Mittari tekee mestarikokin

Julkaistu: , Päivitetty:

Keittiössä digiaikaan siirtyminen ei vaadi monimutkaisia hankintoja.
Lääkäri ja kokki törmäävät samankaltaisiin tilanteisiin aina ystäviensä luona kyläillessä. Lääkäriltä pyydetään konsultaatioita milloin mihinkin vaivaan ja kokilta neuvoja kiperiin ruoanlaiton ongelmiin.

Yleisin kysymys lienee miten kauan jotakin paistetaan tai kypsennetään uunissa. Valitettavasti tarkkaa vastausta ei ole olemassa, sillä uunit ovat hyvin erilaisia, kypsennettävät tuotteet aina erikokoisia ja kypsennysastiat vaihtelevat myös laidasta laitaan.

Merkittävin asia kuitenkin on kypsennettävän kappaleen koko, sillä onhan selvää, että pienet lihapullat kypsyvät hetkessä verrattuna kokonaiseen murekejöllikkään.

Varmin, yksinkertaisin ja helpoin tapa valmistaa juuri oikean kypsyistä ruokaa, on luottaa digitaaliseen lämpömittariin. Uuniin luukun välistä ujutettava metallijohtoinen anturi on vempele, jota ilman ei tule toimeen.

Kaikilla tuotteilla on optimaalinen sisälämpötilansa, oli kyseessä sitten sämpylä, lohi tai porsaan sisäfilee. Ja mikä parasta, mittarin käyttö on äärimmäisen helppoa. Hälytyskellolla varustettu mittari mahdollistaa muihin askareisiin keskittymisen, sillä kun oikea sisälämpötila on saavutettu, mittari muistuttaa siitä äänekkäästi.

Tarkalla sisälämpötilojen mittaamisella pyritään, siihen, että tuotteesta haihtuisi mahdollisimman vähän vettä, maku- ja aromiaineita. Esimerkiksi ylikypsynyt lohifilee on kuivaa, kovaa ja mautonta, valitettavasti.

Mittarin käyttöä ei pidä unohtaa grillatessa tai savustaessakaan, sillä mistä sitä muuten tietää, milloin messevät kyrmyniskat ovat kylpeneet savustuspöntön uumenissa riittävän kauan, ellei tiedä kalan sisälämpötilaa. Mittarin avulla voi myös tarkkailla savustuspöntön lämpötilaa, paras savustuslämpötila on selvästi alle sadan asteen.

Anturin asentaminen on tehtävä huolellisesti, sillä esimerkiksi fileen läpi työnnetty anturi ei mittaa fileen keskikohdan lämpötilaa. Varminta onkin työntää anturi fileen päästä paksuimpaan kohtaan. Mikäli kypsennetään vaikkapa broilerin rintafileitä uunissa, on anturi tökkäistävä pienimpään rintaan, joka kypsyy ensimmäiseksi.

Mitä korkeampia kypsennyslämpötiloja käytetään, sitä kuivempaa ruokaa syntyy. Maltti on valttia tässäkin asiassa. Korkeissa lämpötiloissa on vielä sekin ikävä puoli, että kun täydellisen kypsän fileen ottaa uunista, niin sepä jatkaa kypsymistä vielä usealla asteella, etenkin silloin kun sitä pidetään kuumassa, paksussa keraamisessa uunivuoassa. Monesti huolella valmistettu ruoka menetetään juuri tässä vaiheessa.

Ennen mittarin käyttöä on syytä tehdä tarkistusmittaus kiehuvan veden avulla. Jääveden mittaamisella voidaan tarkistaa mittarin luotettavuus alhaisissa lämpötiloissa. Jääveden lämpötila on noin 1-2 °C.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

    2. 2

      Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

    3. 3

      Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

    4. 4

      Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

    5. 5

      860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

    6. 6

      HS: Microsoft lakkautti puhelinyksikkönsä – viimeisten työvelvoite päättyi kesäkuussa

    7. 7

      Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

    8. 8

      Osakkeet jyrkimmässä laskussa yli kuukauteen New Yorkissa – kyberhyökkäys iski tekno-osakkeisiin

    9. 9

      Cargotec irtisanoo 45 – siirtää töitä Bulgariaan

    10. 10

      Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

    2. 2

      Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

    3. 3

      Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

    4. 4

      Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

    5. 5

      Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

    6. 6

      Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

    7. 7

      Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

    8. 8

      Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

    9. 9

      Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

    10. 10

      Pihistääkö joku työpaikan kassasta tai varastosta? Tutkijat haluavat havaintosi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

    2. 2

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    3. 3

      Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

    4. 4

      Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

    5. 5

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    6. 6

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    7. 7

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    8. 8

      Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

    9. 9

      Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

    10. 10

      Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

    11. Näytä lisää