Ollila ja Wahlroos tuplavoittoon

Julkaistu:

Björn Wahlroos ja Jari Sarasvuo ovat Taloussanomien lukijoiden mielestä parhaiten uudistaneet johtamiaan yrityksiä kuluneen parin vuoden aikana. Nokian hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan painavat puheenvuorot puolestaan ovat nostaneet hänet suomalaisen talouskeskustelun merkittävimmäksi vaikuttajaksi.
Björn Wahlroos voitti kisan suurten yritysten ja Jari Sarasvuo pienten yritysten sarjassa. Äänestäjiin on tehnyt vaikutuksen tapa, jolla Wahlroos ”pöllyttää ihan mukavasti nuhjuisia rahamarkkinoita reippailla ahvääreillä.”

Kateudesta syytetyt suomalaiset arvostivat muun muassa sitä, että hän on ”aivan uskomaton velho takomaan rahaa” ja että kyseessä on ”arvonrakentamisen itseoikeutettu kuningas.”

Wahlroosin vahva näyttö uudistuskyvyistä on monet yllättänyt Sampo-pankin myyminen ja keskittyminen vakuutusbisnekseen. Ylivoimainen voittaja kahmi kaksivaiheisessa äänestyksessä ensimmäisellä kierroksella yli 39 prosenttia kymmenestä ehdokkaasta, joiden joukossa olivat muun muassa sellaiset myllertäjät kuin HK:n Kai Seikku ja Rautaruukin Sakari Tamminen.

Ratkaisevalla toisella kierroksella Wahlroos sai 55 prosenttia äänistä, kun muista finalisteista Tokmannin kasvattaja Kyösti Kakkonen sai 25 prosenttia ja Cramon Vesa Koivula 20 prosenttia.

Kakkosen ja Koivulan menestys selvästi nimekkäämpien hahmojen joukossa on jopa hivenen yllättävää. Yllättävää, mutta ei suinkaan ansiotonta. Kakkosen suuri ansio on siinä, että hän on ”osoittanut toimillaan, että kannattavan liiketoiminnan ei tarvitse olla coreltaan huippuinnovaatio”. Erään äänestäjän mukaan ”Kyösti on aikansa Robin Hood”.

Koivulan ansioksi äänestäjät puolestaan sanoivat muun muassa sen, että ”suuren ruotsalaisen yrityksen osto ja sen nopea haltuunotto on todella haasteellinen tehtävä.” Koivulan ansioksi laskettiin myös, että hän ”on tekijä eikä peluri.”

Ääniä Koivulalle toi myös se, että hän ”edustaa ylivoimaisesti vähiten seksikkäintä toimialaa ja on osannut uudistaa sitä varsin näkyvästi.

Uudistajat-äänestyksen uutuus tänä vuonna oli yrityksensä uudistajat-kisan jakaminen suuriin ja pieniin yrityksiin.

Pienten yritysten sarjan voitti Trainers’ Housen hallituksen puheenjohtaja Jari Sarasvuo, joka kahmi 49 prosenttia loppukilpailun äänistä. Toiseksi tullut Ruukki Groupin Kai Mäkelä sai hieman 30 prosenttia ja kolmanneksi jäänyt mobiiliverkosto Mobile Mondayn kansainvälistäjä Jari Tammisto 21 prosenttia.

Särmikkään Sarasvuon kohdalla poikkeuksellisen moni äänestäjä perusteli valintaansa tyyliin ”ärsyttävä, mutta vieläkin suunnannäyttäjä”. Moni arvosti sitä, että Sarasvuo ”loi Trainers’ Housen tyhjästä ja teki hyvän tilin”. Sarasvuon älykkyys ja dynaamisuus saivat äänestäjien kannatusta. ”Jos kaikissa yritysjohtajissa olisi yhtä paljon draivia, meidän ei tarvitsisi huolehtia suomalaisten köyhyydestä.”

Kakkoseksi jäänyt Kai Mäkelä sai paljon pisteitä siitä, että ”Kai ei ole paukutellut henkseleitä, vaan puurtanut tehokkaasti.” Mäkelässä moni näkee perinteisen yrittäjähahmon, joka on ”kulkenut kunnioitettavan pitkän matkan pakastetalon takahuoneesta Suomen elinkeinoelämän eliittiin.”

Jari Tammiston kannatus tuli siitä, että Mobile Monday ” on globaali yhteisö, tarpeellinen tulevaisuuden kehityksen kannalta.” Tammiston nähtiin tekevän tärkeää työtä, kun hän ”vie suomalaista osaamista kaikkialle maailmaan”.

Talouskeskustelun moottoriksi nousi odotetusti Nokian ja Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, joka sai 59 prosenttia äänistä. Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Anne Brunila oli kakkonen 23 prosentin ja Petteri Järvinen 18 prosentin kannatuksella.

Ollilan ykkösaseman takana olivat muun muassa monipuoliset keskusteluaiheet. Ollila on ottanut ”kantaa ja tuonut keskusteluun asioita myös oman toimialansa ulkopuolelta.” Tällaisia aiheita ovat olleet muun muassa ”työhyvinvointi ja työkyvyn ylläpitoon vaikuttavat asiat.”

Moni on huomannut myös, että joskus asiat nousevat arvoonsa vain siksi että sanoja on Ollila. ”Painavaa asiaa, joka jonkun toisen sanomana hukkuisi tiedon valtamereen.” Ja talouskeskustelun moottorille ominaisesti ”kun Jorma avaa suunsa, siitä kirjoittavat paikallislehdetkin.”

Anne Brunilaa lukijat arvostavat siitä, että hän ”uskaltaa ottaa kantaa ja tosi selväsanaisesti.” Brunila sai lisäpisteitä myös siitä, että hän on ”puskenut ukkosuman läpi itsensä listalle.” Hänellä on selvästikin äänestäjien mielestä ”raikas ja tuore ote aihealueisiin, joita ovat perinteisesti hallinneet yli keski-ikäiset miehet.”

Petteri Järvisen ehdokkuus talouskeskustelun moottoriksi herätti joissakin lukijoissa hämmennystä. Moni oivalsi kuitenkin, että tietotaloudessa Järvinen on ”pitkäaikainen tietotekniikan kansanvalistaja.” Erään äänestäjän mielestä ”Suomessa on tehty paljon tuhoa puusilmäisen monoliittisella katsantokannalla.” Tietenkin paljon pisteitä tuli myös siitä, että Järvinen ”on yrittänyt tuoda esille vahingollisen digi-tv -päätöksen järjettömyyden.”

Järvistä arvostetaan myös siksi, että hän ”terrieri pöhötautisten perskarvoissa”.

Jorma Ollila ja Björn Wahlroos olivat voittajia Uudistaja-äänestyksessä myös kaksi vuotta sitten. Vain kilpailusarjat vaihtoivat paikkaa: tuolloin Ollila oli lukijoiden valinta yrityksensä uudistajaksi ja Wahlroos talouskeskustelun moottoriksi.

Jatkossa näitä kahta vaikuttajaa ei äänestyksessä nähdä, sillä kisan sääntöjen mukaan äänestyksen voittanut henkilö ei voi olla ehdokkaana enää toista kertaa samassa sarjassa. Nimet voivat tosin nousta esiin siinä kohtalaisen epätodennäköisessä tapauksessa, että toinen herroista nousee jonkun pienen tai keskikokoisen yrityksen johtoon. Tänä vuonnahan äänestyksen uutuus oli uudistajien jakaminen kahteen sarjaan eli isoihin ja pieniin yrityksiin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  2. 2

   Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

  3. 3

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  4. 4

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  5. 5

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  6. 6

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  7. 7

   Tulosjulkistaja Kamux vajosi pörssissä

  8. 8

   Näkökulma: Painajainen jatkuu yhdeksättä vuotta – kinastelu pitää Kreikkaa kyykyssä

  9. 9

   Kasvispiirakka sen osoitti – asiakkaan toive voi näkyä kauppojen hyllyillä nopeasti

  10. 10

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  2. 2

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  3. 3

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  4. 4

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  5. 5

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  6. 6

   Tiesitkö, milloin lentoliput ovat halvimmillaan?

  7. 7

   Öljyn tuotantoa rajoitettiin, mutta yksi maa rikkoo lupauksia – ”Ei ole mitään keinoa rangaista”

  8. 8

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  9. 9

   Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

  10. 10

   Työttömyysaste kääntyi taas nousuun – huhtikuussa 10,2 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  2. 2

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  3. 3

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  4. 4

   Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

  5. 5

   Suomalaisyrittäjän tuote myy kuin häkä Kiinassa – jopa tuhat 600 euron laitetta päivässä

  6. 6

   Palkka jopa 4 000 e/kk – silti kehuttu yritys ei löydä duunareita

  7. 7

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  8. 8

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  9. 9

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  10. 10

   ”Diesel on kuollut”, mutta Suomessa hinnat voivat yllättää

  11. Näytä lisää