Lapsen salkku kannattaa koota vähin erin

Lapsen tulevaisuutta voi helpottaa rakentamalla hänelle osakesalkun. Sen kokoaminen ja ajoitus on syytä harkita tarkkaan.


Lapsen osakesalkun kokoaminen alkaa arvo-osuustilin perustamisesta lapsen nimiin.
Lapselle voi ostaa osakkeita ilman veroseuraamuksia, jos osakkeiden nimellinen kauppahinta on alle 3 400 euroa. Molemmat vanhemmat saavat verottomasti ostaa lapselle osakkeita kolmen vuoden välein yhteensä enintään 6 799,99 euron arvosta.

Saman verovapaan rajan puitteissa vanhempi voi myös siirtää omissa nimissä olevia osakkeitaan lapsilleen. Tällöin lahjoituksen arvoksi katsotaan lahjoituspäivän osakkeen käypä arvo.

Vanhempi voi edunvalvojana hallinnoida lapsen nimissä olevaa salkkua. Laki jopa velvoittaa huolehtimaan alaikäisen nimissä olevasta omaisuudesta. Vanhemman on kuitenkin muistettava, että kerran lapsen nimiin siirretty varallisuus kuuluu lapselle, eikä vanhempi saa varoja sen jälkeen omiin tarkoituksiinsa käyttää.

– Eturistiriitatilanteissa lapsen oikeutta voidaan määrätä suojelemaan ulkopuolinen edunvalvoja, huomauttaa lakimies Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain keskusliitosta. Jos lapsi saa esimerkiksi isovanhemmiltaan varoja lahjaksi, eivät vanhemmat voi käyttää rahoja oman kesämökin tai auton hankintaan, vaan rahat on käytettävä tai sijoitettava lasten hyödyksi.

– Jos osakkeet on lahjoitettu lapsille, ne ovat lasten omia varoja, eikä niitä voi periä takaisin.
Osakkeita lapselle ostettaessa tai niitä lahjoitettaessa vanhempi voi tehdä lahjaveroilmoituksen, vaikka 3 400 euron lahjaverotusraja ei ylittyisikään. Näin lapselle jää todiste varallisuutensa alkuperästä, jos verottaja sitä myöhemmin kyselee.

Lahjoittajan kannattaa pohtia myös oman verotuksensa näkökulmasta, mitä arvopapereita hän lapsilleen lahjoittaa. Oman osakesalkun heikoimmin kehittyneistä osakkeista ei kannata lapsen hyväksi luopua. Tällöin lahjoittaja menettää mahdollisuuden kuitata luovutustappionsa mahdollisilla tulevien vuosien luovutusvoitoilla.

Suositeltavampaa on lahjoittaa voitollisia tai rahastoannissa saatuja osakkeita. Kun lapsi tai edunvalvoja myöhemmin luovuttaa lahjana saatua omaisuutta, omaisuuden hankintamenoksi katsotaan yleensä lahjaverotuksessa käytetty lahjaverotusarvo.

Uuden säännöksen mukaan hankintameno lasketaan kuitenkin lahjoittajan hankintamenosta, jos lahjansaaja luovuttaa omaisuuden edelleen ennen kuin lahjoituksesta on kulunut yksi vuosi. Vaihtoehtoisesti luovutusvoitto voidaan laskea hankintameno-olettamaa käyttäen, joka määräytyy omaisuuden omistusajan perusteella.

Lahjoituksen yhteydessä on mahdollisuus pääomaverosuunnitteluun, jos aikomuksena on realisoida voimakkaasti arvossa nousseita osakkeita. Normaalisti niistä joutuisi maksamaan myydessä 28 prosenttia luovutusvoittoveroa, mutta lapsille lahjoitettaessa suurimmillaankin lahjaveroa joutuu maksamaan 16 prosenttia.

Lapset välttyvät luovutusvoiton verosta, jos osakkeet myydään eteenpäin vähintään vuoden kuluttua samaan käypään arvoon kuin lahjoitettaessa. Jos myyntihinta ylittää lahjaverotusarvon ja myyntikulut, maksetaan erotuksesta tavanomainen pääomavero.

Jos vanhemmilla on itsellään isot arvopaperisalkut ja niitä varten on perustettu sijoitusyhtiö, voi veroa maksaa sukupolvenvaihdoksia koskevan huojennussäännön mukaan sijoitusyhtiön osakkeista vain 40 prosentista, ei osakkeiden käyvästä arvosta.

Osakkeiden arvo voi ajan mittaan muuttua paljonkin. Osta ja pidä -sijoittajalle kurssien putoaminen tarjoaa mahdollisuuden verotuksellisesti edullisiin arvopapereiden lahjotuksiin. Kun lahjoitettavan omaisuuden arvo on pieni, laskee myös perintöveroprosentti.

Kurssiheilunta on hyvä muistaa silloinkin, kun lahjoittaja haluaa kohdella lapsiaan mahdollisimman tasapuolisesti. Jos lapsilla on riskiprofiililtaan hyvin poikkeavat salkut, voi yhdestä sisaruksesta tulla miljonääri toisten jäädessä nuolemaan näppejään. Tasapuolisuuteen pyrkivä rakentaa lapsille identtiset salkut.

Rahastosäästämisessä verovapauden yläraja on sama alle 3 400 euroa kolmessa vuodessa kuin muussakin lahjoitettavassa omaisuudessa. Sen sijaan henki- ja säästövakuutuksiin sisältyy verohuojennuksia. Vakuutuksissa lapselle voi kolmen vuoden välein siirtää 8 500 euroa pääomaa ilman veroseuraamuksia verovapaiden lahjojen lisäksi.

Perintö- ja lahjaverosuunnitteluneuvoja saa esimerkiksi pankeista ja Veronmaksajain keskusliitosta.

– Suunnittelu kannattaa. Lahjoittajan on hyvä olla ajoissa liikkeellä, Huovinen sanoo.

– Jotta lahjan saaja voi myöhemmin osoittaa, mistä rahat ovat tulleet, tiliotteet kannattaa ottaa talteen osoittamaan rahan alkuperä.

Lahjaveroilmoituksen täyttäminen on yksinkertaista. Ilmoitus on palautettava aina lahjoittajan kotikunnan verotoimistoon kolmen kuukauden kuluessa lahjoituksesta.

Täysi-ikäiseksi tultuaan lapsi voi tehdä osakesalkullaan, mitä haluaa. Lahjakirjaan voi liittää ehtoja, jonka mukaan lapsi saa salkun hallintaansa esimerkiksi vasta 25 vuotta täytettyään.
Osakkeiden osinkotuotot tulevat hallintaoikeuden haltijalle ja hän maksaa niistä myös verot.

Kun alaikäisen lapsen omaisuuden arvo ylittää 15 000 euroa, täytyy maistraatille tehdä vuosittain ilmoitus alaikäisen omaisuuden hoidosta., Maistraatti voi tietyissä tapauksissa evätä edunvalvojalta luvan myydä esimerkiksi lapselle lahjoitettua kiinteää omaisuutta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  7. 7

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  8. 8

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  9. 9

   Sotkamo Silverillä reipas pomppu pörssissä

  10. 10

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  8. 8

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  9. 9

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  10. 10

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää