E:t joutuivat vastatuuleen

Julkaistu:

Ruuan lisäaineet herättävät yhä enemmän keskustelua. Elintarvikealan yritykset ovat jo alkaneet tuoda ensimmäisiä E-vapaita tuotteita markkinoille.


Vaikka kuluttajatutkimukset kertovat hinnan olevan entistäkin merkittävämpi ostajalle, valtavirrassa on hurja akanpyörre. Se on yleensä lisäaineettomuus ja erityisesti aromivahventeena käytetyn natriumglutamaatin eli E621:n vastustaminen.

Pietarsaarelainen Snellman on mainostanut voimakkaasti kokolihaleikkeleitään ja palvituotteitaan, joissa ei ole enää natriumglutamaattia. HK on kaikessa hiljaisuudessa tiedottanut suurkeittiöille, että sen siipikarjatuotteissa ei ole natriumglutamaattia.

Pienistä valmistajista Maalaistuote Vataja on hakenut markkinoita lisäaineettomilla lihajalosteilla, ja se on tehnyt yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Ruotsista tehtaan ostanut STC Meat toi Gastro-messuilla E-vapaat tuotteensa Suomeen. Helsingin Lasipalatsissa toimiva Maatilatori on pyrkinyt riisumaan kaikki E:t tavarantoimittajiltaan.

Elintarviketeollisuusliiton johtajan Seppo Heiskasen mukaan ala pyrkii vastaamaan kuluttajien ja suurtalouksien vaatimuksiin. Hän myöntää, että aromivahvenne on yhdenmukaistanut makuja.

– Osa kunnista on ilmoittanut, että ne eivät enää hyväksy E621:tä.

"Kuluttaja ei
lisäaineita tarvitse"


ETL:n ja Suomen Messujen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon hiljattain pokannut Eeropekka Rislakki sanoo, että kuluttaja ei tarvitse lisäaineita.

– Niitä tarvitsee kauppa, joka haluaa pidentää säilymisaikoja hyllyssä. Niitä on käytetty raskaissa prosesseissa, joissa syntyy makuhävikkiä, joka on täytynyt korvata.

Hänen mukaansa kyse on raaka-aineiden ja kuluttajien aliarvostamisesta.

Ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin tietokirja Petos lautasella aiheutti naapurimaassa hirveän kohun ja vei Rislakin mukaan E-merkintöjen riisumisen paljon pidemmälle kuin meillä. ETL:n Seppo Heiskanen myöntää, että osa lisäaineista on tullut tarpeettomiksi hyvän kylmäketjun ansiosta.

Rislakki aikoo viedä osittain omistamassaan Maatilatori-myymälässä E-merkintöjen riisumisen loppuun asti.

– Käymme keskusteluja valmistajien kanssa ja seuraavalla kierroksella riisutaan nitraatti. Tällaisessa makkarakulttuurimaassa se käy myös hyvästä kärkituotteesta. Kuluttajat ymmärtävät, että laadukas makkara saa olla erivärinen.

Myös Heiskanen tietää, miten tämä käy luonnollisin ja EU:n hyväksymin keinoin.

– Ranskassa käytetään tietyissä tuotteissa kaalimehua, jossa on luonnon nitraattia. Se muuttuu valmistuksessa nitriitiksi. Moni on varmaan kotikeittiöissäkin ihmetellyt, miksi jauheliha tulee punaiseksi kaalikääryleissä. Se johtuu kaalista.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

    2. 2

      Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

    3. 3

      Ryanair uhkaa perua lentonsa Britannian ja EU:n välillä, ellei brexitistä synny sopua

    4. 4

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    5. 5

      Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

    6. 6

      Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

    7. 7

      Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

    8. 8

      Spiegel: Saksalaisilla autonvalmistajilla kartelli 1990-luvulta lähtien – sopivat myös dieseleiden päästöistä

    9. 9

      Stockmann lähti Venäjältä, mutta nimi säilyy: tavaratalot vain lisääntyvät

    10. 10

      Piensijoittaja, varo kuplapuheita – ”Käy helposti niin, että myy liian aikaisin”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

    2. 2

      Näin paljon rahaa suomalaisella on keskimäärin tilillä – löytyykö sinulta tämä summa?

    3. 3

      Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

    4. 4

      Piensijoittaja, varo kuplapuheita – ”Käy helposti niin, että myy liian aikaisin”

    5. 5

      Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

    6. 6

      Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

    7. 7

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    8. 8

      Stockmann lähti Venäjältä, mutta nimi säilyy: tavaratalot vain lisääntyvät

    9. 9

      Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

    10. 10

      Ryanair uhkaa perua lentonsa Britannian ja EU:n välillä, ellei brexitistä synny sopua

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tiedätkö, mitä oikeasti omistat? Syöpäsairaalla vaimolla oli käyttöoikeus muistisairaan miehensä tilille – maistraatti iski väliin

    2. 2

      S-ryhmän 60 prosentin ”happy hour” leviää koko maahan

    3. 3

      Katso, oletko rikas vai köyhä – tämän verran keskimääräinen suomalainen omistaa

    4. 4

      Katso, kuinka arvokas kesämökkisi voi olla – kuntalista kertoo hinnat eri puolilla Suomea

    5. 5

      Eläkkeelle ”armahdettu” Helena, 61, pettyi ostaessaan matkalippua: ”Olen täysin toisarvoisessa asemassa”

    6. 6

      Sulatejuustokiista! Ratsastaako Lidl tunnetun tuotemerkin maineella?

    7. 7

      1 200 euroa käteen ilman velvoitteita – huippuvirkamies lyttää perustulon: ”Nuorille karhunpalvelus”

    8. 8

      Tiedätkö, mitä omaisuudellesi tapahtuu? 10 tärkeää neuvoa, joilla turvaat oman ja läheistesi talouden

    9. 9

      Tässä ovat maailman suurimmat yritykset, joista et ole kuullutkaan – tiesitkö Lidlin takaa löytyvästä monimiljardööristä?

    10. 10

      Pankilta ikävä yllätys espoolaismiehelle: kortti vanhenee yllättäen – ja todella huonoon aikaan

    11. Näytä lisää