Johtajat joutuvat vaihtoon ennätystahtiin

Julkaistu:

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien pestit ovat lyhentyneet 4,5 vuoteen, kertoo Taloussanomien selvitys. Johtajien vaihtoviikot ovat taas ennätysvauhdissa.
Pörssiyhtiön toimitusjohtajat ovat pysyneet tehtävissään keskimäärin 4,5 vuotta. Kun Taloussanomat selvitti samaa asiaa vuonna 2004, oli toimitusjohtajan pesti kestänyt keskimäärin noin kuusi vuotta.

Toimitusjohtajien virkaikä on siis lyhentynyt muutamassa vuodessa noin 1,5 vuodella.

Vaihto on vilkasta tänäkin vuonna, sillä nyt on jo aloittanut 13 uutta toimitusjohtajaa, vaikka vuosi on vasta alussa. Lisäksi tiedossa on jo ainakin neljä vaihdosta. Vauhti on kova, sillä pörssiyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista aloitti koko viime vuoden aikana 14.

Pisimpään nykyisistä toimitusjohtajista on toiminut Vaahto-Groupin Antti Vaahto, joka on vetänyt yhtiötä vuodesta 1984. Pörssissä yhtiö on ollut vuoden 1989 tammikuusta.

Vaahdon kannoilla tulevat Technopoliksen Pertti Huuskonen ja Prohan Pekka Pere, jotka ovat molemmat aloittaneet vuonna 1985.

Vaihtuvuuden kiihtyminen on yleinen ilmiö koko maailmassa, mutta erityisen nopeasti johtajat vaihtuvat Euroopassa. Suomalaisella pörssijohtajalla näyttää olevan vaikeaa päästä edes eurooppalaiseen ikään, sillä konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan eurooppalaisen pörssiyrityksen toimitusjohtajan pesti kestää keskimäärin 5,7 vuotta.

Yksi syy nopeaan vaihtuvuuteen on tulospaineiden kasvu. Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan toimitusjohtajien huonosta suoriutumisesta johtuneet vaihdokset ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1995 vuoteen 2006. Tuon selvityksen mukaan kolmasosa vaihtuneista toimitusjohtajista sai potkut vuonna 2006.

Myös Suomessa pörssiyhtiöt vaihtavat kohtalaisen ripeästi johtajan, jolta laiva karkaa alta. Esimerkiksi Tietoenatorin Pentti Heikkinen sai yrittää yhtiön johdossa ainoastaan vajaat kaksi vuotta, kun mies jäi kasautuvien ongelmien jalkoihin. Huhtamäen Heikki Takanen puolestaan sai yrittää 3,5 vuotta, kunnes yhtiön hallituksen mitta täyttyi.

Erityisen vilkasta vaihto on ollut pienessä Turvatiimissä, missä edellinen toimitusjohtaja Ismo Heikkonen työskenteli tehtävässään noin 1,5 vuotta ja hänen edeltäjänsä Antti Värtelä vain alle puoli vuotta.

Tuulista on ollut myös Sysopendigiassa, mistä lähtivät syksyllä samalla viikolla sekä toimitusjohtaja Jari Mielonen että varatoimitusjohtaja Seppo Laaksonen. Johtoon nousi alkuvuodesta Soneran ex-johtaja Juha Varelius.

Vaikka toimitusjohtajat vaihtuvat pörssiyhtiöissä aiempaa herkemmin, on edelleen aivan mahdollista jäädä normaalille eläkkeelle pörssiyhtiön johdosta. Tänä vuonna aloittaneista esimerkiksi Kemiran Harri Kerminen nousi eläkkeelle lähteneen Lasse Kurkilahden ja Orionin Timo Lappalainen eläkkeelle lähteneen Jukka Viinasen tilalle.

Yrityskaupat on potkujen ja eläköitymisen lisäksi yksi yleinen syy toimitusjohtajan vaihtumiseen. Tänä vuonna aloittaneista uusista pörssijohtajista Marimekon Mika Ihamuotila ja Trainers’ Housen Jari Sarasvuo ovat tulleet tehtäviinsä yrityskaupan kautta.

Monet pitkään tehtävässään toimineista toimitusjohtajista ovat pienissä pörssiyhtiöissä ja usein myös niiden pääomistajia.

Pörssin suurissa yhtiöissä toimitusjohtaja onkin ollut virassaan keskimäärin neljä vuotta, kun pienten pörssiyhtiöiden kollegat ovat olleet toimessaan keskimäärin viisi vuotta.

Tämän takia pörssijohtajan virkaikä on lyhentynyt todellisuudessa jopa hieman enemmän kuin vertailu edelliseen tutkimukseen osoittaa. Vuonna 2004 vertailussa oli nimittäin mukana pörssin päälistan noin sata yritystä, mutta vertailusta puuttuivat pienet yritykset silloisilta I- ja NM-listalta.

Juuri noilta listoilta ovat nykyisessä vertailussa monet pitkään toimessaan olleista johtajista kuten Antti Vaahto, Pekka Pere, Biohitin Osmo Suovaniemi (1988), Elecsterin Jarmo Halonen (1988), Turkistuottajien Pirkko Rantanen-Kervinen (1991) ja Ilkka-Yhtymän Matti Korkiatupa (1999).

Suurten yhtiöiden toimitusjohtajista pisimpään on ollut toimessaan Amer Sportsin Roger Talermo, joka aloitti yhtiön johdossa vuonna 1996.

Suurten pörssifirmojen johtajista viime vuosikymmenellä ovat aloittaneet Talermon lisäksi vain Pohjola Pankin Mikael Silvennoinen (1997) ja Pöyryn Erkki Pehu-Lehtonen (1999). Näistä Pehu-Lehtonen jää eläkkeelle tänä vuonna ja johtoon nousee kesäkuun alussa Heikki Malinen UPM-Kymmeneltä.

Suurissa yhtiöissä viime vuosikymmenellä aloittaneita on 10 prosenttia, kun pienistä yhtiöistä samaan on päässyt yli 16 prosenttia toimitusjohtajista.

Tänä vuonna uusi johtaja ottaa haltuunsa ainakin Huhtamäen, missä Jukka Moisio aloittaa viimeistään elokuun lopussa. Samoin uusi johtaja voi vielä nousta Ahlstromiin Moision väliaikaisen seuraajan Risto Anttosen tilalle.

Pöyryn johdossa aloittaa kesäkuussa Heikki Malinen ja Keskisuomalaisen johdossa Arto Tiitinen heinäkuussa. Lisäksi Tehcnopoliksen johtoon etsitään uutta ihmistä, kun Pertti Huuskonen nousee yhtiön hallitukseen.

Taloussanomat kävi läpi selvityksessään kaikki Helsingin pörssin suomalaiset yritykset.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  2. 2

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  3. 3

   Ovessa lappu ”työterveydessä”, oikeasti istui pari tuntia kampaajalla – näin lorvailee myyntitykki, virkamies ja hoitaja

  4. 4

   Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

  5. 5

   Jolla-pomo uudesta bisneksestä: Rahaa maailmassa on ihan riittävästi

  6. 6

   H&M joutuu laskemaan hintoja – vaatevarastot paisuivat yllättäen 27 %

  7. 7

   Ilmarinen: Kaikki asiakkaat hyötyvät yhdistymisestä, Eteran asiakkaat aluksi enemmän

  8. 8

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  9. 9

   Miten käy työterveyshuollon? Tässä 3 vaihtoehtoa

  10. 10

   Raportti suosittaa päivähoitomaksuja alas – tuleeko tukea perussuomalaisten loikkareista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  2. 2

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  3. 3

   Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

  4. 4

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  5. 5

   Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

  6. 6

   Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyvät – karsivat päällekkäisiä toimintoja

  7. 7

   TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

  8. 8

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  9. 9

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  10. 10

   Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

  9. 9

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  10. 10

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  11. Näytä lisää