Saksan satumaan vaalitulos

Näkökulma
Saksan vaalitaistelussa heijastui se, että Saksalla on mennyt taloudellisesti jopa satumaisen hyvin. Angela Merkel korosti vaalipuheissaan, että sama meno jatkuisi hänen seuraavallakin kaudellaan.


Angela Merkelin puheet miellyttivät saksalaisia, jotka eivät sitten halunneet kuullakaan muuta. Saksa alkoi kuulostaa satumaalta, kaikuna Unto Monosen kaihoisasta tangosta.

"Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa / missä onnen kaukorantaan laine liplattaa / missä kukat kauneimmat luovat aina loistettaan / siellä huolet huomisen voivat jäädä unholaan".

Ei voi olla totta, mutta anna minun unelmoida…

Paradoksi on, että tällaiset unelmat kertovat usein päinvastaisesta, sietämättömistä peloista ja pettymyksistä. Saksan vaalikampanjoissa ei haluttu niitä myöntää. Niissä torjuttiin tai painettiin villaisella kaikkia kansalaisia koskettavia hankalia teemoja, kuten energiakäänne, Euroopan rahoituskriisi ja kansalaisten NSA-urkinta.

Saksan suurta mahtia uhmata kaikkia realiteetteja taas liioiteltiin muualla jopa olettamalla, että täällä olisi voitu manipuloida markkinoilla ja mediassa vaalirauhakin, ja lykätä eurokriisiä vaalien ylitse. Tällainenkin, täysin paranoidinen selitys uhmaa tahollaan realiteettejä, eikä selitä nykysaksalaista politiikkaa.

Saksalaisen vaalitaistelun rauhallisuutta ihmeteltiin ulkomailla myös osuvammista näkökulmista. Amerikkalaiset kommentaattorit kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että poliittinen linjanveto pysyi niin asiallisena, että se sulkenut pois yhteistä hallitusta edes päävastustajien kesken – mikä heillä on mahdottomuus!

Siisteimmät vaalit
pitkään aikaan


Saksan vaalit olivat mielestäni tähän asti asiallisimmat ja "sivistyneimmät", vaikkakin myös sinisilmäisimmät vaalit. Todella esimerkillistä ja myönteistä niissä oli poliittisten vastakkainasettelujen säilyminen perusteltuina, ja poliittisten vastustajien hävyttömän halveeraamisen ja vihapuheiden välttäminen.

CDU kykeni heittämään vastuun tähän asti johtamansa hallituksen heikkouksista kumppaninsa, vapaiden demokraattien FDP:n kontolle. Saksalaiset rankaisivat vaaleissa tätä epäsosiaalista karrieristi- ja lobbauspuoluetta pudottamalla sen pois liittopäiviltä – ja lopettamalla samalla myös kyseisen hallitusyhteistyön.

Toisaalta jo ennen vaaleja Saksassa oli levinnyt varsin laajasti käsitys siitä, että mikäli maa mielii vastata suuriin, Eurooppaa, energiakäännettä tai työelämää koskeviin haasteisiin, niin siinä tarvitaan laajempaa konsensusta, poliittista sopua. Nyt myös kyselyissä enemmistön toiveena olisi CDU:n ja SPD:n suuri koalitio.
 
Ja nyt myös pidetään kristillisdemokraattisen CDU:n ja sosiaalidemokraattisen SPD:n hallitusyhteistyötä kaikkein todennäköisimpänä ratkaisuna. Tosin jälkimmäisen emmittyä vaihtoehdoksi on noussut nyt täällä myös tähän asti aina mieluiten vältetty vaihtoehto, suurimman puolueen vähemmistöhallitus.

Kristillisdemokraatteja voisi rohkaista tähän heidän liittokanslerinsa Angela Merkelin karisma, yli puoluerajojen puhutteleva uudenlainen johtajuus – naisellinen tai äidillinen paternalismi. Ensi sijassa häntähän puolue saa kiittää vaalivoitostaan - mutta eri asia on, haluaako hän itse tällaista itsevaltiutta.

Merkel osaa moderoida, juontaa keskusteluja ja sovitella kantoja yhteen. Hän osaa myös viedä vastustajiensa purjeista tuulen – ottamalla näiden tavaramerkkejä ja teemoja omakseen, esimerkiksi vihreiltä ydinvoimasta luopumisen ja demareilta ja vasemmistolta vähimmäispalkan. Myös tässä oli hänen vaalivoittonsa avain.

Merkel kannattaa puolueensa 1950-luvulla omaksumaa sosiaalisen markkinatalouden oppia. Erottuakseen sosiaalidemokratiasta se korostaa jakosuhteiden sijaan tuotantoa ja yrittämistä - jotta jotain voidaan jakaa, sitä pitää ensin saada aikaan – ja että itse kutakin on palkittava ansioidensa mukaan.

Euroopan
aarre


Olin kuuntelemassa hänen puhettaan kolme päivää ennen vaaleja kotikaupunkini Ausgburgin raatihuoneen torilla. Puhe oli rakennettu loogisen ja rauhallisen argumentaation, perusteluketjun varaan. Olin hyvin otettu myös siitä, miten siinä kunnioitettiin yleistä ihmisarvoa, niin ihmisoikeuksia kuin vastuuta muista.

Merkel nivoi lopulta argumentaatioonsa myös Eurooppaan ja euroon, todeten, että jos Euroopalla ei mene hyvin, niin Saksallakaan ei tule menemään hyvin. Tämä johtuu jo siitä, että Saksan viennistä menee 60 prosenttia Eurooppaan, ja 40 prosenttia euromaihin.

Euroopan unioni ei ole Merkelille kuitenkaan vain talousalue, vaan se on "aarre", josta on syytä olla ylpeä ja jota kannattaa varjella. Hän puhui pitkästä rauhanajasta, matkustusvapaudesta ja kansalaisia kaikin tavoin hyödyttävästä kulttuurisesta ja taloudellisesta kanssakäymisestä – euro mukaan lukien.

Perussaksalaiset eivät
menestyneet


Saksan vaalien yksityiskohta, jota Suomessa kuitenkin on syytä katsoa suurennuslasilla, oli antieuropuolue AfD:n (Alternative für Deutschland) jääminen liittopäivien ulkopuolelle. Sen perussuomalaisista tutuille kannoille ei löytynyt täältä juuri vastakaikua, eikä se päässyt sanelemaan keskustelua

AfD esittää, että euron kaatuminen olisi onni sen osallisille, mutta vetoaa ennen kaikkea Saksan kansallismielisiin, jotka uskovat, että maa pärjäisi parhaiten omillaan. Puolueeseen on ryhmittynyt myös äärioikeistoa, joka taas toivoo itselleen suotuisampaa maaperää EU:n hajoamisesta ja kansallisvaltioiden kaaoksesta.

Satua on Saksan selviäminen vain omillaan – ja myös Angela Merkelin kaltaiselle karismaattiselle hahmolle on suuri vaara kansalaisten pettymys sen paikkansa pitämättömyyteen. Eurooppa-poliitikkona tai jopa euron pelastajana hänellä on kiire muuttaa maansa kurssia ja ottaa kansalaiset ja liittolaiset mukaansa.

Saksassa tullaan muistelemaan näitä aikoja, kun se ei enää ollutkaan Euroopan sairas mies, vaan sympaattisen naiskanslerin johtama Euroopan talousmahti numero yksi.

Angela Merkel puolestaan tuskin haluaa jäädä historiaan vain satumaan haltiattarena, vaan myös kestävämmän kehityksen mahdollistajana.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  3. 3

   Pääekonomisti: Ranskan päätöksillä paljon väliä suomalaisille

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  6. 6

   Opecilta odotetaan uusia tuotanto­rajoituksia – öljyn hinta nousussa

  7. 7

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  8. 8

   Italian luottoluokituksen lasku ei ollut yllätys – ”Ongelmat ovat vielä edessä ja ratkeamatta”

  9. 9

   Markkinat hinnoittelevat jo Macronin voittoa Ranskan vaalien toisella kierroksella

  10. 10

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  3. 3

   Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

  4. 4

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  5. 5

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  6. 6

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  7. 7

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  8. 8

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  9. 9

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  10. 10

   Nordean pankkipalveluiden katko ohi – kortit ja verkkopankki jälleen käytössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  10. 10

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  11. Näytä lisää