SAP-kasvu Pohjoismaissa 12 kertaa markkinaa nopeampi

Julkaistu:

Toiminnanohjausjätti on Pohjoismaissa kasvattanut lisenssimyyntiään pk-yrityksissä 12 kertaa markkinaa nopeammin.


Toiminnanohjausjätti SAP on totuttu yhdistämään isojen yritysten raskaisiin järjestelmiin. Monen muun järjestelmämammutin tavoin sekin on kuitenkin alkanut panostaa pk-luokan yrityksiin entistä enemmän viimeisten 5-7 vuoden aikana.

SAP väittää myös kahmineensa markkinaosuutta. Se kertoo lisenssimyynnin pk- ja keskisuuriin yrityksiin kasvaneen viime vuonna Pohjoismaissa 12 kertaa alan keskimääräistä 6-7 prosentin kasvua nopeammin.

Suomessa kasvu on kuitenkin pk-sektorilla pysynyt markkina- eli 4-6 prosentin tasolla.

Saksalaisella SAPilla on globaalisti noin 40.000 asiakasorganisaatiota. Niistä noin 75 prosenttia kuuluu SAPin mukaan sme-luokkaan (small and medium size enterprises).

Pk-asiakkuuksien määrää on kuitenkin tarkoitus kasvattaa eksponentiaalisesti - vuoden 2010 loppuun mennessä tavoitteena on 70.000 asiakasta maailmanlaajuisesti ja  kaksinkertaistaminen Pohjoismaissa. 

Pk-yrityksille SAP on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut isoista järjestelmistä toimialakohtaisilla esiparametroinneilla helpotettua SAP Business All-in-One -ratkaisua sekä pienemmille yrityksille tarkoitettua SAP Business Onea.

Viime syksynä SAP julkisti niiden jatkoksi omissa tietokonekeskuksissaan pyörivän selaimella käytettävän on demand -henkisesti tarjottavan SAP Business by Desing -ratkaisun, jota on alettu tarjota asiakkaille ensin Yhdysvalloissa ja Saksassa ja seuraavassa aallossa Kiinassa, Ranskassa ja Englannissa.

Neitseellisille on-demand-erp -markkinoille SAP ei ehtinyt. Jo sen sme-sivuilleen linkkaamassa Aberdeen Groupin toukokuulle 2007 päivätyssä katsauksessa SAP in SME: The "Best Kept Secret" Revealed (pdf) todetaan, että muun muassa Exactilla, Inforilla, Microsoft Dynamicsilla ja QADilla on jalka jo tukevasti oven välissä ja Plexus Online Glovia Services myyvät.

Suomeen Business by Design -ratkaisua voidaan Pohjoismaiden ja Baltian pk-sektorista vastaavan tanskalaisen Niels Theilmann Møllerin mukaan odotella aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella.

- Tämä teknologia ei korvaa mitään nykyisistä tuotteista vaan täydentää SAPin tarjoamaa niille asiakkaille, jotka haluavat käyttää toiminnanohjausjärjestelmäänsä internetin kautta omien asennusten sijaan, Møller sanoo.

Pk-asiakkaille SAP markkinoi niille suunnattuja ratkaisujaan muun muassa yhteensopivuudella ja integroituvuudella suuryrityspäämiesten, -asiakkaiden ja -alihankkijoiden käyttämien vanhan R/3:n ja sen manttelinperijän SAP ERP 6.0 -järjestelmän kanssa.

Sekä Møller että hänelle raportoiva Suomen pk-sektorista vastaava johtaja Maria Walden painottavat kumppanuuksien merkitystä pk-sektorille.

- Tärkeätä ei ole kumppanien määrä, vaan kyky tehdä bisnestä ja kasvattaa markkinaosuutta, SAPin pk-johtajat luonnehtivat kumppaneiden valintapohjaa. - Partnerivolyymin sijaan volyymipartnereita.

Kumpikin tuntee kenttää myös kilpailijan näkövinkkelistä: Møller siirtyi SAPille vuonna 2006 Microsoftista, jonne puolestaan tuli Navisionista Microsoftin ostettua sen vuonna 2001. Maria Walden puolestaan tuli joulukuussa 2007 SYSteamille siirtyneen Kristiina Sarenin paikalle IBS Finlandista.

Suomessa on Waldenin mukaan ehditty hankkia noin sata asiakasta sekä Business One- että Business All-in-One -ratkaisuille.

Pienempiä, tyypillisesti 10-100 hengen yrityksiä tavoittelevia Business One -kumppaneita on neljä: Profiz Business Solutions, Paniox Finnland, SecIT ja Tietokari. Kumppanuudet on kaikki solmittu vuosina 2002-2003.

Vielä keväällä 2006 välitasona SAPin ja Busines One -kumppanien välille palvelukeskustoimintaa käynnistellyt Enfo hävisi SAPin kumppanilistalta myytyään SAP Business One -liiketoimintansa vuoden 2006 lopussa Profizille.

All-in-One -kumppaneita on Waldenin mukaan seitsemän. Vanhin eli jo vuonna 1997 suhteen SAPin kanssa aloittanut on Solteq. Sen jälkeen mukaan ovat tulleet Fujitsu Services, Siemens globaalina partnerina, Logica Suomi, Headstart, TietoEnator ja Ciber Novasoft.

Pohjoismaissa kumppaneita on Møllerin mukaan noin 60, jotka jakaantuvat puoliksi Business One- ja All-in-One -kumppaneihin.

Tekemistä Suomessa vielä riittää, sillä Walden kertoo sen tavoittelemaan pk-yritysluokkaan kuuluvan kaikkiaan noin 25.000 yritystä. Niistä noin 1500 kuuluu 100-500 hengen keskikokoisiin yrityksiin ja kuntiin. Viimemainittuun SAPin suuremman mielenkiinnon markkinaan kuuluu Pohjoismaissa kaikkiaan 23.000 organisaatiota.

Tuoreimmassa Suomen toiminnanohjausmarkkinoiden kartoituksessa viime vuoden alkupuolelta Aara Finland sai alle sadan hengen organisaatioissa markkinajohtajaksi Visman 12 prosentin osuudella asennuskannasta. SAP oli kakkonen kymmenellä prosentilla ennen VM-dataa eli nykyistä Logica Suomea (8%) ja Microsoftia (5%).

Keskisuurissa eli 100-500 hengen organisaatioissa SAP olikin jo ykkönen 15 prosentin osuudella asennuskannasta perässään WM-data/Logica Suomi (8%), SysopenDigia (6%), IFS (5%) sekä Visma, Microsoft, IBS ja Oracle (kukin 4%).

Isoissa yli 500 hengen organisaatioissa SAP on täysin ylivoimainen 48 prosentin osuudella. Kaukana sen perässä tulevat VM-data/Logica Suomi (4%), Tietoenator (4%), Sysopendigia 4%), Oracle (4%), Lawson (4%) ja IFS (3%).

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  5. 5

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  8. 8

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  9. 9

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  10. 10

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  10. 10

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää