Kuntoutuvaa karsastetaan työpaikalla

Julkaistu: , Päivitetty:

Pitkän sairausloman jälkeen voi olla järkevää tehdä ensin töitä osapäiväisesti. Osasairauspäivärahan saaminen on mahdollista jo toista vuotta, mutta sitä käytetään harvoin. Syinä ovat tietämättömyys, työn organisointihankaluudet ja se, että työssä kuntoutumista oudoksutaan.
Suomalaiset voivat pitkän sairausloman jälkeen aloittaa työt pehmeästi.

Suomessa on puolentoista vuoden ajan ollut voimassa järjestelmä, jossa vähintään kolme kuukautta sairauslomalla ollut voi tehdä töitä ensin 40–60 prosenttia varsinaisesta työajastaan. Työnantaja maksaa hänelle palkkaa tältä ajalta ja Kela puolet täydestä sairauspäivärahasta.

Osasairauspäivärahajärjestelmä ei ole saanut järin suurta suosiota. Ennakkoon ajateltiin, että 9 000 henkilöä käyttäisi etuutta vuosittain. Viime vuonna osasairauspäivärahaa myönnettiin kuitenkin vain alle 1 800:lle, eikä määrä Työterveyslaitoksen mukaan näytä tänä vuonna juuri kasvavan.

Työssä kuntoutumista
ei ymmärretä


Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo arvioi, että osin vähäinen käyttö selittyy etuuden uutuudella. Kun asiasta ei ole kokemuksia, se ei välttämättä tule mieleen silloin, kun sitä voitaisiin käyttää.

Muitakin syitä on:

– Työpaikoilla näyttää olevan ongelmia ymmärtää hyötyjä, joita osasairauspäivärahaan voisi liittyä. Sehän tarkoittaa, että ihmisen työkyky ei ole aivan sama kuin ennen sairauslomaa, mutta hänen kuntoutumisensa saattaa nopeutua, jos hän pääsee työskentelemään osa-aikaisesti. Tilanne, jossa tullaan työhön kuntoutumaan, on aivan uusi suomalaisessa työelämässä.

Joillakin työpaikoilla ajatellaan, että on vaikea järjestää kuntoutujalle puoleksi päiväksi mielekästä työtä, joka ei vaaranna toipumista. Jokin työ voi olla sellaista, että sen pilkkominen palasiksi ei vastaa tarkoitusta. Kyse voi olla myös siitä, että osittaiseen työntekoon ei yksinkertaisesti ole totuttu.

Kuntoutuja voi
herättää kateutta


Vaikka työterveyslääkäri suosittelisi osittaista työtä, se, miten paljon töitä ollaan valmiita järjestelemään, riippuu esimiehestä. Hänen intoaan voi jarruttaa epäily työyhteisön suvaitsevaisuudesta.

Kaikki eivät välttämättä siedä sitä, että joku pääsee helpommalla kuin itse. Jos palaaja on vaikkapa ollut pois selkäsairauden vuoksi, hän ei edelleenkään voi nostella painavia esineitä ja tällaiset työt jäävät muille.

Kymmenes osasairauspäivärahoista on myönnetty pitkäaikaisten, kipuilevien selkien ja hartiaseudun oireiden takia. Miltei yhtä paljon päivärahaa on annettu tuki- ja liikuntaelinsairauksista toipuville.

Yleisimmin osasairauspäivärahoja on kuitenkin myönnetty mielen järkkymisestä johtuvista sairauksista toipuville. Kolmannes päivärahaa saaneista osasairaista on ollut pois töistä masennuksen, stressin, sopeutumis- tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi.

Mehiläisen Martimon mukaan epätietoisuus siitä, miten näitä mahdollisesti vielä oireilevia työkavereita pitäisi kohdella, voi vaikuttaa haluun ottaa heidät töihin toipumaan.

– Jos mielenterveysongelmainen olisi jo todettu täysin terveeksi, koko asia voitaisiin unohtaa ja mennä vain eteenpäin, hän huomauttaa.

Sairaita ei
haluta töihinSuomessa elää vahvana ajattelutapa, jonka mukaan ihminen on joko terve tai sairas ja sairaana pysytään kotona.

Kari-Pekka Martimo viittaa keväällä julkistettuun SAK:n työolobarometriin. Siitä ilmeni, että joka toinen SAK:lainen on vuosittain sairaana töissä. Selvitys herätti paljon keskustelua, ja ihmiset olivat huolissaan sairaana töihin menemisen yleisyydestä. Esimerkiksi SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring totesi, että tulos on yllättävä ja hälyttävä.

– Osasairauspäivärahassa on kyse samasta ilmiöstä vähän toisesta näkökulmasta. Ihminen ei ole niin terve, että hän pystyisi tekemään kokopäiväisesti töitä, mutta on tarpeeksi terve ollakseen töissä osapäiväisesti, Martimo sanoo.

Työhön paluu
pelottaa monia


Osasairauspäivärahaan liittyy paljon inhimillisiä asioita, joista ei Kari-Pekka Martimon mielestä ole riittävästi keskusteltu. Toipilaiden työllistäminen voi hänen mukaansa hyödyttää kaikkia osapuolia.

Pitkältä sairaslomalta on usein vaikea palata töihin. On tavallista, että poissa ollut epäilee oman ammattitaitonsa heikentyneen ja pelkää työyhteisön asenteita.

– Suomalaiset ovat sitoutuneita työhönsä. Moni tuntee jättäneensä työkaverit, esimiehet ja asiakkaat pulaan ja pelkää näiden suhtautumista, varsinkin, jos kukaan ei ole ollut yhteydessä häneen sairasloman aikana.

Joidenkin sairasloma pitkittyy tällaisten pelkojen takia. Sen sijaan se, että toipilaalta ei vaadita täyttä panosta, voi helpottaa paluuta. Paitsi työyhteisö, henkilö itse voi vaikuttaa paljon sopeutumiseensa. Usein avoimuus auttaa toisia suhtautumaan tilanteeseen.

770 miljoonaa euroa
sairauspäivärahoihin


Sairaudet eivät ole pikku asia. Vuosittain lähes 60 000 suomalaista saa sairauspäivärahaa yhteensä noin 770 miljoonaa euroa. Viime vuonna osasairauspäivärahaa jaettiin 2,5 miljoonaa euroa.

Pitkä sairaus köyhdyttää kaikkia asianosaisia. Työnantajan palkanmaksuvelvollisuus päättyy yleensä kahden kuukauden sairastamisen jälkeen, ja siitä lähtien työntekijä saa Kelalta eli käytännössä veronmaksajilta päivärahaa, joka on korkeintaan 70 prosenttia palkasta.

Työpaikoilla on tehty erilaisia laskelmia poissaolojen kustannuksista. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton alkukesällä julkistamasta kyselystä ilmeni, että sen jäsenyrityksissä menetetään vuosittain noin 50 000 työvuotta sairaus- ja tapaturmapoissaolojen vuoksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Työeläkkeelle jäi ennätysmäärä väkeä – keskieläke 1 771 euroa

  2. 2

   Irkut MC-21 teki ensilentonsa – ensimmäinen iso venäläinen matkustajakone sitten Neuvostoliiton hajoamisen

  3. 3

   Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

  4. 4

   Tesco-yhteistyö laajentaa S-ryhmän valikoimaa – etenkin erityisruokavalioita noudattaville

  5. 5

   AL: Taloyhtiö vastuussa leikkipaikan turvallisuudesta – vaikkei talossa edes asuisi lapsia

  6. 6

   Ranskan keskuspankin johtaja: Euro-clearing ei voi jatkua Lontoossa

  7. 7

   Uusi pankki yrittää Suomeen – norjalainen Monobank toimii vain netissä

  8. 8

   Jopa 15 000 euron erot eläkeläisten keskituloissa – näin eri ryhmät pärjäävät vertailussa

  9. 9

   Täältä saat parhaan koron talletukselle – ”On houkuteltava asiakkaita”

  10. 10

   Aktia: Suomen talouskasvu vaatii nyt uusia rakennuspalikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Täältä saat parhaan koron talletukselle – ”On houkuteltava asiakkaita”

  2. 2

   Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

  3. 3

   Työeläkkeelle jäi ennätysmäärä väkeä – keskieläke 1 771 euroa

  4. 4

   Irkut MC-21 teki ensilentonsa – ensimmäinen iso venäläinen matkustajakone sitten Neuvostoliiton hajoamisen

  5. 5

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  6. 6

   Tesco-yhteistyö laajentaa S-ryhmän valikoimaa – etenkin erityisruokavalioita noudattaville

  7. 7

   AL: Taloyhtiö vastuussa leikkipaikan turvallisuudesta – vaikkei talossa edes asuisi lapsia

  8. 8

   Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

  9. 9

   Näkökulma: Bitcoineja syntyy biteistä, mutta mistä onkaan eurot tehty?

  10. 10

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori: Tästä asuntovelallisten riskistä vaietaan Suomessa

  2. 2

   Yle: Ravintolan käsittämätön ”kokeilu” paljastui Lahdessa – kaikilla työntekijöillä palkka 0 euroa

  3. 3

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  4. 4

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  5. 5

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  6. 6

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  7. 7

   Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

  8. 8

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  9. 9

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  10. 10

   Ehdotus: Eläkeikä pitäisi nostaa vähintään 70 vuoteen

  11. Näytä lisää