Kohta on liian myöhäistä

Kolumni
Maailmantalous on kuin kalliota kohti syöksyvä juna, jonka vauhti on hidastumassa, mutta ei tarpeeksi nopeasti. Tilanteen vakavuus ilmenee öljyn, metallien ja ruoan hintojen huomattavana nousuna.
Historiallisesti harvinainen kuusi vuotta kestänyt maailmanlaajuinen talouskasvu on loppumassa kuin seinään. Ikävä kyllä kukaan varsinkaan Aasiassa tai Yhdysvalloissa ei ole halukas tarttumaan härkää sarvista ja tekemään kansainvälistä yhteistyötä löytääkseen keinot, joilla kasvua hidastetaan hallitusti pitkän aikavälin kasvun alapuolelle. Yhteistyötä tarvitaan, jotta uudet raaka-aine- ja energiavaihtoehdot saisivat tilaa kehittyä.

Yhteistyön sijaan hallitukset näyttävät haluavan pitkittää nousukautta, mikä nostaa edelleen raaka-aineiden hintoja. Tämä synnyttää todella vakavan talous- ja finanssikriisiin. Mikäli kriisi halutaan välttää, päättäjien täytyy painaa kaasun sijasta jarrua.

Malliratkaisujen
jäljillä


Tilanteen ratkaisemiseen ei kannata ottaa mallia Yhdysvalloista näin presidenttivaalivuonna – pikemminkin päinvastoin. Yhdysvaltain hallitus on nimittäin ajanut kansalaisensa kuluttamaan jakamalla veronpalautuksia, ja nyt kongressi suunnittelee jopa lisätoimenpiteitä saadakseen yhdysvaltalaiset kuluttamaan kuin viimeistä päivää.

Mallia ei kannata ottaa myöskään kehittyvistä markkinoista, jotka ovat epätoivoisin keinoin koettaneet pitää yllä maidensa poliittista ja taloudellista kehitystä. Ne ovat pyrkineet suojelemaan kansantalouksiaan raaka-aineiden hinnannousun haitallisilta vaikutuksilta. Seurauksena on kuitenkin tilanne, jossa raaka-aineiden korkeat hinnat syövät valtioiden kassaa eivätkä suinkaan vähennä kysyntää.

Olen ymmälläni, kun niin monien talouden asiantuntijoiden mielestä ratkaisu ongelmaan on se, että niin köyhät kuin rikkaatkin valtiot jakavat kansalaisilleen lisää avustussekkejä ja tukiaisia, jotta nousukausi jatkuisi. Keynesiläinen elvyttävä talouspolitiikka voi toki auttaa hetkellisesti yksittäisiä omin voimin toimivia maita, mutta jos kaikki maat koettavat kannustaa kansalaisiaan kuluttamaan samaan aikaan, tilanne ei ratkea.

Maailmanlaajuinen kysynnän kasvu johtaa vain yhä korkeampiin raaka-aineiden hintoihin eikä lisää kulutusta. Eikö tämä ole ilmeistä? Yhdysvalloissa on toki edelleen rahoituskriisi, mutta inflaation ruokkiminen on todella epäreilu ja tehoton keino taistella sitä vastaan.

Maailmanlaajuinen kasvu
käy ylikierroksilla


Keskuspankkiirien mukaan aihetta huoleen ei ole. Keskuspankit sanovat toimivansa nykyään huomattavasti kurinalaisemmin kuin esimerkiksi 1970-luvulla, jolloin maailma kohtasi samankaltaisen raaka-aineiden hintapiikin. Tällä kerralla asiat ovat kuitenkin toisin. Raaka-aineiden hintaongelma ilmestyi, vaikka makrotaloudellista päätöksentekoa on uudistettu joka puolella maailmaa.

Historiallinen uusien, länsimaista kulutustasoa hamuavien tulokkaiden hyöky maailmanlaajuisille työvoimamarkkinoille kuumentaa maailmanlaajuisen kasvun ylikierroksille. Seurauksena on, että raaka-aineiden ehtyminen on nykypäivää, vaikka sen ajateltiin tulevan vastaan vasta 2000-luvun puolessa välissä.

Hetkinen. Mikseivät erinomaisesti joustavat markkinataloutemme sopeudu iskuihin? Eivätkö korkeat hinnat saa ihmisiä vähentämään kulutustaan ja etsimään vaihtoehtoisia hyödykkeitä?

Näin tapahtui lopulta energiamarkkinoilla 1980-luvulla. Prosessi kestää kuitenkin aikansa, ja sopeutuminen kestää nyt kauemmin kuin muutama vuosi sitten, sillä suhteellisen jäykkien kehittyvien markkinoiden talouksien osuus maailmanlaajuisesta kulutuksesta kasvaa koko ajan. Viime vuosina tapahtuneesta maailmanlaajuisesta öljynkysynnän kasvusta öljynviejämaiden ja Kiinan osuus on ollut jopa kaksi kolmasosaa.

Rikkaiden maiden kuluttajat ovat reagoineet korkeampiin energian hintoihin, mikä parantaa tilannetta. Esimerkiksi New Yorkiin saapuvien yksityisautojen määrä on laskenut viisi prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana. Liikenneruuhkat ovat vähentyneet, ja nykyisin kaupungissa voi juuri ja juuri liikkua autolla.

Reaktiot ovat kuitenkin hitaampia muualla. Autoilu São Paulossa, Dubaissa tai Shanghaissa ei ole yhtään entistä helpompaa. Monista eri syistä johtuen, tosin usein hallitusten asioihin puuttumisen takia, vain harvassa kehittyvässä taloudessa raaka-aineiden kysyntä joustaa tarpeen mukaan. Tämän takia hintojen nousu ei suoraan vaikuta kysyntään.

Raaka-aineiden ehtyminen
ongelmana


Keskuspankkiirit, joiden mielestä aihetta huoleen ei inflaatiosta huolimatta ole, muistuttavat palkkatason suhteellisesta vakaudesta. Noususuhdanteet kääntyvät usein laskuun, kun työvoimaa alkaa olla tarjolla niukasti ja liian kalliilla hinnalla. Nykyinen noususuhdanne onkin tässä suhteessa hyvin epätavallinen, jopa ainutlaatuinen, sillä työvoiman määrä ei ole ongelma – päinvastoin. Käytettävissä oleva työvoima kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan.

Tällä kertaa raaka-ainevarojen ehtyminen on ensisijainen rajoittava tekijä eikä toisarvoinen ongelma kuten menneisyydessä. Tämän takia raaka-aineiden hinnat jatkavat huimaa nousuaan, kunnes maailman talouskasvu hidastuu tarpeeksi pitkäksi aikaa niin, että uudet raaka-ainelähteet ja säästötoimet tavoittavat kysynnän kasvua.

Maailmantalous on ajautumassa valtavaan kriisiin. Niin rahoituksellisen, poliittisen kuin taloudellisenkin kriisin tunnusmerkit ovat jo näkyvissä. Löytävätkö päättäjät keinot välttämättömään kansanväliseen yhteistyöhön? Määrittelemällä nykytilanne oikein päästäisiin hyvään alkuun.

Maailman ylipäänsä täytyy harjoittaa entistä tiukempaa raha- ja finanssipolitiikkaa. On aika pysäyttää kalliota kohti syöksyvä juna ennen kuin on liian myöhäistä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  4. 4

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  5. 5

   Suursijoittaja kehuu talouden vetoa – ”Yllättävintä on ollut euroalueen pirteä kasvu”

  6. 6

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  7. 7

   Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

  8. 8

   Teuvan Siwa sulki ovensa – sokea Pekka murehtii, miten pärjää uudessa kaupassa

  9. 9

   Volvon kuorma-autot hyvässä vauhdissa alkuvuonna

  10. 10

   Kela aloittaa sisäisen selvityksen tukikaaoksesta toukokuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  2. 2

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  6. 6

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  7. 7

   Kreikka yllätti: talous kääntyi reippaasti ylijäämäiseksi

  8. 8

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  9. 9

   Kela hyvittää toimeentulotuen viipymisiä – korvauksia lähes 150 000 viivästyksestä

  10. 10

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää