Lohikäärme parantaa taudin kuin taudin

Julkaistu:

Kolumni
Kolottaako? Vaivaako kramppi? Murtuiko käsi? Näihin ja moniin muihin vaivoihin auttaa lohikäärmeen luista tehty keitos, jauhe tai haude.
Pari tuntia Qingdaosta länteen sijaitseva Zhucheng on paikka, josta paikalliset ovat kaivaneet lohikäärmeen luita ties kuinka kauan. Vuonna 1960 Zhucheng nousi laajempaan tietoisuuteen, kun sieltä löydettiin suuri ”lohikäärmeiden” hautausmaa.

Zhuchengiä on kutsuttu dinosaurusten viimeksi taistelukentäksi sukupuuttoon kuolemista vastaan. Sieltä löydetyt luiden ja luurankojen kivettymät ovatkin tuoreimpia dinosaurusesiintymiä, jos nyt 65 miljoonaa vuotta vanhoja luita voidaan voidaan pitää tuoreina. Dinosaurukset katosivat juuri liitukauden lopussa sattuneisiin suuriin muutoksiin, joiden uskotaan johtuneen asteroidintörmäyksestä, tulivuorenpurkauksista tai molemmista.

Seitsemän kerroksen
luurankoja


Tiedemiehet eivät osaa sanoa, miksi Zhuchengissä Shandongin provinssissa esiintyy niin runsaasta dinosaurusten luiden kivettymiä. Luurankojen uskotaan päätyneen juuri Zhuchengin alueelle tulvavesien tuomina. Esiintymiä on löydetty seitsemästä eri kerroksesta.
Vierailin yhdellä alueen kolmesta suuresta dinosaurusesiintymästä. Kaksi muuta eivät ole kovin kaukana, mutta Kiinalle tyypillinen järjestelmäkatko esti vierailut niihin. Suurelle vierailumäärälle rakennetut tilat ovat tyhjillään, vaikka paikalle johtaa uusi leveä tie. Opastus ja kulkuvälineet puuttuvat.

Kaivantoalueen ainoan ”yleisönpalvelijan” mukaan ainut keino päästä pois oli bussi, jonka tuloaikaa hän ei tiennyt. Onnistuimme pysäyttämään paikallisen autoilijan, joka ystävällisesti kuskasi meidät 30 kilometrin päähän kaupunkiin.

Jälkeenpäin ajatellen meidän olisi pitänyt varata taksi etukäteen, mutta emme osanneet arvata, että kuuluisat dinosauruspuistot sijaitsevat keskellä asumatonta aluetta ilman minkäänlaisia palveluja.

300-metrin katettu
peltikattoinen oja


Melko alkeellinen oli tämän kaivannon esittelykin. Kaivanto oli 300 metriä pitkä leveän veen muotoinen viettävä oja, jonka pohjalla kulki kivetty kapea tie. Vasemmasta seinästä törrötti runsaasti suuria ja pieniä luita ja luiden palasia. Joukossa oli myös muutama tunnistettava luuranko. Oikea seinä oli taas täysin tyhjä luista. Ehkä ne oli peitetty tarkoituksella.

Monet luut oli merkitty tulitikkulaatikon kokoisilla kiinankielisillä lappusilla. Lisäksi paikalla oli muutamia pieniä kiinankielisiä opastuskylttejä. Kaiken kaikkiaan informaatiota oli erittäin vähän eikä kaivannossa ollut muuta henkilökuntaa kuin pari paksuun toppatakkiin pukeutunutta vanhaa miestä. Hekin ajelivat mopoillaan pois paikalta, kun vajaa kymmenhenkinen kiinalaisryhmä lähti.

Lipunmyyjän ja vartijan yhdistetyn kojun lisäksi paikalla oli vain yksi suurehko rakennus. Aikamme sen lukittuja ovia ihmeteltyämme lipunmyyjä tuli ja avasi meille oven dinosaurushalliin. Siellä koimme saavamme vastinetta 100 juanin pääsylipulle.

Zhuchengtyrannus magnus
painaa kuusi tonnia


Suuressa peltihallissa seisoskeli parikymmentä suurta dinosauruksen luurankoa. Siellä oli myös suurin koskaan löydetty dinosauruksen pääkallo, vaikka ei se paljon suuremmalta näyttänyt kuin viereinen Tyrannosauruksen pää. Näytteillä ei ollut T. Rex vaan sen vasta viime vuonna nimetty serkku Zhuchengtyrannus magnus, joka on vain hieman pienempi kuin suurin tunnettu Tyrannosaurus Rex. Se oli 11 metriä pitkä ja painoi kuusi tonnia. Sen suuri pää keikkui neljän metrin korkeudessa.

Maailman suurin ankannokkaisen hadrosauruksen fossiili löydettiin vuonna 1980. Sillä on pituutta 20 metriä. Kaikkiaan paleontologit ovat keränneet Zhuchengistä yli 50 tonnia fossiileja vuoden 1960 jälkeen.

Iso luu tuo
paljon onnea


Kiinalainen taikausko nosti päätään tässäkin tiedekeskuksessa.  Puolitoista metriä pitkä, pystyyn asetettu luu oli esittelyn ainoa esine, jota sai koskettaa. Se oli myös ainoa, jossa oli käyttöohjeet myös englanniksi. Niiden mukaan luun koskettaminen tuottaa onnea, kun sitä ensi sivelee ylhäältä alas ja sitten alhaalta ylös ja lopuksi pitelee keskeltä ja ilmaisee toiveensa.
Zhuchengin ja monen muun paikkakunnan dinosauruksia löytyy lisätietoja ja runsaasti kuvia
Dave Hone's Archosaurmusings -dinosaurusblogista. Tohtori David Hone työskentelee Dublinin University Collegessa.

Miljoonan asukkaan Zhuchengin lisätiedot voi löytää vaikka Wikipedian Dinosaur City -kuvauksesta. Kaupungista oli kotoisin myös Mao Tsetungin viimeinen vaimo, Neljän koplan johtaja Jiang Qing. Vahinko ettei kiinalaisen lohikäärmeen avulias ja hyväntahtoinen luonne tarttunut häneen.

Zhucheng on pinta-alaltaan maailman suurin dinosaurusesiintymä. Paikalle on tietenkin suunnitella suuri dinosaurusteemainen huvipuisto.

Löydetyistä luista ja luun palasista on koottu vaikuttavia luurankoja. Niistä huokuu massaa, voimaa ja nopeutta, vaikka niillä ei ole luuta eikä nahkaa. Katosta riippuvien lentoliskojen siipien väli vaihtelee metristä useaan. Niiden päät ovat suhteettoman jykeviä verrattuna pitkiin, hauraannäköisiin siipiluihin.

Yhdennäköisyys
on selvä


On helppo nähdä, miksi muinaiset kiinalaiset pitivät dinosauruksia lentävinä lohikäärmeinä. Fossiloituneet pitkät pyrstöt ovat antaneet muodon lohikäärmeen käärmemäiselle vartalolle. Lohikäärmeen kynnet on kuvattu suoraan dinosaurusfossiileista.

Lohikäärmeillä uskotaan olevan maagisia voimia ja niitä on haluttu käyttää hyväksi. Niiden luita on kaivettu ylös ja niistä on sitten tehty lääkettä keittämällä tai jauhamalla.

Lohikäärmeen luut kuuluvat osana moneen perinteiseen kiinalaiseen rohtoon. Fossiililuut sisältävät runsaasti kalsiumia, kaliumia, natriumia ja muita hivenaineita. Kaikki lohikäärmeen luu tosin eivät tule dinosauruksista. Nähtävästi sen lähteeksi ovat kelvanneet myös kilpikonnien kilvet ja muiden eläinten ja ihmisten kivettyneet luut.
Eri lähteiden mukaan luujauho tepsii todella monenlaisiin vaivoihin.

Neljä juania
kilolta


Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan lohikäärmeen luuta pidetään ominaisuuksiltaan makeana ja neutraalina ja se liittyy sydän-, munuais- ja maksameridiaaneihin. Sen tärkein vaikutus on mielen rauhoittaminen ja nestevajauksen torjuminen. Sitä käytetään rauhoittavana lääkkeenä stressin poistamiseen ja mielen rauhoittamiseen. Se myös parantaa unettomuutta ja maanista käytöstä.

Se kelpaa lääkkeeksi myös kovaan hikoiluun ja krooniseen ripuliin. Usein se sekoitetaan lääkekasvien ja muiden hivenaineiden kanssa.

Tyypillinen annoskoko on 10–30 grammaa päivässä. Tänä päivä lohikäärmeen luuta myydään jauheena, pillereinä ja kapseleina ja usein se on sekoitettu valmiiksi lääkeyrttien kanssa.

Lohikäärmeen luu on erittäin turvallinen aine, sanoo  Acupuncturetoday. Sen mukaan edes yliannoksesta ei tiedetä seuranneen haitallisia vaikutuksia. Sen ei myöskään tiedetä reagoivan minkään muun lääkkeen kanssa.

Ennen Zhuchengiä Kiinassa tunnettiin useita dinosaurusten fossiiliesiintymiä, joista lohikäärmeen luita kaivettiin. Henanin maakunnassa, Ruyangin piirikunnassa luunpalasia myytiin neljän juanin kilohintaan. Niiden uskottiin tepsivän kramppien lisäksi huimaukseen. Niistä tehtiin myös tehtiin tahnaa, jota levitettiin murtumiin tai muihin vaurioihin.

Joillekin paikallisille ihmisille fossiilien palasten kerääminen on ollut ammatti. Fossiilien sijainti on ollut arvokas salaisuus, jota ei haluttu paljastaa edes tiedemiehille.

San Diego Physician -nettilehden artikkelin mukaan maasta kaivetut lohikäärmeen luut tuottivat hyvää onnea, lisäsivät hedelmällisyyttä ja paransivat tauteja.

Teen kanssa nautittavana jauheena sitä suositeltiin malariaan, munuaistautiin, naisten vaivoihin, punatautiin, sappikiviin, maksatautiin, unettomuuteen, sydämentykytykseen ja muihin vaivoihin.

Ei ihme, että näin vaikuttava aine tuottaa onnea ja terveyttä myös pelkän kosketuksen kautta.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  2. 2

   Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

  3. 3

   Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

  4. 4

   Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

  5. 5

   Ruotsi-osakkeet paljastavat, miten suomalainen piensijoittaja eroaa norjalaisesta

  6. 6

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  7. 7

   Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

  8. 8

   Oletko lähdössä reissuun? Täällä tankkaat halvimmalla

  9. 9

   KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

  10. 10

   Avolava-autojen omistajat syyttävät General Motorsia päästöhuijauksesta – osake lähti laskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

  2. 2

   Oletko lähdössä reissuun? Täällä tankkaat halvimmalla

  3. 3

   Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

  4. 4

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  5. 5

   Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

  6. 6

   Ruotsi-osakkeet paljastavat, miten suomalainen piensijoittaja eroaa norjalaisesta

  7. 7

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  8. 8

   Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

  9. 9

   KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

  10. 10

   Yhdysvaltain talous yllätti iloisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  2. 2

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  3. 3

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  4. 4

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  5. 5

   Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

  6. 6

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  7. 7

   Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

  8. 8

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  9. 9

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  10. 10

   Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

  11. Näytä lisää