Liukuhihnamaisterin kunnia

Kolumni
Runkopelaajat ja pelinrakentajat jäävät organisaatioissa maalintekijöiden varjoon. Ammattinsa osaavista "liukuhihnamaistereista" voi kuitenkin tulevaisuudessa tulla suurempi pula kuin putkimiehistä.
– Sivistys on muuta kuin liukuhihnamaistereiden tuottamista.

Näillä sanoilla ryyditti Taideteollisen korkeakoulun opiskelija huoltaan elinkeinoelämän liiallisesta vaikutuksesta uuden innovaatioyliopiston perustamisesta (Helsingin Sanomat 24.5.).

Suurin osa korkeakouluihmisistä jakaa huolen, että sivistystä ei pidä liikaa määritellä rahan tai organisaatioiden ehdoilla.  Mutta voidaanko ja pitääkö korkeakoulu-uudistusta tehdä pelkästään yksilöllistä luovuutta hehkuttaen?

On totta, että Suomi olisi harmaampi ilman Runebergia, Linnaa tai Kaurismäkeä, kuten Taideteollisen korkeakoulun opiskelija haastattelussa totesi. Vielä harmaampaa täällä olisi ilman mittavaa massojen koulutus- ja sivistysprosessia, joka sai alkunsa jo 1800-luvulla.

Yksi hyvinvointivaltion kehityksen kulmakiviä on ollut se, että olemme oppineet pelaamaan joukkueena, jossa jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä ja paikkansa. Tähtihyökkääjä ei ole mitään ilman joukkuetta.

Tällainen ammattiosaamista ja työnjakoa korostava ajattelu oli vallitseva myös 1900-luvun vaihteessa, kun Teknillinen korkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Helsingin kauppakorkeakoulu saivat alkunsa. Elinkeinoelämä ja hallinto tarvitsivat osaavia ammatti-ihmisiä modernin yhteiskunnan rakentamiseksi. Sittemmin ekonomit, insinöörit ja maisterit ovat saaneet rinnalleen toisten alojen yhtä koulutettuja ammattiryhmiä.

Luultavasti tämän päivän sivistystä ei enää voida määritellä yhtä yksilökeskeisesti kuin vaikkapa sata vuotta sitten, jolloin Suomen kehitystä ehkä veivät eteenpäin muutamat Tuusulanjärven rannalla asuvat huippuyksilöt. 

Viime vuosikymmenien tieteen ja tekniikan tutkimus on osoittanut kekseliäisyyden ja innovatiivisuuden perustuvan enemmän yhteistoimintaan ja tiedon jakamiseen kuin yksittäisten nerojen varaan.

Ihmiskunnan yksi suurimmista keksinnöistä on ollut organisaatio ja siihen liittyen työnjako. Esimerkiksi suuryrityksiä, jotka eläisivät sukupolvesta toiseen, on ollut vasta 1800-luvun puolivälistä asti.

Organisaatioihmisen elämä ei ehkä aina ole yhtä loistokasta kuin vaikkapa kirjailijan tai tutkijan, mutta ilman organisaatioita nykyisenkaltaista elämää esimerkiksi kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluineen ei olisi olemassa.

Ammattien arvostustutkimukset kertovat, että käden taitojen ja ihmisten hoivan arvostus ovat kasvaneet Suomessa. Suhteellista asemaansa ovat menettäneet henkisen työn tekijät ja erityisesti elinkeinoelämän palveluksessa olevat työntekijät, siis juuri organisaatioihmiset ja liukuhihnamaisterit.

Samaan aikaan olemme nähneet, kuinka nykypäivän organisaatioelämässä runkopelaajat ja pelinrakentajat jäävät yhä enemmän maalintekijöiden varjoon. Julkisuus ja palkkapussi palkitsevat äänekkäimmät, röyhkeimmät ja aggressiivisimmat.

Rivipelaajat, kuten reskontran hoitajat, suunnittelijat ja välitason päälliköt, maksavat johdon kansainvälistymisseikkailuista. He joustavat maksujärjestelmien romahtaessa, ja he myös joutuvat usein ensimmäisenä vaihtoon, kun hallintoa "virtaviivaistetaan".

Tähän saakka "liukuhihnamaisterit" ovat olleet usein naisia, jotka ovat hoitaneet kotinsa ja perheensä samalla tinkimättömyydellä kuin työasiansa omat etunsa unohtaen. Työpaikoilla heitä kutsutaan vähättelevästi "konttorirotiksi, palkkahallinnon tytöiksi ja hallinnon nipoiksi"

Tulevaisuudessa naiset siirtynevät enemmän johtotehtäviin ja jää nähtäväksi miten yritysten "peräkammarin poikia" aletaan käsitellä julkisuudessa ja ammattien arvostuslistoilla.

Menestyneet urheilijatkin tietävät, että kiitos kuuluu koko joukkueelle. Tulevaisuuden yrityksissä ja yhteiskunnassa opittaneen kiittämään organisaatioihmisiä muutenkin kuin sanoilla.

Kun esimerkiksi taloushallinnon, palkanlaskennan ja myyntityön ammattilaisista eli ammattinsa osaavista liukuhihnamaistereista tulee suurempi pula kuin putkimiehistä ja mediaosaajista, ammattien arvostukset muuttunevat joukkuepelaajien hyväksi.

Uusien huippuyliopistojen kehittäjien on syytä muistaa, että myös tulevaisuudessa suurin osa koulutettavista tarvitaan työtehtävissä, joiden harjoittajia ei koskaan haastatella radiossa "Kuinka minusta tuli minä" -ohjelmassa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  3. 3

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  4. 4

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  7. 7

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  8. 8

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  9. 9

   Intialainen it-jätti Tata aloittaa yt-neuvottelut Suomessa – vähennystarve 130 työpaikkaa

  10. 10

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  9. 9

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää