Rahastopalautukset upottavat suohon

Kolumni
Elisan varojen jako sijoitetun vapaan pääoman rahastosta näyttää verotuksellisesti vaivattomalta. Tulevaisuudessa näin ei välttämättä ole. Koska rahaston varojen alkuperä ratkaisee verotuksellisen käsittelyn, voi rahaston varojen jakoon kohdistua sekä osinko- että luovutusvoittoverotusta.
Citycon, Elisa ja SSH Communications kulkevat etunenässä. Nämä yhtiöt jakavat tai aikovat jakaa varojaan uudesta sijoitetun vapaan pääoman rahastosta (svop). Uudistetun osakeyhtiölain tarjoaman rahaston tarkoituksena on ollut helpottaa yritysten varojen jakoa. Jaon verotuksellinen käsittely saattaa muuttaa helpotuksen varsinaiseksi sotkuksi. Näin siksi, että rahaston pääomiin voi kohdistua sekä osinkoverotusta että luovutusvoittoverotusta.


Tänä keväänä ainakin teleoperaattori Elisan osakkeenomistajat voivat huoahtaa helpotuksesta – Elisan tapauksessa asia on selvä. Elisan yhtiökokous päätti, että yhtiö jakaa svop-rahastostaan osakkeenomistajille 1,80 euroa osaketta kohti. Yhtiöllä on asiasta verottajalta ennakkopäätös, että palautus verotetaan pääoman palautuksena.


Kyseessä ei siis ole osinko. Elisan svop-rahaston pääoma on muodostunut entisestä ylikurssirahastosta, jonka Elisa siirsi asianmukaisen menettelyn jälkeen svop-rahastoon viime vuoden lopulla. Aikanaan Elisa on kirjannut ylikurssirahastoon muun muassa puhelinliittymien myyntihinnan ja kirjanpitoarvon erotuksen sekä osakeannissa osakkeen nimellisarvon ja merkintähinnan välisen erotuksen. Nyt jaettava erä on siis syntynyt Elisaan muuten kuin tuloslaskelman kautta.


Elisan osakkeenomistaja saa pääoman palautuksen nyt sellaisenaan, mutta osakkeita myydessään hän joutuu pienentämään aiemmin osakkeesta maksamaansa hankintamenoa palautuksen verran. Menettely siis kasvattaa myyntivoiton määrää, josta osakkeenomistaja joutuu maksamaan veroa.

Tulevaisuudessa käsittely ei välttämättä ole näin yksinkertaista. Tällä hetkellä svop-rahaston varojenjaon käsittelystä ei ole säädetty laissa. Sen sijaan verohallinto on antanut asiasta ohjeensa, jonka mukaan nyt eletään. Jos ohjeesta tulisi laki, merkitsisi se melkoista verotuksellista sekamelskaa yhtiöille, sijoittajille ja verottajalle.


Sijoitetun vapaan pääoman rahaston käyttö tuli osakeyhtiöille mahdolliseksi uudistetun osakeyhtiölain seurauksena syksyllä 2006. Laki höllensi osakeyhtiöiden sidotun ja vapaan oman pääoman rajaa ja samalla helpotti yhtiöiden varojen jakoa.


Svop-rahasto sai lakimuutoksessa entisen ylikurssirahaston tehtävät ja paljon muuta. Osakeanneissa svop-rahasto kasvaa sillä osalla osakkeen vastikkeesta, jota ei kirjata osakepääomaan. Lisäksi osakkeenomistajat voivat tehdä suoria sijoituksia svop-rahastoon ilman, että osa sijoituksesta kirjautuu osakepääomaan. Valtaosa optio-oikeuksien merkintähinnoista kirjataan myös uuteen rahastoon. Yhtiöiden fuusioissa sulautuvan yhtiön voittovarat voivat muuntautua vastaanottavan yhtiön svop-rahastoksi. Yhtiö voi siirtää myös voittovaroja rahastoon.


Rahaston valtava käyttökirjo vaikuttaa myös verotukseen. Verohallinnon ohjeen mukaan yhtiön on erikseen selvitettävä, ovatko rahastosta jaettavat varat voittovaroja vai pääoman palautusta. Mikäli yhtiö pystyy osoittamaan rahaston varojen syntyneen pääomasijoitusten seurauksena, varat verotetaan pääoman palautuksena. Muussa tapauksessa verotus seuraa osinkojen verotusta.


Tällä hetkellä verotus on pääsääntöisesti melko yksinkertaista, sillä esimerkiksi valtaosa pörssiyhtiöiden svop-rahastoista on syntynyt ylikurssirahaston siirtoina. Näin on helppo päätellä, että varojen jako rahastosta käsitellään pääoman palautuksena.

Tulevaisuudessa käsittely ei varmasti ole näin yksinkertaista, kun yhtiöt ryhtyvät käyttämään rahaston laajaa tehtäväkirjoa. Verohallinnon ohjeen mukaan verotuskin kulkee eri teitä varojenjaon yhteydessä, jos svop-rahastoon on tehty sekä pääomasijoituksia että siirretty voittovaroja. Jos yhtiön svop-rahastosta esimerkiksi puolet on ylikurssista siirrettyä ja puolet voittovaroja, yhtiön jakaessa rahastosta euron puolet summasta verotetaan osinkoverotuksen mukaan ja puolet pääoman palautuksena.


Yhtiöillä on edessään iso savotta, kun ne yrittävät selvittää rahaston pääomien alkuperää. Sijoittaja saa puolestaan olla tarkkana, kuinka paljon hänen pitää muuttaa osakkeen hankintamenoa. Verottaja haroo hiuksiaan, kun hän yrittää sotkua valvoa.


Valtiovarainministeriön ylijohtajan Lasse Arvelan vetämä verotyöryhmä ehdotti aikanaan, että svop-rahaston varojen jakoa käsiteltäisiin osinkoina. Tosin pääoman palautus sai ymmärtäviä lausuntoja. Osakeyhtiölaki ei pidä svop-rahaston varoja voittovaroihin rinnastettavana. Laki määrää, että yhtiön on aina kerrottava varoja jakaessaan, onko kyse voiton eli osingon jakamisesta vai jaetaanko voittoja jostain tietystä vapaan pääoman rahastosta.


Osakeyhtiölain säätäjä oletti verottajankin erottelevan yksinkertaisesti varojen jaon. Nyt näin ei ole ainakaan vielä käynyt. Läpinäkyvyyttä ja neutraalisuutta on osakeyhtiöiden sijoitetun vapaan pääoman rahaston verokäsittelyssä, mutta yksinkertaisuus on unohtunut.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  4. 4

   Nordea takoi yli miljardin voittoa

  5. 5

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  6. 6

   YIT:n tulos koheni selvästi – ”näkymät ovat valoisat”

  7. 7

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  8. 8

   Suomalainen peliyhtiö Remedy aikoo listautua pörssiin

  9. 9

   Suomalainen peli voitti arvostetun palkinnon – Pokémon Gokin jäi taakse

  10. 10

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  4. 4

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  5. 5

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  6. 6

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  7. 7

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  8. 8

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  9. 9

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  10. 10

   Uudenkaupungin autotehtaalle hurja hakijaryntäys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  7. 7

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  8. 8

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää