Taitamaton taloyhtiö tuhlaa

Taloyhtiön hoito vaatii suunnitelmallisuutta ja tietoa etenkin remontoinnin yhteydessä. Taitamaton ja hötkyilevä yhtiö tuhlaa rahojaan sinne tänne ja voi saada verottajankin kimppuunsa.
Moni taloyhtiön osakas on kiinnostuneempi autostaan tai seiniensä väristä kuin kotitalonsa kunnosta. On tavallista, että kiinteistönpito tai taloyhtiön raha-asiat kirjanpitoineen ja verotuksineen eivät houkuttele. Syytä olisi, sillä yhtiössä lepää tavallisesti osakkaan selvästi suurin omaisuus ja sen arvon kehitys riippuu paljon siitä, miten sitä hoidetaan.

Vaikka käytetään ammatti-isännöitsijää, jonkun taloyhtiössäkin pitäisi ymmärtää talon hoidon päälle ja kiinnostua siitä. Sitä paitsi isännöitsijän ammatti on laaja ja vaativa, ja isännöitsijälläkin voi olla puutteensa.

Suunnitelmallisuus on hyve numero yksi taloyhtiön pidossa. Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen sanoo, että eri hankkeisiin pitäisi lähteä valmistautumaan jo silloin, kun korjauksia ei ole tiedossa. Tämä tarkoittaa, että teknistä asiantuntemusta apuna käyttäen tehdään pitkän tähtäimen kuntosuunnitelma esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi.

– Suunnitelmaan kirjataan, että vaikkapa katto uusitaan 3 vuoden päästä, märkätilat 5–10 vuoden kuluttua ja näin edelleen.

Ennakointia on hyvä jo nyt ryhtyä harjoittelemaan, sillä ensi vuoden kesällä voimaan tuleva laki velvoittaa moiseen. Hallituksen pitää sen mukaan vuosittain tehdä selvitys korjaustarpeesta ja yhtiökokouksen käsitellä se.

Kun talon tila on tiedossa, jokainen osakas voi henkisesti ja taloudellisesti varautua tulevaan. Kärkkäinen korostaa, että valmisteluun kannattaa uhrata paitsi aikaa, myös rahaa.

Olennaista on, miten tulevat korjaukset rahoitetaan. Osa taloista hoitaa rahoituksen myymällä vuokralla olleen talonmiehen asunnon tai ullakkotilat. Tavallisimmin rahat kuitenkin kerätään osakkailta tai lainataan pankista.

– Jotkut yhtiöt keräävät plakkariin koko ajan pieniä summia, joita asuintalovarauksen kautta voidaan käyttää remontteihin, Kärkkäinen kertoo.

Asuintalovarausta käyttävän yhtiön pitää tietää, mihin se merkitään kirjanpidossa. Varaus tarkoittaa ennenaikaista kulukirjausta. Sen perusteella voidaan rahaa kerätä kymmenen vuotta enintään 68 euroa neliöltä vuodessa.

– Kyllä tuossa ajassa jo aikamoinen potti saadaan kokoon, sanoo Kirjurituotteen toimitusjohtaja Tapio Tikkanen, joka on perehtynyt taloyhtiöiden talous- ja veroasioihin.

Asuintalovarauksen sijaan yhtiö voi rahastoida varoja ennakkoon. Se tarkoittaa, että osakkaat tekevät pääomasijoituksia yhtiöön jotain tiettyä investointia varten.

Tikkasen mielestä on hyvä, että taloyhtiöissä ei eletä kädestä suuhun. Osa osakkaista yleensä vastustaa rahojen keräämistä ennakkoon. Usein vanhukset ajattelevat, että talo kelpaa heille nykyiselläänkin, eivätkä ole innokkaita maksamaan remonttirahaa ennakkoon. Myös ne, jotka aikovat lähivuosina muuttaa muualle, harmittelevat, että raha menee hukkaan. Tikkasen mukaan ennakkoon säästettyä summaa ei useinkaan pystytä hyödyntämään kauppahinnassa.

– Jos kahdessa vierekkäisessä yhtiössä on myytävänä vertailukelpoiset asunnot, kyllä huoneistojen sisustus taitaa vaikuttaa ostopäätökseen enemmän kuin se, että toisessa taloyhtiöön on säästetty rahaa.

Isoissa remonteissa ennakkosäästöt eivät yleensä riitä, vaan tarvitaan myös lainaa. Osa yhtiöistä päättää, että koko homma hoidetaan velalla eikä kerää rahaa ennakkoon.

Toisinaan taloyhtiöt nostavat koko lainan kerralla tililleen, ja makselevat laskuja sitä mukaa, kun urakoitsijat lähettävät niitä. Kiinteistöliiton Kärkkäinen pitää järkevämpänä, että nostetaan lainaa sitä mukaa, kun rahaa tarvitaan.Tällöin ei turhaan makuuteta varoja tilillä ja makseta niistä samalla korkoja.

Rahan tarpeen arviointi on luku sinänsä. Koska kuluja on vaikea laskea sentilleen, yleensä kustannusarviot tehdään yläkanttiin. Kärkkäisen mukaan on normaalia, että arvioon lisätään kymmeneksen varauma.

Vaikka rahaa kerättäisiin enemmän kuin remonttiin tarvitaan, yhtiön hallituksen ja osakkaiden kannattaa olla tarkkana siinä, että tämä ei johda löyhäkätisyyteen.

Yleensä osakkaille annetaan mahdollisuus joko maksaa oma osuutensa pois tai osallistua yhtiölainaan.

– Aika ajoin käy niin, että osakkaan osuus hankkeesta määritellään väärin. Jos projektin edetessä tulee lisäkustannuksia voi olla, että unohdetaan jo osuutensa maksaneet. Tällöin yhtiö vain ottaa lisää lainaa, eikä muista periä könttäsumman maksaneilta heidän osuuttaan, Tikkanen huomauttaa.

Yhtä lailla voi käydä niin, että budjetti alittuu eikä alkuperäisen laskelman mukaan maksaneille hyvitetäkään heidän liikaa maksamaansa summaa.

Jos taloyhtiö palauttaa remontista yli jääneitä rahoja osakkailleen, verottaja saattaa kiinnostua asiasta.

– Jos rahat palautetaan saman tilikauden aikana, ongelmia ei pitäisi tulla, Tikkanen sanoo.

Jos palautus venyy seuraavalle tilikaudelle, verottaja voinee tulkita summan jopa voitonjaoksi, josta pitäisikin maksaa veroa.

– Haluaisin ajatella, että tämä ei olisi voitonjakoa, vaan aiemman suorituksen oikaisua tai pääomanpalautusta rahastoitujen suoritusten osalta. Täsmälleen tätä ei voi sanoa, sillä asiasta ei ole ennakkotapausta.

– Isännöitsijöiden kommenttien perusteella tavallinen käytäntö lienee, että raha käytetään myöhemmin taloyhtiön hyväksi esimerkiksi seuraavaan remonttiin tai menoihin, joita muuten maksettaisiin vastikkeilla tai rahastoitavilla suorituksilla, Tikkanen kertoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Helsingin pörssiin tungosta: taas uusi yhtiö listautumassa

  3. 3

   Olisiko useampi Siwa tai Valintatalo voinut mennä kaupaksi? ”Kykeneviä ostajaehdokkaita ei ollut”

  4. 4

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  5. 5

   Reipas ralli jatkuu pörsseissä – pankkiosakkeet pomppasivat

  6. 6

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  7. 7

   ”Ääritunnelmat” vaihtuivat helpotukseen – pitkät korot voivat nousta ja euro vahvistua

  8. 8

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  9. 9

   Pääekonomisti: Ranskan päätöksillä paljon väliä suomalaisille

  10. 10

   Opecilta odotetaan uusia tuotanto­rajoituksia – öljyn hinta nousussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  2. 2

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  3. 3

   ”Toiselle loppusiivoukseksi riittää, että imuroi huoneen keskeltä”

  4. 4

   Lehto Groupin merkittävät omistajat aikovat myydä osakkeitaan

  5. 5

   Näkökulma: Ranska pelaa kovien panosten talousrulettia

  6. 6

   Hovioikeus: Mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta ei voinut kieltää

  7. 7

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  8. 8

   Puhelimet pois turisteilta – tässäkö Suomen uusi matkailuvaltti?

  9. 9

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  10. 10

   Pelot helpottivat – kulta halpeni vauhdilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pankkia vaihtamalla voi säästää yli tuhat euroa vuodessa

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  4. 4

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  5. 5

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  9. 9

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  10. 10

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  11. Näytä lisää