Strategia jää arjen jalkoihin

Päivittäinen käytännön työ vaikeuttaa eniten yritysten strategian toteuttamista. Tätä mieltä ovat johtamisen ammattilaiset tämän vuoden Strategiabarometrissa.
Tulos on yllättävä, sillä käytännön työn ei pitäisi estää strategiaa, vaan nimenomaan toteuttaa sitä. Todellisuudessa yritysten toiminta ja strategia elävät kuitenkin jollain tavalla omaa elämäänsä.

– Tuloksesta pitäisi olla erittäin huolestunut, sanoo barometrin taustalla olevan Suomen strategisen johtamisen seuran SSJS:n varapuheenjohtaja Samuli Skurnik.

Pahimmillaan strategia onkin etäinen asia, joka laaditaan jossain konsernijohdossa ja viestitään kuivakassa henkilöstölehdessä. Strategian ja päivittäisen työn yhteys voi jäädä monille epäselväksi. Tämä puolestaan johtaa helposti siihen, että yrityksen suuntaa vaihtelee holtittomasti eteen tulevien tilaisuuksien mukaan.

Näin voi käydä esimerkiksi tuotemyyntiin keskittyneessä yrityksessä, joka ottaa hoitaakseen suuren palveluoperaation saadakseen uutta liiketoimintaa.Tällöin yritykselle voi syntyä arvaamattomia kustannuksia ja lupaavan kaupan tuotot saattavat jäädä odotetuista.

– Jos yritys ei ole valinnut palvelustrategiaa, puuttuvat siltä voimavarat ja kyvyt palveluosaamisen kehittämiseen, kuvailee Elektrobitin ja Norvestian hallituksen puheenjohtaja J.T. Bergqvist ongelmia, joita tällaisesta strategisesta harharetkestä voi syntyä.

Koska päivittäinen työ vaikeuttaa strategian toteuttamista, liittyvät monet tärkeimmät tavoitteet tämän ongelman selvittämiseen. Strategiabarometrin mukaan yrityksille keskeisiä asioita ovat muun muassa johtajuuden kehittäminen, strategiaprosessin sitominen operatiiviseen johtamiseen ja strategian kommunikoinnin ja toimeenpanon parantaminen.

Monen barometriin vastanneen ajatukset tiivistyvätkin erään osallistujan ajatukseen, että "kilpailua ei voita se, kenellä on paras strategia, vaan se, joka osaa parhaiten ja nopeimmin jalkauttaa sen." Jalkauttaminen vaatii viestintää ja johtajuutta, mutta myös paljon käytännöllisyyttä.

– Strategiatyötä ei ole viety loppuun, jos se jää teoreettiselle tasolle. Strategian isot loikat pitää pukea järkeviksi askeliksi, joiden toteuttamista on jatkuvasti seurattava, korostaa Bergqvist.

Strategian kehittämisen ja toteuttamisen kuilusta kertoo sekin, että barometrin vastaajat näkevät kehittämistaitojen olevan kohtalaisen hyviä mutta toteuttamiskykyjen selvästi heikompia.

Asiakastarpeen yhä syvällisempi ymmärtäminen on yritysten tärkein yksittäinen kehityskohde. Strategiabarometrin mukaan suuret yritykset pitävät asiaa pienempiä tärkeämpänä. Pienemmissä yrityksissä osaamisen johtaminen on tärkein kehitysteema.

Tulos ei välttämättä kerro, että pienemmät yritykset pitäisivät asiakkaiden tarpeita vähemmän tärkeinä. Kyse voi olla enemmänkin siitä, että pienten yritysten henkilöstö on väistämättä lähempänä asiakasta.

– Isoissa yrityksissä on rakenteellinen haaste, että asiakkaiden kanssa kosketuksessa olevat ihmiset eivät välttämättä ole mukana strategian tekemisessä, pohtii Skurnik.

Johto voi olla erityisen etäällä asiakkaasta globaaleissa yrityksissä, joiden tuotantoketjut ovat pirstoutuneet mutkikkaiksi verkostoiksi. Samaan aikaan näiden yritysten pitäisi kehittää uusia palveluita ja monissa tapauksissa muuttaa tuotantosuuntautunut yritys palveluhenkiseksi.

Selvitäkseen uudenlaisista haasteista monien yritysten täytyy miettiä toimintamallinsa kokonaan uudenlaisiksi. Eräs barometrin vastaaja arvioikin, että uudessa verkostoihin perustuvassa palvelumaailmassa "perinteiset funktiopohjaisesti johdetut yritykset eivät kykene toiminaan riittävän asiakaslähtöisesti".

Tärkeimpien strategisten kehityskohteiden joukossa on paljon niin sanottuja pehmeitä asioita kuten osaamisen ja johtajuuden kehittäminen. Sen sijaan julkisuudessa kuumina näkyvät aiheet kuten omistuksen muutokset ja pääomasijoittajien aseman vahvistuminen ovat vähiten tärkeiden kysymysten joukossa.

Yllättäen myös yrityskaupat ja toimintojen ulkoistaminen kuuluvat vähiten tärkeisiin teemoihin strategisessa suunnittelussa. Bergqvist arvioi tuloksen kertovan, että noissa asioissa on iso osaamisaukko.

– Ulkoistamisen, kumppanuuksien solmimisen ja yrityskauppojen pitäisi ilman muuta kuulua yritysten työkalupakkiin. Strategista ketteryyttä on vaikea saavuttaa, ellei noita aseita ole käytössä.

Kaikista vähiten merkitystä näyttää olevan uusien liiketoimintojen kehittämisellä nykyisten rinnalle. Keskittyminen nykybisnekseen on siis yhä valinta, jota ei suuresti kyseenalaisteta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Lisää lentoja itään? Kiinalaisia lentoyhtiöitä maanitellaan Suomeen

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  4. 4

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  10. 10

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – ”Oli syytä sulkea ikkuna”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää