"Useimmat startupit kaatuvat ihmisongelmiin" – Suomen kuuma ryhmä nyt

Julkaistu:

Mitä kuuluu Wired-lehden listaamille kuumille suomalaisfirmoille nyt? Osa suunnistaa jo täyttä häkää Jenkkeihin aseinaan rohkea elämänasenne.


– On tosi tärkeää omata rohkeus kohdata uusia asioita. Kun otimme ensimmäisiä askelia ennen tuotettamme pelkän pdf-tiedoston kanssa, pääsimme rahoittajien kanssa pilvenpiirtäjien kattohuoneistoihin. Silloin täytyy muistaa, että ihan samassa asemassa ne jenkki-startupitkin ovat. Jos haluaa tavata sen firman tulevaisuuden kannalta ratkaisevan ihmisen, hänet on vain hommattava käsiinsä.

Näin kannustaa mobiileja faníkerhoja rakentavan Mobile Backstagen (Steam Republic) toimitusjohtaja Paavo Bäckman. Hän on puhunut tilaisuuksissa, joissa on ollut paikalla isoja levy-yhtiöiden pomojakin.

Verensokerimittaria myyvän Mendorin toimitusjohtaja Kristian Ranta korostaa puolestaan tiimin merkitystä.

– Opettele ajoissa ymmärtämään, minkälaiset ihmiset ovat parhaita mahdollisia ihmisiä omassa firmassasi juuri nyt. Tämän jälkeen rekrytoi tämäntyyppisiä ihmisiä, ja pidä huoli siitä, että kun firma kehittyy, myös tiimi mukautuu ja kehittyy, jottei siitä tule este kasvulle.

Rannan mukaan tiimi on kaikki kaikessa. Useimmat startupit kaatuvat tutkimusten mukaan ihmisongelmiin.

– Monessa tapauksessa kasvun este on organisaation sisällä, ei ulkona.

Espoo ei
ole Helsinki


Wired UK -lehti luetteli viime elokuussa kymmenen kuumaa helsinkiläistä ja aloittelevaa teknologiayritystä. Tosin jotkut listan yrityksistä ovat itse asiassa espoolaisia.

Ne kaikki ovat yhä olemassa yhtä lukuun ottamatta. Kuluttajille tietokonemallinnussoftaa tarjonnut Tinkercad väistyi uuden yrityksen, San Franciscoon perustetun Airstone Labsin tieltä. Se kehittää uutta simulaatiotuotetta tuotesuunnittelua varten.

Muut Wiredin listaamat yritykset olivat Ovelin, Kiosked, Audiodraft, Grand Cru, Thirdpresence, Grey Area ja langatonta latausta kehittävä Powerkiss, jonka kuulumisista voi lukea laajemmin It-viikon hiljattaisesta artikkelista.

Megatähti
mukaan?


Mobile Backstage on mobiili kohtauspaikka artisteille ja heidän faneilleen. Vuosien 2009 ja 2010 vaihteessa lanseeratulla fanikerhotuotteella on ollut tähän mennessä yli 200 miljoonaa mobiilia sivulatausta, ja rekisteröityneitä käyttäjiä on satoja tuhansia.

Tunnettuja artisteja ovat esimerkiksi Children of Bodom, Evanescence ja Jessie J. Tuote tähtää genrensä parhaisiin artisteihin megatähtien sijaan, tosin erään sellaisen managerit ottivat hiljattain yhteyttä. Saa nähdä, miten käy.

Mobile Backstage on kerännyt tähän mennessä rahaa sijoittajilta ja Tekesiltä noin kaksi miljoonaa euroa. Firmassa on meneillään jännittävät ajat. Melkein kaikki toiminnot siirretään Yhdysvaltoihin.

Bäckmanin mukaan yhdysvaltalaisia sijoittajia on tulossa mukaan syksyyn mennessä. Lähiaikoina hän myös luovuttaa toimitusjohtajan tittelinsä amerikkalaiselle vielä nimeämättömälle henkilölle.

Enemmän rahaa
entistä harvemmille


Mobile Backstagen muuton takana on myös maailman talouskriisi, joka on tehnyt sijoittajista varovaisia. He sijoittavat entistä harvempiin firmoihin, mutta valitut kohteet saavatkin sitten entistä enemmän rahaa, Bäckman kertoo.

Yhdysvalloissa Mobile Backstage näyttäytyy sijoittajille toiveiden mukaan entistä houkuttelevampana.

Mendorin Kristian Rannan mukaan rahaa on ollut vaikea saada. Koko Euroopan pääomasijoituskenttä on tosi heikossa jamassa. Lisäksi pankkirahoitus on ollut tiukassa, mutta sitäkin on saatu.

Sinänsä Mendorilla menee nyt paremmin, kuin Wiredin listan ilmestyessä. Tälle vuodelle on "kellotettu" 1,3 miljoonaa euroa liikevaihtoa, kun koko viime vuonna jäätiin 600 000 euroon. Diabeetikoiden verensokerimittaria on myyty kaikkiaan noin 60 000 kappaletta. Mittaria täydentää pilviohjelmisto diabeteksen päivittäiseen hallintaan.

Kitara tutuksi
pelillä


Ovelinin perustajiin lukeutuva Mikko Kaipainen tähdentää, että oma aktiivisuus ja ideansa puolesta taisteleminen on startupin arkea.

– Saamamme ulkomainen sijoitus ei ollut onnenkantamoinen, vaan teimme vuoden verran duunia ja tapasimme satoja sijoittajia, Kaipainen sanoo.

Joulukuussa 2010 perustettu Ovelin lähtee kaatamaan satoja vuosia vanhoja opetuksen peruspilareita. Firman tuotteilla, joista GuitarBots on uusin, opetellaan pelimäisesti kitaran soittamista.

Ovelinin mukaan paperisten oppikirjojen digitointi edustaa vanhaa ajattelua. Yhtiö tahtoo olla kärkijoukossa näyttämässä, miten musiikinopetus parhaiten soi yhdessä digitaalisuuden kanssa.

Wiredin listauksen aikaan Ovelinissa paahdettiin täysillä tuotekehityksen parissa. Nyt fokuksena on käyttäjäkunnan kasvattaminen.

Kaipainen kuittaa kysymyksen Yhdysvaltoihin muuttamisesta sanomalla, että "yritys on ja pysyy suomalaisena, mutta toki tärkeät markkina-alueet huomioidaan myös resursseissa".

Uudelle rahoituskierrokselle ei ole juuri nyt tarvetta, mutta sellainen siintää tulevaisuudessa.

Maailmantalouden kuohunta on peräti hyödyttänyt Ovelinia, Mikko Kaipainen katsoo. Ihmiset ovat varovaisempia rahojensa kanssa ja ostavat siksi ahkerammin halpoja sovelluksia kännykkään perinteisten ja kalliiden laatikkotuotteiden sijaan. Kaikilla yhtiön tuotteilla on noin 500 000 käyttäjää.

Onnistumisista iloitaan,
mokista opitaan


Vuonna 2006 perustettu Mendor on tekemässä suomalaista "teollisuushistoriaa" viemällä maailmalle laajassa mitassa, ellei peräti ensi kertaa diabeteksen hoitoon tarkoitettua diagnostiikkaa ja verensokerimittaria. Tuotteet lanseerataan tänä vuonna useilla isoilla markkinoilla EU:ssa.

Mendor on saanut tukea muun muassa Tekesiltä, Finnveralta ja Keksintösäätiöltä. Yksityisten sijoittajien joukossa on tunnettu bisnesenkeli, F-Securen perustaja ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Rannan mielestä Suomen startup-kenttä on muuttunut ammattimaisemmaksi ja rohkeammaksi. Hän ei ole nähnyt kyräilyä firmojen välillä. Enemmänkin yhteen hiileen puhaltamista ja toisten menestyksistä iloitsemista.

– Myös toisten virheistä ja mokista oppimista. Mielestäni ekosysteemi toimii siis hienosti.

Kysy tai
kadu


Suomessa on tapahtunut selvä asennemuutos startup-skenen syntymisen myötä. Bäckmanin mielestä skenen nousu on paitsi tärkeää koko Suomen kannalta, myös osoitus siitä, että hyviä ideoita ei enää piilotella siiloissa siltä varalta, että joku toinen sen näkisi.

– Pikku hiljaa aletaan tajuta, että eivät asiakkaat maailmalta lopu, Bäckman kiteyttää. Hän kehottaa kysymään aktiivisesti neuvoa niiltä, jotka ovat vieneet yrityksiään jo maailmalle. Aloittelevassa firmassa hoetaan helposti näennäistotuuksia ja sitten vuosien päästä huomataan, että eihän se niin ollutkaan.

Ranta kiittää erityisesti Aalto-yliopiston Aaltoes-yrityshautomoa alkuvaiheen yritysten auttamisesta.

– Uskon, että Wired heräsi Suomen skeneen hyvin pitkälle Aaltoesin aloittaman positiivisen rumban takia. Heille kuuluu erityismaininta juurikin homman kansainvälisestä tunnettuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien edestä – Tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  2. 2

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  3. 3

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  4. 4

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  5. 5

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  6. 6

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  7. 7

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  8. 8

   Jälleen uusi kultalöytö Suomessa – ”Voin vain hämmästellä tätä sinisilmäisyyttä”

  9. 9

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  10. 10

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  4. 4

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  7. 7

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  8. 8

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  9. 9

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  10. 10

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  11. Näytä lisää