Öljy yllätti roimalla laskulla

Julkaistu: , Päivitetty:

Katsaukset
Osakekurssit jatkoivat laskuaan Wall Streetillä eilen, kun öljyn hurja halpeneminen painoi energiaosakkeita ja pankit jatkoivat liukuaan.
Yhdysvaltain osakemarkkinat jatkoivat eilen laskuaan, kun raakaöljyn raju halpeneminen painoi laajoissa markkinaindekseissä raskaita energiayhtiöitä ja markkinoiden luottamus rahoitusalan yhtiöihin heikkeni entisestään. Suurimpia pörssiyhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi laski 1,1 prosenttia ja painui alimmilleen sitten vuoden 2005.

Raakaöljyn hinta laski eilen New Yorkissa yli kuusi dollaria barrelilta, ja kiihkeän kaupankäynnin kuluessa laskua oli hetkittäin jopa kahdeksan dollaria barrelilta. Elokuun öljyfutuuri laski 6,49 dollaria eli 4,5 prosenttia ja päätyi 138,69 dollariin barrelilta. Kyse on raakaöljyn suurimmasta päivälaskusta sitten Kuwaitin kriisin ratkeamisen vuonna 1991.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat selittivät öljyn äkillistä ja poikkeuksellisen suurta hinnanlaskua öljyn kysyntänäkymien heikkenemisellä. Talouskasvun hiipuminen ja öljyn samanaikainen raju kallistuminen on jo kääntänyt Yhdysvaltain polttoaineiden kulutuksen laskuun. Yhdysvallat on maailman suurin öljyn polttaja.

Vaikka öljyn halpeneminen on kotitalouksille, useimmille yrityksille ja yleiselle talouskehitykselle hyvä uutinen, painoi se pörssin suuret öljy-yhtiöt laskuun. Yhdysvaltain suurimman öljy-yhtiön, Exxonin osakekurssi laski 3,8 prosenttia. S&P 500 -indeksin energiayhtiöt kärsivät keskimäärin 4,2 prosentin kurssilaskun. Toimiala oli hermostuneen pörssipäivän huonoin.

Rahoitusalan
piina jatkuu


Rahoitusalan osakkeet jatkoivat viimeaikaista laskuaan, eilen S&P 500 -indeksin pankit ja muut rahoitusalan yhtiöt laskivat keskimäärin kolme prosenttia.

Markkinoiden silmätikkuina olivat edelleen Yhdysvaltain suurimmat asuntorahoitusyhtiöt, Fannie Mae ja Freddie Mac, joiden kurssit laskivat rinta rinnan yli 26 prosenttia. Fannien kurssilasku oli osakkeen suurin yhden päivän pudotus yli 25 vuoteen, Freddie puolestaan laski alimmilleen sitten 1990-luvun alun pankkikriisin aikojen.

Fannien ja Freddien voimakas kurssilasku pörssissä kuvaa markkinoiden erittäin suurta epäluuloa yhtiöiden mahdollisen osittaisenkin kansallistamisen vaikutuksista vanhojen osakkeenomistajien asemaan. Käytännössä kurssilasku on jo pannut toimeksi suuren osan markkinoiden pelkäämästä vanhojen osakkeiden mitätöinnistä. Valtiovarainministeri Henry Paulson on ilmoittanut liittovaltion tarvittaessa voivan sijoittaa yhtiöihin osakepääomaa.

Markkinoiden kaksijakoisia tunnelmia kuvaa tapa, jolla Fannien ja Freddien asema on nopeasti kohentunut korkomarkkinoilla. Fannien ja Freddien velkakirjoihin liittyvien luottoriskijohdannisten hinta laski eilen alimmilleen yli kahteen kuukauteen. Tämä merkitsee, että markkinoiden mielestä yhtiöiden luottotappioriski on viime aikoina supistunut. Markkinat eivät enää pelkää Fannien ja Freddien vararikkoa.

Pankit heikoimmillaan
kymmeneen vuoteen


Rahoitusalan suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500 Financials -indeksi laski alimmilleen melkein kymmeneen vuoteen. Viimeksi toimiala on osakekurssien perusteella ollut surkeammassa jamassa vuoden 1998 lokakuussa, koko maailman rahoitusmarkkinoita järkyttäneen LTCM-hedge-rahaston kaatumisen aikoihin.

Markkinoiden poikkeuksellisesta hermoilusta kertoo, että rahoitusalan indeksi vaihtoi eilisen kuluessa suuntaa monta kertaa. Toimiala oli vuoroin plussalla ja vuoroin miinuksella.

Yksi pankkiosakkeiden ilon ja samalla kurssinousun hetkistä oli, kun markkinavalvoja SEC:n pääjohtaja Christopher Cox ilmoitti SEC:n ryhtyvän rajoittamaan osakkeiden lyhyeksimyyntiä osassa rahoitusalan osakkeissa. Rajoituksen astuttua voimaan keinottelijat eivät saa myydä lyhyeksi arvopaperivälittäjäyhtiöiden sekä Fannie Maen ja Freddie Macin osakkeita. Rajoituksella on Coxin mukaan tarkoitus estää osakekurssien tahallista vääristämistä.

Päivän suurimpiin kurssinousijoihin ponkaisi 12 prosentin nousulla Washington Mutual -pankki, jonka osake kärsi maanantaina peräti 35 prosentin laskun. Maanantaina yhtiön kurssi romahti markkinoiden säikähdettyä IndyMac Bancorpin kaatumisen ennakoivan muidenkin aluepankkien vararikkoja. Tiistaina Washington Mutual kuitenkin onnistui vakuuttamaan markkinat vakavaraisuutensa olevan kunnossa.

Euro yhä lähes
ennätysvahva


Euro on Aasian valuuttamarkkinoilla laskenut hieman eilisistä ennätyslukemistaan, mutta vain hieman. Euro on pysynyt vahvana, koska markkinoiden huoli Yhdysvaltain pankkien ja koko talouden tilasta on pahentunut ja samalla heikentänyt dollaria.

Eilen euro kirjasi toistaiseksi korkeimman dollarikurssinsa, kun yhdestä eurosta oli valuuttamarkkinoilla maksettava 1,6038 dollaria. Tänään euro noteerattiin Tokiossa varhain aamulla Suomen aikaa 1,5897 dollariin. Euro heikkeni himpun myös suhteessa Japanin jeniin, aamulla euro laski 166,35 jeniin eilisestä 166,65 jenistä.

Markkinoiden päähuomio oli dollarin heikkoudessa, ei niinkään euron vahvuudessa. Dollarin pysytteli ennätysmäisen heikkona lähinnä yhdysvaltalaispankkeihin liittyvän epäluulon takia. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat odottavat suurilta amerikkalaispankeilta tällä viikolla heikkoja tuloksia, mikä kertoo arvioiden mukaan maailman suurimman talouden heikoista näkymistä.

Suurpankkien
tulokset pelottavat


Markkinat odottavat pelonsekaisin tuntein tällä viikolla julkistettavia osavuosituloksia muun muassa Citigroupilta, JPMorgan Chaselta, Merrill Lynchiltä ja Wells Fargolta. Jo tänään lukunsa kertoo Wells Fargo, huomenna ovat vuorossa JPMorgan Chase ja Merrill Lynch. Yhdysvaltain suurin pankki Citigroup julkistaa osavuotisensa perjantaina.

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pääjontaja Ben Bernanke kertoi eilen senaatin pankkikomitealle esittämässään lausunnossa, että maan taloutta uhkaavat samaan aikaan kasvun heikkeneminen ja inflaation kiihtyminen. Markkinat tulkitsivat Bernanken äänensävyn ja sanavalintojen hieman synkentyneen viimeaikaisista puheenvuoroista.

Dollarille on asiantuntijoiden mukaan odotettavissa lisää laskupainetta tänään julkistettavista kesäkuun inflaatiolukemista. Bloombergin ennustekierrokseen osallistuneet ekonomistit odottavat kuluttajahintojen kiihdyttäneen keskimäärin peräti 4,5 prosentin vuosinousuun.

Korot rauhallisina

Yhdysvaltain valtionlainojen markkinakorot ovat pysytelleet inflaatiolukemia odotellessa suunnilleen ennallaan, kaksivuotisen viitelainan markkinakorko oli varhain tänä aamuna Lontoossa 2,36 prosenttia. Kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko on sekin pysynyt rauhallisesti 3,83 prosentissa.

Pitkien korkojen pysytteleminen suhteellisen levollisina ja alhaalla kertonee inflaatio-odotusten hellittämisestä.

 

 

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  2. 2

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

  5. 5

   70-luvulla tehtiin kurjimmat talot – milloin parhaat?

  6. 6

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  7. 7

   Helsingin pörssi pakkaselle – Fortum harvoja nousijoita

  8. 8

   Joka kuukausi 500 euroa säästöön – asiantuntija vinkkaa, miten tässä voi onnistua

  9. 9

   Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

  10. 10

   Tanskan kruunu poikkeuksellisen vahva euroon verrattuna – keskuspankki voi ryhtyä toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  2. 2

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  3. 3

   S-ryhmä vaihtaa Otto-automaatit Nosto-automaatteihin – valikoimassa myös 10 euron setelit

  4. 4

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  5. 5

   Kuva näyttää käänteen: Syrjäyttävätkö kuusikymppiset nuoria työpaikoilta?

  6. 6

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  7. 7

   Joka kuukausi 500 euroa säästöön – asiantuntija vinkkaa, miten tässä voi onnistua

  8. 8

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  9. 9

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  10. 10

   Laskelmat: Näin palkkojen jäätyminen nostaisi eläkemaksujasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Näin pankkien johtajat ja talousasiantuntijat lyhentävät lainojaan – elävätkö niin kuin opettavat?

  5. 5

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  6. 6

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  7. 7

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  8. 8

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  9. 9

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  10. 10

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  11. Näytä lisää