Kovat johtajat ovat täällä taas

Julkaistu: , Päivitetty:

Management by perkele nostaa taas päätään. Asiantuntijoiden mukaan johtamistavat näyttävät koventuneen ja jopa pelolla johtaminen on yleistä.


Kannustamisesta puhutaan paljon, mutta positiivisuus unohtuu viimeistään taloudellisen kriisin koittaessa.

Stora Enson toimitusjohtajalle Jouko Karviselle ei ropissut tyylipisteitä, kun hän kertoi yhtiön sulkevan tehtaitaan ja supistavan kapasiteettiaan. Nokian on arvosteltu toimineen Saksan Bochumin-tehtaan sulkemisilmoituksen yhteydessä kuin norsu posliinikaupassa.

Läheskään kaikki eivät ymmärrä Ylen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin yrityksiä luoda yhteishenkeä. Yhtiö lahjoitti työntekijöilleen ystävänpäivänä "Ylestä perkele" -tekstillä varustettuja mukeja. Moni muistaa myös, että Jungner neuvoi työntekijäinfossa ihmisiä ottamaan muutokset "So fucking what" -hengessä.

Johtajuusasiantuntijat myöntävät, että kova johtaminen nostaa päätään. Johtaja Pauli Juuti Johtamistaidon opistosta toteaa, että kovan ja pehmeän johtamisen välillä on jatkuvasti ollut kädenvääntöä.

– Tiimityön kasvu oli voitto pehmeälle puolelle, mutta on havaittavissa heilahdus perinteistä johtajuutta ja tuottavuutta painottavaan suuntaan.

Juuti arvioi, että joidenkin mielestä tämä on ehkä paluuta vanhoihin hyviin aikoihin, jolloin eri ryhmillä oli omat juoksuhautansa ja työntekijät olivat työntekijöitä ja johtajat johtajia.

Konsultit ovat pitkään puhuneet vuorovaikutteisuuden tärkeydestä, mutta opit eivät välttämättä ole menneet perille tai ainakaan jääneet vaikuttamaan pitkäksi aikaa. Professori Marja Eriksson Tampereen yliopiston kauppakorkeakoulusta arvioi, että käänne kovempaan tapahtui vuosia sitten, it-kuplan puhkeamisen aikoihin.

– Arvostava, kannustava ja keskusteleva tyyli oli käytössä vuosituhannen vaihteessa monissa it-yrityksissä, kun osaajista oli kova pula. Kun taloustilanne kiristyi, positiivisuus tuntuu unohtuneen.

Eri aikoina tarvitaan erilaista johtamista ja vaikeina hetkinä johtajan on oltava vahva. Yritys- ja yhteisökonsulttiyritystään Peemiconia johtava Tuulikki Petäjäniemi huomauttaa, että vahva on silti eri asia kuin kova.

Juutin mielestä johtajilla on usein rajallinen määrä työkaluja, joita he osaavat käyttää. He eivät läheskään aina hoksaa vaihtaa toimintatapaa, jos vanha keino ei toimi.

– Jos käytössäsi on vasara, näet kaikki ongelmat nauloina. Jos et ole tyytyväinen tuloksiisi, hakkaat entistä kovemmin, kuvaa Juuti.

Perkele-johtamiseen liittyy uhkailu. Se on Erikssonin mukaan ei-toivottu, mutta yleinen johtamistapa, jolla pyritään tehostamaan työtä.

– Pelottelu on käytössä niin yrityksissä, julkisissa organisaatioissa, sairaaloissa kuin yliopistoissakin. Uhkailu liittyy yleensä aina hierarkiaan, jossa ylimmillä on lähes rajoittamaton oikeus sanella, miten asiat ovat.

Pelottelussa on Erikssonin mielestä kyse huonosta johtamisesta ja siitä, että ei osata käyttäytyä, vaan nöyryytetään, alistetaan ja mitätöidään.

Eriksson johtaa Suomen Akatemian Valta Suomessa -tutkimusohjelman hanketta, jossa tutkitaan henkilöstön kokemuksia pelottelusta ja pelolla johtamisesta suomalaisissa työyhteisöissä sekä keskijohdon ja esimiesten roolia. Siihen liittyen avataan parin viikon päästä verkossa sivu www.panoptika.fi, jossa ihmiset voivat kertoa kokemuksistaan. Ennakkokiinnostuksen perusteella Eriksson uskoo, että he saavat paljon mielenkiintoista tutkimusmateriaalia.

Nykyaikaista johtamista "halki, poikki, pinoon" -tyyli ei ole. Se ei välttämättä sovi mihinkään työpaikkaan, mutta ei varsinkaan asiantuntijatehtäviin.

– Esimies ei yleensä osaa itse läheskään kaikkea, mitä hänen alaisensa tekevät ja monessa yhtiössä koko tulos on kiinni siitä, miten motivoituneita, luovia ja innovatiivisia työntekijät ovat, sanoo Petäjäniemi.

Kriisissä ryhdytään usein ylhäältä sanelemaan, mitä tehdään, vaikka asiantuntijoiden mukaan juuri silloin tarvittaisiin keskustelua, jotta porukka ei lamaantuisi. Petäjäniemen mielestä ihmisten pitää antaa urputtaa ja tuoda esiin pelkonsa. Vasta sen jälkeen pystytään miettimään uutta.

– Parhaimmillaan työntekijät päättävät, että kyllä me pärjätään. Tämän tunnelman aikaansaamisessa vuorovaikutuksella on suuri merkitys, sanoo Petäjäniemi.

Keskijohdon rooli on Erikssonin mukaan saneerauksissa ratkaiseva. Se pystyy vaimentamaan uhkia ja epävarmuutta ja tukemaan positiivista ilmapiiriä. Ylimmän johdon toimia ei silti voi vähätellä, sillä se on koko yrityksen keulakuva ja osa brändiä. Korkeimmat esimiehet ovat myös alempiensa esikuvia.

– Jos ylin johto laukoo asiattomuuksia, vaikuttaa siltä, että se ei ihan ymmärrä, että asiantuntijat suhtautuvat vakavasti työhönsä.

– Johtajien ylimielinen ja ironinen suhtautuminen koetaan loukkaavana. Ei herätä luottamusta työyhteisön tulevaisuuteen, jos ylhäältä tulee vähätteleviä viestejä, Eriksson sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  5. 5

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  8. 8

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  9. 9

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  10. 10

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  10. 10

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää