Hyvä työ palkitaan

Mitä Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola antaisi lahjaksi työmarkkinajohtaja Markku Jaloselle? Entä muut lahjakkaat suomalaiset?


Heillä on lahjoja. Se on näkynyt tänä vuonna työn jäljessä. Ansiokkaasti neuvoteltuja työehtosopimuksia ja kaiken kansan rakastamia veroratkaisuja. Oopperaa, joka tekee positiivista tulosta – oho! Ja vielä palkittua kirjallisuutta ja kuvataidetta.

Entä hyvälahjaiset kauppiaat sitten? Yksi löysi turvallisen tuntuisen ostajan valtion osakepotille. Toinen on vienyt johtamansa kauppaliikkeen uskottavaan johtoasemaan päivittäistavarakaupassa.
Kuusi lahjakasta suomalaista, Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pentti Rantala, Savonlinnan oopperajuhlien johtaja Jan Hultin, kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen, valtion omistajaohjausyksikön johtaja Pekka Timonen ja SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen jaksoivat joulunaluskiireittensä keskellä miettiä joululahjaideoita muutamille henkilöille, jotka myös ovat ansiokkaasti vaikuttaneet siihen, että tästä vuodesta tuli mitä tuli.

Taloussanomat ehdotti muutamaa nimeä ja antoi jokaiselle vapaat kädet valita vielä yhden henkilön, jolle haluaisi lahjan ojentaa. Toimituksen mielestä oli kohtuullista, että muita lahjoilla muistava sai toivoa jotain itselleenkin.

Eivät tunnu olevan kovin persoja tavaran perään. Vähäisetkin tavaratoiveet osoittavat alttiutta terveelliseen elämään. Onnea niille hankkeille!

Ja hyvää joulua sekä onnea ja menestystä tästä eteenpäin kaikille Taloussanomien viikonvaihdepaketin lukijoille.

Jaana Laitinen-Pesola suosii yleensäkin joululahjoina kirjoja ja levyjä, joten niitä saavat myös hänen listansa henkilöt:

– Näille kaikille herroille haluan antaa jotain, mikä kertoo porilaisuudesta. He ovat joutuneet tutustumaan aiheeseen tehdessään työtä kanssani, Laitinen-Pesola sanoo.

– Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajalle Markku Jaloselle annan Pori–Suami-sanakirjan, jotta jatkossa pohjalaisen olisi helpompi ymmärtää, mitä porilainen tarkoittaa.

– SuPerin puheenjohtajalle Juhani Palomäelle ojennan kirjan Patajätkät, joka kertoo Porin Ässien vuoden 2006 hopeajoukkueesta. Jääkiekosta saattaa löytää vinkkejä myös ammattijärjestötyöhön.

– Lisään listalle valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen, jolle sopii Yö-yhtyeen Valtakunta-levy. Sitä kuunnellen hän voi rentoutua ankaran syksyn jälkeen ja kerätä voimia tulevaa kevättä varten.

– Itselleni mieluisin lahja olisivat murtomaasukset – ja lunta länsirannikolle. Opettelisin uudelleen hiihtämään.

Pentti Rantalan joulumieli on korkealla ja lahjakäsi karttuisa:

– Valtiovarainministerimme Jyrki Katainen on nuori ja aikaansaava poliitikko, mutta samalla kaksivuotiaan tytön isä. Joululahjaksi antaisin hänelle viikon loman piilopirtissä pohjoisessa. Siellä hän voisi viettää rauhallisen joulun yhdessä perheensä kanssa ja samalla nauttia hiihtämisestä, lasketella pulkkamäkeä ja rakentaa tyttärelleen lumiukon.

– Tiehallinnon pääjohtaja Jukka Hirvelä taistelee tienpidon rahojen ja valtion tuottavuusohjelman välisten ristiriitojen kanssa. Hänelle antaisin sata miljoonaa euroa niin, että hän voisi ylläpitää edes nykyisen tason tiestöllämme, joka on vuosia mennyt jatkuvasti huonompaan kuntoon. Näin on varsinkin kanta-, seutu- ja paikallisteillä.

– Mielestäni lahjan ansaitsee myös valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Lasse Arvela, jolle antaisin komean sulan hattuun. Vero-osasto hoiti esimerkillisesti uusien auto- ja ajoneuvoverolakien valmistelun niin, että ne ohjaavat kuluttajia kohti ympäristöystävällisempää autoilua. Lisäksi lait kirjoitettiin ymmärrettäviksi.

– Itselleni toivoisin Queen Elisabeth 2 -risteilyn Atlantin yli. QE2:ssa on vielä sitä vanhan ajan tuntua. Siellä voi laiskotella, kuntoilla ja nauttia hyvästä ruoasta rusetti kaulassa.

Jan Hultin sai toimitukselta kahden ensi kesän oopperajuhliin liittyvän henkilön nimet. Molemmille lahjat löytyivät vaivatta:

– Säveltäjä Markus Fageruddille haluaisin antaa ison pussillisen Mustin murkinaa. Hänellä on koiruuksia kotona ja taatusti myös päänsä sisällä ajatuksissa pyörimässä. Ne tarvitsevat purtavaa, jotta laulu raikaa ensi kesänä Savonlinnassa. Hyvää Joulua Markukselle!

– Sopiva lahja Museoviraston pääjohtajalle Paula Purhoselle voisi olla Sampo. Sillä voisi loihtia kaikkia niitä tarveaineita, rahaa, laastia, kiveä, puuta ja niin edelleen, joilla pitää Suomen linnat ja muut merkittävät historialliset kohteemme kunnossa. Hänellä on hyvä joukko asiantuntijoita tätä työtä tekemässä, resursseja tarvitaan. Siis jospa Sammosta niitä tulisi. Hyvää Joulua Paulalle!

– Kolmanneksi liitän listaan Joulupukin, jolle lähettäisin lahjaksi ohjeen: Älä anna niin paljoa tavaroita, anna enemmän lämpöä ja läheisyyttä.

– Esineitä en oikein osaa itsellenikään kaivata. Jos ihmisillä olisi rauhaisa ja onnellinen mieli, se tuntuisi hyvältä.

Pekka Timonen on kirjojen suurkuluttaja, joka muistaa muitakin kirjalahjoilla:

– Metalliliiton Erkki Vuorenmaalle annan Lasse Kurkilahden ja Toivo Äijön kirjan Ui tai uppoa. Tämä on ollut yksi vuoden 2007 lukuelämyksistä. On hauskaa, kun kaikki kansainvälistymistä koskeva viisaus ei tule käännöksinä USA:sta.

Oraksen hallituksen puheenjohtajalle ja Kemiran suuromistajalle Pekka Paasikivelle hyvä lahja on Carlos Maria Dominguezin kirjan Paperitalo. Se on kiehtova pieni kertomus siitä, mihin kirjallisuuden harrastaminen voi pahimmillaan johtaa. Tulin lukeneeksi kirjan opiskeluaikaisen ystävän vihjeestä ja se ansaitsee tulla siirretyksi eteenpäin.

– Oma valintani lahjan saajaksi on Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine. Hänelle soisin merkittävän kotimaisen listautumisannin. Meillä on yhteinen intressi osakesijoittamisen ja pääomamarkkinoiden edistämiseen.

– Itselleni toivon askelmittaria. Minulla on kaikenlaisia itsepetoksellisuutta vähentäviä tai estäviä kapistuksia, mutta ei tällaista.

Arto Hiltunen ei lahjavalintoja tehdessäänkään kadottanut näköpiiristä talouden suurta kuvaa:

– Ammattiliitto Suoran puheenjohtajalle Tarja Lankilalle antaisin joululahjaksi avarakatseisuutta ja kärsivällisyyttä vaativassa työssä.

– HKScanin toimitusjohtajalle Kai Seikulle lahjoittaisin intoa kehittää uusia hyviä tuotteita vaativille asiakkaille.

– Kolmanneksi lahjan saajaksi valitsen suomalaiset, joille haluaisin antaa positiivista talouskehitystä ja ostovoiman kasvua. Tämä lahja olisi myös itselleni mieluisin.

Hannu Väisäsen lahjavinkit saivat inspiraationsa kotona Ranskassa:

Kaisu Mikkolalle antaisin jotain hyvin sinistä ja hyvin arvokasta. Esimerkiksi iso palanen hyvälaatuista afganistanilaista lapis lazulia, hienointa sinistä kiveä! Kaisu Mikkola on sen ansainnut.

– Eikä ainoastaan sen vuoksi, että hän valitsi minut ja kirjani Finlandia-palkituksi. Ja nyt voin jo pitkän hiljaiselon jälkeen harrastaa korruptiotakin! Annan lahjani ennen kaikkea sen vuoksi, että hän jatkaa merkittävää kulttuurityötä Oulussa ja kuten nähdään nyt myös koko Suomessa.

– Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallén-Kallela-Sirén voisi tarvita alkemistin tykötarpeita ja hyvää kompassia. Hänellä on hieman ahdas väylä edessään luoviessaan museotaan Kiasman ja Emman välissä. Kultaa pitäisi jostain vielä löytää, ei ainoastaan katinkultaa.

– Lahjan saajien joukkoon liitän vielä pariisilaistuttavani Jean-Clauden. Hänelle antaisin linssit, jotka korjaavat värisokeuden. Hän on innostunut maalaustaiteesta, katselee innostuneena minunkin töitäni, mutta ei uskalla sanoa mitään, koska uskoo aina näkevänsä väärin! On muutenkin hieno ihminen.

– Itselleni toivon enemmän ja enemmän suvaitsevaisuutta ja solidaarisuutta. Ja ympärivuotisen valon pään sisälle!

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  8. 8

   Sotkamo Silverillä reipas pomppu pörssissä

  9. 9

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  10. 10

   Poimi parhaat vinkit rikastumiseen – näin ammattilaiset sijoittavat omat rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  9. 9

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää