He ottavat eniten lyhyitä saikkuja töistä

Lyhyet sairauslomat kertyvät tietyille ryhmille, ainakin kunta-alalla. Työntekijöiden poissaoloihin on paljon syitä, ja työnantajakin voi ratkoa niitä monella konstilla, kertovat asiantuntijat. Lue, ketkä pitävät eniten lyhyitä sairauslomia.


Sairauslomien omavastuusta virisi kiistely, kun kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina aloitteen, jonka mukaan ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton. Seuraavat kaksi viikkoa sairastaja saisi vain 80 prosenttia palkasta.

Kenen kukkarossa karenssipäivä tuntuisi eniten?

Lyhyitä, 1–3 päivän sairauslomia pitävät eniten nuoret ja naiset, selviää kuntien työpaikkoja kartoittavasta Työterveyslaitoksen Kunta10-selvityksestä vuodelta 2010.

Alle 35-vuotiaat ottivat lyhyttä sairauslomaa keskimäärin 2,57 kertaa vuodessa ja yli 55-vuotiaat 1,33 kertaa. Lyhyiden sairauslomien määrä väheni tutkimuksessa tasaisesti siirryttäessä nuorimmasta ikäryhmästä vanhimpaan.

Kunta-alan naiset puolestaan pitivät omaan ilmoitukseen perustuvia 1–3 päivän sairauspoissaoloja keskimäärin 2,05 kertaa vuodessa ja miehet 1,30 kertaa. Luvut sisältävät ainoastaan työntekijöiden omat sairastelut, eivät lasten sairasteluja, jolloin vanhempi joutuu jäämään kotiin hoitajaksi.

Flunssa on
yleisin peruste


Perusteeksi lyhyisiin sairauslomiin merkitään useimmiten flunssa. Esimerkiksi Työterveyslaitoksella ei ole perusteista juuri sitä tarkempia tietoja, koska 1–3 päivän poissaolon työntekijä voi merkitä itse ilman diagnoosia.

Syy juuri nuorten ja naisten tiuhemmille lyhyille sairauslomille ei ole tarkkaan Työterveyslaitoksen tiedossa.

– Ylipäätään voidaan ajatella, että nuorilla on sairauksia, joista toivutaan nopeammin ja vanhemmilla taas pitkäaikaissairauksia, sanoo Työterveyslaitoksen apulaisylilääkäri Tuula Oksanen.

Pidempiä sairauslomia sen sijaan pitivät eniten iäkkäimmät työntekijät ja vähiten nuorimmat.

Naisia sairastuu
raskaissa töissä


Naisia työskentelee kunta-alalla monissa henkisesti ja fyysisesti kuormittavissa töissä, mikä voi Oksasen mukaan myös lisätä lyhyitä poissaoloja, vaikka lyhyissä poissaoloissa ei juuri ole ammattiryhmäkohtaisia eroja.

Sairaslomat painottuvat kunta-alalla nimenomaan raskaisiin naisvaltaisiin ammatteihin kuten lähihoitajiin ja kodinhoitajiin. Kunta-alan töissä naisia on 80 prosenttia.

Oksanen arvelee, että naisten lyhyet sairauslomat voivat kunta-alalla joskus johtua siitäkin, että hoitoalan naisvaltaisissa töissä sairaana työskentelyä on voitu rajoittaa potilasturvallisuuden vuoksi enemmän kuin vaikkapa tavallisissa toimistotöissä.

– Esimerkiksi tehohoidon työntekijöillä on varmaan hankalampi tulla flunssaisena töihin, eikä sitä varmaan suositellakaan.

Kunta-alalla 1–3 päivän sairauslomat muodostavat vajaan viidenneksen kaikista sairauspoissaoloista vuosittain. Vuoden 2010 Kunta10-tutkimuksessa oli mukana yli 56 000 kunta-alan työntekijän tiedot kymmenestä esimerkkikunnasta. Mukana olivat Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Raisio, Nokia, Valkeakoski, Naantali ja Virrat.

Osa firmoista jättää
ongelmat rehottamaan


Lyhyitä 1–3 päivän sairaslomia kertyy suurin piirtein yhtä paljon kaikissa ammateissa, kerrotaan myös työeläkeyhtiö Ilmarisesta. Sen sijaan eri yrityksissä poissaolojen määrät voivat vaihdella paljonkin, arvioi Ilmarisen työhyvinvointijohtaja Kati Huoponen.

– Kyllä se näkyy myös lyhyissä poissaoloissa, miten yritys tukee työntekijöiden jaksamista, Huoponen sanoo.

Huoposen näkemys perustuu niihin noin tuhanteen yritykseen, joiden kanssa Ilmarinen tekee yhteistyötä työhyvinvointiasioissa.

Flunssakaudelle yritys ei voi mitään. Työnantaja voi kuitenkin reagoida jo varhain siihen, että tietylle työntekijälle alkaa kasaantua lyhyitä poissaoloja normaalia enemmän.

– Se näkyy, miten varhaisen välittämisen malli toimii yrityksissä. Ja miten esimiehet on koulutettu ja miten he osaavat ottaa työntekijän kanssa puheeksi sen, jos sairauspäiviä tuppaa kertymään.

Runsaiden pienten poissaolojen taustalta voi paljastua esimerkiksi työuupumusta, alkoholiongelmia, vaikeuksia perhepiirissä tai muita syitä. Huoposen mukaan osa firmoista katsoo poissaoloja enemmän läpi sormien, osa ottaa ne täsmällisesti esille.

– Mitä nopeammin ongelmiin tartutaan, sitä parempiin lopputuloksiin päästään.

”Omailmoitus vähentää
sairauspäiviä”


Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring kertoo, että järjestön jäsenten keskuudessa 1–3 päivän sairauslomat muodostavat vain 10–15 prosenttia kaikista sairauspoissaoloista.

– Tavallisia syitä lyhyille poissaoloille ovat erilaiset tarttuvat taudit kuten nuhakuumeet ja ripulit. Sen sijaan esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet johtavat yleensä pidempiin sairauslomiin, Haring sanoo.

Yksi toimiva keino lyhyiden sairauslomien vähentämiseen on Haringin mukaan työntekijöiden omailmoituskäytäntö. Kun työntekijä ilmoittaa itse esimerkiksi kuumeesta tai vastaavasta sairaudesta esimiehelle ilman, että hänen tarvitsee hankkia lääkärintodistusta, sairausloma jää usein joitakin päiviä lyhyemmäksi kuin muuten.

– Siinä on varmaan se, että kun ihminen menee terveydenhuoltoon, lääkäri kirjoittaa sairaslomaa sen verran, ettei saman ihminen todennäköisesti tule hakemaan jatkoa sairaslomalle. Sitten ihminen ajattelee, että hänen pitää olla vielä toipilaanakin kotona, kun lääkäri on niin kirjoittanut, Haring sanoo.

– Mutta kun ihminen on sairauslomalla omalla ilmoituksella, hän menee töihin, kun hän on taas terve.

Myös influenssarokotukset vähentävät lyhyitä poissaoloja influenssakautena. Vaikutusta on silläkin, miten työpaikalla huolehditaan sisäilman laadusta.

Työntekijä sairastaa
Ruotsissakin eniten


Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lla ei ole erillisiä tilastoja lyhyistä 1–3 päivän poissaoloista, kertoo EK:n lainsäädännön ja työelämän asiantuntija Seppo Saukkonen.

Ruotsissa EK:ta vastaava elinkeinoelämää edustava järjestö Svenskt Näringsliv on kuitenkin tutkinut myös lyhyitä sairauspoissaoloja. Ruotsin tuorein tilasto on vuodelta 2009 ja lyhyeksi on määritelty 1–5 päivän sairauspoissaolo.

– Kun katsotaan kaikkia sairauspoissaoloja, kummassakin maassa työntekijöillä on selvästi enemmän poissaoloja kuin toimihenkilöillä, Saukkonen sanoo.

Työntekijöillä ja toimihenkilöillä lyhyiden poissaolojen osuus oli kuitenkin jokseenkin sama eli noin 40 prosenttia sairauspoissaoloista.

Naisilla oli Ruotsissakin enemmän sairauspoissaoloja kuin miehillä. Lyhyitä poissaoloja oli molemmilla sukupuolilla kuitenkin suhteellisesti yhtä paljon.

– Vertailu Suomeen on tietysti epävarmaa, kun ei tiedetä, onko poissaolokäyttäytyminen meillä samanlaista, Saukkonen sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  6. 6

   Brittilehti: Suomi osoittaa, ettei euro toimi

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  9. 9

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  10. 10

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  5. 5

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  6. 6

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  7. 7

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  8. 8

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  9. 9

   Kriisissä rypevä Ericsson teki rajusti tappiota

  10. 10

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää