Britannialla edessä kaaoksen kesä ja sekasorron syksy

Julkaistu: , Päivitetty:

Näkökulma
Britannian erohakemuksen jättäminen siirtynee syksyyn. David Cameronin lähdön takia jopa uudet parlamenttivaalit ovat mahdolliset.
Britannian pääministeri David Cameronin päätös siirtää kansanäänestyksen EU-erosotku seuraajansa setvittäväksi uumoilee saarivaltioon kaaoksen kesää.

Konservatiivien on valittava itselleen uusi puheenjohtaja ja samalla Britannian uusi pääministeri puolueen lokakuussa pidettävään puoluekokoukseen mennessä.

Cameron ei oikeutetusti katso olevansa tappion jälkeen oikea mies johtamaan pitkäkestoista eroprosessia. Hän pitää ohjat käsissään vain niin kauan, kun hänen on kuohunnan laannuttamiseksi pakko.

Cameronin lausunnoista on luettavissa, ettei hän aio jäädä historiaan miehenä, joka jätti Euroopan unionille Britannian erohakemuksen. Ei vaikka hän kansanäänestyksen kansalle lupasi ja sanoi ennen sitä toimittavansa eroprosessin vireille laittavan ilmoituksen EU:lle välittömästi, jos se tilanne eteen tulee.

Konservatiivien riveissä käynnistyi välittömästi Cameronin ilmoituksen jälkeen kova pyöritys kahden uuden puheenjohtajakandidaatin löytämiseksi. Puolueen sääntöjen mukaan ehdokkaita voi olla puheenjohtajavaalissa lopulta vain kaksi.

Yksi nimi on melko ilmeinen. Hän on Britannian ulos EU:sta ajanut Boris Johnson. Kansaan lennokkailla lupauksillaan vedonnut Johnson sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, ettei eroprosessin aloittavan artikla 50 aktivoimisen kanssa kannata hötkyillä.

Se riittänee sinetiksi sille, että erohakemus jätetään vasta kun sillä on uusi pääministeri. Johnsonin esiintymisessä oli jo ripaus pääministerille suotuisaa valtiomiesmäisyyttä, kun hän vakuutteli briteille, ettei tulos jaa Britanniaa kahteen leiriin, eikä se tule jatkossakaan olemaan Euroopan ulkopuolella vaan osa sitä. Yhtä maltillisena ja kaikki huomioon ottavana Johnsonia ei ole nähty Brexit-kamppailun aikana.

Toinen vaihtoehto pääministeriksi on hänen aisaparinsa Brexit-kampanjassa ollut Michael Gove. Hän voisi tulla kyseeseen, jos Johnson on liian epäsovinnainen persoona konservatiiveille ja liian vihattu EU:hun jäämistä ajaneiden taholta.

Brittimedioiden mukaan Cameron leirissä olleet valtionvarainministeri George Osbourne ja sisäministeri Theresa May voisivat olla tarjolla konservatiivien Brexit-leirin haastajaksi. Selkeän kansanäänestystuloksen jälkeen on kuitenkin todennäköistä, että Britannian uusi johtaja tulee voittajien leiristä.

Cameronin luottomiehenä Osbourne voi myös katsoa olevansa jäävi jäämään hallitukseen. Silloin Britannia menettää taloutensa vaikean finanssikriisin jälkeen uuteen nousuun nostaneen valtionvarainministerin.

Britanniassa on jo väläytelty myös uusia parlamenttivaaleja vaikka edelliset pidettiin vasta viime vuonna. Uusi konservatiivijohtaja voisi siten aloittaa puhtaalta pöydältä. Vaalien järjestämiseen houkuttaa myös työväenpuolueen vaikea asema.

Puolueessa kuohuu sen enemmistön mielestä pahasti päin seinään menneen kansanäänestyskampanjan vuoksi ja myös sillä voi olla edessään puheenjohtajanvaihto.

Pakkaa sekoittaa myös Skotlanti, jonka äänestäjistä enemmistö olisi halunnut jäädä Euroopan unioniin. Heti kansanäänestyksen tulosten tultua julki, Skotlannista alkoi kuulua vaatimuksia, joissa haluttiin uutta kansanäänestystä sen itsenäisyydestä.

Kesälomat palavat todennäköisesti niin Britannian talouselämän keskuksessa Cityssä kuin Westminsterissä ja Whitehallisssakin.

Jälkimmäisten on ryhdyttävä valmistelemaan kaikkien EU:hun liittyvien lakien, direktiivien ja säännösten purkamista. Työsarkaa on kertynyt kuluneiden 40 vuoden aikana käsityskyvyn ylittävä määrä.

Samaan aikaan heidän on ryhdyttävä luomaan uusia, omia säädöksiä roskakoriin lentävien tilalle. Aikaa tosin on, koska ne otetaan käytäntöön vasta, kun EU-ero joskus on selvä.

Jotain Brexit-leirin uskomattomasta optimismista kertoo se, että Johnson ja Gove ovat sanoneet haluavansa ryhtyä rajoittamaan EU:n valtaa lainsäädännössä ja ihmisten vapaassa liikkuvuudessa jo ennen varsinaista eroa.

Se ei tule käymään EU:lle. Jäsenvaltion velvollisuudet ja etuudet laukeavat vasta, kun eroprosessi on päättynyt. Siihen kulunee vuosia, vaikka lähtijät ovat kertoneet äänestäjille, että homma on ohi kahdessa vuodessa.

Britannian on neuvoteltava eroprosessin liikkeelle laittavan artikla 50 mukaan uudestaan myös suhteensa EU:hun ja virkamiesten on ryhdyttävä luonnostelemaan uusia kauppasopimuksia EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Kuka ikinä EU-eroprojektia ryhtyy vetämän, hän joutuu huomaamaan pyörivänsä kuin pesukoneessa. Jos hän on Boris Johnson, hän joutunee myös huomaamaan, että tuli luvanneeksi briteille massiivisesti enemmän kuin on mahdollista toimittaa.

Neuvotteluista EU:n kanssa voi jo nyt ennustaa vaikeita. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on jo sanonut, että parempaa diiliä kuin David Cameronin kanssa alkuvuodesta neuvoteltu ja nyt käyttämättä jäämä sopimus, ei ole tulossa. Nyt neuvotellaan vain Britannian suhteesta EU:hun sen ulkopuolella.

Jos EU antaa Britannialle eroneuvotteluissa periksi sille tärkeissä kysymyksissä tai itse prosessin eteenpäin viemisessä, on sillä pian edessään tilanne, jossa moni muukin jäsenmaa on ovella haluamassa samaa. Niin voi käydä vaikka EU olisi tiukkanakin.

Kaaoksen kesää seuraa siten sekasorron syksy. Kesän aikana Britannia yrittää yhdistää kahteen leiriin jakaantuneen kansakunnan ja hankkii itselleen uuden poliittisen johtajan.

Syksyllä se yrittää vedota asemaansa EU:n suurimpana sotilasmahtina ja maailman viidenneksi suurimpana taloutena ja hakea itselleen sen mukaista uutta suhdetta EU:hun.

 • Brexit
 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien edestä – Tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  2. 2

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  3. 3

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  4. 4

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  5. 5

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  6. 6

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  7. 7

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  8. 8

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  9. 9

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  10. 10

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  4. 4

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  7. 7

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  8. 8

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  9. 9

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  10. 10

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  11. Näytä lisää