulevaisuus edessäsi on rajaton ja täynnä houkuttelevia mahdollisuuksia. Uskallat tarttua niihin kaikkiin ja haluat näyttää osaamistasi. Etsit työllesi suurta merkitystä, mieluiten haluaisit sen parantavan maailmaa. Päämäärääsi varten olet valmis opiskelemaan pidempään ja ponnistelemaan enemmän. Sinulla ei ole painolastina vanhoja epäonnistumisia.

30-vuotias rohkelikko

Sinulla on ammattitutkinto, työosaamista ja uskoa kykyihisi. Tunnet itsesi entistä paremmin ja alat löytää suunnan urallesi. Tulevaisuutesi on siirtynyt hiukan lähemmäs, mutta olet edelleen rohkea ja mielesi on avoin.

Olet päättänyt opintosi äskettäin, joten sinulla on käytössäsi alasi viimeisin tieto. Sovellut erinomaisesti asiantuntijatehtäviin. Sinussa olisi myös esimiesainesta, mutta joudut vielä hillitsemään uratoiveitasi, sillä johtajanpaikkoja hallitsevat 40–50-vuotiaat.

Nautit ammattitaidostasi ja olet innokas oppimaan lisää. Luot ympärillesi ammatillisia verkostoja. Sinulla on jo rutiinia, joten osaat käsitellä laajempia kokonaisuuksia työssäsi. Tämä parantaa suorituskykyäsi.

Pystyt keskittymään työhösi paremmin, sillä arjen hallintasi on parantunut. Elämäsi ei enää muistuta Linnanmäkeä, kuten silloin kun sosiaalisten verkostojesi vaikutus sinuun oli suurempi.

Suunnittelet tekemisiäsi huolellisemmin ja mietit talouttasi pidemmällä aikavälillä.

40-vuotias monitaituri

Mikä pakkaus olet! Noin kymmenvuotinen kokemus useammasta työpaikasta, nuorekkuus tallella ja nälkää uusiin haasteisiin. Tämän vastapainona saatat elää lapsiperheen stressaavia ruuhkavuosia. Toisaalta ne kouluttavat sinusta organisoinnin mestarin, joka osaa tehdä sopimuksia ja käsitellä tunteita ja yllätyksiä.

Mikäli olet päivittänyt ammattitaitoasi työn ohella, olet osaajana todella vahva. Pystyt johtamaan laajoja kokonaisuuksia ja yhdistelemään eri toimintoja järkevästi. Jos olet korkeasti koulutettu, työskentelet usein johtajana.

Olet sitoutunut töihisi. Tiedät, miten saat itsestäsi irti parhaan suorituksen, ja millainen työ, esimies ja työyhteisö sopivat sinulle. Osaat katsoa itseäsi ulkopuolisin silmin ja toimia niin, että tulet ymmärretyksi, etkä ärsytä muita.

Jos et tunne työskenteleväsi sinulle tärkeimpien asioiden hyväksi, saatat siirtyä yrittäjäksi. Nyt sinulla on siihen riittävästi verkostoja ja kokemusta.

Alat kiinnittää entistä enemmän huomiota elämäntapoihisi ja kuntoosi. Siihen kannustavat ikääntymisen tuomat muutokset, joita huomaat kehossasi. Tasoitat niitä lisäämällä kuntoliikuntaa.

50+-vuotias guru

Ruukku tihkuu sitä, mitä se sisältää, sanoo kiinalainen sananlasku. Mikäli et ole päästänyt itseäsi kyynistymään tai pysähtymään, tihkut työyhteisöösi verratonta ymmärrystä ja kokemusta. Tulevaisuutesi on nyt ja tässä.

Jos työskentelet esimerkiksi talouselämän palveluksessa, tunnet kymmenien vuosien ajalta kehityksen asiakassuhteissa, yhteistyötavoissa, projekteissa, markkinoinnissa ja henkilöstön osaamisessa. Pystyt miettimään uusia ratkaisuja ja miten osaamisalueita voisi yhdistellä. Tiedät myös elämänkokemuksesi ansiosta, miten muut ihmiset ja sinä itse reagoitte muutoksiin.

Lapsesi ovat jo varttuneet, joten sinulla on nyt varaa laittaa kaikki paukut työhösi. Olet innoissasi ja teet asioita täysillä. Sinun on helpompi työmatkailla ja joustaa työajoissa – johtotehtävissä olet saavutettavissa rajattomasti. Alemmassa työasemassa olet usein se, joka paikkaa nuorempien työntekijöiden esteistä johtuvia työvoimatarpeita.

Usein ymmärrät myös sen, että sinunkin pitää jatkuvasti opiskella pysyäksesi kehityksen tasalla. 

Unirytmisi on muuttunut katkonaisemmaksi. Siksi yötyötä sisältävä vuorotyö ei enää ole vahvin lajisi. Lukulasit ja hyvä työergonomia ovat tarpeen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  2. 2

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  3. 3

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  4. 4

   Fortum teki ison omistusjärjestelyn Norjassa

  5. 5

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  6. 6

   Mitä omistuksiaan valtio voisi myydä? ”Teliaan tai Sampoon voi kallistua”

  7. 7

   Selvitysryhmä ennakoi muutosta liikenteen verotukseen

  8. 8

   EK: Nollatuntisopimukset tärkeitä, rajoitukset vähentävät työpaikkojen syntyä

  9. 9

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  10. 10

   Suvi-Anne Siimes erosi Liberan hallituksesta, tilalle Viron entinen presidentti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  6. 6

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  7. 7

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  8. 8

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  9. 9

   Uudenkaupungin autotehtaalle hurja hakijaryntäys

  10. 10

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää