Wahlroos keskittyy siihen mitä osaa

Sampo ja sen konsernijohtaja Björn Wahlroos ovat yllättäneet markkinat nopeilla liikkeillään. Sampo Pankin myynti oli monille yllätys, vaikka Wahlroos oli kolme vuotta luvannut myydä sen sopivasta hinnasta.
Suuret päätökset ovat aina strategisia. Tästä huolimatta Wahlroos muistuttaa väsymättä, että Sammolla ei ole strategiaa.

– Tietysti liiketoiminta-alueillamme on strategia. Ryhmän tasolla strategiattomuus tarkoittaa, että emme ole sitoneet käsiämme. Tavoittelemme vain osakkeenomistajien varojen mahdollisimman hyvää hoitoa, Wahlroos sanoo.

– Meillähän olisi voinut olla strategia pyrkiä suureksi pohjoismaiseksi finanssitaloksi. Se olisi estänyt laajasti kiitellyn Sampo Pankin myynnin, Wahlroos antaa esimerkin.

Taannoisen markkinahokeman mukaan Sampo laittoi pankkiaan viime vuosina myyntikuntoon. Hokema piti sisällään kilpailijoiden epäilyn, että esimerkiksi Sampo Pankin vuoden 2005 voimakas kasvu luottomarkkinoilla johtui reippaasta riskinotosta. Finanssialalla kova riskinotto näkyy nopeasti parantuneena tuloksena, mutta mahdolliset ongelmat voivat tulla vasta vuosien päästä.

– Emme ole johtaneet mitään toimintaa myyntikuntoon tekemisellä, ei edes pankkia. Mika Ihamuotila johti pankkia erinomaisesti ja menestyksen myötä löytyi ostaja, joka oli valmis tarjoamaan sellaisen hinnan, joka tyydytti, Wahlroos vastaa epäilyihin.

Wahlroos muistuttaa, että ammattitaitoinen ostaja on tehnyt omat arviot riskeistä ja tulevista mahdollisista huonommista ajoista. Pankkien marginaalirynnistyksen ja sanasodan taustalla on vaikuttanut vakavaraisuusuudistus, joka alensi asuntolainojen sitoman pääoman vaatimusta ja mahdollisti siksi marginaalien nopean alentamisen.

Käytännössä Sampo ei ilman strategiaakaan toimi kaikilla houkuttelevilla markkinoilla, vaan se on keskittynyt pohjoismaiseen finanssialaan. Toiminnan rajat tulevat yhtiön asemasta ja henkilöistä.

– Minulla on kollegoideni suhteen erittäin korkea ammattitaitovaatimus. Heidän on oltava alansa parhaimmistoa Pohjois-Euroopassa. Vaatimus johtaa siihen, ettei osaamista voi kohdentaa hirveän laajalle alueelle, Wahlroos sanoo.

Ammattitaitoon liittyy myös maantieteellinen osio, joka on Sammossa pohjoismainen. Lisäksi tehokas toiminta edellyttää sitä, että toimija itsekin on tunnettu. Siksi Wahlroos on ilmoittanut, että yhtiön ylimääräisiä pääomia käytetään pohjoismaisella finanssitoimialalla.

Wahlroos puhuu lämpimästi yli rajojen ja ohi alueiden menevästä yhdentymisestä, mutta Sampo pitäytyy pohjoismaisissa markkinoissa, missä lainsäädäntö ja yhteiskunnalliset instituutiot ovat hyvin samankaltaiset.

– Tuttuus ja helppous tarkoittaa, että riskit ovat pienempiä. Nukkuisin paljon nykyistä huonommin, jos minulla olisi 2,5 miljardin sijoitus Venäjän pankkimarkkinoilla eikä Ruotsin pankkimarkkinoilla, Wahlroos sanoo.

– Myös Pohjanmeren kohdalla on suuri henkinen raja. Markkinat ovat Englannissa aivan erilaiset kuin Pohjoismaissa.

Tulevat pohjoismaiset järjestelyt ovat vielä avoinna, mutta Wahlroos on ilmoittautunut yhdistymiskehityksen jatkamisen lämpimäksi kannattajaksi.

– Suuret investointipankit ovat olleet yksimielisiä siitä, että minkä tahansa kahden suuren ruotsalaispankin fuusio säästää synergiahyötyinä noin puoli miljardia euroa vuodessa. Ei se sen kummempaa ole, Wahlroos sanoo.

Pankkien kansainvälinen yhdentymiskehitys on ollut selvästi hitaampaa, mitä Wahlroos kymmenen vuotta sitten odotti.

– Suurin este eurooppalaiselle integroitumiselle on Saksa, jossa valtaosa pankeista on valtio-omisteisia landesbankkeja tai keskinäisiä sparkasseja. Sirpaloitumisen odotetaan edistävän kilpailua, mutta sen myötä saadaan pikemminkin ammattitaidottomuutta. Subprime-kriisin aikana nurin menneet kaksi eurooppalaispankkia ovat juuri landesbankkeja, Wahlroos lämpenee.

Wahlroos manailee monien maiden poliitikkojen virheellisiä käsityksiä siitä, että pankkitoiminta on strateginen yhteiskunnallinen resurssi ja sen omistuksen on oltava kotimaista. Pohjoismaiset yhtiöt ovat törmänneet epäilyihin jo Norjassa. Kansallinen ajattelu on kukoistanut myös Italiassa ja Ranskassa.

Englannille Lontoon finanssikeskuksen elinvoimaisuus voi kuitenkin Wahlroosinkin mielestä olla tärkeää.

– Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen ja integroiminen on ollut hyväksi, Wahlroos sanoo.

Subprime-kriisin myötä esiin ovat tulleet monimutkaiset sijoitusrakenteet kuten CDO-lainat. Ne ovat haastavia kokeneelle pankkiirillekin.

– Kysyn näistä aakkos-lyhenteistä kaksi viikossa. Toinen on jokin uutuus ja toisen olen ehtinyt unohtaa. Näiden seuraaminen on olennaista, koska ne vaikuttavat kokonaismarkkinoiden kehitykseen. Meille ei ole tullut ikäviä yllätyksiä ja olemme pienimuotoisesti jopa hyödyntäneet alhaisia hintoja.

Monimutkaisten velkapapereiden kaupankäynti on markkinoilla lähes pysähtynyt. Moni sijoittaja on halukas myymään edullisesti sijoituksia, joiden sisältöä he eivät tunne niille, jotka tuntevat. Sampo on esimerkiksi ostanut rajoitetusti takaisin Sampo Pankin arvopaperistamia suomalaisia luottosaatavia selvästi myyntihintaa halvemmalla.

Ongelmista huolimatta viranomaiset eivät saa puuttua markkinoihin liikaa. Wahlroos lainaa Alan Greenspanin tuoreita muistelmia, joiden mukaan valvojalla ei ole pienintäkään mahdollisuutta pysyä mukana markkinoiden tuotekehityksessä ja markkinakäytännöissä.

Valvoja voi vaikuttaa kuluttajansuojaan. Lisäksi viranomaiset voivat valvoa sopimusten teknisiä ominaisuuksia siten että ne eivät sisällä kohtuuttomia operatiivisia riskejä.

– Greenspan alleviivaa hyvän hallintotavan, ammattitaitoisen johdon ja läpinäkyvyyden merkitystä. Olen ostanut muistelmat kahdelle kollegalleni ja kehottanut lukemaan ainakin 40 viimeistä sivua, Wahlroos sanoo.

Jättipankkien isot tappiot ovat herättäneet huolta suurten riskikeskittymien aiheuttamista ongelmista. Wahlroosin mielestä suurilla pankeilla on kuitenkin parempi kyky kantaa tappioita kuin pienillä.

– Isojen talojen toiminta on hajautetumpaa. Niillä on parempi toimintatapaohjeistus. Julkinen noteeraus edellyttää parempia hallintotapoja ja avoimempaa tiedotusta. Suuret toimijat ovat markkinoiden kannalta edullisia, Wahlroos sanoo ja viittaa jälleen vaikeuksiin joutuneisiin pieniin saksalaispankkeihin.

Rahoitusmarkkinoiden kireys vähentää sekä investointeja että kulutusta. Tämä hidastaa kasvua. Eurooppalaisten pitäisi kuitenkin olla enemmän huolissaan Euroopan kuin Amerikan kasvusta. USA:n hidastuvakin kasvu on kovempaa kuin Saksan kasvu huippusuhdanteessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   VM nosti Suomen talouden kasvuennustetta

  5. 5

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  8. 8

   Nousukäyrälle jatkoa: Suomen vienti kasvoi helmikuussa 6 %

  9. 9

   Stockmannin tappio odotettua syvempi – näkymät ennallaan

  10. 10

   Poimi parhaat vinkit rikastumiseen – näin ammattilaiset sijoittavat omat rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  3. 3

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  4. 4

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  10. 10

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää