Talouskriisi 2011: Euroalue suistuu ojaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Vuosi 2011

27.1. Yhdysvaltain kongressin asettama tutkimuskomissio FCIC (Financial Crisis Inquiry Commission) julkistaa 576-sivuisen raporttinsa finanssikriisistä. Raportin mukaan yritysjohtajat ja rahoitusjärjestelmän viranomaisvalvojat "sivuuttivat varoitukset eivtkä onnistuneet epäilemään, ymmärtämään tai hallitsemaan Amerikan kansan hyvinvoinnille välttämättömässä järjestelmässä kehittyneitä riskejä". Pörssivalvoja SEC:n ja keskuspankin olisi pitänyt puuttua pankkien toimiin. Raportissa sanotaan, että kyseessä "oli iso epäonnistuminen eikä mikään pikku kömmähdys".

18.3. EU:n pankkivalvoja EBA kertoo, että pankkien seuraavat stressitestit tulevat olemaan edellisvuotisia tiukemmat.

21.3. Valtiovarainministerit sopivat, että 2013 aloittavan EVM:n todellinen lainanantokyky tulee olemaan 500 miljardia euroa. Tätä varten tarvitaan 700 miljardin pääomarakenne (80 miljardin maksettu pääoma + enintään 620 miljardin korotusvaltuus, joka voi osittain koostua takauksista). Suomen osuus on 12,58 miljardia euroa (1,44 + 11,14). Suomen valtiovarainministeriön mukaan koko korotusvaltuuden käyttö edellyttäisi kaikkien EVM:ltä lainaa saavien maiden täydellistä maksukyvyttömyyttä.

23.3. Taloussanomat kertoo, että eurooppalaiset pankit ovat rahastaneet viidessä vuodessa velkaisimmista euromaista satojen miljardien korkotuotot.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

23.3. Portugalin pääministeri Jose Socrates eroaa sen jälkeen, kun parlamentti kaataa hallituksen tuoreimman leikkausohjelman.

29.3. S&P alentaa Portugalin luokitusta yhden pykälän BBB-:een ja Kreikan luokitusta BB-:een.

31.3. Irlannin hallitus ilmoittaa, että pankkien pelastaminen maksaa kaikkiaan 70 miljardia euroa. Jaettuna jokaiselle irlantilaiselle maksettavaa tulisi 15 500 euroa.

31.3. Yhdysvaltain keskuspankki häviää oikeusjutun ja joutuu julkistamaan uutistoimisto Bloombergin ja uutiskanava Foxin vaatimuksesta ne yritykset, jotka ovat saaneet Fediltä lainaa nk. discount windowin kautta. Discount window on Fedin keino tarjota hätärahoitusta liikepankeille. Julkistetuista tiedoista käy ilmi, että lokakuun 2008 pahimpana kriisiviikkona Fed lainasi tällä menetelmällä 111 miljardia dollaria, josta ainakin 70 prosenttia on mennyt ulkomaisille pankeille. "

– Amerikkalaiset tulevat raivostumaan, kun he ymmärtävät, mitä on tapahtunut. Mitä ihmettä oikein kuvittelemme tekevämme, kun kippaamme kymmeniä miljardeja ulkomaisille pankeille? Fediä valvovan edustajainhuoneen valiokunnan republikaanipuheenjohtaja Ron Paul sanoo Bloomberg Televisionin haastattelussa.

7.4. Portugali pyytää rahoitustukea EU:lta ja IMF:ltä.  
8.4. EU:n talouskomissaari Olli Rehn arvioi "hyvin, hyvin alustavasti", että Portugali tarvitsee apua noin 80 miljardia euroa.

13.4. Yhdysvaltain senaatin tutkimusvaliokunta julkistaa raporttinsa finanssikriisin syistä. Raportin mukaan "kriisi ei ollut luonnononnettomuus, vaan seurausta korkeariskisistä ja monimutkaisista rahoitustuotteista, julkistamattomista eturistiriidoista sekä viranomaisten, luottoluokitusyhtiöiden ja markkinoiden itsensä kyvyttömyydestä suitsia Wall Streetin ylilyöntejä".

15.4. Saksan apulaisulkoministeri Werner Hoyer sanoo, että Kreikan velkajärjestely ei olisi katastrofi. Professori Nouriel Roubinin mielestä velkojen uudelleenjärjestely on vain ajan kysymys. Päivää aiemmin EU:n talouskomissaari Olli Rehn on jälleen toistanut, että Kreikan velkasaneeraus ei ole mahdollinen.

17.4. Perussuomalaiset kasvattaa eduskuntavaaleissa paikkalukunsa viidestä 39:ään. Puolueen menestys aiheuttaa epävarmuutta markkinoilla. Hallitusneuvotteluja käydään viikkoja, ja lopulta puolue jää ulos hallituksesta, koska se ei suostu tukemaan muita euromaita.

18.4. S&P laittaa Yhdysvaltain valtion velan tarkkailuun luokituksen mahdollista alentamista varten.

17.5. EU:n valtiovarainministerit hyväksyvät kolmivuotisen apupaketin Portugalille. Tuki nousee 78 miljardiin euroon, vastineeksi Portugali sitoutuu tiukkaan leikkausohjelmaan.

13.6. S&P alentaa Kreikan luokituksen B:stä CCC:hen, joka on alin yksittäisen valtion luokitus koko maailmassa.

20.6. Tutkimusyhtiö Centre for Economics and Business Research ennustaa, että euroalue hajoaa todennäköisesti vuoteen 2013 mennessä.

30.6. Kreikan parlamentti hyväksyy tiukan talousohjelman, joka merkitsee mm. palkanalennuksia ja valtionyhtiöiden myymistä. Ohjelman läpimeno on edellytys sille, että Kreikka saa EU:n viidennen lainaerän 110 miljardin euron kokonaispaketista. Ateenassa on päivittäin suuria mielenosoituksia leikkausohjelmaa vastaan.

12.7. Kreikan uudesta avustuspaketista sopineet euromaiden valtiovarainministerit kieltäytyvät sulkemasta pois sitä mahdollisuutta, että Kreikalta voi jäädä osa veloista maksamatta.

12.7. Moody's alentaa Irlannin luokituksen roskalainaluokkaan. EU-komissio ilmoittaa seuraavana päivänä pitävänsä alennusta "käsittämättömänä".

15.7. Kahdeksan pankkia 90:stä reputtaa EU:n uudessa stressitestissä. EU uusi testikierroksen, koska vuotta aiemmin tehtyä testiä pidettiin liian löperönä, eikä se palauttanut sijoittajien luottamusta pankkeihin. Myös uutta testiä arvostellaan heti liian löysäksi.

Reputtaneet pankit ovat Espanjasta (Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, CaralunyaCaixa ja Unnim), Kreikasta (EFG Eurobank Ergasias ja Agricultural Bank of Greece) sekä Itävallasta (Österreichische Volksbanken).

21.7. Euromaiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen, jossa päätetään antaa Kreikalle uutta rahoitusta euromailta ja IMF:ltä yhteensä 109 miljardia euroa. Johtajat päättävät alentaa Kreikan saamien lainojen korkoa tähänastisesta 4,5–5,8 prosentista noin 3,5:een. Lainojen takaisinmaksuaikaa pidennetään 7,5 vuodesta 15–30 vuoteen.

31.7. Yhdysvaltain pääpuolueet demokraatit ja republikaanit pääsevät sopimukseen, jolla Yhdysvaltain liittovaltion velkakattoa nostetaan 2 100 miljardia dollaria 16 400 miljardiin dollariin.

3.8. – Koko Eurooppa on erittäin vaarallisessa tilanteessa, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo TV1:n haastattelussa.

6.8. Luottoluokittaja Standard & Poor's alentaa Yhdysvaltain (pitkien lainojen) luottoluokitusta yhden pykälän eli AAA:sta AA+:aan. Ennen  alennusta S&P on lähettänyt luokituspäätöksensä valtiovarainministeriöön, jossa huomataan, että S&P on laskenut Yhdysvaltain budjettivajeen 2 000 miljardia dollaria liian suureksi. S&P ei hätkähdä virhettä vaan muuttaa päätöksensä perusteluja niin, että niissä painotetaan talouslukujen sijaan poliittisen järjestelmän kyvyttömyyttä tehdä päätöksiä.

8.8. Euroalueen keskuspankki EKP alkaa ostaa jälkimarkkinoilta Italian ja Espanjan valtioiden joukkolainoja. Lainojen markkinakorot (sijoittajien edellyttämät tuotot) kääntyvät laskuun.

9.8. Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoittaa, että se pitää poikkeuksellisen alhaisen ohjauskorkonsa 0–0,25 prosentissa ainakin 2013 puoliväliin asti.

12.8. Italian hallitus päättää leikata valtion menoja 45,5 miljardia euroa 2012 ja 2013 sekä korottaa hyvätuloisten veroja.
16.8. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy pitävät kahdestaan huippukokouksen euroalueen tilanteesta. He vaativat euromaita tasapainottamaan budjettinsa. Euromaiden yhteisiä bondeja odottaneet pettyvät: Merkel sanoo, että sellaista "taikasauvaa" ei olekaan, joka ratkaisisi euron kaikki ongelmat. Samana päivänä julkistetaan tilasto, jonka mukaan Euroopan taloutta vetäneen Saksan kasvu on yllättäen hyytynyt huhti–kesäkuussa edellisestä neljänneksestä 0,1 prosenttiin.

25.8. Kiinan presidentti Hu Jintao toivoo Euroopan ryhtyvän toimiin taatakseen kiinalaisten Eurooppa-sijoitusten turvallisuuden.

27.8. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa kesän tapahtumien osoittavan, että kriisissä on alkanut uusi vaarallinen vaihe.

28.8. The Sunday Times -lehti kertoo, että EKP:n ja EU-komission edustajat valmistelevat "radikaalia" suunnitelmaa estääkseen uuden luottolaman Euroopassa.

1.9. EU:n, EKP:n ja IMF:n työryhmä arvioi, että Kreikan budjettivaje on tänä vuonna 8,6–8,8 prosenttia bkt:sta, kun vajeen tavoite oli pelastuspaketissa 7,6 prosenttia.

2.9. Yhdysvaltain liittovaltion Federal Housing Finance Agency (FHFA) haastaa oikeuteen 17 pankkia ja muuta rahoitusalan yritystä, jotka ovat myyneet valtiollisille asuntolainayhtiöille Fannie Maelle ja Freddie Macille 200 miljardin edestä asuntolainapohjaisia arvopapereita. Haasteen mukaan myyjät olivat antaneet vääristyneitä tietoja arvopapereista, joiden arvot putosivat finanssikriisin alettua. Edessä voi olla vuosien oikeustaisto.

7.9. Saksan perustuslakituomioistuin päättää, että maan osallistuminen velkaisten euromaiden pelastustoimiin on laillista. Tuomioistuin edellyttää, että vastedes Saksan hallituksen on saatava parlamentin budjettivaliokunnalta aina erikseen lupa osallistua pelastusoperaatioihin.

9.9. Euroalueen keskuspankki EKP ilmoittaa, että pankin johtokunnan jäsen Jürgen Stark aikoo jättää paikkansa. Seuraavana päivänä Stark kirjoittaa Handelsblattin kolumnissa: "Olemme tilanteessa, jossa massiiviset kestävyysvajeet valtioiden budjeteissa horjuttavat talouden tasapainoa."


Vuosi 2010: Kaaos siirtyy Eurooppaan


Talouskriisin kolmenkymmenen vuoden historia

Talouskriisipaketin johdanto: Talous rikki jo yli tuhat päivää

Talouskriisin herrat, narrit ja konnat

Talouskriisipaketin lähteet

100 x Jan Hurri

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  2. 2

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  3. 3

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  4. 4

   EU poisti Kreikan budjettivajeiden mustalta listalta

  5. 5

   Kauppakeskuksiin jopa tuhat uutta työpaikkaa Espoossa – "Kaivattua piristystä"

  6. 6

   Saksan vaalitulos painaa euroa

  7. 7

   Fortum kiri Helsingin vaisussa pörssissä

  8. 8

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  9. 9

   3000 e/kk – onko tämä hyvä palkka?

  10. 10

   Frakki tekee juhlan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  3. 3

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  6. 6

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  7. 7

   490 kilometriä ali Englannin kanaalin ilman vessataukoja: tästä maksetaan jopa 6 000 e/kk

  8. 8

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Yle: Valtion omistama Terrafame järjestää hirvijahtiviikonlopun – yt-neuvottelut käynnissä samaan aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

  8. 8

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  9. 9

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  10. 10

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  11. Näytä lisää