Japanin kurimus pelottaa

Sijoittaja voi olla kohtalaisen varma, että länsimaiden mahtavimmat keskuspankit tekevät kaikkensa välttääkseen Japanin talouskurimuksen. Länsimaiden ja samalla koko maailman taloutta uhkaavaa luottolamaa ovat torjumassa myös Kaukoidän ja öljyntuottajamaiden upporikkaat keskuspankit, joten ainakaan markkinat eivät romahda rahapulan takia.
Osa sijoittajista ja markkina-analyytikoista pelkää, että Yhdysvaltain riskipitoisimman asuntorahoituksen ongelmista liikkeelle karannut rahoituskriisi suistaa ensin Yhdysvaltain ja myöhemmin mahdollisesti koko maailman talouden taantumaan. Uhkakuvan mukaan taantuma kampittaisi arvopaperimarkkinat pitkäaikaiseen laskuun.

Synkimmät ennusteet povaavat Yhdysvaltoihin samanlaista pitkää alamäkeä, joka on koetellut Japania pian 20 vuotta. Varoittajat ovat myös muistaneet, että Yhdysvaltain 1930-luvun lama alkoi pitkään jatkuneen velkavetoisen kulutusjuhlan ja osakkeiden hillittömän kurssinousun päätyttyä romahdukseen.

Yhdysvaltain talous- ja markkinaromahduksen seuraukset olisivat kuitenkin niin karmeat ja laajat, että maailman keskuspankit luultavasti mieluummin puhaltavat kupliville markkinoille lisää ilmaa kuin päästävät kaikkia entisiä kuplia poksahtamaan kerralla.

Japanin talous on kompuroinut deflaationsekaisessa taantumassa tai lamassa siitä lähtien, kun osake- ja kiinteistömarkkinoiden mammuttikupla puhkesi vuonna 1990.

Tokion pörssi on laskenut rajusti heilahdellen, ja toistaiseksi osakekurssit kävivät kuplan jälkeen alimmillaan vuonna 2003 – melkein 15 vuotta kurssihuipun jälkeen. Tokion pörssin suurimpia yhtiöitä seuraava Nikkei 225 -indeksi kävi vuonna 1989 korkeimmillaan yli 40 000 pisteessä, mutta nyt indeksi on neljän vahvan nousuvuoden jälkeen vasta 16 000 pisteen hujakoilla.

Osakkeiden tavoin Japanin kiinteistömarkkinat ovat lipsuneet alamäessä suurimman osan kuplan jälkeistä aikaa.

Kiinteistökuplan huipulla Japanin kiinteistökannan laskennallinen arvo ylitti Yhdysvaltain kiinteistöjen arvon, vaikka japanilaiset olivat itsekin nostamassa yltiöpäisillä ostoillaan Yhdysvaltain kiinteistöjen hintoja. Nyt Japanin kiinteistöt ovat noin puolessa kuplahinnoista.

Japanin korkotaso on ollut nollan tuntumassa jo vuosia, mutta tämä ei ole riittänyt elvyttämään taloutta saati palauttamaan sijoittajien luottamusta sen enempää osake- kuin kiinteistömarkkinoihinkaan.

Melkein ilmainen japanilaisraha ei ole jäänyt elvyttämään maan omaa taloutta ja markkinoita, vaan se on liukkaasti livahtanut parempien tuottojen perään maailman muille markkinoille kuten Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan valtionlainoihin. Ulkomaisiin sijoituksiin on virrannut valtavia summia myös ylijäämäisen ulkomaankaupan vientituloista ja kotitalouksien intohimoisesti kokoamista säästöistä.

Ultrakevyen korkopolitiikan jääminen tehottomaksi ja halvan pääoman karkaaminen muille markkinoille ovat vakava muistutus länsimaiden keskuspankeille markkinoiden vaikeasta hallittavuudesta. Keskuspankit voivat ohjata rahan hintaa ja määrää, mutta eivät kohdetta.

Yhdysvaltain Fed ja maailman muut keskuspankit ovat tutkineet perusteellisesti, miksei korkojen voimakas lasku auttanut Japanin taloutta vauhtiin.

Varsin yleinen tulkinta on Japanin keskuspankille ja valtiovarainministeriölle tyly. Arvostelijoiden mukaan keskuspankki syvensi ja pidensi lamaa tarpeettomasti pitämällä korkojaan liian kauan liian korkealla. Voimakkaat koronlaskut alkoivat vasta, kun luottolama oli jo käynnissä. Valtiovarainministeriö pahensi tilannetta kiristämällä kulutusverotusta.

Yhdysvaltain Fed on sitä vastoin useita kertoja viime vuosien varrella osoittanut ryhtyvänsä tarvittaessa pikaisiinkin toimiin pitääkseen markkinat käynnissä ja talouden kasvussa.

Heinäkuun puolivälissä alkaneen tuoreimman rahoituskriisin edetessä myös Euroopan keskuspankki EKP on osoittanut kykenevänsä ja ryhtyvänsä tarvittaessa pikaisiinkin toimiin hillitäkseen markkinoiden häiriöitä.

Fedin pääjohtaja Ben Bernanke sai ennen virkanimitystään lempinimen Helikopteri-Ben muistuttaessaan teknokuplan puhjettua, että keskuspankki voi torjua deflaatiota ja luottolamaa tarvittaessa vaikka levittämällä helikopterista rahaa talouteen. Bernanke on ansioitunut 1930-luvun laman syiden ja seurausten tutkijana.

Keskuspankeilla on käytettävissään järeitä aseita talouden – ja samalla markkinoiden – tukemiseen. Fed ja EKP ovat jo tukeneet pankkien välisten rahoitusmarkkinoiden toimintaa useiden kymmenien miljardien eurojen raharuiskeilla, EKP viimeksi tällä viikolla.

Lisäksi Fed ja EKP voivat laskea ohjauskorkojaan tarvittaessa useilla prosenttiyksiköillä, mikä käytännössä laskisi rahan hintaa ja ainakin periaatteessa lisäisi markkinoilla liikkuvan rahan määrää.

Fedin ohjauskorko, niin sanottu Fed Funds -korko on 5,25 prosenttia ja EKP:n vastaava niin sanottu repo-korko on 4,00 prosenttia, joten laskuvaraa on kummallakin todella runsaasti.

Kaukoidän keskuspankit ovat tukeneet länsimaiden markkinoita jo vuosia ja niillä on pelissä jo aivan liian suuret panokset, jotta ne jättäisivät länsimarkkinat oman onnensa nojaan.

Kiinan ja useiden muiden Kaukoidän maiden voimakkaasti ylijäämäinen ulkomaankauppa on kerryttänyt maiden valuuttavarannot hillittömiin mittoihin.

Satojen – ja yhteensä tuhansien – miljardien dollareiden sijoitukset takaavat, että myös Kaukoidän keskuspankit tekevät kaikkensa estääkseen Yhdysvaltain talouden ja dollarin romahtamisen.

Kukaan ei tiedä, onnistuvatko keskuspankit pitämään talouden ja markkinat käynnissä. Yhtä epävarmaa on, jääkö markkinoiden viimeaikainen rauhattomuus taas ohimeneväksi korjausliikkeeksi, vai onko kyse pitkäaikaisesta laskusta.

Siitä sijoittaja voi sen sijaan olla kohtalaisen varma, että onnistuessaan keskuspankit käynnistävät markkinoiden kurssijuhliin railakkaat jatkot. Niin kuin oikeissakin juhlissa, on jatkojen osoite tosin ennalta arvaamaton.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Haitalliset yritystuet paisuvat: "Tämä on hälytysmerkki"

  8. 8

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  9. 9

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  10. 10

   EK: Nollatuntisopimukset tärkeitä, rajoitukset vähentävät työpaikkojen syntyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  8. 8

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  9. 9

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  10. 10

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  11. Näytä lisää