Hyvä suhdanne nostaa yhä osakkeita

Hyvä suhdannetilanne on yhä näkynyt suomalaisten teollisuusyritysten osavuosituloksissa, vaikka markkinat ovat olleet syksyn aikana erittäin hermostuneet.
Tämänkertaisessa suhdannehuipussa metsäyhtiöitä ovat poikkeuksellisesti rasittaneet toimialan omat ongelmat. Metsäosakkeet ovat halventuneet sekä euroissa että arvostusmittareilla mitattuna.

Metsäyhtiöiden osakkeiden hinnat ovat perinteisesti heilahdelleet voimakkaasti. Nyt esimerkiksi UPM-Kymmenen osake on halvimmillaan neljään vuoteen ja yhtiön osake kuuluu arvostusmittareilla mitattuna pörssin edullisimpiin. Käänneyhtiöitä metsästävät sijoittajat miettivät, joko kapasiteettia on leikattu tarpeeksi, onko kaikki huonot uutiset kustannusongelmista jo kerrottu ja saadaanko paperilaatujen hinnankorotukset läpi.

Mielenkiintoista on, pääseekö M-real irti tappiokierteestään. Yhtiön markkina-arvo on edelleen selvästi tasearvoa pienempi. Tällainen arvostus kertoo yleensä, että sijoittajat odottavat tappioiden jatkuvan. Sijoittajia arveluttavat myös M-realin pääomistajan Metsäliitto-osuuskunnan tavoitteet. Metsäliiton omistaa 131 000 suomalaista metsänomistajaa, jotka saattavat olla puun hinnasta eri mieltä kuin M-realin johto.

Sekamelska sijoitusmarkkinoilla liittyy USA:ssa heikon luottokelpoisuuden asiakkaille myönnettyjen lainojen luottotappioihin ja näiden tappioiden seurannaisvaikutuksiin pankkien varainhankinnassa ja tuloksissa.

Muutaman kuukauden hermoilu ei ole vaikuttanut käytännössä lainkaan suomalaisten yritysten tuloksiin. Sijoittajat varautuvat silti siihen, että rahoituksen kiristyminen voi hidastaa kasvua kaikkialla maailmassa.

Helsingin pörssin hyviä tuloksia tehneitä yrityksiä, esimerkiksi konepajateollisuutta, on kantanut voimakas vientikysyntä eli Kiina-ilmiö.

Sijoitus- ja rahoitusalan yhtiöt näyttävät jälleen edullisilta. Sijoittajan kannalta on luontevaa maksaa sijoitussalkusta suunnilleen sen markkinahinta, joten näiden yhtiöiden hinta on lähellä käypää tasearvoa.

Kokeneet sijoittajat neuvovat ostamaan mieluummin halpoja kuin kalliita osakkeita. Toisinaan hyviä sijoituksia voi tehdä pelkällä tunnuslukuarvioinnillakin, mutta erityisesti tänä vuonna on korostunut sijoittajan muu osaaminen.

Vuosi sitten Taloussanomien arvostuslistan kymmenestä halvimmasta yhtiöstä vain eQ:n osakkeella on tehnyt vuodessa reippaan voiton islantilaisen Straumur-Burdarasin tekemän yritysoston ansiosta. Kohtuullisesti on menestynyt lisäksi Fiskarsin ja Rautaruukin osake.

Vuoden takaiselta halvimmalta listalta Elcoteqin osake on halventunut jopa 60 prosenttia, yhtiön tuloksen käännyttyä tappiolle. Myös Ahlstromin, Okon ja Lännen Tehtaiden osake on nyt halvempi kuin vuosi sitten.

Sijoittajat odottavat mahdollista suhdannekäännettä. Eri yhtiöt reagoivat suhdanteisiin eri tavoin ja siksi osakkeiden arvostustasojen erot ovat kasvaneet. Taloussanomien käyttämillä mittareilla halvat osakkeet ovat halvempia kuin vuosi sitten ja kalliit kalliimpia.

Esimerkiksi tänä vuonna komeaa tulosta tehneen Nokian p/e oli vuosi sitten 15,8, p/bv 5,5 ja osinkotuotto 2,4 prosenttia. Nyt vastaavat tunnusluvut ovat osakkeen reilun hinnan nousun jälkeen 20,3, 7,6 ja 1,7 prosenttia. Yli 20:n nouseva p/e kertoo yleensä voimakkaan tuloskasvun odotuksesta.

OMX Helsinki Capped -tuottoindeksi on ollut Taloussanomien touko-, elo- ja marraskuussa julkaisemien arvostuskatsauksen aikaan sunnilleen samalla tasolla. Osavuosituloksensa julkistaneiden yhtiöiden mediaani-p/e on kuitenkin laskenut. Tämä kertoo siitä, että yhtiöiden tulokset ovat yhä parantuneet. Tuloskasvu on jälkikäteen oikeuttanut myös alkuvuoden korkeat arvostustasot.

Yleensä markkinoiden p/e-lukuna käytetään pörssiyhtiöiden yhteenlaskettua markkina-arvoa, joka on jaettu yhteenlasketulla nettotuloksella. Taloussanomien käyttämä mediaani eli keskiluku tasoittaa suurten yhtiöiden tulos- ja arvostusmuutosten vaikutusta ja antaa enemmän painoarvoa pienille yhtiöille.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan painorajoitetun OMX Helsinki Capped -indeksin p/e on näin laskien noin 15,7, mikä on samaa tasoa kuin suurten amerikkalaisyhtiöiden samalla tavalla laskettu p/e.

Eurooppalaisyhtiöillä voittokerroin on keskimäärin alhaisempi, vain 13,3. Helsingin pörssin ja muun Euroopan arvostuseroa selittää vientiyritysten suuri osuus Helsingin pörssissä sekä ongelmiin joutuneiden pankkien suuri paino muiden Euroopan maiden pörsseissä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  5. 5

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  6. 6

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  7. 7

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  8. 8

   Valtiovarainministeriö: Hallitus ei pysty kääntämään velkasuhdetta

  9. 9

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  10. 10

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  8. 8

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  9. 9

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  10. 10

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää