Aamukommentti: Pankkipelot taas pinnalla

New Yorkissa kurssit päätyivät tiistaina selvään laskuun. Goldman Sachsin odotettua parempi toisen neljänneksen tulos tosin vauhditti kurssit nousuun kaupankäynnin aluksi, kun sijoittajat uskoivat pankkisektorin pahimpien ongelmien olevan takana.
Hetkeä myöhemmin saman pankin analyytikoiden esittämät synkät arviot pankkinäkymistä kuitenkin hyydyttivät ostohalut.

Goldman Sachs arvioi, että pankit joutuvat keräämään vielä 65 miljardia dollaria uutta pääomaa tappioiden kattamiseksi ja kehotti sijoittajia myymään alueellisten pankkien osakkeita.

Myös Yhdysvaltain makrotaloudesta saatiin huonoja uutisia. Asuntoaloitukset jäivät toukokuussa ennakoitua vähäisemmiksi ja painuivat alimmalle tasolleen 17 vuoteen. Teollisuustuotanto oli puolestaan ennakko-odotuksista poiketen laskussa toukokuussa. Tuottajahinnat taas nousivat odotuksia enemmän.

Keskeisistä indekseistä teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones pakitti 0,7 prosenttia. Laaja S&P 500 laski 0,9 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 0,7 prosenttia.

S&P 500 indeksin kaikki 23 pankkiosaketta halpenivat, ja 4,2 prosenttia heikentynyt toimialaindeksi päätyi alimmilleen sitten vuoden 1996. Myös finanssiosakkeet laskivat lähes yhtenä rintamana, kun indeksin 90 osakkeesta vain kolme jäi plussalle.

Bank of America heikkeni 3,6 prosenttia, JPMorgan Chase 2,3 prosenttia ja Goldman Sachs 1,5 prosenttia. Yhtiön maalis-toukokuun osakekohtainen tulos oli 4,58 dollaria, kun se vuosi sitten oli 4,93 dollaria. Markkinoiden konsensusennuste oli 3,42 dollaria.

Goldman Sachsilta myyntisuosituksen saanut aluepankki Marshall & Ilsley pakitti 5,2 prosenttia.

Teollisuustuotannon heikot luvut painoivat muun muassa Boeingia ja Deereä. Lentokonevalmistaja pakitti 0,9 prosenttia ja traktorivalmistaja 1,7 prosenttia.

Energiayhtiöt nousivat vastavirtaan, vaikka raakaöljyn hinta laski. S&P 500 indeksin 37:stä energiayhtiöstä nousivat kaikki paitsi yksi ja koko toimialaindeksi kirjasi 1,7 prosentin nousun. Marathon Oil kallistui jo seitsemättä päivää perättäin ja ylsi 3,1 prosenttia plussalle. Chevron eteni 0,9 prosenttia.

Kaivosyhtiöt nostivat
Aasian plussalle
Aasian pörsseissä kurssit ylsivät nousuun pankkiosakkeiden heikkenemisestä huolimatta. Suunnan määräsi kaivosyhtiöiden ja japanilaisten kiinteistöyhtiöiden vahva noste.

MSCI Asia Pacific -indeksi nousi 0,3 prosenttia, ja Tokion pörssiä seuraava Nikkei 225 -indeksi 0,4 prosenttia.

Hongkongin Hang Seng -indeksi kohosi 1,3 prosenttia.

Kiinassa Shanghain pörssi vahvistui 5,2 prosenttia ja Shenzenin neljä prosenttia. Etelä-Korean osakkeita mittaava Kospi-indeksi nousi 1,3 prosenttia.

Maailman suurin kaivosyhtiö BHP Billiton eteni metallien hintojen nousun imussa 0,5 prosenttia. Rio Tinto kohosi 1,1 prosenttia.

Tokiossa Mitsubishi Estate eteni 2,4 prosenttia ja ylsi korkeimmilleen kahteen viikkoon sen jälkeen, kun kilpailija Mori Building nosti tulosennustettaan.

Goldman Sachsin varoittelut painoivat myös Aasian pankkiosakkeita. Australian suurin pankki Commonwealth Bank of Australia pakitti 0,7 prosenttia. Japanin suurin pankki Mitsubishi UFJ heikkeni 0,8 prosentia.

Japanilainen siruvalmistaja NEC Electronics  ponkaisi 11 prosenttia, kun osake sai Goldmanin analyytikoilta ostosuosituksen.

Öljy halpenee,
kulutus hiipuu


Raakaöljyn hinta on jatkanut laskussa tänään New Yorkissa, kun tuore tilasto kertoi amerikkalaisautoilijoiden polttoaineenkulutuksen laskusta.

MasterCardin viikoittaisen kulutustilaston mukaan amerikkalaisautoilijat ostivat 3,2 prosenttia vähemmän bensiiniä kuin vuotta aiemmin. Kulutus oli laskussa jo kahdeksatta viikkoa peräkkäin. Ennätyskorkeiksi nousseet polttoainehinnat näkyvät kuluttajien käyttäytymisessä.

Tänään suuntaa haetaan Yhdysvaltain energiaministeriön julkistamista öljyn ja öljytuotteiden viime viikon varastotilastoista. Markkinoilla varastotasoihin odotetaan laskua edellisviikkoisten kasvulukujen jälkeen.

Raakaöljyn hinnannousua on hillinnyt myös Lähi-idän öljyntuottajiin liittyvät odotukset. Kuwaitin valtiovarainministeri Mustafa al-Shimali sanoi eilen Iranissa, että raakaöljyn hinnat ovat liian korkealla tasolla. Hänen mukaansa ”vähän yli tai alle sata dollaria” olisi järkevämpi hinta.

Maailman suurin öljyntuottajamaa Saudi-Arabia on on kutsunut suurimmat öljyntuottajat ja kuluttajat yhteiseen neuvonpitoon Jeddaan. Saudi-Arabian odotetaan ilmoittavan tuotannon lisäyksestä ensi sunnuntaina isännöimässään kokoontumisessa.

Maan öljyministeri Ali al-Naimi on luonnehtinut öljyn viime aikaista hintarallia perusteettomaksi.

WTI-öljyn heinäkuun toimitusten hinta liikkui New Yorkin elektronisessa jälkikaupankäynnissä kello 8.55 Suomen aikaa 133,39 dollarissa, jossa oli laskua 0,62 dollaria.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun elokuun toimitusten hinta noteerattiin 133,02 dollariin, jossa oli laskua 0,70 dollaria.

Koronnosto-odotukset
laskussa


Makrolukujen kannalta tiistai oli viikon tärkein päivä. Tilastoihin sisältyikin monia ikäviä yllätyksiä. Yhdysvalloissa toukokuun tuottajahinnat nousivat yllättävän paljon. Suurin syy oli, mikäpä mukaan kuin energian kallistuminen.

USA:n asuntorakennusten aloitukset puolestaan laskivat odotettuakin jyrkemmin. Parannusta ei ole luvassa jatkossakaan, asuntolupien määrän lasku toi viestiä heikoista näkymistä.

Vanhalla mantereelta saatiin jälleen yksi osoitus inflaation vahvuudesta, Britannian inflaatio ylsi korkeimmilleen 11 vuoteen. Englannin keskuspankki varoitti kuluttajahintojen nousun kiihtyvän loppuvuodesta neljän prosentin tuntumaan.

Kylmää vettä saatiin myös Saksasta. Maan suursijoittajien ja analyytikoiden talousluottamusta kuvaava Zew-indeksi sukelsi huomattavasti odotettu alemmas. Sijoittajat pelästyivät inflaation sekä Euroopan keskuspankin kiristyvän rahapolitiikan vaikutuksia.

Heikko Zew-indeksi yhdessä Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenen Lorenzo Bini Smaghin koronnosto-odotuksia hillitsevän kommentin kanssa heikensivät eilen euroa. Bini Smaghin mukaan yksi EKP:n koronnosto riittää hillitsemään inflaatiota, joten luvassa ei ole mitään koronnostojen sykliä.

Alkuillasta saatujen USA:n heikkojen lukujen jälkeen euro kuitenkin nousi viikon ylimmille tasoilleen.

Tämän aamun kaupankäynnissä euro on jälleen dollaria jeniä vastaan.

Yhdysvaltain pitkät korot ovat olleet aamun kaupankäynnissä hienoisessa nousussa Aasian pörssien liikettä seuraillen. Eilen korot laskivat selvästi, kun odotukset Yhdysvaltain keskuspankin Fedin ensi viikon koronnostosta hiipuivat.

– Sijoittajat hakevat sopivaa tilaisuutta dollarien myyntiin. Inflaatiopaineiden ja hiipuvan talouskasvun väliin joutunut Fed ei pysty nyt muuttamaan ohjauskorkoaan, korko- ja valuuttavälittäjä Tsutomu Soma tokiolaisesta Okasan Securitiesista sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Myös punta on alentunut dollariin nähden, suhteessa euroon muutokset ovat olleet vaatimattomia. Englannin keskuspankki julkistaa tänään edellisen korkokokouksen pöytäkirjan. Korko pidettiin kesäkuun alun kokouksessa ennallaan 5,0 prosenttia.

Muutoin hiljaisen päivän huomio on Morgan Stanleyn osavuosituloksessa.

Kello 8.30 euro noteerattiin 1,5480 dollariin, kun kurssi oli myöhään eilen New Yorkissa 1,5510 dollaria. Dollari liikkui 107,96 jenissä verrattuna eilisillan 107,93 jeniin. Euro noteerattiin 167,12 jeniin illan 167,40 jeniin verrattuna.

Yhdysvaltain valtion pitkien viitelainojen korot ovat olleet aamun kaupankäynnissä kohonneet hienoisesti. Kahden vuoden lainan korko oli korkopisteen nousussa 2,90 prosentissa. Myös kymppivuotinen oli edennyt korkopisteen 4,21 prosenttiin.

Eilen kaksivuotinen laski viisi korkopistettä ja kymppivuotinen seitsemän korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  3. 3

   Kauppaketjun toiminta uhattuna – osake sukeltaa

  4. 4

   Näillä alueilla asuntojen arvo pomppasi eniten 10 vuodessa – katso lista

  5. 5

   Brassilihan vienti pysähtyi kuin seinään

  6. 6

   Uudenkaupungin autotehdas sai uuden ison tilauksen Mersulta – palkkaa tuhat uutta työntekijää

  7. 7

   Jopa 5500 euroa per asukas – katso paljonko kuntasi maksaa sote-palveluista

  8. 8

   Euroopan pörssit laajassa laskussa

  9. 9

   Revenio sai myyntiluvan USA:han – osake harppasi

  10. 10

   Esko Aho arvioimaan työvoiman liikkuvuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  3. 3

   Uudenkaupungin autotehdas sai uuden ison tilauksen Mersulta – palkkaa tuhat uutta työntekijää

  4. 4

   Näkökulma: Muistatko, mikä on EU:n tärkein tavoite? Se on nimittäin toteutunut

  5. 5

   Näillä alueilla asuntojen arvo pomppasi eniten 10 vuodessa – katso lista

  6. 6

   Kauppaketjun toiminta uhattuna – osake sukeltaa

  7. 7

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  8. 8

   Uudenlainen lentokone kehitteillä – lippujen hintoihin roima pudotus?

  9. 9

   Jättisummia käsittelevät yhä nuoremmat, ja tässä ovat seuraukset

  10. 10

   TM: Autovero aleni – näin kävi autokaupan hintojen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Kiinalainen verkkokauppa koukuttaa – Suvi, 28: ”Haluan, että minulle on koko ajan tulossa paketteja”

  3. 3

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  4. 4

   S-ryhmän varasto suljetaan – 470 työpaikkaa vaarassa

  5. 5

   Wahlroos lahjoitti yli 60 miljoonan osakepotin perheenjäsenilleen – myi Sammon osakkeita yhden sentin hinnalla

  6. 6

   Uusi suomalainen nousi Forbesin miljardöörilistalle

  7. 7

   Bruce Oreck: Tätä Suomen suurinta ongelmaa Slush ja Supercell eivät ratkaise

  8. 8

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  9. 9

   Sote-uudistus: Jopa 60 000 suomalaista voi saada tuhansia euroja kuukaudessa omaan käyttöön

  10. 10

   Suomeen nousee 34 hirsipäiväkotia, ja sijoittajat riehaantuivat – ”Sisäilmaongelmat ovat todellisia”

  11. Näytä lisää