Kiinalaisten salainen kaupunki

Julkaistu: , Päivitetty:

Kolumni
Etelä-Kiinassa Hunanin maakunnassa on Fenghuangin pieni kaupunki. Kiinalaiset rakastavat sitä. Vierailimme siellä useiden kiinalaisten tuttavien innokkaiden suosittelujen lähettämänä.
Fenghuangissa saimme tiiviin kosketuksen tämän päivän Kiinan kotimaiseen turismiin: ihan aitoon vanhaan ympäristöön, teollisesti toimivaan ryhmien rahtaamiseen, pitkän matkan ja tiukan aikataulun puitteissa liikkuviin turistijoukkoihin.

Länsimaiset matkatoimistot eivät ilmeisesti ole kuulleetkaan paikasta, sillä kapeilla kaduilla tungeksivien kymmenien tuhansien kiinalaisten joukossa näimme parin päivän aikana vain neljä länsimaista ihmistä.

Majoituimme retkeilymajassa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa katetun sillan kupeessa. Kolmannen kerroksen huone on pieni koppero, jossa on parisängyn kahdella sivulla vajaan metrin verran lattiatilaa. Lisäksi kämppään kuuluu pikkuruinen vessa: wc-pytty, allas, suihku ja lämmintä vettä. Ei haittaa vaikka, vaikka vessan huuhtomisnappi jämähtää ala-asentoon joka kolmas kerta, vesisäiliön kansi on valmiiksi irti, joten se on helppo vapauttaa. Ei myöskään haittaa, vaikka yksi lattialauta vessan oven edessä on lahonnut puhki.

Ensimmäisessä kerroksessa on koko päivän auki oleva ravintola. Toisessa kerroksessa on disko, jossa alkaa taloa tärisyttävä meno kahden jälkeen. Kiinalainen pop-musiikki ja ihmistungoksen porina tunkeutuu väkisin yläkertaan. Kun alakerta hiljenee hetkeksi, samanlainen musiikki kaikuu ympäri joen molemmilta rannoilta. Uni tulee kuitenkin ennen kuin musiikki puolilta öin hiljenee.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuin asuisi keskellä
vanhaa taulua


Huoneen vetonaula on sen tarjoama maisema. Sen takia on valmis sivuuttamaan pienet puutteet ja häiriöt olankohautuksella. Huoneessa on lähes koko seinän kokoinen maisemaikkuna, josta avautuu näkymä joelle.
Maisema on kuin rikas kiinalainen taulu. Molemmin puolin sata metriä levää jokea on monikerroksisia vanhoja kiinalasia rakennuksia parvekkeineen, ulokkeineen, ikkunoineen. Veden ja rakennusten välissä kulkee katu, jota reunustavat alakerrosten kadulle avautuvien kauppojen lisäksi katukauppiaiden rivit. Siinä on katukeittiöitä, rannekkeiden myyjiä, lelu- ja matkamuistokauppiaita.

Paikallista väriä antavat kukkaseppeleiden myyjät ja omiin perinneasuihinsa pukeutuneet miao-vähemmistön naiset ja tytöt. Juhlapukuiset, hopeakruunuin varustautuneet nuoret naiset tarjoutuvat valokuviin turistien kanssa. Siitä pitää tietenkin maksaa. Kuvia voi ottaa omalla kameralla, mutta paikalla on aina valokuvaaja, joka tuota pikaa toimittaa valmiin paperikuvat. Erityisen innokkaasti tytöt hakeutuvat kuvakaveriksi vanhempien miesten kanssa.

Kansallispukuisia naisia on paljon. Monilla on musta tötterö pään päällä. Se muodostuu enimmäkseen pitkistä, pitkistä hiuksista, jota on kääritty myttyyn ja sitaistu liinalla.

Kukkaseppeleet, joita paikalliset naiset ja lapset tuovat aamulla myyntiin tai joita he solmivat kadun varressa pitkin päivää, tekevät hyvin kauppansa.

50 000 turistia
vappuvieraana


Fenghuang on todella tunnettu ja suosittu turistikohde kiinalaisten keskuudessa. Kiinan television uutisraportissa kerrottiin vuosi sitten, että pieneen kaupunkiin tunki vappupäivänä 49 000 vierailija. Siellä käy viisi miljoonaa turistia vuodessa. Vanhan kaupungin pinta-ala on vain 1,8 neliökilometriä.

Olimme siellä huhtikuun alussa ennen varsinaisen turistikauden alkamista. Silloinkin kaupungin vanhan osan kaduilla tungeksi niin paljon ihmisiä, että kulkeminen oli vähintään epämukavaa. Haimme väljyyttä lähtemällä kaupunkikierrokselle auringon nousun aikaan. Sekään ei auttanut paljoa.

Turistityöläiset saapuivat jo silloin ympäristöstä kaupunkiin kantaen kukkakorejaan ja matkamuistopöytiään, keittiövälineitään ja jakkaroitaan. Ensimmäiset turistibussit olivat jo saapuneet ja turistiryhmät aloittivat marssin lipun perässä kaupungin ytimeen. Feeniks-linnun patsaalla ihmiset jonottivat valokuvausvuoroja.

Monet ryhmät suunnistivat joen rantaan jonottaakseen matalapohjaisiin kymmenen paikan veneisiin. Terävällä metallikärjellä varustettu pitkä sauvoin kolisi joen kivettyyn pohjaan, kun perämies työnsi veneen liikkeelle myötävirtaan. Keskemmällä jokea moni perämies vaihtoi sauvoimen melaan.
Turistit nousivat veneestä ennen joen poikki kulkevaa astuinkivien rivistöä. Tyhjät veneet sauvottiin rannan vieressä olevalle vapaalle virtauskanavalle, jossa ne vetäistiin vinssillä matalan padon yläpuolelle hakemaan lisää ryhmämatkalaisia.

Retkeilymajan emännän mukaan senhetkinen ihmistungos ei ollut paljon mitään tulevaan verrattuna. Hän lupasi jo kiinalaisittain kalliiden hintojen kallistuvan varsinaisen ryysiskauden käynnistyessä.

Turismin eteen
tehdään töitä


Kaupungin historiallisesta alueesta pidetään hyvää huolta ja sen kadut pidetään puhtaina. Mutta ylempänä, tavallisen kaupungin puolella kadut ovat tavanomaisen roskaisessa kunnossa.

Myös joki, jossa pestään pyykkiä ja huuhdotaan vihanneksia ja johon turistit surutta heittelevät roskia, pidetään puhtaana. Miehet onkivat roskia pitkävartisella lipolla rannalta tai veneistä. Suurempia roskapäivä varten rannalla oli ainakin pari rautavenettä, joiden keulassa oli suuri metalliverkosta tehty keruukuuppa.

Kaupungin turismivirasto oletettavasti maksaa palkan naiselle, joka muutaman kerran päivässä kävi joella laulamassa kimeällä äänellä paikallisia kansanlauluja. Myös viiden merimetson kanssa joella veneillyt mies lienee ollut saman viraston palveluksessa.

Fenghuangiin johtava tie on tosi kurjassa kunnossa. Pahin röykkyytys kesti pari tuntia. Tietyöt, joka tekivät kapeasta tiestä moneen otteeseen yksikaistaisen, eivät helpottaneet matkatekoa.

Kymmenien tuhansien kiinalaisturistein joukossa näimme kolmen päivän aikana vain neljä muuta länsimaalaista. Tuntui suorastaan oudolta, kun katukauppiaat jättivät meidät lähes kokonaan rauhaan. Tavallisesti turistipaikoissa länkkäreille pyritään myymään vaikka väkisin.

Vuodessa 2,7 miljardia
turistikertaa


Kiinalaisten kasvava keskiluokka ja lisääntyvä varallisuus näkyy vahvasti turismin kasvussa.

Kiinan turistiakatemian mukaan viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla kotimainen turismi kasvoi 1,3 miljardiin henkilökertaan. Määrä on 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

Samaan aikaan ulkomailta, siis myös Hongkongista, Macaosta ja Taiwanista, maahan saapuvan turismin määrä oli 66 miljoonaa henkilökertaa. Maasta lähtevän turismi kasvoi 11 prosenttia 30 miljoonaan henkilökertaan.

Puolen vuoden turismiliikevaihto kasvoi 1000 miljardiin juaniin eli yli 100 miljardiin euroon. Kansainvälisen turismi toi maahan yli seitsemän miljardia euroa.

Fenghuang on
mystinen feeniks


Kaupungin nimi, Fenghuang, on sekin hyvin kiinalainen. Se tarkoittaa mystistä lintua, josta länsimaissa puhutaan kiinalaisena feeniksinä tai pelkästään feeniksinä. Alunperin nimi viittasi uros- ja naaraslintuun. Feng oli uros, huang naaras. Myöhemmin fenghuang tuli tarkoittamaan naaraspuolista feeneksiä, joka esiintyy parina urospuolisen lohikäärmeen kanssa.

Fenghuangia kutsutaan Kiinassa myös elokuun kukoksi, sillä kiinalaisessa horoskoopissa se korvasi joskus kukon.

Fenghuang ei ollut mikään tavallinen lintu. Vanhoissa teksteissä sen ulkonäköä kuvataan tarkasti. Sillä on kukon nokka, pääskysen kasvot, ankkalinnun otsa, käärmeen kaula, hanhen rinta, kilpikonnan selkä, hirven takalisto ja kalan pyrstö.

Uudemmissa kuvauksissa mystinen lintu on muuttanut muotoaan: Nyt sillä on kultaisen fasaanin pää, mandariiniankan keho, riikinkukon pyrstö, kurjen jalat, papukaijan suu ja pääskysen siivet. Melkoinen muodonmuutos.

Pää on taivas,
silmät aurinko


Lintu symboloi kuutta taivaallista ilmiötä. Pää on taivas, silmät aurinko, selkä on kuu, siivet ovat tuuli, jalat maa ja pyrstö esittää planeettoja. Sen sulat esittävät viittä perusväriä: mustaa, valkoista, punaista, sinistä ja keltaista.

Ettei symboliikkaketju kävisi liian lyhyeksi, perusvärien katsottiin edustavan Kungfutsen viittä hyvettä: inhimillisyyttä, rehellisyyttä, tietoa, uskollisuutta ja hyvää käytöstä.

Joskus tällä ihmeoliolla on kolme jalkaa. Fenghuangin uskotaan ilmestyvän vain paikkoihin, jotka on siunattu äärimmäisellä rauhalla ja vauraudella tai onnellisuudella.

Ikääkin tällä mystisellä olennolla on jo runsaasti. Ensimmäiset kuvat tunnetaan 4 000 vuoden takaa Shang-dynastian kaudelta.

Kiinassa ja Japanissa fenghuaa on käytetty keisarin symbolina, joka edusti tulta, aurinkoa, oikeutta, kuuliaisuutta ja uskollisuutta.

Fenghuangin katsotaan myös edustavan korkeaa hyveellisyyttä ja viehkeyttä. Viehkeys sopii kyllä kuvaamaan Fenghuangin kaupunkia.

20 aitoa vanhaa katua,
200 säilynyttä asumusta


Fegnhuangin asemaa Unescon maailmanperintöehdokaslistalla perustellaan hyvin säilyneellä kaupunkirakenteella, jossa vuoristolaakson rakentaminen integroituu kaupunkia halkovaan jokeen.

Vanhassa kaupungissa on säilynyt alkuperäisenä 20 katua, tusinoittain kujia ja siltoja ja yli 200 asumusta.

Siinä yhdistyy kiinalaisen puutarhan perinteinen taiteellinen traditio hyvään rakenteelliseen suunnitteluun. Kaupunki onkin taiteilijoiden suosiossa. Varsinkin aloittelevia taiteilijoita näytti olevan paljon.

Yli puolet kaupungin asukkaista kuuluu joko  Miao- tai  Tujia-vähemmistöön. Miaoista käytetään myös Hmong-nimitystä. Vuoden 2002 lukujen mukaan kaupungissa asuu 370 000 ihmistä.

Kaupungin historia on
vähemmistön kurittamista


Fenghuangin kaupungin alku on verinen. Vuonna 660 j.a.a. Qianzhoun alueen kuvernööri Tian Zongxian lähetti pojanpoikansa Tian Yangmingin johtaman rankaisuretkikunnan kurittamaan paikallisia etnisiä asukkaita. Hän perusti viiden linnoituksen järjestelmän ja hovi nimitti hänen poikansa Tian Kechangin Tuojianin kaupungin päälliköksi. Fenghuangin vanha kaupunki sijaitsee juuri silloisen Tuojianin paikalla.

Vähemmistökansallisuudet aiheuttivat myöhemminkin ongelmia keisarin hoville. Vuosina 1854–73 Fenghuang oli  Hmong/Miao-kapinan keskuspaikka. Qing-dynastia kukisti kapinan verisesti. Tästä käynnistyi Hmong/Miao-kansan kaksisataa vuotta kestänyt hajoaminen ympäri Kaakkois-Aasiaa.

Vähemmistö on kuitenkin edelleen enemmistö Fenghuangissa, kaupungissa jota on siunattu äärimmäisellä rauhalla ja vauraudella tai onnellisuudella. Jos satutte olemaan siellä päin, kannattaa pistäytyä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   Suomeen suunnitellaan uutta 50 miljoonan euron datakeskusta

  6. 6

   Kiinalle toinen luottoluokituksen pudotus – paisuva velka lisännyt riskejä

  7. 7

   Analyytikko: Tikkurila etsii uuden toimitusjohtajan isoa remonttia varten

  8. 8

   Kauppa pelmahti täyteen Star Wars -korusta innostuneita kiinalaisia – yrittäjälle tuhansien eurojen potti

  9. 9

   Lännen Media: Posti on kiinnostunut saattohoidon järjestämisestä Turussa

  10. 10

   ”Hän sanoi hinnan ja ajattelin, että ei helkkari” – välittäjän arvio talosta järkytti Pakarisen pariskuntaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

  4. 4

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  5. 5

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  6. 6

   Nella, 16, johtaa pian Kotipizzaa – yhden päivän

  7. 7

   ”Hän sanoi hinnan ja ajattelin, että ei helkkari” – välittäjän arvio talosta järkytti Pakarisen pariskuntaa

  8. 8

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  9. 9

   Tikkurila antoi toimitusjohtajalleen lähtöpassit

  10. 10

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähihoitaja nipistää palkastaan 1 000 €/kk lapsille ja säästöön – näin se käy

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   5 erilaista säästäjää kertoo: Näin sijoittaisin 100 €/kk ja 500 € kerralla

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

  8. 8

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   84-vuotias savolaissijoittaja lahjoitti koko 4,3 miljoonan euron salkkunsa norppien suojeluun – luksuselämä ei kiehtonut

  11. Näytä lisää