Enemmän saksalaissinkkuja – yhä vähemmän yksin

Taloussanomat+
Yksinään elävien sinkkujen rooli on koko ajan kasvanut saksalaisessa yhteiskunnassa ja taloudessa. Vapaaehtoisesti sinkuiksi ja yksin jääneiden vanhusten osuus on nousemassa suurkaupungeissa jo kolmannekseen.


Kun nuorina halutaan pysyä entistä pidempään vapaina, vanhemmiten yksin jääminen taas voi pelottaa.

Vanhemmiten sinkut haluaisivatkin yhä useammin liittyä asumisyhteisöihin ja yrittää hypätä oman varjonsa ylitse, mukauttamalla pinttyneitä tapojaan yhteisöllisiin sääntöihin.

Saksalaisten individualistinen, yksilöllinen kehitys on mullistanut vanhoja sosiaalisia ja perheyhteisöjä. Poikkeukset vahvistavat säännöt, tai ovat vain vakavaa leikkiä, kuten vanhojen häätapojen uudelleen lämmittelyt. Myös juhlallisesti solmitut liitot ovat yhä taipuvaisempia murtumaan moneen kertaan.

Ensimmäisessä individualisaatioaallossa 1950-luvulla syntyivät nuorisokulttuurit. Nämä taas kehittyivät 1960-luvulla myös poliittisiksi kapinaliikkeiksi. Nykyään nuoret venyttävät mahdollisimman pitkään nuoruuttaan, siirtävät sitoutumista opintojen tuolle puolelle, ja jäävät yhä useammin sinkuiksi.

Sinkuksi jääminen ei ole tietenkään mikään puhtaan tietoinen ja älyllinen ratkaisu, vaan useimmiten tulosta monien suhteiden katkeamisesta. Suhteiden katkeaminen ei taas ole välttämättä tulosta vain omasta kyvyttömyydestä, vaan seurausta uudenlaisista odotuksista, joiden täyttyminen perinteiseen tapaan ei ole mahdollistakaan.

Esimerkiksi nuoret naiset eivät ole valmiit jäämään kotiin hellan ja kehdon ääreen, kun moderneilta vaikuttaneet miehet yllättäen sitä vaativat oman uransa tukemiseksi. Nuoret miehet voivat ihmetellä, kun he venyvät sekä machon että pehmon rooleissa, mutta nuoret naiset vaativat vieläkin enemmän – mutta mitä, sitä he eivät aina itsekään tiedä.

Sinkkuna oleminen on myös määrittelykysymys. Se näyttää olevan uusi asenne, joka elää myös parisuhteiden sisällä – niin, että parisuhteet voitaisiin usein määritellä pikemminkin sinkkuliitoiksi. Sinkku ei muutu – kerrotaan vitsissä – vain parisuhteet muuttuvat.

Väitetään, että olisimme siirtymässä niin sanottuun sinkkuyhteiskuntaan läntisissä suurkaupungeissa. Kun sitä mitataan yksinasuvien, yhden hengen kotitalouksien määrällä, trendi on selvä. Saksassa se vahvistettiin taas uusilla tilastotiedoilla. Sinkkujen kärkikaupunki on Hannover, jossa heidän osuutensa on jo 33 prosenttia väestöstä. Sitä seuraavat Berliini, Leipzig, München ja Hampuri.

Koko Saksan väestöstä on sinkkuja 19 prosenttia eli lähes viidennes. Euroopassa sinkkuja on eniten Ruotsissa, 24 prosenttia, ja sen jälkeen Saksan rinnalla Suomessa ja Tanskassa. Koko Euroopassa sinkkujen osuus on keskimäärin 13 prosenttia, ja sitä mukaan pienempi, mitä etelämmäksi mennään.

Sinkut ovat muovanneet kuvaamme koko kulutusyhteiskunnasta. Mainostajat tietävät, että sinkut ovat keskimäärin parempituloisia, ja nostivat tämän sankarikseen jo 1990-luvulla. Täällä muistetaan klassisena esimerkkinä mainos, jossa sinkku katselee kattoterassiltaan alas kadulle hienoa avoautoaan.

Arkisemmin sinkkutalouksien kasvu näkyy supermarketeissa hyllyjen täyttymisellä yhä suuremmalla valikoimalla yhä pienempiä valmisruoka- ja jälkiruokapakkauksia. Seurankipeät sinkut ovat myös baarien ja ravintoloiden parhaita asiakkaita, joka yksinään tai porukassa.

Sinkut ovat myös työnantajille mieleisiä, koska he ilman perhevelvollisuuksia kykenevät joustamaan ja venymään. Mutta myös kääntäen: he voivat olla myös itsepäisiä, sosiaalisesti epäsolidaarisia ja jäykkiä.

Toisaalta sinkut voivat olla myös piruparkoja, jotka ovat ajautuneet ulos työelämästä ja muilta sosiaalisilta näyttämöiltä, eivätkä hevin löydä tietä ihmisten ilmoille takaisin. Uusien tilastojen mukaan Harz IV -sosiaaliapua nauttivista asiakkaista on keskimääräistä suurempi osuus keski-ikäisiä ja vanhempia sinkkumiehiä.

Ratkaisevaa on, onko sinkku vapaaehtoisesti vai tahtomattaan. Molemmissa tapauksissa riittää kyllä neuvonantajia ja partneripalveluja. Vapaaehtoiset sinkut vain ovat valppaampia käyttämään näitä palveluja tarpeidensa mukaan - ja valmiimpia kehittämään sinkkujen kanssakäymistä omastakin aloitteesta.

Konservatiivisissa ja uskonnollisissa tulkinnoissa sinkut on nähty oireena yhteiskunnan rapautumisesta ja moraalin löyhtymisestä. Sosiologisesti tarkasteltuna sinkut kuitenkin ovat varsinaisia sosiaalisia uurastajia, jotka ovat luomassa yhteiskuntaa uudestaan, vanhojen julkisivujen raunioille.

Sinkkuja ei enää yleisesti säälitellä, kutsuta pilkallisesti ikäneidoiksi tai vanhoiksi pojiksi. Päinvastoin heitä voidaan kadehtia heidän vapauksistaan. Heillä on sitä paitsi yleensä laajemmat verkostot ja enemmän ihmissuhteita kuin perheellisillä, ja he huolehtivat usein myös paremmin ystävyyssuhteistaan.

Sinkut eivät siis useinkaan ole yksineläjiä, vaikka asuisivatkin yksin. Vanhemmiten yksinasuminen voi kuitenkin äityä ongelmaksi ja näyttää jopa painajaisunelta. Saksalaiskyselyissä ikääntyneet ihmiset ovatkin alkaneet jo ennen eläkeikää ilmaista toiveekseen päästä aikanaan asumaan seniorien asumisyhteisöihin (Wohngemeinschaft, WG).

Saksalaiset WG:t tunnetaan 60-luvulta alkaen opiskelijoiden ja sinkkujen uutena sosiaalisena yhteisömuotona. Nyt tuon ajan nuoret ovat jo vähitellen eläkeiässä, ja tajunneet, että tässä olisi ratkaisu heidänkin loppuelämälleen varsinkin sinkkuina, kun he eivät halua jäädä yksin, eikä heillä ei ole varaa tai haluakaan persoonattomasti johdettuun vanhainkotiin.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  7. 7

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  8. 8

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  9. 9

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  10. 10

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  7. 7

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  8. 8

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  9. 9

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  10. 10

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  6. 6

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  7. 7

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  8. 8

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  9. 9

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  10. 10

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  11. Näytä lisää