1000 euron edut – kerää kaikki töistä

Julkaistu: , Päivitetty:

Henkilöstöedut voivat olla kallisarvoinen palkanlisä, vaikka moni ei edes tiedä kaikista eduista, johon on oikeutettu. Parhaimmillaan ne tuovat vuodessa tuhannen euron säästöt. Useimmissa yrityksissä on nimittäin kymmeniä työsuhde-etuja: halvempia asuntolainoja, ilmaisia matkoja, ale-hintaista ruokaa.... Katso missä saa parhaat edut.
Onko sinulla työsuhde-etuja? Jos vastaat kieltävästi, mieti uudelleen. Toimitusjohtaja Tomi Rantamäki Suomen Palkitsemiskeskuksesta kertoo, että keskimäärin yrityksellä on 20–30 työsuhde-etua, mutta usein niitä ei muisteta.

– Erään suurehkon yrityksen toimitusjohtaja totesi, että heillä ei ole yhtään etua. Kun kävimme yleisimpien etujen listan läpi, heiltä löytyi noin 40 etua, kertoo Rantamäki.

Usein edut ovat melkoinen tilkkutäkki

– Henkilöstöetuja kertyy yrityksiin historian saatossa milloin mistäkin syystä. Vaikka kukaan ei välttämättä tiedä, miksi tietty etu on, siitä ei uskalleta luopuakaan, kun pelätään työntekijöiden suuttuvan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Omat tuotteet
alennuksella


Moni yritys antaa alennusta tuotteistaan tai palveluistaan, jolloin henkilökunta pääsee hyötymään yhteisestä työpanoksestaan. Rantamäen mukaan tällaista on hyvä suosia myös siksi, että se tukee myyntiä.

– On hyvä merkki, jos henkilökunta käyttää yrityksen tuotteita, hän lisää.

Alennuksista kertyy helposti vähintään satojen eurojen etu vuodessa. S-ryhmäläisten saama päivittäistavaroiden kolmen prosentin alennus kuulostaa vaatimattomalta, mutta se tarkoittaa 300 euroa, jos perhe ostaa ruokaa 10 000 eurolla vuodessa.

Myös 15 prosentin alennus vaatteista voi kerryttää ison summan. Alle 50 euron hotelliyö on sekin halpa, kun sitä vertaa vaikkapa Sokos Hotel Helsingin alkuviikon listahintaan, joka on 160 euroa.

VR:n väki puolestaan saa matkustaa kakkosluokassa ilman paikkavarausta ilmaiseksi, jos junissa on tilaa. Työmatkoja junalla kulkevalle etu on suuri. Esimerkiksi Kouvolasta Helsingissä töissä käyvä hyötyy siitä noin 440 euroa kuukaudessa.

Pankit ja vakuutusyhtiöt myöntävät lainoja ja vakuutuksia henkilökunnalleen hyvän asiakkaan ehdoin. Etu on sitä merkittävämpi, mitä suurempi ja pidempi laina työntekijällä on. Vaikkapa 150 000 annuiteettilainan ottaneelle 0,4 prosenttiyksikköä alempi marginaali tarkoittaa 25 vuodessa 10 000 euroa.

Työsuhdeauto on melko yleinen johtajilla ja ylemmillä toimihenkilöillä sekä esimerkiksi myyntialalla. Se kuten työsuhdeasuntokin ovat arvokkaita etuja ja yleensä ne lasketaankin verolliseksi palkan osaksi. (Katso lista eduista jutun lopusta.)

Harrastuksista satojen
eurojen vuosihyöty


Moneen etuun kytkeytyy työnantajan hyöty. Työnantajan on järkevää panostaa henkilökuntansa terveyteen ja hyvinvointiin, jos se arvioi panostuksen tarkoittavan harvoin sairastavia ja vireitä työntekijöitä.

Lakisääteistä parempi työterveyshuolto on yleinen varsinkin suurehkoissa yrityksissä. Jo muutama työnantajan maksama erikoislääkärikäynti tarkoittaa työntekijälle monen sadan euron hyötyä.

Liikunta- tai kulttuurisetelit, työpaikan kuntosalit ja kerhot ovat oiva etu tällaisista harrastuksista kiinnostuneelle. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi suurten kaupallisten kuntosaliketjujen vuosimaksut liikkuvat 600–800 euron välillä.

Nosturiyritys Pekkaniska on tehnyt kuntoilusta miltei tavaramerkin. Yritys maksaa lenkkeilystä, pyöräilystä, kuntotapahtumiin osallistumisesta ja toimitusjohtajan voittamisesta leuanvedossa. Tupakoinnin lopettamisesta saa tuhat euroa ja tupakoimattomuus ja alkoholittomuuskin palkitaan.

Kuntointoilu voi näkyä Pekkaniskan rekrytoinneissakin. Rantamäki arvioi, että yritykseen hakeutuu liikunnasta pitäviä tupakoimattomia. Runsaasti alkoholia käyttävät saattavat jättää firman väliin.

Accenturella on ollut muutaman vuoden hyvinvointiohjelma, jossa työntekijälle voidaan tehdä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin tähtäävä ohjelma. Yhtiön henkilöstöasiantuntija Sanna Helanniemi perustelee tällaista huolenpitoa sillä, että konsulttiyrityksessä ihmisten osaaminen ja hyvinvointi on olennaista. Helanniemi uskoo, että vastaisuudessa henkilöstöedut painottuvat yhä enemmän hyvinvoinnin puolelle.

Eduista tulee
kannustimia


Finnairlaisia on kadehdittu halpojen lentojen takia. Henkilökunta pääsee matkaan alehintaan, jos koneissa on tilaa. Alan kovan kilpailun takia etu on kuitenkin menettänyt merkitystään, kun markkinoilla on usein tarjolla lentoja henkilökuntahintoja halvemmalla.

Työsuhdeasioista vastaava Finnairin apulaisjohtaja Petteri Huovinen kertoo, että työsuhde-edut kiinnostavat työnhakijoita. Hänen mukaansa yhtiössä seurataan, millaisia kannustimia on markkinoilla ja etukokonaisuutta muokataan parhaillaan.

OP-Pohjola-ryhmässä etuja arvioidaan vuosittain ja niitä kehitetään  odotusten ja kulloistenkin mahdollisuuksien perusteella. Henkilöstöjohtaja Marja Tuokko sanoo, että henkilöstöedut ovat tärkeä henkilöstön motivaatioon ja työhyvinvointiin liittyvä kokonaispalkitsemisen osa.

– Suuntana on, että hyvästä suorituksesta palkitaan taloudellisesti, Huovinen kertoo.

Kannustamalla
tuetaan tuottavuutta


Rantamäen mielestä ei ole mitään järkeä, jos yrityksessä on pitkä lista asioita, joiden olemassaoloa ei pystytä selittämään. Työsuhde-edut ovat osa palkitsemista ja hänestä niillä pitäisi olla linkki yhtiön strategiaan.

Jotta elintasomme olisi nykyinen vielä vuonna 2025, kannustimet on Rantamäen mukaan otettava yhä napakammin käyttöön. Eduilla pitäisi tukea työpaikan nuorten ja vanhimpien yhteistyötä ja tähdätä siihen, että työmenetelmiä kehitetään koko organisaation voimin.

Jo nyt monella on työsuhde kännykkä ja -kannettava ja yhä useampaa työtä voidaan tehdä ilman aika- ja paikkarajoitteita. Rantamäki arvioi, että työajan järjestelymahdollisuudesta tulee yhä suurempi etu vastaisuudessa. Tämä tarkoittaa, että sillä missä tai milloin työt tehdään, on yhä vähemmän merkitystä, kunhan hommat hoidetaan.

Yritysten henkilöstöetuja:
Näiden lisäksi monessa yrityksessä on lounasetu ja mahdollisuus käyttää lomamökkejä halvalla tai ilmaiseksi sekä ainakin osalla väestä työsuhdematkapuhelin, kannettava tietokone ja auto.

Accenture
- mahdollisuus työsuhdeasuntoon
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- henkilökohtainen hyvinvointiohjelma, jonka toteuttamista työnantaja tukee
- paljon työnantajan tukemia kerhoja

Finnair
- vähintään 10 prosentin alennus oman ja muiden yhtiöiden hintoihin lennoilla, joilla on tyhjää.
- henkilöstöpankkina toimiva huoltokonttori, josta saa lainaa korkeintaan kuukausipalkan verran.
- lakisääteistä parempi työterveyshuolto
- liikuntaseteleitä puoleen hintaan.

Helsingin kaupunki
- henkilöstökassa, joka myöntää mm. asuntolainaa ja kulutusluottoa
- tuhansia työsuhdeasuntoja
- joukkoliikenteen matkalippuja korkeintaan 25 prosentin alennuksella
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- uimahallilippuja puoleen hintaan, paljon ohjattua liikuntaa, harrastusmahdollisuuksia ja kerhoja
- alennuksia kaupungin kulttuuritapahtumiin ja teatteriin

OP-Pohjola
- pankki- ja vakuutustuotteista ja palveluista hyvän asiakkaan edut
- lakisääteisten lisäksi vapaaehtoisia vakuutuksia henkilöstölle
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- työnantajan pääasiassa tukema laaja kerhotoiminta, liikunta- ja muita tapahtumia sekä kuntoilu- ja kerhotiloja työkiinteistöissä

Pekkaniska

- vähintään 5 kilometrin työmatkan pyöräilystä 0,25 euroa
- kerran vuodessa 170 euron kannustinpalkkio  maratonista, 60 km:n hiihdosta, 120 km:n pyöräilystä tai triathlonista.
- henkilökunta saa ehtiessään käydä työajalla korkeintaan tunnin lenkillä, josta maksetaan euro kilometriltä
- tupakoinnin lopettamisesta ja vuoden tupakoimattomuudesta tuhat euroa
- tupakoimattomille ja alkoholittomille 170 euroa vuodessa.
- vuodesta ilman poissaolopäiviä 510 euroa.

S-ryhmä
- 3–15 prosentin alennus ketjun kauppojen tuotteista. Esimerkiksi päivittäistavaroista alennus on pääasiassa 3, tekniikasta 8 ja muista tavaroista 15 prosenttia
- ravintolaruuasta ja kylpylöiden palveluista15 prosentin alennus
- yöpyminen Sokos Hotelseissa 45, Radisson Blussa 60 ja Holiday club –kylpylähotellissa 70 euroa.
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- liikuntaetuja, kerhoja ja tapahtumia

Sanoma News
- lakisääteistä laajempi työterveyshuolto
- yksi konsernin sanomalehti ilmaiseksi ja muut sanoma- ja aikakauslehdet 40–50 prosentin alennuksella
- ilmaisia tai alehintaisia ilmoituksia sanomalehdissä, Oikotiellä ja Keltaisessa pörssissä
- alennuksia Finnkinon elokuvista, Suomalaisesta kirjakaupasta ja WSOY:n myymälöistä
- kuntosali ja ilmaista ohjattua liikuntaa
- paljon työnantajan tukemia kerhoja

VR
- työntekijät voivat matkustaa ilmaiseksi toisessa luokassa, jos junissa on tilaa
- keskimääräistä laajempi työterveyshuolto
- mahdollisuus harrastaa liikuntaa valtakunnallisen kuntokeskusketjun saleilla sekä VR:n urheiluyhdistyksen tapahtumissa
- laaja joukko työnantajan tukemia harrastekerhoja
- henkilöstö saa alennuksia uimahalleihin, urheiluopistoihin ja lomamajoihin
- työnantaja suhtautuu myönteisesti työn- ja perhe-elämän yhteen sovittamiseen.

Taloussanomat on osa Sanoma Newsiä.

.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  2. 2

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  3. 3

   EU poisti Kreikan budjettivajeiden mustalta listalta

  4. 4

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  5. 5

   Fortum kiri Helsingin vaisussa pörssissä

  6. 6

   Varo piilokuluja, asunnon myyntihinta ei kerro kaikkea – Kuluttajaliitto: Kun ilmiö kasvaa, ongelmia syntyy

  7. 7

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  8. 8

   Uutuuskirja avaa Mustin ja Mirrin tarinaa: Viis uudesta autosta tai asunnosta, kunhan koiralle on leluja

  9. 9

   Työttömyys laskenut lähes kaikilla alueilla

  10. 10

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  3. 3

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  6. 6

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  7. 7

   490 kilometriä ali Englannin kanaalin ilman vessataukoja: tästä maksetaan jopa 6 000 e/kk

  8. 8

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Yle: Valtion omistama Terrafame järjestää hirvijahtiviikonlopun – yt-neuvottelut käynnissä samaan aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

  8. 8

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  9. 9

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  10. 10

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  11. Näytä lisää